Top kriptografija

  Kaj je blockchain?

  Kazalo vsebine

  ⚡️Za kaj je Blockchain?

  Veriga blokov je decentralizirana podatkovna zbirka, ki se vzdržuje na velikem številu računalnikov in v skrbno šifrirani obliki, kar zmanjšuje tudi stroške poslovanja. Vsakdo lahko ponudi svoj neuporabljen prostor na trdem disku v najem.

  ⚡️Kako deluje blockchain?

  V bistvu ima blok dva dela: glavo in seznam transakcij. Seznam transakcij so naši dnevniški zapisi. V glavi so zapisani čas nastanka, hash tega bloka in hash prejšnjega bloka.

  ⚡️Kaj je napad 51?

  Napad 51 % je izraz, ki pomeni, da mora imeti napadalec na voljo več moči kot preostanek omrežja, nekakšen “kontrolni paket” generiranja moči.

  ⚡️Kaj so zasebni ključi?

  Zasebni ključ je niz znakov, ki vam omogoča dostop do sredstev v denarnici vašega računa. Samo oseba, ki ima dostop do ključa, lahko premika in porablja kovance.

  ⚡️Kaj sta javni in zasebni ključ?

  Zasebni ključ dešifrira sporočilo, javni ključ pa ga šifrira. Ta dva sklopa simbolov delujeta v tandemu: Pošiljatelj ne sme začeti transakcije brez javnega ključa, prejemnik pa je brez zasebnega ključa ne bo mogel (dešifrirati) odobriti.

  ⚡️Kje hranim zasebne ključe?

  Za shranjevanje zasebnih ključev je na voljo več možnosti. Papirnate denarnice in strojne denarnice sta dve priljubljeni možnosti. Mobilne denarnice, namizne denarnice in spletne denarnice so prav tako primerna mesta za shranjevanje vaših tajnih gesel.

  Kaj je veriženje blokov? Morda ste ta izraz že slišali, a kaj dejansko pomeni? V bistvu je veriga blokov digitalna knjiga vseh transakcij s kriptovalutami. Neprestano raste, saj se ji dodajajo “dokončani” bloki z novim nizom zapisov. Vsak blok vsebuje kriptografski hash prejšnjega bloka, časovni žig in podatke o transakcijah. Rudarji bitcoinov s posebno programsko opremo rešujejo zapletene matematične probleme, v zameno pa so nagrajeni z bitcoini. Ta postopek je znan kot rudarjenje. Rudarji ohranjajo verigo blokov konsistentno, popolno in nespremenljivo tako, da večkrat preverijo in zberejo novo odposlane transakcije v novo skupino blokov, imenovano “veriga blokov”.

  Kaj je veriga blokov
  Kaj je blockchain

  Kaj je porazdeljena zbirka podatkov in kako deluje? Izraz “porazdeljena” pomeni, da ni osrednjega organa, ki bi nadzoroval ta proces.

  Artem Genkin, doktor ekonomskih znanosti, profesor ene od spletnih univerz Skillbox in založniške skupine Alpina Publishing Group – strokovni predavatelji “New World, New Man” – “The Art of Managing Yourself on the Internet”.

  Blockchain je po navedbah Bank of England “tehnologija, ki posameznikom, ki se med seboj ne poznajo, omogoča, da si zaupajo in izmenjujejo zapise o transakcijah. V tem sistemu je težko prikrito ponarejati podatke, zato je dokazano odporen proti korupciji.

  Razmislite o ogrlici. Vsak koralček je “blok” ali zapis dejavnosti, kot je veriga blokov. Te ogrlice – znane tudi kot “veriga” – ni mogoče poškodovati ali uničiti. Posledično je veriženje blokov neprebojen digitalni zapis dejavnosti, ki ga ni mogoče spremeniti ali uničiti. Varnost tega sistema je omogočila njegovo uporabo v številnih aplikacijah, od kriptovalut do pametnih pogodb.

  Kaj je veriženje blokov in kako deluje?

  Tehnologija veriženja blokov: kaj morate vedeti
  Kaj je veriga blokov

  Kaj je tehnologija veriženja blokov na preprost način?

  Včasih je prenos vrednosti potekal z gotovino, danes pa so glavni akterji banke, jutri pa morda storitve, ki temeljijo na veriženju blokov.

  Za začetek je veriženje blokov decentralizirana podatkovna zbirka, ki hrani zaporedne bloke z določenimi značilnostmi (različica, datum nastanka, informacije o predhodnih dejavnostih v omrežju). Njena struktura je videti kot neskončno dolga kovinska veriga, v kateri povezav ni mogoče prekiniti ali izmenjati.

  Kakšna je povezava med blockchainom in bitcoinom?
  Kakšna je povezava med blockchainom in bitcoinom?

  Glavne ideje tehnologije so naslednje:

  • decentralizacijo;
  • distribucija;
  • preglednost;
  • varnost;
  • nespremenljivost.

  Veriga veriženja blokov je knjiga, v katero je mogoče dodajati nove strani, vendar mora biti vsaka nova stran napisana na obstoječi strani, preostalih pa ni mogoče spreminjati.

  Dokazilo o delu і dokazilo o deležu
  Kaj so transakcije v verigi blokov?

  Takšna knjiga ima lahko strani, ki jih še nikoli nismo videli, na primer strani za tretjo valuto. Nove “strani” se lahko dodajajo s transakcijami, ki pa niso podobne prenosom denarja, temveč so podobne izvajanju programske skripte. Vsak blok vsebuje poseben nabor parametrov: nonce, hash prejšnjega bloka, hash nabora transakcij trenutnega bloka in časovni žig.

  Blok lahko vsebuje več tisoč takšnih zapisov. Ko se pomnilnik v bloku izčrpa, se zapre, podpiše in pošlje v nov blok kot hash ali “prstni odtis”.

  Transakcije z veriženjem blokov
  Kakšen je glavni namen veriženja blokov?

  Hash je zaporedje znakov z edinstvenim prstnim odtisom. Sestavljen je iz tega, katere transakcije in koliko jih vsebuje posamezen blok.

  Algoritmi veriženja blokov zagotavljajo, da so bili podatki pravilno in preverljivo zapisani. Ko je transakcija zaključena, veriga blokov preveri vsak hash, nato pa gre do zadnjega hasha, ki potrdi celovitost in zvestobo vseh prejšnjih kod, s čimer se blok zapre.

  Veriga blokov, ki deluje neprekinjeno in dodaja povezave, se imenuje veriga, ki deluje neprekinjeno in gradi povezave. Ta postopek nenehnega preverjanja odpravlja tveganje, da bi nekdo dodal “dodatne” kovance ali v omrežje poslal napačne podatke, saj blok ne bo prestal preverjanja in ne bo vključen v omrežje. Zaradi tega je bila imenovana veriga, ki deluje na podlagi “soglasja”.

  Kakšna je povezava med veriženjem blokov in bitcoinom?

  Bitcoin je najbolj znana aplikacija tehnologije veriženja blokov, ki se je prvič pojavila leta 2009. Transakcije so prenosi denarja iz denarnice ene osebe v denarnico druge. Vsak igralec ima na verigi dostop do informacij o vsaki transakciji, ki je bila kadar koli izvedena v omrežju, začenši s prvim prenosom leta 2009.

  V svetovni rasti zanimanja za veriženje blokov je bil bitcoin prva uporaba te tehnologije, ki je pripomogla k ozaveščanju o njenih prednostih. Vendar so se od takrat razvile tudi druge kriptovalute, ki uporabljajo veriženje blokov in njegove različice ter nekriptovalutna orodja, metode za učinkovito uporabo te tehnologije.

  Kakšen je namen veriženja blokov?
  Povezava med veriženjem blokov in kriptovaluto

  Rudarji morajo reševati matematične naloge. Kaj dosežejo rudarji in zakaj so potrebni?

  Če omrežje veriženja blokov deluje kot tretja stranka pri pretoku vrednosti in podobno kot bančni sistem ima spremljevalca: “Vozlišča” – programsko kodo, ki teče na specializirani strojni opremi in jo vzdržujejo uporabniki. Rudarji so spremljevalci omrežja.

  Če želite izvesti transakcijo v verigi blokov, jo morate najprej ustvariti in nato dodati v mempool, ki je posebno skladišče, v katerem se zbirajo transakcije, ki čakajo na vključitev v blok in verigo.

  Kaj so transakcije v verigi blokov?
  Transakcije z veriženjem blokov

  Kaj točno rudarji dosežejo?

