Kaj je DeFi in kaj pomeni za moje podjetje?

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kaj je bitcoin DeFi?

DeFi (di-fi) je izraz za kriptovaluto, ki pomeni decentralizirane finance. Gre za krovno besedno zvezo, ki se nanaša na prizadevanja sektorja kriptovalut za razvoj novega internetnega finančnega sistema, ki namesto običajnih posrednikov in mehanizmov zaupanja uporablja defi blockchain.

⚡️ Ali je DeFi varen?

Čeprav se zdi, da je DeFi utopičen, to ni res. Čeprav projekti DeFi ne zagotavljajo vedno takšne varnosti (beri: zavarovanja) kot konvencionalni projekti, tudi ne izključujejo vedno posrednikov iz tradicionalnih finančnih storitev. V letu 2021 je bilo zaradi goljufij v okviru DeFi izgubljenih 1,3 milijarde dolarjev sredstev.

⚡️ Kako lahko DeFi plačuje tako visoke obrestne mere?

Povpraševanje po finančnem vzvodu.
DeFi odpira finančne možnosti in strankam ponuja številne načine za ustvarjanje dobička. To vodi do potrebe po finančnem vzvodu – uporabniki DeFi si izposojajo sredstva z namenom, da bi zaslužili več, kot znašajo obresti, ki jih dolgujejo.

⚡️ Ali so obresti od kriptovalut obdavčljive?

Davčna uprava kriptovaluto uvršča med premoženje, kar pomeni, da vsakič, ko jo kupite, prodate ali zamenjate, pride do obdavčljivega dogodka. Ko prejmete prihodek od dejavnosti s kriptovalutami, je obdavčen kot običajni dohodek.

https://youtu.be/17QRFlml4pA
Defi blockchain

Izraz “decentralizirano financiranje” se nanaša na vrsto financiranja, ki za upravljanje finančnih transakcij uporablja kriptovaluto in tehnologijo veriženja blokov. DeFi si prizadeva za demokratizacijo financ z zamenjavo zastarelih centraliziranih institucij s peer-to-peer povezavami, ki lahko zagotavljajo celoten nabor finančnih storitev, vključno z osnovnim bančništvom, posojili in hipotekami, pa tudi zapletenimi pogodbenimi

Kaj je DeFi in kako deluje?
Kaj je primer DeFi?

Finance so zdaj bolj centralizirane kot kdaj koli prej.

Danes skoraj vse elemente bančništva, izposojanja in trgovanja upravljajo centralizirani sistemi, ki jih upravljajo vladni organi in nadzorniki. Stranke se morajo pogajati s številnimi finančnimi posredniki, da lahko dostopajo do različnih storitev, od avtomobilskih posojil, hipotek do trgovanja z delnicami in obveznicami.

Kaj pomeni izraz DeFi?
Zakaj Bitcoin ni DeFi?

Ameriška vlada na primer ustvarja in spreminja finančne predpise za svet centraliziranih finančnih organizacij in borznoposredniških hiš. Regulatorji, kot sta Federal Reserve in Securities and Exchange Commission (SEC) v ZDA, te predpise sčasoma oblikujejo in prilagodijo.

Ali je ethereum kovanec DeFi?
Kako se naučim DeFi?

Zaradi tega imajo potrošniki le malo možnosti za enostaven dostop do kreditov in finančnih storitev. Ne morejo zaobiti posrednikov, kot so banke, borze in posojilodajalci, ki z vsako finančno in bančno transakcijo ustvarijo dobiček. Vsi moramo plačevati svoje prispevke, da bi lahko igrali to igro.

Zakaj je DeFi tako pomemben?
Ali je Coinbase DeFi?

Decentralizirane finance: Prihodnost denarja je tu.

Decentralizirano financiranje, ki onemogoča posrednike in vratarje, je izziv za centralizirani finančni sistem.

“Pri decentraliziranem financiranju gre za razvezavo konvencionalnega financiranja,” pravi Rafael Kosman, izvršni direktor in soustanovitelj družbe TrustToken. “DeFi prevzame naloge, ki jih trenutno opravljajo banke, borze in zavarovalnice, kot so posojanje, izposojanje in trgovanje, ter jih prenese na običajne ljudi.”

S čim se ukvarjajo decentralizirane finance?
Kaj pomeni decentralizirano financiranje?

Kako bi to lahko potekalo. Zdaj lahko svoj denar položite na varčevalni račun na internetu in zaslužite 0,50-odstotni donos na svojo naložbo. Banka nato ta denar posodi drugi stranki po 3-odstotni obrestni meri in tako ustvari 2,5-odstotni dobiček. Ljudje svoja sredstva neposredno posojajo drug drugemu, s čimer se odpravi 2,5-odstotna izguba za banko.

“Hej, to že počnem, ko pošiljam denar prijateljem prek storitev PayPal, Venmo ali CashApp,” si morda mislite. Vendar se motite. Za pošiljanje denarja potrebujete debetno kartico ali bančni račun, ki je povezan s temi aplikacijami, zato so te medsebojne transakcije še vedno odvisne od centraliziranih finančnih posrednikov.

Kakšne so prednosti decentraliziranih financ?
Kakšen je smisel DeFi?

Blockchain se uporablja za delovanje DeFi

Decentralizirano financiranje omogočajo tehnologije veriženja blokov in kriptovalut, ki so pomembne inovacije na področju financiranja.

Ko opravite transakcijo na svojem običajnem transakcijskem računu, se ta zabeleži v zasebno knjigo – zgodovino vaših bančnih transakcij -, ki jo nadzoruje in vzdržuje velika finančna institucija. Blockchain je decentralizirana, porazdeljena javna knjiga, ki finančne transakcije beleži v računalniški kodi.

Zakaj bitcoin ni DeFi?
Kaj je DeFi in primeri?

Ko rečemo, da je veriženje blokov decentralizirano, imamo v mislih dejstvo, da imajo vsi uporabniki aplikacije DeFi dostop do natančnega dvojnika javne knjige, ki v šifrirani kodi dokumentira vsako transakcijo. To pomaga varovati sistem, saj strankam omogoča anonimnost in preverjanje transakcij ter zapisov o lastništvu sredstev, ki jih je (skoraj) težko ponarediti.

Kaj je DeFi in primeri?
Ali je eterij DeFi?

Ko trdimo, da je veriženje blokov decentralizirano, to pomeni, da v sistemu ni posrednika ali vratarja. Transakcije dvakrat preverijo in zabeležijo stranke, ki uporabljajo isto verigo blokov, med tem pa rešujejo zahtevne matematične enačbe in dodajajo nove bloke transakcij v verigo.

Zagovorniki DeFi trdijo, da decentralizirana tehnologija veriženja blokov omogoča varnejše in preglednejše finančne transakcije kot običajni zasebni, nepregledni sistemi, ki se uporabljajo v centraliziranih financah.

Ali je DeFi prihodnost financ?
Kako družba DeFi zasluži denar?

Kako je z DeFi zdaj?

DeFi se uporablja pri različnih preprostih in zapletenih finančnih transakcijah. Deluje na decentraliziranih aplikacijah, znanih kot “dApps”, ali drugih programih, imenovanih “protokoli”. DeFi prek decentraliziranih aplikacij in protokolov opravlja transakcije z bitcoini (BTC) in eterijem (ETH).

Ali je kriptovaluta DeFi?
Kako lahko banke uporabljajo DeFi?

Ethereum je privlačnejši od Bitcoina, ker je bolj primeren za širok spekter uporabe, zato večina trga decentraliziranih aplikacij in protokolov deluje na programski opremi, ki temelji na Ethereumu.

Tukaj je nekaj načinov, kako se decentralizirane aplikacije in protokoli že uporabljajo:

Kako lahko vlagam v DeFi?
Ali lahko kupim delnice družbe DeFi?
 • Tradicionalne finančne transakcije že potekajo. DeFi med drugim vključuje vse od plačil in trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti do zavarovanj in posojil.
 • Večina trgovcev s kriptovalutami zdaj uporablja centralizirane borze, kot sta Coinbase ali Gemini, ki so v lasti velikih podjetij. Borze DEX uporabnikom omogočajo, da ohranijo nadzor nad svojimi sredstvi in olajšajo medsebojne finančne transakcije.
Koliko je vreden kovanec DeFi?
Ali lahko v DeFi izgubim denar?
 • E-denarnice so še ena vrsta denarnice za kriptovalute. Digitalne denarnice za decentralizirane finance (DeFi) gradijo razvijalci, ki lahko delujejo neodvisno od večjih borz kriptovalut in vlagateljem omogočajo dostop do različnih izdelkov, vključno s kriptovalutami in igrami na osnovi veriženja blokov.
 • Stabilni kovanci so kriptovalute, katerih cilj je ohraniti konstantno vrednost z navezavo na druga finančna sredstva, kot je ameriški dolar. Medtem ko so kriptovalute prepoznane po svoji nepredvidljivosti, si stabilni kovanci prizadevajo ohraniti fiksno vrednost tako, da jo povežejo z nekriptovalutami, kot je ameriški dolar.
Kako lahko kupim kriptovaluto DeFi?
Kje lahko kupim indeksne sklade DeFi?
 • DeFi je izraz, s katerim označujemo različne storitve, ki ljudem omogočajo izposojo kriptovalute in zaslužek z njenim posojanjem. To je zbirni izraz za večino ponudnikov storitev, ki jih boste srečali v tej knjigi. Večina od njih pa se ne promovira kot posredniki ali partnerji za rešitve, temveč kot “omrežni posredniki”, ki potrošnikom preprosto pomagajo pri izposoji
 • Žetoni, ki jih ni mogoče zamenjati (znani tudi kot žetoni, s katerimi ni mogoče trgovati, ali NFT), so vrsta kriptovalute, katere vrednost temelji na vrednosti drugih kriptovalut. Ustvarjeni so iz sredstev, s katerimi običajno ni mogoče trgovati, kot so posnetki slam-dunk ali prvi tvit na Twitterju. NFT-ji spreminjajo tisto, kar je bilo prej
Ali DeFi uporablja verigo blokov?
Kateri je najboljši blockchain za DeFi?
 • Pojem popolnoma brezplačnega zlata je privlačen. Če koncept izpeljete do logičnega konca, si lahko predstavljate svet, v katerem nihče nima nobenega dolga, vsa valuta pa se ustvarja takoj s pomočjo bitov in čarovnije. V nekaterih primerih je to morda celo izvedljivo (čeprav je malo verjetno). O kriptožetonih lahko razmišljate kot o virtualnih kreditnih karticah, ki niso povezane z nobeno določeno banko ali finančno institucijo.
Kakšna je povezava med kriptovaluto DeFi in veriženjem blokov?
Za kaj se večinoma uporablja veriženje blokov?

Trg DeFi spremlja rast s spremljanjem blokirane vrednosti, ki je znesek denarja, ki trenutno teče skozi različne tehnologije DeFi. Skupna blokirana vrednost protokolov DeFI trenutno znaša približno 43 milijard dolarjev.

DeFi je privlačen zaradi globalne razpoložljivosti verige blokov: ko je decentralizirana aplikacija shranjena v verigi blokov, je takoj dostopna vsakomur na svetu. Medtem ko se večina osrednjih finančnih instrumentov in tehnologij uvaja postopoma skozi čas in jih urejajo lokalni zakoni, decentralizirane aplikacije obstajajo zunaj teh omejitev in ponujajo večje potencialne donose ter tudi nevarnost.

Za kaj se večinoma uporablja veriženje blokov?
Kaj je bitcoin DeFi?

Prednosti in slabosti sistema DeFi

DeFi je razmeroma novo področje, ki prinaša številne nevarnosti. Ker so decentralizirane finance novost, še niso bile predmet obsežnega testiranja pri dolgoročni ali splošni uporabi. Poleg tega vlade preučujejo sisteme, ki jih razvijajo, z namenom, da bi jih regulirale. V nadaljevanju je navedenih nekaj drugih možnih težav, ki jih lahko povzroči DeFi:

Na čem temelji sistem DeFi?
Kaj je omrežje DeFi?
 • Ni varstva potrošnikov. Podjetje DeFi je v odsotnosti pravil in omejitev dobro uspevalo. Vendar to pomeni tudi, da imajo potrošniki omejene možnosti, če gre transakcija narobe. V centraliziranih financah na primer Zvezna korporacija za zavarovanje vlog (FDIC) imetnikom depozitnih računov v primeru propada banke povrne do 250.000 USD na račun na institucijo.
 • Hekerji so zaskrbljujoči. Čeprav je veriženje blokov precej težko spremeniti, so drugi vidiki DeFi ranljivi za hekerske napade, kar lahko povzroči izgubo ali krajo denarja. Hekerji imajo potencialno možnost, da izkoristijo sisteme programske opreme, ki se uporabljajo v vseh možnih aplikacijah decentraliziranih financ.
Kaj so platforme DeFi?
Kako decentralizirana je najboljša cena kriptovalute defi?
 • Zavarovanje je pomemben element, ki pomaga zavarovati posojilo. Zavarovanje je pomembna stvar, ki se lahko uporabi za zavarovanje posojila. Ko na primer pridobite hipoteko, je hiša, ki jo kupujete, jamstvo za posojilo. Skoraj vsako posojilo DeFi zahteva zavarovanje, ki je enako vsaj 100 % vrednosti dolga, če ne celo več. To pomeni, da če se vrednost zavarovanja zmanjša, boste morda morali vložiti več denarja ali pa bo vaše posojilo unovčeno.
Ali je mogoče v najboljšo kriptografijo defi vdreti?
Je kriptovaluta DeFi varna?
 • Zahteve za zasebne ključe. Svoje denarnice s kriptovalutami morate zavarovati z defi crypto. Zasebni ključi so ključnega pomena za varnost denarnice, saj gre za dolge, nedoločljive kode, do katerih ima dostop samo lastnik denarnice. Če zasebni ključ izgubite, ne boste mogli dostopati do svojega denarja; izgubljenega zasebnega ključa ni mogoče povrniti.
Kako se trguje z best defi crypto?
Koliko bo rastla najboljša kriptovaluta defi?
 • Službe za pomoč strankam ni. Pri storitvi DeFi ni nikogar, ki bi ga poklicali, če gre pri transakciji kaj narobe ali če imate vprašanja o delovanju izdelka. Pri centraliziranem financiranju obstajajo oddelki za storitve za stranke, ki vam lahko pomagajo pri vaši težavi ali vprašanju.

Kako se lahko pridružim gibanju?

Če želite začeti s kriptovaluto defi, imate na voljo nekaj možnosti:

Kaj je najboljša kriptovaluta defi, ki jo lahko zdaj kupite?
Kako hitro raste kriptografija defi?

Ustvarite denarnico z digitalno valuto

Najprej ustvarite denarnico Ethereum, kot je Metamask, in jo napolnite z Etherijem. “Samostojne denarnice so vaš vstop v svet decentraliziranih aplikacij, vendar bodite previdni pri varovanju javnih in zasebnih ključev,” opozarja Cosman. “Če ju izgubite, ne boste mogli dostopati do svoje denarnice.”

Ali je mogoče zaslužiti denar s kriptovaluto defi?
Ali lahko dobim hipoteko pri družbi DeFi?

S kriptovalutami je mogoče trgovati osebno ali prek interneta.

“Predlagam trgovanje z majhnim številom dveh sredstev na decentralizirani borzi, kot je Uniswap,” pravi Doug Schwenk, ustanovitelj podjetja Digital Asset Research. “Izvedba te vaje bo kripto entuziastom pomagala razumeti trenutne razmere, vendar bodite pripravljeni, da boste izgubili vse, medtem ko boste ugotavljali, katera sredstva in platforme so najboljše ter kako upravljati

Oglejte si Stablecoins.

“Preizkusite TrueFi, ki zagotavlja donose stablecoinov (žetonov, zavarovanih z dolarjem, na katere nihanje cen ne vpliva), in tako prijetneje eksperimentirajte z DeFi, ne da bi se izpostavljali nestanovitnosti premoženja,” priporoča Kosman.

Ali je defi crypto visoko tveganje?
Za kaj ljudje uporabljajo defi kripto?

Ključnega pomena za vstop v nov finančni svet je, da začnete z majhnimi koraki, ostanete skromni in ne pričakujete preveč. Ne pozabite, da se digitalno premoženje, ki se izmenjuje na borzah kriptovalut in platformah DeFi, hitro razvija in je lahko zelo nestanovitno.

Prihodnost družbe DeFi v industriji veriženja blokov

Prihodnost podjetja DeFi se zdi svetla, od odprave posrednikov do pretvorbe košarkarskih posnetkov v digitalno premoženje z denarno vrednostjo. Zato Dan Simerman, izvršni direktor finančnega oddelka fundacije IOTA, meni, da so možnosti in potencial kriptovalute defi kljub njeni začetni stopnji razvoja široki.

Ali je defi crypto prihodnost financ?
Zakaj je DeFi visoko tvegana stava?

Vlagatelji bodo imeli v prihodnosti več svobode, kar jim bo omogočilo “iracionalno uporabo sredstev na načine, ki se danes zdijo nelogični”, meni Simerman. Razvoj DeFi ima po Simermanovih besedah velike posledice tudi za industrijo velikih podatkov, saj išče nove metode za pretvorbo podatkov v blago.

defi kriptovalute pa čaka še dolga pot. Kljub temu, da obljublja, je pred njo še dolga pot, ko gre za javno mnenje.

Simerman pravi: “Potencial je še vedno prisoten.” “Ljudi moramo še naprej obveščati o možnostih,” dodaja.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake