Kako kriptovalute ili inflacija vplivajo na svet

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kako kriptovaluta pomaga pri inflaciji?

Vlagatelj se lahko za ustvarjanje in ohranjanje bogastva odloči za naložbe v kriptovalute namesto v konvencionalna in alternativna sredstva. Vlagatelj lahko kupi kriptovaluto z namenom, da se bo njena vrednost povečala, zaradi česar bo manj občutljiva na spremembe ameriškega dolarja.

⚡️ Ali so kriptovalute odporne na recesijo?

Obstaja na tisoče kriptovalut in skoraj vse ne bodo preživele padca trga. Tiste, ki bodo preživele, bodo prevladovale na trgu in izboljšale donose za prve vlagatelje.

⚡️ Katera kriptovaluta bo prevladovala?

Po napovedih strokovnjakov bo leta 2022 na trgu kriptovalut prevladoval bitcoin. Gre za eno najbolj priljubljenih kriptovalut zaradi uporabe verige blokov ali registra, ki je porazdeljen med več tisoč strojev.

⚡️ Katera kriptovaluta ima potencial?

Leta 2022 so med najpomembnejšimi kriptovalutami za naložbe Ethereum, Polkadot in Cosmos.

https://youtu.be/Ggb0vhrOgOo
Kriptovalute ili inflacija

Inflacija kriptovalut je opredeljena kot zvišanje cen blaga in storitev v določenem gospodarstvu. To zvišanje cen povzroči zmanjšanje kupne moči kriptovalut, saj je za nakup enake količine blaga ali storitev potrebnih več kriptovalut. K inflaciji kriptovalut lahko prispeva več dejavnikov, med drugim:

kriptovalute in inflacija
Bitcoin v okolju z naraščajočimi obrestnimi merami
  • Ponudba kriptovalut. Če je na voljo več kriptovalut, kot je kupcev, bo to povzročilo pritisk na zniževanje cen ter povečalo povpraševanje po blagu in storitvah, izraženih v kriptovalutah.
  • Gospodarska dejavnost. Če se poveča gospodarska aktivnost, bodo cene višje, saj bodo podjetja zvišala cene, da bi pokrila svoje stroške.
  • vladne politike. Ukrepi vladnih organov lahko vodijo do inflacijskega seznama kriptovalut.Če vlada na primer poveča ponudbo denarja, bo to povzročilo višje cene, saj bo za nakup blaga in storitev na voljo več kriptovalut. Kriptovalute se lahko pred inflacijo zaščitijo na več načinov, med drugim na naslednje načine:
  •  Uporabite kriptovaluto, ki ni podvržena inflaciji. Medtem ko so vse fiat valute podvržene inflaciji, pa nekatere kriptovalute niso. Bitcoin ima na primer omejeno zalogo 21 milijonov kovancev, Ethereum pa ima fiksno zalogo ETH. To pomeni, da nista podvržena enakim silam inflacije kot fiat valute.
Kriptovalute niso imune na učinke inflacije
Zavarovanje pred inflacijo s Stablecoinom
  •  Kriptovalute hranite v denarnici, ki ni podvržena inflaciji. Če kriptovalute hranite v denarnici, ki je podvržena inflaciji (npr. v fiat valuti), se bo vaša kupna moč sčasoma zmanjšala, ko se bodo cene blaga in storitev zvišale. Če pa kriptovaluto hranite v denarnici, ki ni podvržena inflaciji (npr. v kriptovaluti), bo vaša kupna moč ostala nespremenjena.
  •  Pretvorite svoje kriptovalute v drugo sredstvo, ki ni podvrženo inflaciji. Če imate kriptovaluto, ki je podvržena inflaciji, jo lahko pretvorite v drugo sredstvo, ki ni podvrženo inflaciji (npr. zlato ali srebro). Na ta način lahko svojo kupno moč zaščitite pred učinki inflacije.

Kriptovalute niso imune na učinke inflacije, vendar lahko nudijo določeno zaščito pred njo. Inflacijski pritiski lahko povzročijo višje cene blaga in storitev, denominiranih v kriptovalutah, vendar to ne velja vedno. Kriptovalute lahko nudijo tudi določeno zaščito pred inflacijo, saj uporabnikom omogočajo shranjevanje kriptovalut v denarnicah, ki niso podvržene inflaciji, pretvorbo kriptovalut v drugo sredstvo, ki ni podvrženo inflaciji, ali uporabo kriptovalute, ki ni podvržena inflaciji.

Ali imajo kriptovalute ili inflacija?
Kaj je inflacija bitcoinov in drugih kriptovalut?

Če primerjamo inflacijo fiat in kriptovalut, vidimo, da:

  •  Fiatne valute so podvržene inflaciji, kriptovalute pa ne.
  • Kriptovalute lahko nudijo določeno zaščito pred inflacijo, saj uporabnikom omogočajo shranjevanje kriptovalut v denarnicah, ki niso podvržene inflaciji, pretvorbo kriptovalut v drugo sredstvo, ki ni podvrženo inflaciji, ali uporabo kriptovalute, ki ni podvržena inflaciji.

Inflacija ima tako prednosti kot slabosti. Po eni strani lahko povzroči višje cene blaga in storitev. Po drugi strani pa lahko nudi določeno zaščito pred inflacijskimi silami. Na koncu bo odločitev o tem, ali vlagati v kriptovalute ali ne, odvisna od osebnih okoliščin in želja vsakega posameznika.

Kriptovalute niso podvržene inflaciji

Bitcoin
Kriptovalute ili inflacija

Po primerjavi vseh kriptovalut so predstavniki raziskovalnega centra prišli do zaključka, da lahko naslednji digitalni denar označimo kot najbolj deflacijski:

Podrobneje analizirajmo vsakega od njih.

Kaj moram vedeti o ethereumu?
Bitcoin: funkcije

Bitcoin je prva in najbolj znana kriptovaluta, ki so jo že večkrat poimenovali digitalno zlato. Glavna značilnost BTC je, da je njegova emisija omejena na 21 milijonov kovancev. Prav zaradi tega dejavnika je Bitcoin ena od deflacijskih kriptovalut – z naraščanjem povpraševanja po njej in ob tem, da se nove enote ne proizvajajo, se bo namreč njena cena le še povečevala. 

Kaj moram vedeti o Ethereumu?

Ethereum se je pojavil leta 2015 in hitro postal eden vodilnih po kapitalizaciji. Gre za to, da ETH omogoča ustvarjanje pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij, ki delujejo na podlagi verige blokov. Pri tem je omejeno tudi največje število kovancev – to je enako 110 milijonom ETH.

Litecoin: značilnosti in obeti
Litecoin: značilnosti in obeti

Litecoin je bil ustvarjen kot “lažja” različica Bitcoina in uporablja enak algoritem – Scrypt. Skupno število enot LTC je 84 milijonov. 

Bitcoin Cash se je pojavil kot posledica trdega viličenja Bitcoina leta 2017. Njegova glavna značilnost je večja velikost bloka, ki omogoča obdelavo več transakcij na sekundo. Največje število BCH je 21 milijonov enot.

Monero je anonimna kriptovaluta, ki uporablja algoritem CryptoNote. Tega digitalnega denarja ni mogoče izslediti, zato svojim uporabnikom zagotavlja popolno zasebnost. Najvišji znesek valute XMR je 18,400 milijona enot.

Kako lahko kriptovalute ščitijo pred inflacijo
Kot vidimo, so vse najbolj znane in priljubljene kriptovalute deflacijske. Njihova emisija je omejena, kar pomeni, da bo njihova cena sčasoma le še rasla. 

Najboljše kripto menjave aprila 2022 https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/best-crypto-exchanges/

Kako lahko kriptovalute ščitijo pred inflacijo

Kriptovalute in inflacija sredstvo z visokim tveganjem
Kako lahko kriptovalute ščitijo pred inflacijo?

Čeprav kriptožetoni niso podvrženi inflacijskim silam, lahko nudijo določeno zaščito pred inflacijo. Na koncu bo odločitev o tem, ali vlagati i, odvisna od osebnih okoliščin in želja vsakega posameznika. Nekatere prednosti za naložbe v kriptovalute v obdobjih visoke inflacije so, da kriptovalute niso podvržene inflaciji in lahko nudijo določeno zaščito pred njo. Po drugi strani je lahko slabost ta, da se v obdobjih visoke inflacije lahko zvišajo cene blaga in storitev.  Pri sprejemanju odločitve, ali naj vlagajo v kriptovalute ali ne, morajo posamezniki upoštevati svoje osebne okoliščine in preference.

Največji obeti

Kriptovalute so zelo tvegano premoženje, zlasti za nepoučene uporabnike. Vendar pa, kot vemo iz zgodovine, visoka tveganja pogosto prinašajo visoke nagrade.

Inflacija kriptovalut je naravni proces, ki vpliva na vse fiat valute. Vendar kriptožetoni zaradi svoje omejene ponudbe niso podvrženi inflacijskim silam. Zaradi tega lahko nudijo določeno zaščito pred inflacijo. Na koncu bo odločitev o tem, ali vlagati v kriptovalute ali ne, odvisna od osebnih okoliščin in preferenc vsakega posameznika.

Katere so prednosti in slabosti kriptovalute?
Kaj je inflacija kriptovalut

Prednosti in slabosti inflacije in kriptovalut

Kriptoinflacija ima po mnenju ekonomistov enake negativne učinke kot vse druge oblike inflacije. Kljub temu je mogoče opaziti več koristi in rezultatov.

Spodbujanje gospodarstva. Več kot je denarja v obtoku, pogosteje se porablja. To povzroči večje povpraševanje in ugodno vpliva na proizvodne procese.

Gospodarstvo je obupno, zaposleni pa obupano iščejo delo. Zmanjšajte brezposelnost tako, da se še bolj potrudite, da gospodarske težave ne bodo vplivale na vaš žep. To se nanaša na rast gospodarstva z vlaganjem več denarja v različne vidike življenja.

Bitcoin v okolju z naraščajočimi obrestnimi merami
Prednosti in slabosti inflacije kriptovalut

Zaščita pred finančnim propadom. “Paradoks varčnosti” je izraz, ki ga strokovnjaki uporabljajo v majhnih krogih. Izraz je skoval Keynes (najbolj znani ekonomist dvajsetega stoletja). ljudje varčujejo in odlagajo nakupe, dokler se cene znižujejo (kar pomeni, da se skupni stroški predmetov in storitev znižujejo). Inflacija pa povzroča, da ljudje želijo porabiti ves svoj denar, dokler ga ne zmanjka.

Začnimo. Zvezne rezerve že več let poskušajo zmanjšati količino denarja v obtoku zaradi inflacije, vendar so pri tem le malo uspešne. Tiskanje več denarja namreč spreminja vrednost vsega drugega v družbi (vključno z digitalno valuto, kot je bitcoin). Kljub zaskrbljenosti vlade zaradi inflacije ta vpliva tudi na tiste, ki imajo manj sreče. Inflacija

kriptovalute in inflacija
Kateri dejavniki lahko prispevajo k vzponu in padcu kriptovalute

Rastoče obrestne mere so še ena inflacijska nevarnost. V kriptovaluti (tako kot v fiat denarju) vsi prihranki izgubijo vrednost. Vsi inflacijski procesi, kot je napihovanje valute z namenom povečanja prihodkov – na primer za izobraževanje ali ustvarjanje dostojne pokojnine ali preprostega pasivnega dohodka

Kaj moram vedeti o ethereumu?
Imate vprašanja o kriptoinflaciji? Povejte nam jih v spodnjih komentarjih!

Sklepi

Vlagatelji menijo, da so bitcoin in druge kriptovalute dobra metoda za zaščito pred inflacijo, čeprav se različne vlade osredotočajo na zatiranje inflacije v svojih nacionalnih valutah. To je posledica omejene količine nekaterih digitalnih kovancev. Kriptovalute ne veljajo za deflacijski denar, saj so za rudarje spodbuda, da še naprej potrjujejo transakcije v omrežju. V nekaterih primerih je kriptovaluta celo inflacijska. Na primer, v obdobju velikega povpraševanja v omrežju Ethereum se pristojbine za plin zvišajo.

Kriptovalute in inflacija
Bitcoin v okolju z naraščajočimi obrestnimi merami

Čeprav kriptovalute morda ponujajo določeno zaščito pred inflacijo, se je treba zavedati, da so kriptovalute nestanovitne in tvegane naložbe. Pri sprejemanju odločitve, ali naj vlagajo v kriptovalute ali ne, morajo posamezniki upoštevati svoje osebne okoliščine in preference.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake