Kriptoaktiva: kaj ste želeli vedeti o regulaciji

⚡️ Kaj je sistem veriženja blokov?

Blockchain je vrsta porazdeljene zbirke podatkov, ki otežuje ali onemogoča poseganje v sistem, vdiranje vanj ali goljufijo. Blockchain je digitalni register transakcij, ki je podvojen in razširjen po omrežju računalniških sistemov z uporabo tehnologije veriženja blokov.

⚡️ Kaj je rudarjenje na preprost način?

Ustvarjanje kriptovalute, ki je posledica uporabe računalniške tehnologije. Centralne banke so odgovorne za proizvodnjo in kroženje tradicionalne valute. V svetu kriptovalut ni centralnih bank. Rudarjenje je edini način ustvarjanja kriptovalute, ki temelji na računalnikih, ki rešujejo matematična vprašanja.

⚡️ Kje se uporabljajo žetoni?

V verigi blokov se lahko uporabljajo za sledenje igralnim sredstvom, digitalni umetnosti ter premičnemu in nepremičnemu premoženju.

⚡️ Kakšna je razlika med žetonom in kriptovaluto?

Najosnovnejša razlika je med žetoni in kovanci. Ko se nekdo sklicuje na “kovanec”, ima običajno v mislih lastni kovanec na lastni verigi blokov, kot sta Bitcoin ali Ethereum, saj imata oba kovanca svojo verigo blokov. V tem primeru govorimo o žetonu, ki je kriptovaluta, ki temelji na blockchainu druge osebe.

https://youtu.be/Rr3B7n3XTzE

Kriptožetoni so digitalni ali virtualni žetoni, ki uporabljajo kriptografijo za zaščito svojih transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih enot. Ime “kriptoaktiva” se uporablja za opis širokega nabora sredstev, vključno s kriptovalutami, platformnimi žetoni, žetoni uporabnosti in transakcijskimi žetoni. Kriptoaktiva se ustvarjajo s postopkom, imenovanim rudarjenje, s katerim nastajajo novi bitcoini in ethereumi.

Zakaj je ime "kriptožeton"?
Kriptoindeksni sklad

Kriptovaluta vs. kriptoaktiva

Kriptovalute so vrsta kriptovalut in so digitalni ali virtualni žetoni, ki uporabljajo kriptografijo za zaščito svojih transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih enot. 

Kriptovalute so decentralizirane, kar pomeni, da niso pod nadzorom vlade ali finančnih institucij. Bitcoin, prva in najbolj znana kriptovaluta, je bil ustvarjen leta 2009.

Kriptoaktiva pa so širša kategorija, ki vključuje tako kriptovalute kot tudi druge vrste premoženja. Žetoni platform, žetoni uporabnosti in žetoni transakcij so vse vrste kriptoaktiva.

Zakaj je ime “kriptoaktiva”?

Kaj so kriptožetoni?
Kaj so kriptožetoni?

Ime “kriptoaktivno premoženje” se uporablja za opis širokega spektra premoženja, vključno s kriptovalutami, platformnimi žetoni, žetoni uporabnosti in transakcijskimi žetoni. Kriptoaktiva se ustvarjajo s postopkom, imenovanim rudarjenje, s katerim nastajajo novi bitcoini in ethereumi.

Kako delujejo kriptožetoni?

Kriptožetoni uporabljajo kriptografijo za zaščito svojih transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih enot. Kriptovalute so decentralizirane, kar pomeni, da niso pod nadzorom vlade ali finančnih institucij. Bitcoin, prva in najbolj znana kriptovaluta, je bil ustvarjen leta 2009.

Vrste kriptoaktiva

Vrste kriptovalut
Kripto vzajemni sklad

Obstajajo tri glavne vrste kriptoaktiv: kriptovalute, platformni žetoni in žetoni uporabnosti.

Kriptovalute

Žetoni kriptovalut
Kripto hedge sklad

Kriptovalute so vrsta kriptožetona, ki uporablja kriptografijo za zaščito svojih transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih enot. 

Žetoni platforme

Po podatkih Investopedie so žetoni kriptožetoni, ki omogočajo nastanek več tisoč drugih kriptožetonov. Ta kriptožetoni so namenjeni uporabi kot platforma za dodatne decentralizirane pobude, kot pove že samo ime. V nasprotju s trenutnim scenarijem, ko se podatki hranijo na strežnikih, ki jih nadzira z ene lokacije in vzdržuje ena korporacija, so ta kriptožetoni Ker so transakcije v sistemih, ki temeljijo na veriženju blokov, porazdeljene, niso izpostavljeni enakim težavam kot centralizirani strežniki. Podatkovne zbirke ni mogoče odklopiti ali poškodovati, medtem ko v njej sodelujejo računalniki, saj je za vsako transakcijo potreben drug računalnik, ki preveri morebitne neskladnosti.

kriptoindeksni sklad
Katere so vrste platform žetonov?

Pametne pogodbe so računalniška koda, ki jo je treba izpolniti za dokončanje transakcije, tako kot kriptožetoni, kot je Ethereum. Druga kriptožetoni, ustvarjeni na teh platformah, lahko na verigi blokov s pomočjo te dodatne plasti tehnologije, znane kot pametne pogodbe, ustvarijo lastne pametne pogodbe, ki se same izvajajo in delujejo. Vrednost teh žetonov narašča, ko je na voljo več drugih kriptožetonov V času pisanja tega članka je na voljo 46310 pametnih pogodb Erc20. Platforma pametnih pogodb Ethereum je daleč najbolj priljubljena platforma za pametne pogodbe, saj je bilo do zdaj (od marca 2018) sklenjenih več kot 46300 pogodb.

Primeri platformnih žetonov

Kriptožetoni za uporabne žetone kripto sklada
Katere so različne vrste platforme žetonov?

Platformni žetoni so najbolj priljubljena vrsta kriptovalutnega premoženja. Tukaj je nekaj primerov platformnih kriptožetonov:

 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Neo
 • EOS
 • Gibanje za novo gospodarstvo

Žetoni za uporabnost

Uporabni žetoni so vrsta kriptožetona, ki imetnikom omogoča dostop do izdelka ali storitve. Filecoin, decentralizirano omrežje za shranjevanje podatkov, je primer uporabnega žetona.

Kaj je plačilna tokenizacija in kako deluje?
Kaj je storitveni žeton?

Primeri žetonov storitev

Kriptovalute, ki so digitalno premoženje v verigi blokov in nimajo osrednjega organa ali enotne nadzorne točke, so začele rušiti vse sektorje. Tukaj je le nekaj primerov storitvenih kriptovalut:

 • Golem
 • Sonm
 • Siacoin
 • OmiseGo
 • Augur

Transakcijski žetoni / plačilni žetoni

Potencial kriptožetonov
Kaj so plačilni žetoni?

Transakcijski žetoni, znani tudi kot plačilni žetoni, so vrsta kriptožetona, ki se uporablja za izvajanje plačil na platformi ali omrežju veriženja blokov. Bitcoin, prvi in najbolj znani kriptožeton, je primer transakcijskega žetona.

Potencial kriptožetonov

Kriptožetoni lahko revolucionarno spremenijo naš način interakcije z digitalnim svetom. Z uporabo kriptografije za zaščito svojih transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih enot lahko kriptožetoni ustvarijo varnejši in učinkovitejši sistem za izvajanje transakcij in upravljanje podatkov. Poleg tega lahko kriptožetoni, ker so decentralizirani, uporabnikom zagotovijo večji nadzor nad njihovimi osebnimi podatki in zmanjšajo odvisnost od osrednjih organov.

Obstaja veliko različnih vrst kriptovalut
Blackrock crypto

Kriptožetoni so novo in vznemirljivo področje razvoja, ki lahko revolucionarno spremeni naš način interakcije z digitalnim svetom. 

Vrednost kriptovalut je odvisna od:

 • Ekipa, ki stoji za njim
 • Kako pogosto se uporablja
 • Kako varen je
 • Kakšno težavo rešuje

Kako so urejene kriptovalute?

https://www.forbes.com/uk/advisor/investing/cryptocurrency/what-is-cryptocurrency/

Primeri kriptovalut

Kateri so primeri žetonov za uporabnost?
Kripto nepremičnine
 • ✅ Bitcoin: prva in najbolj znana kriptovaluta, ustvarjena leta 2009.
 • ✅ Ethereum: Druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, ki je bila uvedena leta 2015.
 • ✅ Bitcoin Cash: Bitcoin Cash: vilica verige blokov Bitcoin, ki se je začela uporabljati leta 2017.
 • ✅ Litecoin: vilica verige blokov Bitcoin, ki se je začela uporabljati leta 2011.

Primeri platformnih žetonov

 • ✅ Ethereum: Ethereum: izvirni žeton verige blokov Ethereum, ki se uporablja za transakcije v omrežju.
 • ✅ Filecoin: izvirni žeton decentraliziranega omrežja za shranjevanje Filecoin, ki se uporablja za nakup shrambe v omrežju.

Primeri žetonov za uporabnost

Transakcijski žetoni, ki temeljijo na veriženju blokov
Indeksni sklad kriptovalut
 • ✅ Siacoin: lastni žeton decentralizirane platforme za shranjevanje Sia, ki se uporablja za nakup shrambe v omrežju.
 • ✅ Golem: lastni žeton decentralizirane računalniške platforme Golem, ki se uporablja za nakup računalniške moči v omrežju.
 • ✅ Augur: lastni žeton decentralizirane tržne platforme za napovedovanje Augur, ki se uporablja za nakup napovedi v omrežju.

Primeri žetonov transakcij / plačilnih žetonov

 • Bitcoin: izvirni žeton v verigi blokov Bitcoin, ki se uporablja za plačevanje v omrežju.
 • Litecoin: izvirni žeton verige blokov Litecoin, ki se uporablja za plačevanje v omrežju.
 • Ethereum: Ethereum: izvirni žeton verige blokov Ethereum, ki se uporablja za plačevanje v omrežju.
Transakcijski žetoni, ki temeljijo na veriženju blokov
Blockchain in tradicionalna zbirka podatkov

transakcijski žetoni, ki temeljijo na verigi blokov

Transakcijski žetoni, ki temeljijo na verigi blokov, so žetoni 1. in 2. generacije verige blokov, ki delujejo samo prek verige blokov za izvajanje, izvrševanje in varovanje transakcij.

Primeri transakcijskih žetonov, ki temeljijo na verigi blokov

Blockchain in internet stvari
Kakšen je primer transakcije v verigi blokov?

Mnoga od teh kriptožetonov v nasprotju s kriptovalutami ne kršijo številnih načel javnega reda in veljajo celo za varne naložbe:

 • Ryab
 • Zvezdni

Transakcijski žetoni, ki temeljijo na internetu stvari

Za žetone, ki temeljijo na internetu stvari, bi bilo treba oblikovati novo kategorijo, saj so z osredotočanjem na transakcije med stroji in mikrotransakcije odprli povsem novo razsežnost decentraliziranega gospodarstva.

V čem se to kriptožeton razlikuje od zgoraj omenjenih?

Ali je bitcoin naslednje zlato?
Kakšna je razlika med kriptovaluto in kriptoaktiva?

Ta tehnologija za razliko od tehnologije veriženja blokov za obdelavo vsake transakcije uporablja usmerjeni aciklični graf (tangle). Po analizah bo do leta 2025 v internet stvari vključenih več kot 75 milijard povezanih naprav. Ta tehnologija uporablja obstoječi splet stvari za obdelavo vseh transakcij in ponuja naslednje prednosti:

 • Nič provizij za transakcije.
 • Možnost mikrotransakcij
 • Primeri žetonov platform, ki temeljijo na IOT
 • IOTA
 • VeChain

Kaj je promptni menjalni tečaj? https://www.investopedia.com/

Ali dobro razumete, kaj se dogaja v svetu?

Kateri so primeri žetonov za uporabnost?
Ali je lahko bitcoin podoben zlatu?

Bitcoin morda ne bo naslednje zlato, a kriptožetoni bodo ostali. Večina današnjih kriptožetonov je še vedno v povojih. Večina jih je še vedno idej z veliko potenciala za rast. golem je projekt, ki neuporabljeno računalniško moč uporabnikov pretvori v superračunalnik. IOTA namerava povezati tako različne predmete, kot so čevlji in ogromni stroji, tako da bodo mogoči komunikacija, zbiranje podatkov in mikrotransakcije. Način, kako banke opravljajo mednarodne transakcije, sta revolucionarno spremenila Stellar in Ripple.

Kriptoaktiva so širša kategorija
Kriptoaktiva: Njihova prihodnost in regulacija

Je kriptovaluta in nedenarni sistem na poti v propad?

Ne vemo. Prepričani pa smo, da bo postala pomemben del procesa. Zamisli, ki so bile le fantazije, zdaj postajajo resničnost zaradi tako vrhunske tehnologije, ki jo imamo v rokah.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..