Crypto Exchange Rating Top Best

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Katera je najvarnejša kripto platforma?

Najboljše borze kriptovalut leta 2022
✔️ Najboljše na splošno in najboljše za začetnike: Coinbase.
✔️ Najboljša mobilna aplikacija: Crypto.com.
✔️ Najboljša za varnost: Gemini.
✔️ Najboljši za altcoine: BitMart.
✔️ Najboljši za nizke provizije in najboljši za izkušene trgovce: Kraken.
✔️ Najboljši za bitcoine: Cash App.
✔️ Najboljša decentralizirana menjalnica: za bitcoine: Bisq.

⚡️ Kako deluje borza kriptovalut?

Borza kriptovalut je trg, na katerem lahko trgujete s kriptovalutami. Borzo lahko uporabite za zamenjavo ene kriptovalute v drugo, na primer iz bitcoinov v lightcoine ali obratno. Borze prikazujejo trenutno tržno vrednost kriptovalut, ki jih ponujajo.

⚡️ Kdo je največja borza kriptovalut?

Coinbase je borza z digitalnim premoženjem, ki ima na voljo več kot 30 kriptovalut za trgovanje in več kot 3 milijone uporabnikov. Je največja borza kriptovalut v Združenih državah Amerike, na kateri je mogoče trgovati z več kot 30 različnimi digitalnimi valutami.

⚡️ Ali je kriptovaluta dobra naložba?

Malo je mogoče zanikati, da so kriptovalute izjemno tvegana in špekulativna naložba. Lahko se bogato obrestujejo, če ste pripravljeni sprejeti dejstvo, da gre za tvegano igro, pri kateri obstaja možnost, da se izplača, obstaja pa tudi možnost, da boste vse izgubili. Zelo pomembno je, da si ne zatiskate oči, ko vlagate v bitcoine ali druge

⚡️ Ali je binance us varen?

Binance velja za varno borzo, ki vam omogoča, da svoj račun zaščitite z dvofaktorsko avtentikacijo.

https://youtu.be/Cze-Cak2CPA

Borze kriptovalut so vsak dan bolj priljubljene, saj ljudje iščejo načine za nakup in prodajo kriptovalut. Obstaja veliko različnih vrst borz, vendar sta najbolj priljubljeni dve: centralizirana in decentralizirana borza. V tem prispevku bomo primerjali in ocenili najboljše centralizirane borze kriptovalut 2022. Obravnavali bomo tudi prednosti in slabosti obeh vrst borz, da se boste lahko odločili, katera je najboljša za vas.

Prednosti centraliziranih borz

Prednosti centraliziranih borz
Uporaba fiat denarja je preprosta.

V tej regiji ni omejitev, zato lahko denar vplačate in izplačate kadar koli. Če vaša valuta ni podprta, obstaja velika verjetnost, da bo denar dvakrat preračunan. To vas bo stalo več, vendar je delo s fiat valutami na centraliziranih borzah pogosto precej preprosto.

Priročnost vmesnika

Na centraliziranih borzah je najpogosteje lažje začeti delati. Do novincev so prijaznejše kot decentralizirane borze.

Dodatne aplikacije in trgovalni pari

Kaj je centralizirana in decentralizirana borza kriptovalut?
Aplikacija za trgovanje s kriptovalutami

Veliko število trgovalnih parov je dostopnih prek centraliziranih borz. Čeprav lahko to trdijo tudi nekateri dexi, imajo centralizirane borze kriptovalut še eno pomembno prednost pred decentraliziranimi. Na konvencionalnih borzah je likvidnost večja, obseg transakcij pa omogoča hitrejše transakcije. To je lahko ključnega pomena, zlasti če govorimo o času trgovcev. Ko gre za takšno delo, je namreč ključnega pomena, da se posli zaključijo hitro.

Obstaja en sam (prevladujoči) operater.

CEX и DEX
Kaj so centralizirane borza kriptovalut?

Borze, ki so centralizirane, so nadzorovane z vrha (od tod tudi njihovo ime). To pomeni, da lahko vse dejavnosti, posodobitve in posle upravljajo predstavniki podjetja, ki je lastnik borze. To daje podjetjem prednost v primeru težav. Tako imate na primer možnost, da ponovno pridobite dostop do svojega računa tako, da se obrnete na službo za pomoč strankam.

Druga prednost je prisotnost pravne osebe in možnost vložitve tožbe.

Čeprav na sodišču ne morete storiti ničesar, če vas borza kriptovalut oropa vašega denarja, vas ta možnost vsaj nekoliko ščiti.

Slabosti centraliziranih borz

Katere so največje težave, povezane s kriptovalutami?
Je boljša centralizirana ali decentralizirana izmenjava?

Kot sem že navedel, imajo enake prednosti.

Lahko vas blokirajo.

Da, to je zagotovo ključna pomanjkljivost centraliziranih borz. Lahko izgubite dostop do svojih sredstev in vam zaprejo račune; v zvezi s tem je res težko kar koli storiti. V tem primeru morate preprosto vložiti tožbo. Vendar bo to drago in malo verjetno, da boste uspeli.

Vzroki za blokado so različni. “Umazana valuta” je le eden od primerov. O tem sem govoril v prispevku o bitcoinih. Na kratko, “umazana kriptovaluta” je kriptovaluta, ki je bila pridobljena z goljufijo. Na primer ukradena na borzi kriptovalut. Prisotnost takšne kriptovalute v vašem portfelju pomeni, da je vsa vaša kriptovaluta morda pridobljena nezakonito. Malo verjetno je, da boste lahko dokazali nasprotno, zato jo boste morali prevzeti (ali se obrniti na sodišče).

Kriptovalute borza
Ali je kriptovalute borza varna?

Vedeti morate tudi, da ste lahko prepovedani po naključju. Morda ste nehote povzročili težavo pri izmenjavi kriptovalut. Morda ste bitcoine pridobili nezakonito in vas je sistem nato prepovedal. Pri borzah kriptovalut prihaja do težav, zato je verjetno, da vas bodo prepovedali po pomoti. Po drugi strani pa so centralizirane borze tega sposobne in obstaja možnost, da bo vaš račun blokiran zaradi blokade računa; vendar je ta nevarnost majhna v primerjavi z izgubo denarja zaradi zaprtja računa.

Preverjanje je zakonsko predpisano.

Kripto borza
Ali je kriptovaluta borza treba preveriti?

To potrebujejo skoraj vse centralizirane borze. Nekatere jo imajo že od nekdaj. Druge, ko dosežejo določeno raven dostopa ali želijo dodatne funkcije. Binance (centralizirana borza kriptovalut) vam na primer omogoča le omejene naloge, za dostop do preostalih pa morate opraviti postopek KYC.

Borze kriptovalut poleg preprečevanja pranja denarja uporabljajo tudi KYC in dodatno preverjanje. Poleg programa AML boste morali predložiti selfi s potnim listom ter bančni izpisek in svoj naslov. To je vaša pravica, če vas ne skrbi zaščita vaših osebnih podatkov in menite, da so brez vrednosti. Vendar pa lahko na tem mestu dokumenti v omrežju uidejo v javnost in jih goljufi uporabijo za izvajanje nezakonitih dejavnosti. Takrat se lahko vaši podatki uporabijo za urejanje dokumentov, ustanavljanje bančnih računov ali nezakonite transakcije

Opozorilo: če želite uporabljati centralizirano borzo kriptovalut s KYC, se odločite za dobro znano borzo. Najboljše borze kriptovalut bolj skrbijo za svoj ugled in varnost podatkov kot manjše.

Kriptovalute na centraliziranih borzah s kriptovalutami je mogoče vdreti in niso v vaši lasti.

Vse je odvisno od zasebnega ključa. Kdor ima dostop do zasebnega ključa, je lastnik šifriranja. S centraliziranimi borzami kriptovalut sta hkrati dve veliki težavi:

Centralizirane kriptovaluta borza
Zakaj je KYC obvezen za večino kripto borza
  • Denar na centralizirani borzi ni v vaši lasti.
  • So del borze, hranijo se v njenih denarnicah in se lahko kadar koli prenesejo v denarnice tretjih oseb. Nad zasebnim ključem nimate nadzora in ne morete sami izvajati transakcij.

Borza v tem sistemu služi kot vrata za interakcijo z vašo kriptovaluto. Vendar kriptovaluta na vašem računu ni vaša; ukradejo jo lahko bodisi kripto menjalnica bodisi goljufi, ki dobijo dostop do vaših osebnih podatkov zaradi…

Centralizirane borze kriptovalut je mogoče vdreti

Kripto menjalnica vam v svoji denarnici s kriptovalutami zgolj dodeli prostor, v katerem hrani vaše kovance. Do njih nimate dostopa, ne glede na to, kako zelo se trudite prepričati v nasprotno.

Centralizirana borza kriptovalut Binance
Ali je mogoče vdreti v kriptoborza?

Trgovanje s karikaturami

Centralizirane borze imajo možnost prilagajanja trgovanja in izvajanja izmenjav na način, ki koristi borzi sami. Na primer, za trenutek znižajo vrednost sredstva, tako da kaskada likvidacij borzi prinese več prihodkov. Te manipulacije se lahko razlikujejo od ene borze kriptovalut do druge. Včasih je bilo priljubljeno prilagajanje obsega trgovanja in za to nalogo so se uporabljali boti. Umetno napihnjene količine so ustvarjale videz zanesljivosti. Obseg trgovanja je še vedno eden najpomembnejših kazalnikov za ocenjevanje kriptovalute. Toda v divjih letih 2017-2018 so številne borze obseg precenile več desetkrat.

Analitične storitve danes sledijo dejanskemu obsegu trgovanja, zato spremembe tega kazalnika niso tako pogoste.

Kot vzrok so bile navedene tehnične težave na strani uporabnika. Po drugi strani pa imajo centralizirane borze vsa potrebna orodja za goljufanje in oddajanje naročil, da bi premaknile cene v ugodno smer. To je še posebej očitno v igri terminskih pogodb s finančnim vzvodom, kjer lahko izkoristite poziv za kritje in se nato znajdete vrženi iz odprte pozicije?

Ocena centraliziranih kripto izmenjav 2022

Prednosti mrežnega trgovanja na borzi Binance
Binance – kripto izmenjava, pregled

Binance je ena največjih centraliziranih borz kriptovalut, ki ponuja široko paleto funkcij in storitev. Je tudi ena izmed najbolj priljubljenih borz z visoko likvidnostjo. Vendar pa je bila borza Binance v preteklosti deležna hekerskih napadov, poleg tega pa ni na voljo v vseh državah.

Varnost Binance

Borza je centralizirana, kar ni vedno dobro. Vendar pa je to najvidnejša borza kriptovalut in ima pomemben vpliv na celoten sistem. Zagotovo bo, če bo borza Binance propadla zaradi velikega škandala in bodo vlagatelji izgubili svoj denar – pa tudi tisti, ki so vlagali prek borze Binance, vendar tam niso imeli sredstev -, kriptovaluta večkrat propadla, preden bo ponovno zaživela.

Prednosti na Binance

Na voljo je lastni žeton, specifičen za Binance Chain, ki vključuje orodja za trgovanje z maržami in možnost pasivnega ustvarjanja dobička z vlaganjem v projekte. Borza kriptovalut redno vzdržuje natečaje in spodbuja razvoj skupnosti.

Bybit centralizirana kripto borza Bybit
Ali je nakup na Binance dobičkonosen?

Žeton Binance Bitcoin (BNB) je ena najboljših naložb, ki so na voljo. To je deloma posledica zmožnosti borze kriptovalut, da vpliva na ceno. Holding na spletnem mestu IDO se med takšnimi orodji razlikuje. Značilno je, da se vrednost kriptovalute tik pred objavo IDO poveča. Ko je IDO napovedan, pa se cena BNB običajno zviša. Ko se uporabnikom dodelijo na IDO – BNB se kmalu zatem začne prodajati. To je pri kriptovalutah že običajen pojav

Zažiganje BNB družbe Binance je še ena sestavina obračunavanja prihodkov. V tem primeru je vse preprosto, saj manjše kot je število kovancev v obtoku, večja je njihova vrednost. Algoritem sežiga bo spremenjen tako, da bo posnemal logiko sežiga Etherja, tako da se bo ponavljal. Zdaj preidemo k idejam družbe Binance, ki so nemoteno pri roki.

Valuta si prizadeva izpodriniti ETH. Za to si prizadeva BSC (Binance Smart Chain), veriga blokov, ki je bila zasnovana za namen zagona vaših pobud za kriptovalute.

Binance vzpostavlja lasten ekosistem s platformo za celoten kripto sektor. Čeprav gre za centralizirano borzo kriptovalut (z vsemi pomanjkljivostmi, ki jih prinaša), še vedno zaseda vodilni položaj v panogi. Predvsem zaradi svoje priljubljenosti.

Bybit centralizirana kripto borza Bybit
Bybit: razlike, prednosti, slabosti

Bybit je še ena priljubljena centralizirana borza kriptovalut, ki ponuja različne funkcije in storitve. Na voljo je v večini držav in ima dobro likvidnost. Vendar pa Bybit za nekatere posle zaračunava visoke pristojbine.

Coinbase centralizirana kripto borza
Pregled izmenjave Coinbase

Coinbase je ena najbolj znanih borz kriptovalut, saj omogoča nakup kriptovalut s fiat valuto (USD). Borza Coinbase ima tudi dobro likvidnost in različne funkcije. Vendar pa Coinbase zaračunava visoke pristojbine in ni na voljo v vseh državah.

Gemini je najbolj zanesljiva borza kriptovalut na svetu. Njena odlika je, da v celoti upošteva zakone držav, v katerih posluje. Še pomembneje pa je, da je v celoti zakonita na ozemlju Združenih držav Amerike. Zaradi tega so uporabniki in koristi v nasprotju. Med pomanjkljivostmi sta tudi odsotnost anonimnosti in močan regulativni nadzor. Uporabniki morajo regulativnim organom redno predložiti informacije in finančne evidence. Ni možnosti, da bi se izognili postopku KYC. Poleg običajnega postopka fotografiranja potnega lista bodo morali uporabniki predložiti tudi vse potrebne informacije za preverjanje pranja denarja. Borza bo poznala vaše osebne podatke, na primer, kje delate in živite. Vsi podatki bodo poslani davčnim organom (zato bodite pripravljeni, da boste morebitni zaslužek plačali v kriptovalutah).

Veliko ljudi je nezadovoljnih s stopnjo podpore, ki jo zagotavljajo borze kriptovalut. Vendar pa se je treba zavedati, da to vprašanje zadeva praktično vse borze kriptovalut. Na splošno je večina težav uporabnikov posledica uporabniških napak, zaradi česar jih osebje za pomoč strankam težko rešuje, ne glede na to, kako prijetno in hitro je.

Če pa je vse prilagojeno s pomočjo tehnologije, ima stroga legalizacija borze kriptovalut veliko prednost. Coinbase na primer ponuja zavarovanje v višini 250.000 dolarjev za prebivalce ZDA. Pri tem morate uporabljati dolarsko denarnico Coinbase.

Uporabniški računi se hranijo tudi na posebnem bančnem računu. Tako je borza kriptovalut bolj varna pred goljufijami, saj se uporabniška sredstva hranijo na posebnem bančnem računu. Kraja bitcoinov pri Coinbase ni tako preprosta ali donosna, kot je morda na manjših kripto borzah in borzah.

FTX centralizirana kripto borza
Borza kriptovalut FTX

FTX je novejša borza kriptovalut, ki ponuja različne funkcije, vključno s trgovanjem z maržami in izvedenimi finančnimi instrumenti. FTX je na voljo v večini držav in ima dobro likvidnost. Vendar pa FTX za nekatere posle zaračunava visoke pristojbine.

Tether je kriptovaluta, ki trgovcem omogoča nakup ali prodajo digitalnih sredstev s fiat valuto. Platforma Tether vlagateljem omogoča, da se vključijo v trgovanje z izvedenimi kriptožetoni. Gre za instrument, katerega vrednost izhaja iz padca in vzpona kriptovalut. FTX strankam omogoča trgovanje z opcijami, terminskimi pogodbami, izvedenimi finančnimi instrumenti, tokeniziranimi delnicami podjetij, stavami na dogodke in še več.

Junija 2021 je postalo dostopno trgovanje z delnicami po standardu Bitcoin. Med njimi so Tesla, Google, Netflix in druga podjetja. Trgovanje je bliskovito hitro, če lahko tako rečemo.

Govorimo lahko tudi o podjetju Alameda Research, ki je specializirano za trgovanje in upravljanje premoženja. Vsak dan trgujejo z milijardami dolarjev vrednim premoženjem. Prišlo je do manjšega razburjenja, ki je šlo mimo večine ljudi neopaženo.

Slabosti zanašanja na FTX – visoki stroški dviga v primerjavi s konkurenti.

Kraken centralizirana borza kriptovalut
Je Kraken dobra borza?

Kraken je še ena znana borza kriptovalut, ki ponuja različne funkcije in storitve. Borza Kraken je na voljo v večini držav in ima dobro likvidnost. Vendar pa Kraken za nekatere posle zaračunava visoke pristojbine.

Borza omogoča trgovanje s kriptovalutami in fiat valutami ter terminske pogodbe, trgovanje s kritjem in transakcije na prostem trgu (OTC). Pristojbine za transakcije so odvisne od obsega. Med slabostmi sta potreba po potrjevanju in nevarnosti, povezane s centraliziranimi borzami kriptovalut.

Borza kriptovalut ima velik obseg trgovanja in ustrezno likvidnost, kar vam omogoča hitro sklepanje poslov.

Ali je Kraken decentralizirana borza?
Ali ima Kraken DeFi?

Lepo je, da je borza stara in da je njen namen vstopiti na borzo. Tu je najbolj očitna prednost skrb za ugled. Zagotovo bo borza morebitne ostre vogale skušala zgladiti, tako da njen ugled ne bo trpel in zmanjšal ocene projekta. 

Poleg centraliziranih borz kriptovalut obstajajo tudi decentralizirane borze kriptovalut. Razumemo, kakšne so njihove prednosti in slabosti, ter naredimo njihovo oceno

Decentralizirane borze kriptovalut so borze, ki jih ne vodi eno samo podjetje ali subjekt. Te borze so običajno manj likvidne kot centralizirane, vendar ponujajo več zasebnosti in varnosti. Vendar je decentralizirane borze lahko težko uporabljati, pogosto pa imajo tudi majhen obseg trgovanja.

Najboljše decentralizirane borze kriptovalut v letu 2022 so:

Decentralizirana borza Uniswap
Kaj je Uniswap in kako ga pravilno uporabljati

Uniswap je decentralizirana borza kriptovalut, ki vam omogoča trgovanje z različnimi kriptožetoni. Na voljo je v večini držav in ima dobro likvidnost. Vendar pa Uniswap za nekatere posle zaračunava visoke pristojbine.

Kaj je borza Sushiswap
SushiSwap – pregled kriptovalutne borze SUSHI

Sushiswap je še ena decentralizirana borza kriptovalut, ki ponuja različne funkcije in storitve. Na voljo je v večini držav in ima dobro likvidnost. Vendar pa Sushiswap za nekatere posle zaračunava visoke pristojbine.

  • Zaključek

Zaključek: Obstajajo različne vrste borz kriptovalut, vendar sta najbolj priljubljeni centralizirana in decentralizirana borza. V tem prispevku smo primerjali in ocenili najboljše centralizirane borze kriptovalut v letu 2022. Obravnavali smo tudi prednosti in slabosti obeh vrst borz, tako da se lahko odločite, katera je najboljša za vas.

Borza za trgovanje z maržami dYdX
Kaj je dYdX

ETHD ponuja trgovanje s finančnim vzvodom prek ETHD je decentralizirana borza, ki deluje v omrežju Ethereum. Za razliko od konkurentov lahko na tem dexu uporabljate finančni vzvod in terminske pogodbe.

Za ustvarjanje likvidnosti se uporablja več decentraliziranih borz. Pričakuje se, da bo DyDx prevzela trg in na njem prevladovala. Predvsem zaradi dejstva, da ima ta decentralizirana borza kriptovalut uporabniški vmesnik in raven funkcionalnosti, ki jo poznajo njene centralizirane kolegice, bo lahko skoraj takoj pritegnila stranke.

Kaj je 1inch Exchange
1Inch.Exchange – Pregled decentraliziranega agregatorja
  • 1 palec Izmenjava

Binance Coin (BNB) je decentralizirana borza kriptovalut. Tako kot Uniswap tudi ta temelji na verigi blokov Ethereum. Zgrajena je na aplikacijah dApps (decentralizirane aplikacije). – multichain podporo, ki borzi omogoča delovanje s žetoni BSC in Polygon.

Decentralizirana borza Binance temelji na treh platformah: Binance, Wanchain in Ethereum.

  • Likvidnostni protokol je likvidnostni protokol, ki uporablja avtomatiziranega vzdrževalca trga za zagotavljanje in pridobivanje likvidnosti. Uporabniki so za ustvarjanje bazenov likvidnosti nagrajeni z enim palcem kriptovalut.
  • Akumulacijski protokol je odgovoren za zagotavljanje likvidnosti z drugih decentraliziranih borz. Borza poišče najbolj donosne ponudbe na trgu.
  • Protokol naročil za stop izgube, stop naročila in dražbo omogoča uporabo stop izgub, stop naročil in dražbe.

Najprej si oglejmo nekaj osnovnih izrazov.

Centralizirane borze kriptovalut so bolj podobne bankam

Obstaja jasna nadzorna oseba, ki je odgovorna za vaše premoženje, vendar ga lahko tudi ukrade. Na centraliziranih borzah kriptovalute niso v lasti uporabnikov.

Večina decentraliziranih borz je nerodna za uporabo in nima bistvenih funkcij za stranke.

Kaj se bo zgodilo z borzami kriptovalut leta 2022? kriptoborza
Prednosti in slabosti decentraliziranih borz (DEX)

Idealna možnost je uporaba borze, ki podpira tako kriptovalute kot fiat valute. Idealna rešitev je kombiniranje borz kriptovalut. Če je likvidnost za vas bistvenega pomena, je za zdaj najboljša izbira, da še naprej uporabljate centralizirane platforme. Če trgujete le redko, uporabljajte storitev Dex. DEX je najboljša platforma za trgovanje s kriptovalutami, ki uporabnikom omogoča medsebojno interakcijo, ne da bi poznali svoje zasebne ključe.

Spor o tem, katere platforme so boljše, ne bo nikoli izginil. Vsaka borza kriptovalut ima svoj nabor funkcij.

Kaj se bo zgodilo z borzami kriptovalut leta 2022?

Oba modela bosta nedvomno obstajala hkrati. Vsak ima svoje zagovornike in tehnološki napredek se nadaljuje. Po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko nove metode upravljanja kriptovalut vključujejo najboljše od CEX in DEX. Kakšno je vaše mnenje o tem? Pustite komentar v zvezi s tem!

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake