Pojasnjene organizacije DAO: Kako sodelovati, kdaj so se prvič pojavile in še več!

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kako DAO zasluži denar?

Kakšna je funkcija DAO in kako zaslužijo denar? Organizacija, ki ustanovi DAO, običajno prejema dividende od naložb, ki jih je izvedla. Posamezniki, ki ustvarijo DAO, imajo lahko finančne koristi tudi tako, da na podlagi svojega poslovnega koncepta prepričajo druge, da vlagajo v njih kot posameznike.

⚡️ Kako deluje zakladnica organizacije DAO?

Organizacija DAO lahko za doseganje svojih ciljev razpolaga s precejšnjo količino denarja. Člani DAO imajo pogosto v lasti žetone, ki jih lahko uporabijo za glasovanje (pogosto so znani kot žetoni za upravljanje). Uporabniki lahko na primer predlagajo izdatke iz zakladnice ali novo partnersko pogodbo, lastniki žetonov za upravljanje pa lahko glasujejo .

⚡️ Ali je Uniswap DAO?

Uniswap DAO je decentralizirana avtonomna organizacija, ki deluje v skladu s pravili verige blokov Ethereum, skladne z ERC20, in lastnimi notranjimi pravili. Septembra 2020, ko je bila med cilji izgradnja samozadostne in konkurenčne decentralizirane borze, je razvojna ekipa podjetja Uniswap zagnala upravljanje UNI

⚡️ Ali je Etherium žeton dao?

Decentralizirana avtonomna organizacija ali DAO je programsko vodena organizacija, ki jo upravljajo pametne pogodbe v omrežju veriženja blokov dao (na primer Ethereum).

https://youtu.be/pkB0DDLiNq4
Pojasnilo o dao

Cena žetona dao ali “decentralizirana avtonomna organizacija” je decentralizirana organizacija, ki deluje brez osrednjega organa. Je popolnoma avtonomna in pregledna: pametne pogodbe določajo pravila, izvajajo dogovorjena dejanja in tudi samo kodo je mogoče kadar koli v celoti pregledati.

Na koncu DAO v celoti nadzorujejo posamezni člani, ki se skupaj odločajo o pomembnih vprašanjih, kot so tehnološke posodobitve in oblikovanje proračuna.

pojasnilo o dao
Kaj je DAO in kako deluje?

V večini primerov člani skupnosti oblikujejo zamisli za prihodnje delovanje protokola in nato o vsaki glasujejo. Ko je dosežena določena raven soglasja, so predlogi, ki so dosegli ali presegli ta prag, sprejeti in začnejo delovati v skladu z določbami pametne pogodbe.

V tej strukturi se običajne hierarhične strukture, ki so značilne za velika podjetja, spremenijo v sodelovanje skupnosti. Na vsaki ravni je za protokol odgovoren posamezni član žetona dao.

Tudi razporeditev spodbud v tej strukturi je del lepote. To pomeni, da je v interesu posameznika, da pošteno glasuje in odobri le tiste zamisli, ki služijo interesom protokola.

Ali je Etherium DAO?
Kako DAO zasluži denar?

Čim več ljudi jo bo uporabljalo, tem dragocenejši bodo vaši žetoni. Uporabnost zdravega in zanesljivega postopka se bo povečala, s tem pa se bo povečala tudi vrednost imetja vsakega člana DAO. Z razcvetom protokola se bo povečal tudi uspeh vseh ostalih sodelujočih.

Kaj pomeni izraz “porazdeljena avtonomna organizacija”? Kako deluje DAO?

Osnovna načela DAO s pametnimi pogodbami določi skupina ključnih članov skupnosti. Te pametne pogodbe določajo okvir za delovanje DAO. Razumeti jih je precej enostavno, saj lahko vsak potencialni član natančno vidi, kako naj bi protokol deloval na vsaki stopnji, ker so tako vidne, preverljive in javno dostopne za revizijo.

Kaj je žeton dao?
Ali je Bitcoin pojasnilo o dao?

Naslednji korak DAO je določitev pravil, kar bo storila s pomočjo pametne pogodbe. Ko bodo ta pravila zapisana v verigi blokov, se mora DAO odločiti, kako bo zbiral denar in kako bo zagotavljal upravljanje.

Z ustvarjanjem digitalne valute, katere vrednost izhaja iz uspeha organizacije, ki temelji na verigi blokov, je mogoče pametne pogodbe sprogramirati tako, da po potrebi učinkovito razdelijo vire. Za ustvarjanje teh žetonov, imenovanih DAPP (Decentralized Autonomous Organizations), podjetniki in razvijalci ustvarijo lastne kriptovalute in jih prodajajo prek omrežja protokola.

Ti kovanci se nato razdelijo med člane sorazmerno s količino dela, ki so ga prispevali, ali glede na stopnjo tveganja, ki so ga pripravljeni prevzeti.

Kaj je primer DAO?
Kako vlagate v žeton dao?

V zameno za fiat imajo imetniki žetonov pravico glasovati o predlogih, ki jim koristijo. Ko je financiranje končano, se začne izvajati DAO.

Ko se koda začne uporabljati, jo je mogoče spremeniti le s soglasjem večine udeležencev. To pomeni, da nobena posebna organizacija ne more spreminjati pravil DAO; to je v celoti odvisno od skupnosti imetnikov žetonov.

Katere platforme družbenih medijev so na voljo v Avstraliji?

Ko odkrijete projekt, ki vas zanima, se lahko takoj vključite na več različnih načinov. Menim, da je treba poudariti, da vsi DAO nimajo enakega cilja, zato je prvi korak, da določite glavno funkcijo vsakega DAO.

Kako določite ceno žetona dao v sistemu Ethereum?
Kje lahko kupim kriptovaluto DAO?

Bistveno je razumeti, kakšne glasovalne pravice so na voljo imetnikom žetonov in o katerih vprašanjih je mogoče razpravljati pri kriptožetonih dao, ki se osredotočajo na tehnično upravljanje.

Z drugimi besedami, imetniki žetonov imajo možnost glasovati o dodelitvi dela pristojbin, ki jih zaračuna protokol, med seboj v določenih primerih, kot je na primer Uniswap. Pri drugih protokolih, kot je Compound, lahko lastniki žetonov glasujejo o plačilu popravkov napak in nadgradenj sistema s svojimi žetoni.

S tem pristopom lahko stranke uporabijo decentralizirano omrežje za neposredno komunikacijo s tistimi, ki bodo opravili določene naloge. Stranke lahko uporabljajo sistem nagrajevanja DAO za plačilo samostojnih izvajalcev in posameznikov, ki jih zanima delo na projektu, v obliki projektov, financiranih s subvencijami DAO (DAO običajno objavijo takšne edinstvene pobude na svojem strežniku Discord).

Kje lahko kupim kriptovaluto dao?
Kaj lahko storim z DAO?

Pri drugih DAO je poudarek na združevanju in delitvi zakladnice, ne pa na tehničnem upravljanju protokola.

Oglejte si SharkDAO, ki obstaja izključno zato, da posameznim imetnikom žetonov olajša združevanje sredstev za nakup neobičajnih NFT, ki bi bili za povprečno osebo lahko pregrešno dragi (v tem primeru je cilj kupiti NFT, ki se lahko prodajo za več kot 250 000 USD). Ta metoda vsakdanjim ljudem odpira priložnosti za sodelovanje z NFT in digitalno umetnostjo, do katerih sicer morda ne bi imeli dostopa.

Ena od najpomembnejših točk je preglednost kriptožetona dao. Podrobnosti o vsaki ponudbi so jasno dostopne, zgodovina glasovanja se neprekinjeno hrani in lahko celo preučite zgodovino glasovanja posameznih imetnikov žetonov.

Organi DAO pogosto spodbujajo skupnost k ustvarjanju ustvarjalnih zamisli prek projektov, ki se financirajo z nepovratnimi sredstvi, posamezniki s podjetniško miselnostjo pa lahko svobodno prispevajo svoje predloge.

Kako dolgo obstaja DAO?
Ali je Uniswap kriptožeton Dao?

Stopnja sodelovanja DAO je različna. Lahko zamenjate za upravne žetone in ste pozorni na denunciacije Snapshota, se pridružite DAO na Discordu in se ukvarjate s pravimi projekti, pri katerih ste za svoj trud plačani, ali celo vlagate v DAO, ki vas zanimajo, s predstavitvami na konferencah. Povsem od vas je odvisno, koliko želite sodelovati.

Kdaj so bile ustanovljene DAO prve generacije?

Za projektom DAO stoji nemški razvijalec Slock.it, ki je bil ustanovljen na verigi blokov Ethereum in si prizadeva povezati dejavnosti v resničnem svetu z verigo blokov, da bi lahko posamezniki oddajali, prodajali ali delili svojo lastnino brez tretjih oseb.

V začetku leta 2016 je podjetje Slock.it želelo zbrati denar, kot je v intervjuju z ustanoviteljem podjetja Christophejem Jenchom iz leta 2018 zapisano, in aprila je predstavilo DAO, ki je bil kot Kickstarter ali GoFundMe. Razlika je v tem, da so vlagatelji/člani imeli glas pri odločitvah podjetja pri porabi sredstev, zbranih s kriptožetonom dao.

Koliko stane upravljanje DAO?
Ali je DAO aplikacija DApp?

Pozneje je postal decentralizirana različica sklada tveganega kapitala in je imel v lasti približno 14 % celotne kriptovalute Ethereum, ki je takrat obstajala, navaja The Economist. To je pomenilo največje množično financiranje v zgodovini od leta 2016, ko je bilo med majem in junijem od več kot 11.000 vlagateljev zbranih več kot 150 milijonov dolarjev etherja, navaja Coindesk.

Junija 2016 pa so v DAO vdrli hekerji in izgubili približno 50 milijonov dolarjev (takrat približno 3,6 milijona ETH). Slock.it po napadu ni propadel, temveč si DAO nikoli ni povrnil prvotnega položaja.

Ali je res, da je vsaka DAO nadaljevanje prvotne DAO?

Ne, izraz “DAO” so od takrat prevzela druga podjetja ter navdušenci nad veriženjem blokov in kriptovalutami in je postal bolj pojasnjevalna kratica kot pravo ime.

Kaj je decentralizirana avtonomna organizacija
Kaj je decentralizirana avtonomna organizacija ali DAO?

Kaj bodo tehnologije DAO pomenile za medijsko in marketinško industrijo?

Ne pozabite, da lahko organizacije DAO porabijo veliko denarja, kriptovalute ali drugega, če je večina članov prepričana. Vsaka organizacija DAO določi svoja večinska pravila.

Založniki, kot je Blockworks, že izkoriščajo priložnosti DAO, kot so sponzorstva dogodkov, in jih vidijo kot donosen trg.

Organizacije DAO postajajo nove institucije. Obstajajo DAO z več kot 10 milijardami dolarjev sredstev, medijske korporacije pa se še niso ujele, pravi Janowitz. Prodajno ekipo podjetja Blockworks uči, kako prodajati na kanalu DAO v omrežju Discord.

Kaj so DAO in kako delujejo?
Kdo upravlja DAO?

Amanda Cassat, izvršna direktorica in soustanoviteljica podjetja Serotonin, marketinške agencije, ki temelji na Web3, meni, da je še ena prednost DAO in Web3 možnost vzpostavitve skupnosti. Organizacije DAO so “močan mehanizem usklajevanja za združevanje kategorij uporabnikov ali kupcev, podjetij ali ekip in vlagateljev v eno skupino, ki je usklajena in del skupnosti, ki je navdušena nad isto stvarjo,” je dejala Cassatova.

Vendar pa obstajajo tudi nekatere pomanjkljivosti.

Glavna pomanjkljivost DAO je, da so še vedno v povojih in da jih je treba negovati. Potrebujejo veliko dela, da začnejo delovati, in ko se vzpostavijo, jih je treba spremljati.

Kako delujejo kovanci v DAO?
Kako DAO zasluži denar?

Slabosti virtualnih AVA

Decentralizirane avtonomne organizacije niso brezhibne. To je mlada tehnologija, pri kateri je veliko pomislekov glede njene zakonitosti, varnosti in strukture, kar je povzročilo veliko kritik.

Po besedah revije Harvard Business Review posamezniki morda ne bodo zmogli prevzeti odgovornosti. MIT Technology Review meni, da je slaba ideja, da bi pomembne finančne odločitve dali v roke množicam. Čeprav je MIT svoje mnenje izrazil leta 2016, se zdi, da organizacija nikoli ni odstopila od svojega mnenja o organizacijah DAO. Tudi vdor v sistem DAO je bil obravnavan kot negativna posledica te tehnologije.

Kakšen je primer DAO?
Ali ima kdo DAO?

Organizacije DAO so lahko razdeljene med več držav, pravni okvir zanje pa ne obstaja. Za vse pravne težave, ki bi se lahko pojavile, bi morali udeleženci skoraj zagotovo sodelovati v zapletenih sodnih postopkih s številnimi regionalnimi zakonodajami.

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je na primer julija 2017 objavila študijo, v kateri je razkrila, da so organizacije DAO brez dovoljenja prodajale vrednostne papirje v obliki žetonov veriženja blokov Ethereum, kar je v nasprotju z delom državne zakonodaje o vrednostnih papirjih.

Primeri DAO so na voljo tukaj.

V zadnjih nekaj letih so decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) postale vse bolj priljubljene in so zdaj pomemben del številnih pobud na področju veriženja blokov. Decentralizirani finančni prostor (DeFi) je eden od primerov platforme, ki uporablja DAO, da bi aplikacijam omogočila neodvisno delovanje.

Za druge je omrežje Bitcoin ( BTC ) predhodnik DAO. Omrežje se širi zaradi dogovora skupnosti, čeprav se večina članov omrežja še nikoli ni srečala. Prav tako nima nobene strukturirane strukture upravljanja in se namesto tega zanaša na rudarje in vozlišča, ki izražajo podporo.

Kakšno je upravljanje DAO?
Kako vlagate v kriptovaluto DAO?

Vendar danes večina ljudi bitcoina ne obravnava kot DAO. Dash bi bil prvi pravi DAO, saj ima mehanizem upravljanja, ki deležnikom omogoča glasovanje o uporabi njegove zakladnice v skladu z veljavnimi standardi.

Organ DAO, ki ga je ustvarilo podjetje Slock.it in ga omogoča veriga blokov Ethereum, je odgovoren za uvajanje stackcoinov, ki so povezani z bitcoini. Organizacije, ki so prvotno ustvarile te DAO, postopoma opuščajo nadzor nad projektom, da bi nekega dne postale nepomembne. Imetniki žetonov lahko sodelujejo pri volitvah vodstva in predlagajo nove udeležence, dodajajo dodatna zavarovanja za svoje

Leta 2020 je protokol za posojanje DeFi v okviru procesa pridobivanja likvidnosti izdal svoj žeton za upravljanje. Vsakdo, ki je sodeloval s protokolom, je bil nagrajen v žetonih. Od takrat so to metodo kopirali in prilagajali tudi drugi projekti.

Zaradi česa je organizacija DAO uspešna?
Kako promovirate DAO?

Zdaj je DAO preveč. To je sčasoma postalo očitno. Nekateri projekti še vedno poskušajo vzpostaviti popolno decentralizacijo s konceptom DAO, vendar so stari le nekaj let in še niso dosegli svojih končnih ciljev in nalog.

DAO lahko kot internetni subjekti popolnoma spremenijo upravljanje podjetij. Ko bo koncept dozorel in se bo pravno sivo območje, v katerem delujejo, zožilo, bo lahko več organizacij za upravljanje nekaterih svojih dejavnosti uporabilo model DAO.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake