Kako kupiti kriptožeton Bitcoin?

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kako novinci kupijo bitcoin?

V 5 preprostih korakih vam predstavljamo, kako investirati v bitcoin:
Pridružite se borzi z bitcoini.
✔️ Pridobite denarnico z bitcoini.
✔️ Povežite denarnico z bančnim računom.
✔️ Naročite bitcoine.
✔️ Upravljajte svoje naložbe v bitcoine.

⚡️ Kakšen je najnižji znesek za vlaganje v bitcoine?

Trenutni najnižji znesek, ki ga lahko pošljete ali prejmete, je 5460 satoši (0,0000546 BTC), ki je določen za preprečevanje goljufivih transakcij.

⚡️ Kdo ima v lasti največ bitcoinov?

Na vrhu seznama je Satoshi Nakamoto, ime razvijalca bitcoinov. V svoji lasti je morda zbral do 1,1 milijona BTC, ki so najverjetneje razdeljeni med več denarnic.

⚡️ Ali ob dvigu bitcoinov plačate davek?

Na splošno so bitcoini obdavčeni tam, kjer se nahaja lastnik bitcoinov. To pomeni, da se v primeru prodaje bitcoinov davki plačajo v državi stalnega prebivališča, ne glede na to, ali transakcije potekajo na tujih borzah ali v virtualnih denarnicah zunaj te države.

https://youtu.be/rq5ZlIyedKQ
Btc bitcoin

Skorajda ni več kraja na svetu, ki ga ne bi zajel val navdušenja nad kriptovalutami. Med rallyem bitcoina se o skokih tečajev kriči iz vseh časopisov. Nekateri ljudje s tem zaslužijo denar, drugi pa izgubijo celo premoženje. Presenetljivo je, da veliko ljudi še vedno meni, da je bitcoin nekaj nezemeljskega. Pa ni – vse bolj se uveljavlja v našem vsakdanjem življenju – kot naložba, plačilno sredstvo in pojem. Kako kupite bitcoin? Koliko bi morali zanj porabiti? Kako kupiti in prodati bitcoine? To bomo ugotovili.

Kaj je bitcoin?

Bitcoin je decentralizirano plačilno omrežje in valuta z enakim imenom. V plačilnem sistemu se uporablja kriptografska tehnologija.

Do danes niti znanstveniki niti vlade niso mogli doseči soglasja o tem, kaj je bitcoin. Je to premoženje, valuta, blago ali zbirateljski predmet? V resnici je bitcoin rezultat tehnologije veriženja blokov.

Nekaj zgodovine:

Tehnologija, iz katere je nastal bitcoin, se razvija že desetletja, ideje pa so izpopolnjevali kriptografi z vsega sveta.

Ključni razvoj teh projektov se je zgodil pred 13 leti. Satoshi Nakamoto (posameznik ali skupina ljudi, ki se skriva za tem psevdonimom, ni znana) je leta 2008 objavil datoteko z opisom omrežja bitcoin.

Kaj je btc bitcoin kripto
Kje kupiti bitcoine?

Bitcoin ima rojstni dan 3. januarja 2009. Na ta dan je bil ustvarjen prvi blok in prvih 50 bitcoinov. Če pogledamo nazaj v zgodovino, se je svetovna gospodarska kriza zgodila približno v istem času, kot je prikazano v filmu “Igra na nizkem nivoju”. O tem bomo govorili pozneje.

Graf bitcoin je bil v bistvu odziv na pohlep in požrešnost, ki sta okužila bančni sistem – banke so oropale ljudi.

Decentralizirani model.

Kaj je bitcoin crypto in kako deluje?
Omrežje btc bitcoin

Omrežje bitcoin za razliko od običajnih valut nima upravnega organa, ki bi ga vodil. Omrežje vzdržujejo posamezni uporabniki – vzdrževalci. Poleg tega vas decentraliziran sistem ščiti pred nevarnostjo zaplembe vaših bitcoinov. Do vaših bitcoinov lahko dostopajo le tisti, ki imajo dostop do vašega ključa. To je teoretično 100-odstotna zaščita. Najpomembnejši vidik je, da svoje ključe hranite na varnem.

Dvojna poraba je nemogoča

Te težave niso imeli vsi posamezniki, vendar so zanjo v finančnem sistemu redno krivi goljufi.

Osnovno načelo dvojne porabe je, da lahko isti denar pošljete večkrat. Čeprav nekatere banke to dovoljujejo, v omrežju bitcoin ne boste mogli dvakrat porabiti svojih bitcoinov.

Decentralizacija Opredelitev in pomen
Kako Bitcoin preprečuje dvojno porabo

Medtem ko omrežje Bitcoin preverja transakcijo #1, transakcije #2 ni mogoče poslati, dokler omrežje ne sprejme transakcije #1. To vas po eni strani izpostavlja nevarnosti, po drugi strani pa v enaki meri izenačuje pogoje za vse udeležence plačilnega prometa.

Transakcije z bitcoini so nepovratne. Ko dosežete določeno število potrditev, ste lahko prepričani, da so vam poslani bitcoini že zabeleženi na vašem računu in jih ni mogoče prenesti v druge denarnice brez vaše privolitve.

Anonimnost in stalen dostop do omrežja

Čeprav so transakcije z bitcoini anonimne, lahko vedno spremljate izvor, cilj in število poslanih bitcoinov – danes, včeraj in pred 12 leti.

Vsi podatki so shranjeni v omrežju veriženja blokov. FBI je že ugotovil, kako odpraviti anonimnost denarnic, vendar bistvo ni v tem, da bi vas ohranili v anonimnosti. Namen veriženja blokov je, da je mogoče dokumentirati vse, kar se zgodi v omrežju, ne pa da bi lahko posegali vanj.

Bitcoina ni mogoče izklopiti.

Ali je mogoče bitcoin crypto uničiti?
Uredba o bitcoinih

Omrežje Bitcoin deluje 24 ur na dan in sedem dni na teden, pristojbine za transakcije pa niso vnaprej določene. Če pošljete veliko vsoto denarja, vaša provizija praktično ne bo znašala nič.

Obstaja prepričanje, da bi lahko bitcoin uničili, če bi prekinili internet. (Dvomimo, da bo kdo to storil.)

Omrežje za svoje delovanje ne potrebuje visokih hitrosti; za oddajanje informacij o transakcijah s kriptovalutami bitcoin in nadaljevanje verige blokov zadostuje uporaba obstoječega telefonskega omrežja in radijskih valov.

Opredelitev 51-odstotnega napada
Bitcoin lahko uničimo le z uspešnim 51-odstotnim napadom.

Kaj je 51-odstotni napad?

Če ima posameznik ali skupina posameznikov v lasti več kot 50 % računalniške moči omrežja bitcoin, lahko spreminja transakcije in celo vzpostavi monopol nad rudarjenjem.

Vendar bo to mogoče doseči le, če se bodo glavni rudarski bazeni dogovorili. Ker je omrežje Bitcoin že tako veliko, je za takšne napade potrebna visoka stopnja usklajenosti računalniške moči.

Ali obstaja provizija za kriptovaluto?
Razumevanje 51-odstotnega napada na veriženje blokov

Povsem mogoče je, da bo 51 napad preprečen s spremembami programske opreme za bitcoine, a skupnost tega ne bo dovolila.

Kaj pa pristojbine?

Altcoins: Kaj so in kako delujejo
Kaj je kripto provizija?

Pošiljatelju se za vsako transakcijo zaračuna pristojbina. Znesek pa ni vnaprej določen ali reguliran. Plačate lahko veliko ali majhno provizijo. – Ničelna stopnja provizije ne bo imela nobenega vpliva, saj ne izvaja vaših transakcij. Provizijske stopnje so v bistvu odvisne od tega, kako hitro lahko izvedete plačilo.

Kaj so altcoini?

To je precej preprosto:

Altcoini so vse kriptovalute, ki niso kriptovaluta bitcoin. Primeri altcoinov so eter, dogecoin in tako naprej. Na splošno se vsaka druga kriptovaluta imenuje altcoin. Teh je neskončno veliko in vsak dan se pojavijo novi. Vendar pa nimajo vsi vrednosti.

Nekateri altcoini, kot je bitcoin, so namenjeni zaslužku njihovih razvijalcev (včasih so znani kot shitholes, shits itd.).

Kje hraniti kriptovalute btc bitcoin?
V čem je smisel altcoinov?

Vendar pa vsi altcoini niso ustvarjeni z namenom bogatenja razvijalcev. Nekateri med njimi rešujejo pomembna vprašanja v kriptoekonomiji, ki jih bitcoin še ne more rešiti (ali pa to počne s težavo).

To je še posebej veljalo za pametne pogodbe, uvajanje decentraliziranih aplikacij in razvoj ekosistema.

Drugič, mikroplačila zaradi visokih omrežnih pristojbin niso izvedljiva. Tretjič, čeprav nizki zneski transakcij v omrežju bitcoin še vedno povzročajo znatne stroške, je nekatere altcoine mogoče poslati brez kakršnih koli stroškov.

Kdaj je najboljši čas za naložbe v kriptovaluto bitcoin?
Kako in kje hraniti bitcoine?

Za rudarjenje kriptovalut se lahko uporablja več pristopov. Medtem ko kriptovalute bitcoin rudarijo z električno energijo in procesorsko močjo (z algoritmom PoW), lahko altcoini uporabljajo različne metode, vključno s PoS, DPoS in tako naprej (z uporabo alternativnega algoritma).

Prednosti in slabosti obeh sistemov so primerljive. Razlika med njima je za povprečno osebo majhna, glavna razlika pa temelji na količini provizije, ki jo plačujejo.

Kako in kje hraniti bitcoine?

V resnici obstaja več načinov pridobivanja bitcoinov. Vendar je od načina, kako hranite svoje bitcoine, odvisno, ali so vaši ali ne.

Kdaj bi morali kupiti bitcoin?
Kateri so najvarnejši načini shranjevanja bitcoinov

Razlika med suhim in mokrim shranjevanjem bitcoinov je jasna.

Spletne denarnice morajo biti vedno povezane z internetom. Primeri tega so borze, internetne storitve in mobilne aplikacije. Te so uporabne, vendar imajo veliko pomanjkljivost: vanje je mogoče vdreti.

Najpomembneje je, da to ne bo povzročilo motenj v kriptografskem omrežju bitcoin, temveč bo vplivalo na posrednika, ki vam izda denarnico.

Kriptovaluto hranite v strojni denarnici in ne v programski denarnici, ki je bolj ranljiva za napad (ali insceniran vdor). Imeli boste dostop do denarnice in tudi do platforme, ki ji zaupate, da bo hranila vašo kriptovaluto. V tem primeru boste v primeru prihodnjega napada (ali insceniranega napada) izgubili svoj denar.

Menjalnice so daleč najpogostejši način shranjevanja kriptovalut. To je ugodno, saj lahko v primeru izboljšanja menjalnega tečaja hitro opravite transakcijo prodaje ali nakupa kriptovalut. Omeniti velja, da se borze lahko razvrstijo kot centralizirane ali decentralizirane. Tega ne bomo ponovno obravnavali, vendar na splošno velja, da imajo centralizirane borze nadzorni center, decentralizirane pa ne.

Prednosti in slabosti kriptovalute bitcoin
Koncept bitcoin kripto valuta varno 3d upodabljanje slike

Če uporabljate dexes (decentralizirano trgovanje), je vaša kriptovaluta varnejša, kljub temu pa sta obe izpostavljeni vdoru. Decentralizirana izmenjava je boljša za dolgoročno shranjevanje kriptovalute. Če se ne želite ukvarjati z vsakim znižanjem in dvigom tečaja, so strojne hladne denarnice boljša možnost.

Čeprav je nakup kriptovalut trenutno velik trend, je to nestalna in tvegana naložbena izbira. Če se vam naložba v kriptovaluto na borzi ali prek borznega posrednika ne zdi prava izbira, vam ponujamo nekaj možnosti https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/how-to-buy-cryptocurrency/

Za razliko od vročih denarnic glavna vozlišča za svoje delovanje ne potrebujejo povezave z internetom. V bistvu so to bliskovni pogoni z dodatno varnostjo, vendar imajo strojne hladne denarnice različne ravni zaščite. Program denarnice je bil nameščen na strojno hladno denarnico. Bistveno je razumeti, da ta denarnica ne podpira vseh kriptovalut, zato jo izberite glede na svoje zahteve.

Kdaj morate kupiti bitcoin?

V katero kriptovaluto je najbolje vlagati za začetnike?
Naj kupim bitcoin, ko je njegova vrednost nizka ali visoka?

Recimo, da že kupujete svoj prvi bitcoin in vas morda mika, da bi ga kupili. Prav tako se lahko zdi težko razumeti, kaj je bitcoin, saj obstaja veliko načinov za nakup ali porabo kriptovalute. Nekatere države so bitcoin že uvedle kot svojo nacionalno valuto, še več držav pa o tem razmišlja. Zdaj, ko smo ugotovili, kako koristna bi lahko bila naložba v kriptovaluto bitcoin na dolgi rok, začnimo z nakupom nekaj bitcoinov. Kdaj bi jih morali kupiti?

Če povzamemo, pravega odgovora ni. Vendar pa obstajajo pravila, ki vedno veljajo, in nekaj predlogov, ki jih je mogoče uporabiti v večini okoliščin.

Kje hraniti kriptovalute bitcoin?
Kakšna je definicija igre navzdol?

Pri določanju cene stroja upoštevajte stopnjo in trend.

Pri nakupu bitcoinov je treba razumeti sedanje tržno okolje. Najpogostejša napaka, ki jo storijo novinci, je, da se ujamejo v val navdušenja. Tako imenovani “jastrebi” pri bitcoinih ustvarjajo veliko razburjenja in zvišujejo ceno. Če bi bil bitcoin piramidna shema, bi se njegova cena samo še povečevala. Ker pa bitcoin ni piramida, ko vanj vstopi “neumni denar”, cena najprej naraste, nato pa hitro pade. To se je na primer zgodilo leta 2017. Bitcoin se je v enem letu podražil 20-krat, velika večina tega pa se je zgodila v zadnjih dveh mesecih, od novembra do decembra. Kaj se je zgodilo potem? Bitcoin je med koncem januarja in sredino maja padel z 19.000 na 3,5 evra.

Kakšna je definicija igre navzdol?

S padajočo kriptovaluto bitcoin zaslužite, če jo kupite z namenom, da povečate njeno vrednost. To je tako preprosto. Če menite, da je bitcoin zdaj precenjen, postavite kratko pozicijo in počakajte, da se trg kriptovalut sesuje. Nato svoje dolarje preprosto prodajte za gotovino.

Naložbe v druge kriptovalute poleg bitcoina
Kako ne izgubiti denarja v kriptovaluti

BTCUSD Graf https://www.tradingview.com/symbols/BTCUSD/

Zdi se, da je kratkoročna prodaja dobra ideja. Toda tako kot pri dolgih pozicijah je tudi pri kratkih prodajalcih večja verjetnost, da se bodo ogolili, kot pri dolgih prodajalcih. Oboji lahko izgubijo denar ob divjih gibanjih menjalnega tečaja, zato je treba nujno uporabljati zaustavitve.

Tradicionalno je več kratkih prodajalcev kot dolgih trgovcev. Trg je pogosto optimističen in donosen za igro proti, če imate prav, vendar le, če imate prav.

Kakšna bo vrednost bitcoina leta 2022?

Pomembno je tudi vedeti, da noben strokovnjak ne more zagotoviti, da so njegove napovedi natančne. Bitcoin je zelo nestanovitno sredstvo. Prezgodaj je reči, ali bo kriptovaluta bitcoin dolgoročno dosegla cilje 250.000 in več, prezgodaj pa je reči, ali jih bo dosegla kratkoročno in srednjeročno.

Kljub temu dovoljuje naložbe v alternativne valute ter v razvijajoča se sektorja DeFI in NFT.

V kaj še vlagati poleg bitcoinov?

ETH in Binance Coin sta prvi dve vrstici.

DOT
Binance Coin na Ethereumu?

V tem kontekstu je vse skupaj smiselno. Druga najbolj kapitalizirana kriptovaluta, ETH, doživlja porast zanimanja razvijalcev in uporabnikov.

Zabavno je, da je bil ETH na začetku leta 2017 malo znan. Bil je kriptovaluta za ustvarjanje decentraliziranih aplikacij. Zvenela je privlačno. Edina težava je bila, da nihče ni vedel, kako to doseči ali kaj razviti. Vendar se je zdelo, da potencial obstaja.

V začetku leta 2017 je bil en ether vreden 10 dolarjev. V letu 2017 se je vrednost etra v času bikovske gonje in vznemirjenja okoli ICO povečala na 1350 dolarjev, nato pa je padla na raven bitcoina.

Od prvega članka o bitcoinih se je pojavilo več “ubijalcev etherja”, ki lahko opravijo več transakcij po nižji ceni. Vendar se ether še naprej razvija, saj se pojavljajo številni ubijalci in tekmeci. Vendar trenutno ni alternative.

Izmenjava povezav
Koliko so vredni etri?

Trenutna cena ETH je 4.350 dolarjev.

Binancejev žeton BEP2, ki je znan tudi kot Binance Bitcoin Plus (BEP2), je domača kriptovaluta borze. Ima več prednosti, med drugim je priljubljen med trgovci.

Borza ustvari lastno kriptovaluto in jo razpolaga na več načinov. V ta namen se najpogosteje uporablja Launchpad. Povpraševanje po kovancu Binance se poveča pred začetkom uporabe katerega koli Launchpada na borzi Binance, kar dvigne ceno.

Druga edinstvena prednost Binance je njena pametna veriga. Pametna veriga Binance je v bistvu ekvivalent etherja na verigi blokov. V prihodnosti lahko sčasoma nadomesti ether, saj se bo začelo izvajati vse več projektov, ki bodo delovali prav na BSC.

Zdaj, ko je konkurenca iz dneva v dan večja. Tako ETH kot BNB imata funkcijo sežiga žetonov. Obstaja tudi možnost, da bo banka BNB uvedla nekaj podobnega mehanizmu etherja.

DOT
DOT je kontrolni žeton protokola.

DOT

Cilj tega projekta je razviti decentraliziran internet Web 3.0. Projekt ima dobro novičarsko ozadje (npr. dražbe), nakup DOT pa se zdi odlična naložba ob velikem upadu. V tem primeru je poudarek na tehnologiji in prihodnjem razvoju.

V času pisanja tega prispevka je tečaj 28,30.

Koliko so vredni etri?
Kaj je žeton povezave?

POVEZAVA

Kovanec druge stopnje s prejšnjega seznama. Njegova glavna prednost je, da omogoča povezavo več verig blokov in deluje kot križanec med njimi. Tako lahko gradite podatkovne zbirke, ne da bi bili omejeni z eno samo tehnologijo. Povedano drugače, projekt uničuje ovire med različnimi omrežji in ekosistemi veriženja blokov.

Menjalni tečaj LINK v času pisanja je 22,05

CAKE
Kaj je torta v kriptovaluti?

TORTA

Trgovinski žeton Pancake Swap je kriptovaluta, ki je nastala v okviru projekta DeFI. Glavna obljuba te pobude je nadaljevanje navdušenja nad DeFI v letu 2022. Do zdaj je trg ostal praznih rok, zato ni ničesar novega, kar bi bilo treba upoštevati.

Kaj je torta v kriptovaluti?
V času pisanja je vrednost podjetja CAKE znašala 11,86 USD.

Zaključek

Dejstvo, da ima bitcoin ogromen razvojni potencial, smo sprejeli. To je neločljivo povezano z idejo, nagrada za rudarjenje pa se stalno zmanjšuje.

Kar zadeva špekulacije, je bitcoin idealen za dolgoročne vlagatelje. Sčasoma se donosnost naložbe v prvo virtualno valuto v primerjavi z dohodkom od trgovanja poveča za desetkrat.

Za nakup bitcoinov obstaja več možnosti. Izberete lahko katero koli metodo, od menjalnic do menjalnic bitcoinov. Bistveno je opozoriti, da ne glede na to, kje na svetu se nahajate, niste varni pred nihanji (volatilnostjo) v zgodovini cene bitcoina.

Volatilnost bitcoina se zmanjšuje. To je posledica prisotnosti velikih vlagateljev in povečanja tržne kapitalizacije. Večji kot je trg, težje je naraščati in upadati. Po drugi strani ima bitcoin v primerjavi z delniškimi trgi zelo visoko stopnjo nestanovitnosti.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake