Vrste kriptovalut – katere so?

Kazalo vsebine

⚡️ Kaj je veriga blokov?

Veriga blokov je digitalna knjiga vseh vrst transakcij s kriptovalutami. Nenehno raste, saj se ji dodajajo “dokončani” bloki z novim nizom zapisov. Vsak blok vsebuje kriptografski hash prejšnjega bloka, časovni žig in podatke o transakcijah. Vozlišča Bitcoina uporabljajo verigo blokov za razlikovanje legitimnih transakcij z bitcoini od poskusov ponovne porabe kovancev, ki so bili že porabljeni drugje. Več

⚡️ Kaj je rudarjenje?

Z rudarjenjem se ustvarjajo novi bitcoini in druge kriptovalute. Rudarji so nagrajeni s kriptovaluto za preverjanje in vpisovanje transakcij v digitalno knjigo blockchain. Rudarji ethereuma so nagrajeni na podlagi deleža opravljenega dela in ne na podlagi deleža skupnega števila rudarjenih blokov.

⚡️ S čim je kriptovaluta podprta?

Odgovor na to vprašanje se razlikuje glede na kriptovaluto. Bitcoin ni podprt z ničemer, temveč s svojim lastnim protokolom veriženja blokov. Ethereum je podprt z lastnim blockchainom, pa tudi z Etherjem, ki se uporablja za plačilo pristojbin za transakcije in rudarje. Ripple se razlikuje po tem, da namesto verige blokov uporablja knjigo konsenza, podpira pa ga XRP, ki se uporablja za plačilo pristojbin za transakcije.

⚡️ Katere so različne vrste kriptovalut?

Med različne vrste kriptovalut spadajo Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Stablecoins in EOS.IO (EOS). Vsaka od njih ima svoje edinstvene lastnosti in prednosti.

⚡️ Kako se kriptovaluta proizvaja?

Kriptovaluta se proizvaja s postopkom, ki se imenuje rudarjenje. Rudarji so nagrajeni s kriptovaluto za preverjanje in vpisovanje transakcij v digitalno knjigo blockchain. Rudarji ethereuma so nagrajeni na podlagi deleža opravljenega dela in ne na podlagi deleža skupnega števila rudarjenih blokov.

https://youtu.be/iy33nZXOCZA

Kriptovaluta je digitalno sredstvo, zasnovano kot sredstvo menjave, ki uporablja kriptografijo za zaščito transakcij, nadzor nad ustvarjanjem novih enot in preverjanje prenosa sredstev. Kriptovalute so decentralizirane, kar pomeni, da niso pod nadzorom vlade ali finančnih institucij. Obstaja veliko različnih vrst kriptovalut, vsaka ima svoje edinstvene značilnosti in namene. V tem prispevku na blogu bomo obravnavali različne vrste kriptovalut in kako se med seboj razlikujejo!

Kaj je kriptovaluta Bitcoin
Kriptovaluta: vrste in njihove značilnosti

Virtualna valuta je oblika digitalne valute. Vse virtualne valute so digitalne (obstajajo samo na internetu), čeprav niso vse digitalne valute virtualne. 

Digitalni denar, včasih znan kot kibernetski denar, je sinonim za elektronski denar z lastnostmi tradicionalnega (fiat) denarja, ki je lahko reguliran in nenadzorovan. Virtualne valute in kriptovalute sta dve vrsti digitalnega denarja.

Kriptovaluta: vrste in njihove značilnosti

Kaj je Bitcoin

Kje lahko dobim bitcoine?
Kaj je Bitcoin

Bitcoin je prva in najbolj znana kriptovaluta. Leta 2009 jo je ustvarila anonimna oseba ali skupina oseb s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Bitcoin je decentralizirana kriptovaluta, kar pomeni, da ni pod nadzorom vlade ali finančnih institucij. Transakcije preverja omrežje računalnikov, imenovanih rudarji, in so zabeležene v javno porazdeljeni glavni knjigi, imenovani veriga blokov. Bitcoine je mogoče kupiti, prodati ali zamenjati za blago in storitve.

Kako deluje Bitcoin: Kaj morate vedeti o digitalni valuti Bitcoin?

Kako lahko zaslužite z bitcoini?
Kje lahko dobim bitcoine?

Bitcoin je digitalna valuta, kar pomeni, da gre za denar, ki ga nadzoruje in ustvarja koda. Ta koda je napisana v odprtokodnem računalniškem jeziku, ki vsakomur omogoča pregledovanje ali urejanje kode. Bitcoin ni fizični denar; ne obstaja v resničnem svetu kot običajne fiat valute, kot so dolarji, evri, jeni in juani. Obstaja samo na internetu, običajno v digitalnih denarnicah. Denarnica Bitcoin je lahko različnih oblik: aplikacija, ki jo zaženete na telefonu ali računalniku in v kateri so shranjeni vaši bitcoini, ali celo samo kos papirja, na katerem je natisnjen naslov Bitcoin.

Kje lahko dobim bitcoine?

Ali lahko zaslužite z bitcoini? 
Kako kupiti bitcoin in ali lahko z njim zaslužite?

Bitcoine lahko kupite z denarjem iz realnega sveta ali jih zamenjate z drugimi digitalnimi valutami. Obstajajo različne borze, ki omogočajo nakup in prodajo bitcoinov.Coinbase je ena izmed najbolj priljubljenih borz, kjer lahko kupujete, prodajate in trgujete z bitcoini.

Kako kupiti bitcoin in ali lahko z njim zaslužite?

Kaj je altcoin?
Kako kupiti Bitcoin

Kako kupiti Bitcoin? Bitcoine lahko kupite na različnih borzah. Najbolj priljubljene so Coinbase, Kraken in binance coin. Ko ustvarite račun na borzi, boste morali vanj položiti denar, da boste lahko začeli kupovati Bitcoine.

Ali lahko zaslužite z bitcoini? 

Razlogi za nakup kriptovalute Bitcoin
Da, lahko! To lahko storite na različne načine: s trgovanjem, rudarjenjem ali opravljanjem storitev v zameno za bitcoine.

Zakaj rudariti bitcoin? https://www.investopedia.com

Kako se je stopnja bitcoina spremenila v njegovi zgodovini?

Cena bitcoina je nestabilna; pogosto se zvišuje in znižuje. Leta 2009 je vrednost bitcoina znašala 0,08 USD, decembra 2017 pa je dosegla najvišjo vrednost vseh časov, in sicer 19.783 USD.

Kaj je altcoin?

Kako delujejo bitcoini?
Kaj je altcoin?

Glavni konkurent bitcoina se imenuje altcoin. Vsaka kriptovaluta, ki ni Bitcoin, se imenuje altcoin. Altcoini so pogosto ustvarjeni za izboljšanje lastnosti Bitcoina ali za doseganje drugačnih namenov in ciljev. Ethereum, Litecoin, Dogecoin in XRP so nekateri znani alternativni kovanci.

Leta 2008 je odprtokodna koda bitcoina in njegova uvedba spodbudila nastanek na tisoče alternativnih kovancev bitcoin (altcoinov), ki se včasih imenujejo posnemovalci valut.

Večina jih je v nekaterih pogledih primerljiva z bitcoinom. Na primer Litecoin, peer-to-peer valuto in globalno plačilno omrežje, podobno bitcoinu, je razvil Charlie Lee, da bi bil primerljiv z bitcoinom.

Vendar obstajajo tudi drugi razlogi za nakup bitcoinov:

Kaj je stablecoin?
Kako deluje Bitcoin?
 • Ethereum je na primer prva programabilna veriga blokov na svetu, ki razvijalcem omogoča ustvarjanje in uvajanje decentraliziranih aplikacij (DApps) in pametnih pogodb.
 • Kriptovaluta IOTA je nova raven prenosa podatkov in poravnave transakcij za internet stvari (IoT) in gospodarstvo M2M (machine-to-machine), kot jo opisujejo njeni ustvarjalci. Uporablja se Tangle, lastna tehnologija porazdeljene glavne knjige IOTA.
 • Vse kriptovalute delujejo v lastnih omrežjih in uporabljajo tehnologijo porazdeljene glavne knjige (DLT). Blockchain je najbolj razširjena in priljubljena oblika DLT. Vsak altcoin je zaradi značilnih različic osnovne kode edinstven.
 • Po podatkih družbe CoinMarketCap je na voljo vsaj 900 kriptovalut, med katerimi so najdragocenejše Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) in EOS.IO (EOS).

Kaj je stablecoin?

Kaj je žeton
Kaj je stablecoin?

Stabilencoin je vrsta kriptovalute, ki je zasnovana tako, da čim bolj zmanjša nihanje cen. Stabilicoini so zavarovani s sredstvi, kot so fiat valute (npr.

Kaj je žeton

Kaj je izdaja žetonov?
Kaj je primer žetona?

Žeton je vrsta kriptovalute, ki predstavlja sredstvo ali uporabnost. Žetone pogosto izdajo podjetja med začetno ponudbo kovancev (ICO) kot način zbiranja sredstev. Žetoni se lahko uporabijo za nakup blaga in storitev ali pa podeljujejo pravice, kot so glasovalne ali lastniške.

Kdo izdaja žetone

Kaj so žetoni DeFi?
Kako se izdajajo žetoni?

Žetone lahko izda kdor koli, čeprav jih največ izdajo podjetja ali projekti. Podjetja pogosto izdajo žetone med ICO, da bi zbrala sredstva za svoj projekt.

Obstaja več vrst žetonov:

 • Lastniški žetoni – vrednostni papirji (delnice) podjetja, storitveni žetoni – uporabljajo jih spletne platforme in lahko predstavljajo točke, igralno valuto, ugled itd.
 • Žetoni, zavarovani s premoženjem, so zaveza k storitvam ali blagu.

Kdo uvaja žetone 

Ali je ERC20 enak ETH?
Kaj so DeFi-tokieni

Žetone lahko izda kdor koli, vendar jih največ izdajo podjetja ali projekti. Podjetja pogosto uvedejo žetone med ICO, da bi zbrala sredstva za svoj projekt.

Kaj so DeFi-tokieni

Kaj so žetoni DeFi?
Kateri so najboljši žetoni DeFi?

Žetoni DeFi so žetoni, ki predstavljajo sredstva v decentraliziranem finančnem protokolu (DeFi). DeFi

Kaj je vilica kriptovalute

Vilica je sprememba programske opreme kriptovalute, ki ustvari dve različni različici verige blokov z različnimi pravili. Do vilic lahko pride po naključju (zaradi napak) ali namerno (za dodajanje novih funkcij). Ko pride do vilic, sta različni različici verige blokov med seboj nezdružljivi.

Vilice so lahko začasne ali trajne. Trda vilica je trajna sprememba protokola, ki ustvari novo različico verige blokov, ki ni združljiva s staro. Mehka vilica je sprememba protokola, ki je združljiva s prejšnjimi različicami.

Kaj je žeton ERC20

Ali je ERC20 enak ETH?
Kateri kovanci so ERC20?

Žeton ERC20 je vrsta kriptovalute, ki za svojo infrastrukturo uporablja omrežje Ethereum. Žetoni ERC20 se ustvarijo z uporabo sistema pametnih pogodb Ethereum in se lahko uporabljajo za predstavitev česar koli (npr. točk zvestobe, valut, sredstev).

Žetoni ERC20
Žetoni ERC20 se shranjujejo in prenašajo z denarnicami Ethereum (npr. MetaMask, MyEtherWallet).

Razlaga nezamenljivih žetonov https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/nft-non-fungible-token/

Primeri kriptovalut.

Za boljše razumevanje raznolikosti sredstev na trgu kriptovalut si je smiselno ogledati posamezne kriptovalute, žetone in stabelcoine.

Prednosti kriptovalute bitcoin
Kaj pomeni bitcoin?

Bitcoin (BTC) je bila prva decentralizirana kriptovaluta, ustvarjena leta 2009.

Prednosti kriptovalute bitcoin::

 • ✅ je najbolj znana in prepoznavna kriptovaluta;
 • ✅ ima najdaljšo zgodovino in najvišjo tržno kapitalizacijo;
 • ✅ je najbolj priljubljen med podjetji, vlagatelji in uporabniki.
Ripple (XRP) je digitalno premoženje
Kaj je Ripple (XRP)?

Ripple (XRP) je digitalno premoženje, ki je bilo ustvarjeno za hitrejše in cenovno ugodnejše pošiljanje denarja po vsem svetu.

Prednosti Ripplea:

 • ✅ lahko uporablja vsakdo, tudi banke in finančne institucije;
 • ✅ transakcije so hitre (trajajo približno štiri sekunde) in poceni (provizije znašajo približno 0,004 USD);
 • ✅ lahko zamenjate za druga sredstva, kot so fiat valute ali druge kriptovalute.
Kakšen je pomen besede ether?
Kakšen je pomen besede eter?

Ethereum (ETH) je decentralizirana platforma, na kateri se izvajajo pametne pogodbe: aplikacije, ki delujejo točno tako, kot so programirane. 

Ta decentralizirana računalniška platforma je bila ustvarjena na podlagi lastne verige blokov. Temelji na izvajanju pametnih pogodb.  Te pogodbe so napisane v posebnem programskem jeziku Solidity.

Pregled litecoina (LTC)
Prednosti kriptovalute ethereum:
 • ✅ možnost ustvarjanja decentraliziranih aplikacij na njegovi podlagi;
 • ✅ visoka hitrost transakcij (približno 15 sekund);
 • ✅ relativno nizke provizije za transakcije.

kriptografija Ripple (XRP) je sistem bruto poravnave v realnem času (RTGS), omrežje za izmenjavo valut in nakazila.

Bitcoin Cash (BCH) je kriptovaluta, ki je bila ustvarjena avgusta 2017 in je nastala iz Bitcoina.

Pregled litecoina (LTC)
Pregled litecoina (LTC).

Litecoin (LTC) je kriptovaluta peer-to-peer in projekt odprtokodne programske opreme, ki je izdan pod licenco MIT/X11.

Prednosti Litecoina so naslednje:

 • ✅ krajši čas potrditve transakcije (približno dve minuti in pol);
 • ✅ večje število kovancev, ki jih je mogoče izkopati (84 milijonov).

Stabilni kovanci so vrsta kriptovalute, ki je zasnovana tako, da zmanjšuje nestanovitnost cene.  Najbolj priljubljen stablecoin je Tether (USDT), ki je vezan na ameriški dolar.

Glavna prednost stablecoinov je njihova stabilnost, zaradi katere so primerni za uporabo v različnih situacijah, kot so:

 • spletna plačila;
 • trgovanje;
 • shranjevanje vrednosti.
Značilnosti in prednosti uporabe EOS.IO
Značilnosti in prednosti uporabe EOS.IO

EOS.IO (EOS) je protokol veriženja blokov, ki ga poganja domača valuta EOS.

Tether (USDT) je stablecoin, ki trdi, da je podprt z ameriškim dolarjem v razmerju ena proti ena.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..