  Rudarji se za začetek dela na bloku povežejo z mempoolom in začnejo obdelovati vse transakcije v čakalni vrsti. Celoten postopek je videti takole: Sistem izve za vse transakcije v mempoolu in jih obdela, nato jih zapiše v blok in izračuna hashe. Rudar mora omrežju predložiti rešitev, da se potrdi, da je blok veljaven. Če blok potrdi večina rudarjev, postane del konsenza in se doda v verigo blokov. Zmagovalni rudar prejme nagrado za svoje delo v obliki novih kovancev ali pristojbin za transakcije.

  Kako delujejo transakcije v verigi blokov?
  Kaj je tehnologija veriženja blokov?

  Ko je blok predlagan v omrežje, se morajo z njim strinjati vsi udeleženci, in če ga večina rudarjev sprejme in se z njim strinja, bo blok dodan v omrežje. To pomeni, da je za delovanje verige blokov potrebno soglasje ali odločitev, ki jo podpira večina. Rudarji dobijo denar iz omrežja kot nagrado za svoje delo in za kritje svojih stroškov.

  Veriga blokov je porazdeljena zbirka podatkov, ki omogoča varne, pregledne in nedotakljive transakcije. To je tehnologija, ki poganja kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum. Z razumevanjem delovanja verige blokov lahko bolje razumete potencialne posledice te transformativne tehnologije. Hvala za branje! Upamo, da vam je ta članek pomagal izvedeti več

  Povezava med verigo blokov in kriptovaluto
  Razlika med PoW in PoS

  Najpomembnejša razlika med njima je v tem, da je dokazilo o delu metoda, s katero se preverjajo transakcije, medtem ko dokazilo o deležu deluje na podlagi “deležev uporabnikov”. Dve osnovni vrsti rudarjenja sta proof-of-work in prood-of-stake, vendar se vsa izvajajo z uporabo algoritma proof-of-work.

  Kako delujejo transakcije v blokovni verigi?

  Za bančno nakazilo mora uporabnik najprej odpreti račun z osebnimi podatki, nato nanj položiti denar in šele nato lahko izvaja transakcije.

  Za izvedbo transakcije v verigi blokov potrebujete le dva ključa: javni in zasebni ključ.

  Javni ključ je zbirka številk in simbolov, ki si jo lahko ogleda vsakdo v omrežju bitcoin in je naslov denarnice za prenos sredstev.

  Kaj je tehnologija veriženja blokov na preprost način?
  Kaj je blockchain in kako deluje?

  Najpomembnejši je zasebni ključ. Uporablja se za preverjanje pristnosti vseh transakcij v denarnici, zato ga je treba skrbno varovati.

  Informacije so nešifrirane le z uporabnikovim zasebnim ključem, ki ga lahko vsakdo dešifrira z njegovim javnim ključem. Denarnice in transakcij ni mogoče odpreti ali prenesti, saj je vse šifrirano z uporabnikovim zasebnim ključem. Na ta način je mogoče odkriti podatke o vsaki transakciji, opravljeni na katerem koli računu, vendar je ta sistem popolnoma pregleden, saj je veriga blokov javno dostopna knjiga.

  Kakšna je povezava med veriženjem blokov in bitcoinom?
  Katere so transakcije v verigi blokov?

  Uporabnikovega zasebnega ključa ne smete nikomur razkriti, saj je to ključ, ki omogoča dostop do vseh uporabnikovih transakcij in jih avtorizira.

  Omrežje veriženja blokov mora doseči soglasje o stanju vsake transakcije, preden jo je mogoče potrditi in dodati v verigo blokov.

  Ali poznate vse vrste veriženja blokov?

  https://www.oracle.com/ca-en/blockchain/what-is-blockchain/#types

  Kakšen je namen veriženja blokov?

  Čeprav danes veliko ljudi tehnologijo veriženja blokov povezuje z Bitcoinom, to ni pravilna povezava. Blockchain je metoda porazdeljenega shranjevanja podatkov, ki se lahko uporablja za različne namene, kot so npr:

  • volitve in glasovanje;
  • prodaja;
  • zavarovanje;
  • upravljanje dokumentov;
  • logistika;
  • posojanje;
  • nepremičnine.
  Kaj je blockchain in kako deluje?
  Kaj je blockchain?

  Veliko več stvari, ki potrebujejo zanesljivo zaščito in jih je mogoče shraniti kot podatke. Bitcoin je le eden od številnih projektov, ki je zaradi izjemnega skoka cene pridobil veliko pozornosti, pri čemer ves ta “hype” odvrača pozornost od fantastične tehnologije, ki lahko izboljša svet.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..