Pregled in opis kriptovalute ethereum cryptocurrency

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kaj je boljše od bitcoina ali eterija?

Količina električne energije, ki jo porabi bitcoin, je 707 kW, medtem ko je poraba eterija 62,56 kW. Kompleksni algoritmi v verigi blokov bitcoin se izvajajo z uporabo naprednih procesorjev. Zaradi majhne porabe električne energije je eter okolju prijaznejša kriptovaluta.

⚡️ Koliko časa traja izkopavanje 1 eterija?

Približno 7,5 dneva

⚡️ Kako začeti rudariti ETH?

✔️ 1. korak – namestite grafične procesorje in nastavite računalnik.
✔️ 2. korak – Priskrbite si denarnico Ethereum (Mist ali MyEtherWallet).
✔️ Korak 3 – Pridružite se bazenu za rudarjenje ethereuma.
✔️ 4. korak – Začnite rudariti!

⚡️ Ali je ETH 2.0 nov kovanec?

To ni nov kovanec in ne bo vplival na količino ETH, ki jo imate. Ko gre za Ethereum in Ethereum 2.0, je Eth2 preprosto popravek, ki bo izboljšal verigo blokov Ethereum. Zaradi dveh zaključnih faz je popolna izdaja predvidena vsaj do leta 2023.

⚡️ Koliko transakcij na sekundo bo imel Ethereum 2.0?

100.000 transakcij na sekundo

https://youtu.be/_cHAcm996ag
ethereum cryptocurrency

Kaj je ethereum cryptocurrency?

Kriptovaluta Ethereum je decentralizirana platforma, na kateri delujejo pametne pogodbe: aplikacije, ki delujejo točno tako, kot so programirane, brez možnosti goljufije ali vmešavanja tretjih oseb. Ethereum se je rodil po propadu DAO in čeprav ima nekaj skupnih značilnosti z bitcoinom, je veliko več kot le digitalna valuta. V tem vodniku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o Ethereumu, vključno s tem, kaj je, kako ga uporabljati, kje ga kupiti in ali je dobra naložba.

Kakšna je razlika med bitcoinom in etherjem?
Kako se ethereum razlikuje od etherja (ETH)

Denar lahko pošljete na druge naslove Ethereuma tako kot Bitcoin ali katero koli drugo kriptovaluto. Ethereum, tako kot bitcoin in druge kriptovalute, omogoča digitalno izvajanje transakcij. Vendar to ni vse, kar lahko naredi. Kriptovaluto Ethereum lahko uporabite za izvajanje katere koli vrste kode in komuniciranje s programi, ki so jih napisali drugi. Platforma Ethereum je prilagodljiva v

Če povzamemo, je glavni cilj Ethereuma razvijati in izvajati kodo v porazdeljenem omrežju in ne na centraliziranem strežniku. Takšne aplikacije so načeloma nespremenljive in odstranljive.

Kako se ethereum razlikuje od etherja (ETH)

Kaj je kriptovaluta ethereum in kako deluje?
Kakšna je razlika med etherjem in bitcoinom

Računska enota, ki se uporablja v omrežju Ethereum, ni enaka njegovemu imenu. Ime protokola je Ethereum, kriptovaluta omrežja pa se imenuje ether (ETH).

Kakšna je razlika med eterijem in bitcoinom?

Cena kovanca ethereum
Kakšna je razlika med etherjem in bitcoinom

Bitcoin uporablja veriženje blokov in finančne spodbude za vzpostavitev svetovnega plačilnega omrežja. Vključuje več funkcij, ki uporabnikom po vsem svetu omogočajo povezovanje, ne da bi bili odvisni od osrednjega organa. Vozlišča, na katerih je nameščena programska oprema bitcoin, morajo uporabljati specializirano programsko opremo, da v decentraliziranem okolju dosežejo dogovor o najnovejši različici zgodovine finančnih transakcij.

Kaj je Ethereum crypto in kako deluje?
Kriptovaluta ethereum

Bitcoin pogosto velja za prvo generacijo veriženja blokov. Zaradi svoje preprostosti je primerljiv z drugimi tekmeci na trgu. Bitcoin je namenoma neprilagodljiv protokol, ki daje prednost zanesljivosti pred uporabnostjo. Zmožnost izvajanja pametnih pogodb je v protokolu Bitcoin močno omejena in ni primeren za primere uporabe, ki presegajo preprosto izvajanje transakcij.

Po drugi strani pa so verige blokov druge generacije bolj prilagodljive in funkcionalne. Te verige blokov poleg osnovnih finančnih transakcij podpirajo tudi programabilne transakcije. Kriptovaluta Ethereum razvijalcem odpira veliko možnosti za igranje z lastno kodo in gradnjo decentraliziranih aplikacij (DApps).

Med kriptovalutami je ether po tržni kapitalizaciji na drugem mestu za bitcoinom.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum
Blockchain za decentralizirane avtonomne organizacije (DAO)
Ether, druga največja kriptovaluta na svetu

Ethereum je najbolj priljubljena veriga blokov druge generacije in zato ostaja najbolj znana. Primerljiv je z bitcoinom, vendar lahko izvede bistveno večje število transakcij. Tu se začnejo glavne razlike med bitcoinom in ethereumom.

Kako deluje Ethereum

Kriptovaluta ethereum je “državni stroj”. To pomeni, da lahko uporabnik v vsakem trenutku vidi stanja vseh uporabnikov in pametnih pogodb v njihovem trenutnem stanju. Zaradi določenih dejavnosti se stanja spremenijo, zaradi česar morajo vsa vozlišča posodobiti svoje posnetke, da predstavijo te spremembe.

Kako rudariti ethereum cryptocurrency
DAO je decentralizirana virtualna organizacija. Kaj je Ethereum Classic in kako deluje?

Pametne pogodbe se sprožijo s transakcijami, ki prihajajo od uporabnikov ali drugih pogodb. Vsako vozlišče v omrežju izvede kodo pogodbe in zabeleži rezultat, ko mu uporabnik pošlje transakcijo. Virtualni stroj Ethereum (Ethereum Virtual Machine ali EVM) se uporablja za prevajanje navodil v računalniško razumljivo obliko.

Stanje igre se posodablja s posebnim mehanizmom, imenovanim rudarjenje. Kriptovaluta ethereum se rudari z uporabo podobne vrste algoritma dokazovanja delovanja ali dokazovanja dela kot bitcoin.

Kaj je plin v kriptovaluti ethereum?
Ali je ethereum dobra naložba?

DAO je decentralizirana virtualna organizacija. Kaj je Ethereum Classic in kako deluje?

Ethereum odpira nove možnosti za interakcijo na internetu. Decentralizirana avtonomna organizacija ali DAO je skupnost, ki jo poganja koda in deluje kot računalniški program, kar je primer, kako kriptovaluta Ethereum omogoča povsem nove načine interakcije na internetu.

DAO je bil eden prvih in najbolj ambicioznih poskusov vzpostavitve takšne skupnosti. Organizacijo so upravljale zapletene pametne pogodbe, njen namen pa je bil biti avtonomen sklad tveganega kapitala. Žetoni DAO so bili razdeljeni med ICO z namenom, da bi vlagateljem omogočili glasovalne pravice v organizaciji.

Po zagonu so hekerji izkoristili napako v pogodbi DAO in ukradli približno tretjino vseh sredstev. Takrat je ujela 14 % vseh izdanih etrov. Ta dogodek je imel za novo pobudo najhujše posledice. Razvijalci so se v razmislek odločili, da izvedejo trdo viličenje verige, zaradi česar se je ta razdelila na dva dela. V enem omrežju so transakcije napadalcev “obrnili”, da bi denar vrnili zakonitim lastnikom. Ta različica verige blokov je zdaj znana pod imenom Ethereum. Zgodovina transakcij prvotne verige se je ohranila – zdaj je znana kot “Ethereum Classic”.

Kaj so žetoni ethereum? trgovanje z ethereumom
Kaj je DAO v Ethereumu?

Uspešni izidi teh katastrof so bili hud opomin na nevarnosti in negativne posledice predaje velikih količin denarja avtonomni kodi. To je tudi eden od prvih primerov v zgodovini veriženja blokov, ko je bilo treba sprejeti skupinsko odločitev, zato je med skupnostjo povzročil takšno razburjenje. Hkrati je hekerski napad The DAO privedel do trdega viličenja omrežja Ethereum in posledično do nastanka dveh različnih kovancev – ETH in ETC.

Od kod izvira ethereum?

Kako nastanejo novi žetoni ether?

Pridobiva se eter, ki je pomemben del vzdrževanja in posodabljanja podatkov v omrežju. Rudarji dobijo nov eter, ko so v omrežje Ethereum dodani bloki, tako kot rudarji bitcoinov.

Kakšen je postopek rudarjenja ethereuma?

Opredelitev etra in ethereja
Kakšen je postopek rudarjenja ethereuma?

Varnost omrežja je odvisna od rudarjenja. Z njim se preverja, ali se veriga blokov pravilno posodablja, in odpravlja potrebo po osrednjem upravitelju. Rudarji med rudarjenjem uporabljajo svojo računalniško moč za reševanje kriptografskih ugank. Na ta način se bloki “izrišejo”. Da bi bil blok priznan kot pristen, se mora njegov hash ujemati z neznano vrednostjo, ki jo določa protokol. Čas, ki je potreben za iskanje hasha, je neposredno sorazmeren z zahtevnostjo uganke. Ko se omrežju pridruži več rudarjev, se težavnost poveča.

Kako ljudje zaslužijo denar z etherejem?
Koliko časa traja izkopavanje 1 ethereja?

Zato težavnost v kriptografskem omrežju Ethereum bolj kot kdaj koli prej določajo drugi rudarji. Ker odgovore hkrati išče toliko ljudi, so transakcije hash običajno čim hitrejše, kar je znano kot hitrost hash. Večja kot je splošna hitrost hash v omrežju, težje je reševati probleme. Ko je rešitev najdena, se razpošlje v omrežje, vsako vozlišče pa preveri rešitev. Če se večina vozlišč strinja, da je rešitev veljavna, se blok doda v verigo blokov, rudarji pa so nagrajeni z etherji.

Kaj je plin v Ethereumu

Ponovno si oglejmo prejšnji primer pametne pogodbe iz 1. dela. To je bila preprosta pogodba, ki za izvedbo ni zahtevala veliko računalniške moči. Vendar se takšna pametna pogodba ne izvaja samo v vašem računalniku; pri njeni izvedbi sodelujete z vsemi vozlišči v kriptografskem ekosistemu Ethereum.

Kaj je nadgradnja Ethereum 2.0?
Kako deluje plin v Ethereumu?

Kaj se zgodi, če na stotisoče vozlišč v omrežju izvaja zahtevno pogodbo? Kaj če nekdo nastavi svojo pogodbo tako, da vedno znova izvaja isto kodo in s tem zamaši vozlišča v omrežju? Za reševanje tega vprašanja Ethereum uporablja izraz “plin”. Čeprav avtomobil ne more voziti brez goriva, pogodbe ne morejo delovati brez plina. Za delovanje pogodbe je potreben plin; to je enota, ki meri količino dela, potrebnega za izvedbo transakcije ali izvedbo funkcije v omrežju Ethereum.

To je na kratko mehanizem zbiranja pristojbin v omrežju Ethereum. Velja tudi za redne transakcije – rudarji ne bodo odobrili prenosa denarja iz ene denarnice v drugo, če je cena uporabnika prenizka.

Treba je opozoriti, da plin in eter nista isto. Cene plina se zelo razlikujejo, odvisno od rudarjev. Za izvedbo operacije v ETH plačate provizijo, ko izvedete transakcijo. Eter je v tem pogledu primerljiv z bitcoinom, saj imata oba inflacijsko valuto, ki je količinsko omejena, vendar nima določene vrednosti.

Decentralizirane finance: Kako je mogoče financirati ethereum in prihodnost bančništva?
Katere so različne vrste žetonov Ethereum?

Pri vsaki transakciji se porabi določena količina plina, ki je potrebna za njeno izvedbo, vendar se lahko stroški plina razlikujejo. Za zapletene transakcije je potrebno veliko več plina kot za preproste. Zato se plin uporablja kot merska enota za računalniško moč, ki je potrebna za dokončanje določenega opravila. Zato lahko sistem spremlja, koliko računske moči je potrebne za dokončanje naloge, in določi ustrezno pristojbino.

Katere so različne vrste žetonov Ethereum?

Decentralizirane borze ethereja: Uniswap, Kyber Network in IDEX
Koliko je žetonov ethereja?

Ethereum je zanimiv, ker omogoča ustvarjanje lastnih sredstev v verigi blokov, ki se lahko shranjujejo in prenašajo na enak način kot ether. Razvijalci imajo popoln nadzor nad pravili obnašanja takega žetona, kar jim omogoča, da ga prilagodijo, kot se jim zdi primerno. Tako lahko na primer določijo, koliko žetonov bo proizvedenih, kako bodo ustvarjeni in kako se bodo prenašali.

Žetoni razvijalcem omogočajo veliko ustvarjalnosti in inovacij z novimi primeri uporabe tehnologije in ekonomskih modelov. Za različne aplikacije lahko žetoni služijo kot lastna valuta, so podprti s pravimi sredstvi in opravljajo številne druge funkcije. Redno se razvijajo novi načini uporabe žetonov Ethereum, ki ponujajo možnosti, ki prej niso obstajale.

Kaj je Ethereum in kako ga lahko uporabljam?

Vozlišča za rudarjenje ethereuma
Kako lahko kupim eter?

Če želite na primer kupiti GAME na borzi Binance in kot vir uporabite zgornji del te strani, lahko to storite z nakupom ETH. Za nakup ETH na borzi Binance lahko uporabite tudi druge možnosti plačila na medvrstniškem trgu.

Za kaj se uporablja ETH

Ethereum za razliko od bitcoina ni zasnovan le za delovanje kot denarno omrežje. Platforma omogoča različne decentralizirane aplikacije, v katerih ethereum služi kot programirljiv denar. Uporablja se v decentraliziranih financah in trgovanju, borzah, igrah in podobnih stvareh.

Za kaj se uporablja ETH
Kaj je Ethereum blockchain in kakšni so njegovi ključni primeri uporabe?

Ali je mogoče transakcijo v omrežju Ethereum ohraniti zasebno?

Ne. Vse transakcije v verigi blokov Ethereum so javne. Čeprav vam ni treba razkriti svojega pravega imena, lahko strokovnjaki na podlagi javno dostopnih podatkov z visoko stopnjo natančnosti potrdijo veliko število uporabnikov.

Ali je mogoče ustvariti denar z ethereumom?

Ether je zelo nestanovitno sredstvo, kar pomeni, da lahko kadar koli zasluži ali izgubi denar. Nekateri ljudje ethereum hranijo na dolgi rok v upanju, da bo omrežje nekega dne postalo svetovni programabilni plačilni sistem. Drugi trgovci si prizadevajo povečati svoje imetje z zamenjavo etherja za altcoine. V obeh primerih obstajajo finančne nevarnosti.

Veriga blokov Ethereum kot osrednji del decentraliziranega finančnega okolja omogoča tudi dobiček pri posojanju, izdajanju sintetičnega premoženja z uporabo ETH kot zavarovanja in skladanju.

Ali je mogoče transakcijo v omrežju Ethereum ohraniti zasebno?
Ali je mogoče zaslužiti z vozliščem Ethereum?

Številni vlagatelji se odločijo, da bodo dolgoročno vlagali samo v bitcoin in v svoje portfelje ne vključijo nobenega dodatnega digitalnega premoženja. Drugi pa vlagajo samo v ether in del svojih sredstev zavarujejo pred kratkoročnimi spremembami tečajev. Na trgu ni univerzalnega pristopa, ki bi ga lahko uporabljali vsi trgovci.

Skalabilnost, ETH 2.0 in prihodnost Ethereuma

Katera je pravilna opredelitev “razširljivosti”?

Preprosto povedano, razširljivost je sposobnost sistema, da se razvija. Strežniki in omrežja se lahko povečujejo na različne načine, da bi zadostili naraščajočemu povpraševanju. Na področju kriptovalut se skalabilnost nanaša na sposobnost omrežja, da se razširi tako, da lahko obdela vedno večje število zahtevkov, ne da bi pri tem ogrozili zmogljivost ali varnost. Bistveno je poudariti, da so omrežja veriženja blokov še vedno v zgodnjih fazah razvoja.

Z rastjo uporabe in priljubljenosti omrežja se povečuje tudi število transakcij, ki jih je treba obdelati. Omrežje Ethereum v trenutni obliki ne more dovolj hitro obdelati velikega števila transakcij, da bi zadostilo potrebam svojih uporabnikov.

Kaj je nadgradnja Ethereum 2.0?

Kljub izjemnemu potencialu ima Ethereum trenutno precejšnje omejitve, kar se kaže v problemu skalabilnosti. Če naj bi Ethereum postal hrbtenica novega finančnega sistema, mora imeti veliko večjo pasovno širino. Glede na decentralizirano strukturo omrežja je reševanje tega vprašanja izjemno težavno, saj ni centralnih organov, ki bi lahko vsilili svojo voljo vsem drugim v omrežju.

Kaj je nadgradnja Ethereum 2.0?
Zlaganje ethereja 2.0

Da bi bilo omrežje dovolj decentralizirano, je treba zanj določiti omejitve. Težje kot je upravljati vozlišče, manj ljudi bo sodelovalo v omrežju, kar bo povzročilo njegovo centralizacijo. Zaradi tega lahko povečanje števila transakcij ogrozi celovitost omrežja.

Še ena kritika, ki jo je prejel Ethereum, je visoka poraba energije njegovega obstoječega mehanizma soglasja Proof-of-Work. Z rudarjenjem se v omrežje dodajajo novi bloki, kar je negativno povezano z visoko porabo energije.

Za odpravo teh in drugih težav je Ethereum 2.0 ali ETH 2.0 ime za sklop nadgradenj, ki jih načrtujejo razvijalci. Ko bo dokončan, naj bi ETH 2.0 znatno izboljšal zmogljivosti omrežja.

Ethereum in decentralizirane finance (DeFi)

Kaj je decentralizirano financiranje in kako deluje?

DeFi je ime gibanja za decentralizacijo finančne industrije. Aplikacije DeFi so zgrajene na javnih, odprtih verigah blokov, kar omogoča vsakomur, da jih uporablja brez dovoljenja organov ali organizacij, kar jih razlikuje od konvencionalnih financ, ki jih nadzorujejo organi in institucije. DeFI velja za pomemben element pri pridobivanju zanimanja ljudi za nov finančni sistem.

Kaj je decentralizirano financiranje in kako deluje?
Kaj počne decentralizirano financiranje?

Uporabniki DeFi komunicirajo s pametnimi pogodbami in drug z drugim prek omrežij peer-to-peer. Uporabniki ves čas ohranijo popoln nadzor nad svojim premoženjem in jim ga ni treba dati nikomur na strani. Omrežje Ethereum je najbolj priljubljeno za aplikacije DeFi, saj je zelo decentralizirano in ima veliko skupnost razvijalcev.

Kaj lahko doseže DeFi?

Odsotnost centraliziranega upravitelja, ki bi upravljal omrežje, je ena od najbolj privlačnih lastnosti bitcoinov. Če to misel razširimo na finančno industrijo, dobimo DeFi. Centralnih strežnikov ali posrednikov ni, kar pomeni, da ni ene same točke odpovedi.

Druga prednost DeFi je neomejen dostop. Na svetu je na milijarde ljudi, ki nimajo pomembnega dostopa do finančnega sistema. V skladu s predlogom so ena od ključnih kategorij potrošnikov v sistemu DeFi.

Kaj lahko doseže DeFi?
Vozlišča za rudarjenje za Ethereum

Decentralizirane borze ethereja

Decentralizirane borze ali DEX so sistemi, kjer lahko uporabniki prenašajo sredstva neposredno med svojimi denarnicami. za trgovanje z ethereumom na običajni borzi je treba sredstva najprej položiti na račun borze, pri DEX pa to ni potrebno.

Model decentraliziranih transakcij tehnologije veriženja blokov Ethereum

Izjema so zlasti decentralizirane izmenjave. Zaščitene so pred napadi na centralizirane denarnice, vendar so lahko ranljive za napade na pametne pogodbe. Uniswap, Kyber Network in IDEX so primeri decentraliziranih borz, ki temeljijo na verigi blokov Ethereum.

Vozlišča v omrežju Ethereum in rudarjenje

Kaj je vozlišče Ethereum

Vozlišča Ethereum so računalniki, ki za komunikacijo z omrežjem kriptovalut uporabljajo specializirano programsko opremo. To je lahko telefon s prednameščeno denarnico ali ločen računalnik z dovolj prostora na disku za spremljanje vseh transakcij od začetka delovanja omrežja. Vozlišča ne glede na svojo funkcijo na nek način komunicirajo z omrežjem.

Kakšne so funkcije vozlišča Ethereum?

Ethereum ne deluje na enem samem odjemalcu, temveč za izvajanje pametnih pogodb uporablja omrežje odjemalcev. Za razliko od bitcoina, ki ima samo eno uradno implementacijo odjemalca, ima Ethereum veliko različnih odjemalcev. Jedro bitcoina je glavna programska oprema v bitcoinu in opravlja to funkcijo v tej valuti. Geth je najbolj priljubljen odjemalec za Ethereum.

Kakšne so funkcije vozlišča ethereum value
Kaj je Ethereum in kakšna je njegova uporaba?

Vozlišča za rudarjenje za Ethereum

Na rudarskem vozlišču lahko deluje polni ali omejeni odjemalec. Za rudarjenje ethereja se običajno uporabljajo rudarske farme, ki so specializirani sklopi opreme. Da bi pospešili proces hashanja, običajno vsebujejo veliko grafičnih kartic.

Rudarji ethereuma imajo dve možnosti: samostojno rudarjenje, pri katerem valuto razvijajo sami, ali rudarjenje v združenju. Samostojno rudarjenje pomeni, da sami odkrivate bloke. Če rudarji rudarijo kot del skupine, združijo svoja sredstva in si pravično razdelijo nagrade. To pomaga zmanjšati tveganja, povezana z rudarjenjem.

Rudarjenje v ethereumu ni več najbolj stroškovno učinkovit način dolgoročne naložbe, saj se pripravlja na prehod na dokazilo o deležu. Po spremembi se bodo morali rudarji ethereuma preusmeriti z ETH na druga omrežja, kjer bodo lahko še naprej rudarili druge valute.

Če želite rudariti ethereum, potrebujete grafične kartice ali specializirana integrirana vezja (ASIC). Še en bistven element za dobičkonosno rudarjenje je dostop do poceni električne energije. Nazadnje boste morali vzpostaviti rudarsko dejavnost in ustvariti denarnico Ethereum. Vse to zahteva veliko časa, denarja in načrtovanja.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake