Kaj sta hard fork in soft fork in zakaj sta pomembna?

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Ali je hardfork primeren za kriptovaluto?

Hardfork pomeni pomembno spremembo v omrežnih protokolih veriženja blokov. Povedano drugače, hardfork razdeli eno valuto na dve ter potrdi prej neveljavne bloke in transakcije ali obratno.

⚡️ Litecoin je bitcoin hardfork?

Od nastanka bitcoina je bilo razvitih na stotine alternativnih kriptovalut ali pa so nastale na njegovi podlagi. Litecoin (LTC) je tako kot bitcoin altcoin, izraz za kriptovalute, ki niso bitcoini.

⚡️ Zakaj se imenuje londonski hardfork?

V londonskem hardforku bodo nadzorovane pristojbine za transakcije. Ime “hard fork” izvira iz osnovnih sprememb, ki bi jih inženirji lahko izvedli na ravni blokov – gradnikov valute -, in ne iz izvrstnega britanskega namiznega bontona.

⚡️ Ali je ethereum vilica bitcoina?

Eter je porazdeljena, odprtokodna veriga blokov z možnostjo pametnih pogodb. Eter (ETH) je lastna kriptovaluta platforme. Po tržni kapitalizaciji je ether med kriptovalutami na drugem mestu za bitcoinom.

https://youtu.be/Z6RdRlgRTd0
Kaj je softfork v verigi blokov?
Ali je hardfork primeren za kriptovalute?

Svet kriptovalut in veriženja blokov se nenehno razvija, zato pogosto prihaja do sprememb in novih zmogljivosti. Razvijalci morajo za izvajanje teh sprememb sprejemati težke odločitve. V decentraliziranem omrežju je lahko izvajanje teh izboljšav dolgotrajno, kar lahko privede do propada omrežja, če je izvedeno nepravilno.

Kateri sta dve vrsti vilic?
Ali je hardfork primeren za kriptovalute?

Odprtokodni ekosistem kriptovalut se obnaša povsem drugače kot mobilna bančna aplikacija. Tudi če vas koda, ki poganja omrežje, ne zanima, se morate zavedati, da ima vsakdo možnost sodelovati. V decentralizirani družbi je ključnega pomena, da strankam omogočimo izbiro. namesto da bi enemu osrednjemu subjektu zaupali obveščanje in spreminjanje, so razvijalci kriptovalut bolj odprti glede svojih ciljev.

Večina nadgradenj omrežja se izvede z vilicami. Ko primerjamo trdo in mehko vilico, je treba razumeti razlike med njima. V nekaterih primerih sta lahko potrebna oba načina.

Kaj je primer hardforka?
Katere so dve vrsti vilic?

Postopek odločanja

Preden se lotimo posebnosti razvejane kode, je treba pojasniti nekaj osnov. V decentraliziranem omrežju ni vodilne osebe, ki bi sprejemala odločitve v imenu vseh uporabnikov. Namesto tega je vidik upravljanja omrežja – kot je Bitcoin – bistveno težji. Sprejemanje odločitev med več sto, če ne celo več tisoč posamezniki ni preprosto.

V postopku odločanja sodeluje več posameznikov, ki imajo vsak svoje pristojnosti. Ena od teh skupin so koderji, ki izvajajo spremembe kode. Za dosego večinskega dogovora potrebujejo podporo rudarjev, ki varujejo omrežje, in uporabnikov polnih vozlišč, ki vanj oddajajo transakcije. Na papirju je morda videti preprosto, vendar je v resnici lahko nekoliko bolj zapleteno.

Ali je Bitcoin Cash hardfork?
Ali je Bitcoin softfork?

Razvijalci

Razvijalci morajo razvijati, preizkušati in uvajati pametne pogodbe. Brez njih ekosistem ne bi mogel vključevati posodobitev ali sprememb, da bi ostal konkurenčen in privlačen. Glavni namen razvijalcev je pisanje in posodabljanje kode. Za to lahko v odprtokodnem okolju sodeluje vsakdo. Vsa koda je prosto dostopna, kar omogoča sodelovanje in analizo

Rudarji

Rudarji so uporabniki, ki so odgovorni za varnost omrežja. S tem ko uporabljajo svojo programsko opremo in zagotavljajo sredstva za dodajanje novih blokov v omrežje, so pomemben del ekosistema Bitcoin . Rudarji v zameno za svoj prispevek k omrežju prejmejo nagrado na blok in pristojbino za transakcijo.

Ali je Etherium vilica Bitcoina?
Kateri je primer mehke vilice?

Uporabniki celotnega vozlišča

Čeprav je ta skupina pogosto spregledana, omrežje Bitcoin ne bi delovalo brez upravljavcev vseh vozlišč . Vsak operater polnega vozlišča pomaga pri preverjanju, pošiljanju in sprejemanju blokov v omrežju. Poleg tega vsako polno vozlišče hrani lokalno kopijo celotne verige blokov.

Pomen tega razlikovanja je jasen. Ni težko razumeti, zakaj se te tri kategorije prekrivajo. Razvijalci na primer pogosto rudarijo in vzdržujejo celotno vozlišče. Nekdo lahko pripada eni, dvema ali trem zgoraj omenjenim kategorijam ali pa tudi ne. Vendar pa večina uporabnikov zaradi svoje vključenosti v omrežje nima aktivne vloge v

Kaj se zgodi pri vilici kriptovalute?
Ali je Litecoin vilica bitcoina?

Najučinkovitejši način, da bo vaše sporočilo slišano, je, da se naučite, kako vas ljudje dojemajo.

Trenutno so razvijalci in rudarji najpomembnejši odločevalci v Bitcoinu. V ekosistemu imajo največjo “aktivno” vlogo in s svojimi dejanji zlahka vplivajo na omrežje. Če bodo razvijalci prenehali pisati kodo, ne bo nove programske opreme, ki bi jo bilo mogoče zagnati, zaradi česar temeljna varnostna vprašanja ostanejo nerešena. Varnost omrežja se brez rudarjev znatno zmanjša.

Kljub “združeni moči” razvijalci in rudarji ne morejo prevladati v omrežju. Omrežje ne more več preverjati transakcij in verige blokov, če v njem ne sodelujejo upravljavci vseh vozlišč. Bitcoin se bo ustavil, zaradi česar bo sistem postal neuporaben. Vsakomur, ki poskuša druge prisiliti, da sledijo njegovim idejam, ne da bi prej pridobil konvencionalno soglasje, grozi, da bo za vselej izgubil.

Zakaj pride do vilice kriptovalute?
Kaj je vilica kriptovalute?

Pomembno je poudariti, da so vse tri “skupine” ponudniki storitev, vendar niso upravni organi. Ker je omrežje neobvezno, se lahko vsak svobodno odloči, ali bo uporabljal programsko opremo Bitcoin ali ne. V interesu rudarjev je, da zagotovijo, da ljudje še naprej uporabljajo omrežje in imajo dobiček od bitcoinov. Razvijalci pa se po drugi strani soočajo z velikim izzivom. Uporabniki lahko njihova priporočila popolnoma ignorirajo, če se ne strinjajo z določenimi spremembami.

V decentraliziranem omrežju je lahko veliko “vej” kode. Razvejanost kode je lahko različna, ker lahko vsakdo spreminja programsko opremo, ki upravlja omrežje. Ko bo več ljudi zagnalo določeno različico kode, bodo medsebojno sodelovali. Po drugi strani pa so lahko nekatere vilice škodljive, saj so bile nekatere ustvarjene z namenom kraje sredstev uporabnikov.

Kako delujejo trde vilice kriptovalute Bitcoin?
Kako delujejo vilice Bitcoina?

Katere so odgovornosti vilic?

Vzemimo na primer mobilno aplikacijo Java. S programom Android Studio lahko projekt ustvarite v nekaj minutah in ga kadar koli odstranite iz IDE, ne da bi vam bilo treba spreminjati kodo ali nastavitve. Po potrebi lahko preprosto posodobite datoteke Java in kadar koli med razvojem objavite posodobitve, dokler z njimi niste zadovoljni. V večini okoliščin bodo spremembe na različne načine koristile uporabnikom projekta, čeprav vedno obstaja možnost, da bodo nekateri člani omrežja imeli raje staro različico kot novo.

Kaj se zgodi z mojim ethereumom, ko se razdeli?
Kako deluje kriptografija Bitcoin hard fork?

Odločitev o tem, katero različico programske opreme uporabiti, je še težja, če imata obe različici skupno zgodovino. Zaradi številnih vilic v odprtokodnih projektih in zaradi trenutne množice kriptovalut je vedno ena. Bistveno pa je, da ugotovite, ali imate opravka z mehko ali trdo vilico, saj imata različne učinke na omrežje.

Zamisel o trdi vilici

Trda vilica je sprememba protokola, ki povzroči, da prej neveljavni bloki postanejo veljavni in obratno. Zaradi tega morajo vsa vozlišča ali uporabniki nadgraditi programsko opremo protokola na novo različico. Na trdno vilico lahko gledamo kot na prehod z enega sklopa pravil na drugega.

Kaj se zgodi z vašimi kovanci po trdi vilici kriptovalute
Kolikokrat se je Bitcoin razvejal?

Če dve omrežji delujeta vzporedno, lahko pride do težav. Vsaka različica verige blokov še naprej ustvarja bloke in transakcije, vendar sta medsebojno nezdružljivi. Nekatera vozlišča se bodo osredotočila na verigo A, medtem ko se bodo druga ukvarjala z verigo B. Na koncu bodo namesto uporabe istega registra obstajali različni bloki in transakcije

Kriptografija in njene vrste

Če pride do delitve omrežja, lahko nekatere uporabnike čaka neprijetno presenečenje. Običajno ima uporabnik ob delitvi omrežja enako količino kovancev v obeh verigah. Mogoče jih je porabiti v obeh verigah, vendar je pretvorba njihove vrednosti iz verige A v verigo B ali obratno lahko zahtevna. Še pomembneje pa je, da bo vrednost vsakega kovanca v obeh verigah različna.

Kdo sprejme odločitev o trdi vilici kriptovalute Bitcoin?
Ali vilice Bitcoina podvojijo vaš denar?

Druga pomembna vilica, ki jo je treba upoštevati, je razdelitev bitcoinov in bitcoin -cash. Nekateri razvijalci so po razpravi o skaliranju omrežja želeli povečati velikost blokov, drugi pa so temu nasprotovali. Sprejetje večje velikosti bloka je velika sprememba pravil, ki zahteva nadgradnjo programske opreme. Vsak blok, ki ne bo izpolnjeval zahteve, bo omrežje samodejno zavrnilo.

Vendar druga komponenta omrežja ne bo združljiva s to spremembo. Na koncu sta bitcoin in bitcoin cash postala dva različna subjekta z zelo različnimi dolgoročnimi cilji in vrednotenjem.

Kaj se zgodi, ko se kriptovaluta razdeli?
Kaj v kriptovaluti pomeni vilica?

Softfork ni enak.

Razvijalci lahko za preprečitev škodljivega scenarija, kot je “hard fork”, izberejo alternativno pot za vključevanje sprememb kode. Mehka vilica je združljiva s starimi vozlišči in jim omogoča, da se še naprej pogovarjajo, tudi če svoje programske opreme ne nadgradijo takoj. Da bi zagotovili nemoteno delovanje omrežij v daljšem časovnem obdobju, se izogibajte trčenju starih in novih predpisov.

10 najboljših kripto debetnih in kreditnih kartic

Z mehko vilico lahko povečate velikost bloka, ne da bi ustvarili trdo vilico ali razdelili omrežje. Ne obstaja nepremostljiva omejitev, kako majhni so lahko omrežni bloki. Če je potrebnih manj transakcij, je nesmiselno ves čas uporabljati največjo velikost bloka.

Kaj je razvejani žeton? hard fork in soft fork
Ali je hardfork primeren za kriptovalute?

Možnost “vozlišča” je dostopna samo za vozlišča, na katerih je nameščena ta programska oprema, ki sprejema samo bloke, manjše od določenega praga. Tudi če zavračajo večje bloke, zaradi tega niso izključeni iz omrežja. Tudi če so podatki zunaj nabora pravil vozlišča odstranjeni, bo komunikacija z njim še vedno mogoča.

Bitcoin trgovanje za začetnike

Najnovejši primer uspešne kratke vilice Bitcoina je bila nadgradnja Segregated Witness. SegWit spremeni obliko blokov in transakcij, ne da bi oviral stara vozlišča pri primerjanju podatkov z različnimi predpisi. Zaradi napredka v SegWitu se danes na blok omrežja postavi več transakcij. Tudi po vseh teh letih posodobitve niso sprejeli vsi.

Kateri način vilic je najboljši?

Razvijalci in uporabniki zaradi njihove zastrašujoče narave niso navdušeni nad hardforki. Vendar pa je spreminjanje protokola brez trdega ogrodja nemogoče. Sporna trdna vilica lahko trajno razdeli omrežje, čeprav večina ne povzroči nobenih težav. Z vnaprejšnjim načrtovanjem vilic in komunikacijo s člani skupnosti se lahko izognete večini težav ali konfliktov.

Kdo sprejme odločitev o trdi vilici kriptovalute Bitcoin?
Ali je lightcoin vilica za bitcoin?

Vedno so primernejše preprostejše alternative. Pomagajo lahko pri različnih manjših težavah ali izboljšavah, vendar nikoli ne izvajajo velikih sprememb v omrežju. Dejstvo, da niso v nasprotju s prejšnjimi različicami programa, je pomembna prednost.

Kaj je DeFi? Razumevanje decentraliziranih financ

Glede na cilje omrežja sta obe možnosti razvejitve še vedno uporabni. Komunikacija in razprava z uporabniki omrežja sta pogosto koristna pri preprečevanju resničnih težav, ne glede na to, ali gre za viličenje ali mehko viličenje.

Sklepne ugotovitve

Vsaka možnost ima prednosti in slabosti, vendar se jim včasih ni mogoče izogniti. V sektorju veriženja blokov softforce in hardforce nista edini dve možnosti. Nekatere platforme lahko uporabijo hibrid obeh metod ali pa razvijejo svoj izvirni sistem. V vseh okoliščinah je nemogoče enega razglasiti za boljšega od drugega. Najbolje bi bilo, če bi vsak primer ocenili na podlagi njegovih edinstvenih značilnosti.

Bistveno je, da vsak uporabnik razume, kako ti procesi delujejo in kaj pomenijo za prihodnost omrežja. Hvala za branje. Upam, da je bil ta članek poučen. Če imate kakršnakoli vprašanja ali predloge, pustite komentar spodaj.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake