10 Tveganja naložb v kriptovalute: Zakaj se morda ne splača vlagati v bitcoin in eterij

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Je kriptovaluta varna?

Ali je bitcoin varen? Tehnologija veriženja blokov, ki podpira bitcoin, je zaradi decentralizirane in javno dostopne tehnologije porazdeljene knjige ter metode šifriranja, ki se uporablja pri vsaki transakciji, že sama po sebi varna.

⚡️ Ali je bitcoin pravi denar?

Bitcoin (BTCUSD), pogosto znan kot digitalni denar, je vrsta kriptovalute, ki skuša nadomestiti fiat valuto, ki jo nadzoruje centralna banka. Slednja je po drugi strani dragocena, saj je bila proizvedena in se intenzivno uporablja v gospodarstvu.

⚡️ Zakaj je kriptovaluta tako priljubljena?

Od sprejetja plačilnega sistema, ki temelji na kriptovaluti, lahko pričakujemo naslednje prednosti

⚡️ Kaj je kriptovaluta, ki jo je mogoče najbolj kupiti?

Bitcoin je vrsta virtualne valute. Njegova vrednost niha, vendar je kot izvirna kriptovaluta tudi najbolj priljubljena in cenjena. Kljub svoji nestanovitnosti skozi čas je bitcoin (BTC) do zdaj ostal najbolj priljubljena in dragocena kriptovaluta.

Katera je najmanjša kriptovaluta?

Kriptovaluta bitcoin uporablja najmanjšo enoto, znano kot satoši. Ime je dobila po Satoshiju Nakamotu, izumitelju oziroma izumiteljih protokola in bitcoinov. Na en bitcoin je 100 milijonov satošijev, kar pomeni razmerje 100 milijonov satošijev na bitcoin.

https://youtu.be/9fNQ6Son3Hk
Tveganje kriptovalute

Kriptovaluta je odlična naložba, če želite takoj dostopati do povpraševanja po digitalni valuti. Najboljša kriptovaluta za nakup delnic podjetij, povezanih s kriptovalutami, je varnejša, vendar potencialno manj donosna alternativa.

Ali je kriptovaluta varna?

Obstaja več razlogov, zakaj kriptovalute ne veljajo za varno naložbo. Vendar pa drugi kazalniki kažejo, da kriptovalute še ne bodo nikamor odšle v kratkem.

Naložbene zaloge kriptožetonov Tveganja
Kaj je slabost kriptovalut? tveganje kriptovalute

Kriptovaluta ima več neločljivo povezanih nevarnosti

Borze kriptovalut so bolj izpostavljene hekerskim in drugim kriminalnim dejanjem kot borze vrednostnih papirjev. Zaradi kršitev varnosti so vlagatelji, ki jim je bilo ukradeno digitalno premoženje, utrpeli velike izgube, kar je več borz in tretjih zavarovalnic spodbudilo, da so začele ponujati zaščito pred vdori. 

Shranjevanje kriptovalut je težje kot sledenje delnicam ali obveznicam. Kriptožetone, kot sta bitcoin ( CRYPTO:BTC ) in ethereum ( CRYPTO:ETH ), je lažje kupiti in prodati na borzah kriptovalut, kot je Coinbase ( NASDAQ:COIN ). Vendar veliko posameznikov ne želi hraniti svojega digitalnega premoženja na borzah iz istega razloga, kot ne hranijo fizičnega denarja v denarnicah – zaradi strahu pred krajo.

Ali je mogoče kupiti kriptovaluto? kriptovaluta kako vlagati
Kako kupiti kriptovaluto?

Shranjevanje kriptovalute na centralizirani borzi vam ne zagotavlja popolnega lastništva nad sredstvi. Borza lahko onemogoči vaše premoženje na podlagi zahteve vlade ali pa gre v stečaj in vi ne morete dobiti svojih sredstev.

Med lastniki kriptovalut so priljubljene rešitve za hladno shranjevanje brez povezave, kot so strojne denarnice. Vendar pa ima shranjevanje brez povezave svoje pomanjkljivosti. Najresnejša nevarnost je izguba zasebnega ključa; brez njega ne boste mogli dostopati do svojih kripto sredstev.

Katere so nevarnosti kriptovalute? tveganje kriptovalute
Kako varno kupiti zaloge kriptovalut?

Nobenega zagotovila ni, da bo projekt kriptovalute, v katero vlagate, uspešen. Za denar vlagateljev se poteguje na stotine projektov veriženja blokov, med njimi pa je veliko goljufivih prevar. Le majhen del projektov kriptovalut preživi preizkus časa.

Regulatorji lahko preženejo tudi celoten sektor kriptovalut, zlasti če bodo vlade v kriptovalutah videle potencialno nevarnost in ne najsodobnejšo tehnologijo.

Najboljša kriptovaluta za naložbe
Ali je mogoče kriptovaluto unovčiti?

Zaradi zapletenih tehnoloških elementov kriptovalut se povečujejo tudi tveganja vlagateljev. Pomembni deli tehnologije so še vedno v razvoju in jih je treba še preizkusiti v realnih okoljih.

Sprejetje kriptovalut je še vedno v začetni fazi

5 največjih nevarnosti kriptovalute  tveganje kriptovalute
Ali je kriptovaluta varna?

Sprejetje je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na cene kriptovalut. Več kot je ljudi, ki uporabljajo in sprejemajo kriptožetone, bolj dragoceni bodo ti kriptožetoni.

Kriptovaluta je trenutno v fazi zgodnje uporabe, kar pomeni, da ima velik potencial za prihodnjo rast, vendar je povezana tudi z visoko stopnjo tveganja.

Razvijajo se terminski trgi kriptovalut, številna podjetja pa pridobivajo neposreden dostop do tega sektorja. Finančni velikani, kot sta Block ( NYSE:SQ ) in PayPal ( NASDAQ:PYPL ), olajšujejo nakup in trgovanje s kriptovalutami na svojih priljubljenih platformah.

Najboljša kriptovaluta za nakup. ima več neločljivo povezanih nevarnosti
Ali je kriptovaluta primerna dolgoročna naložba?

Druga podjetja, vključno z družbo Block, so v bitcoine in drugo digitalno premoženje vložila več sto milijonov dolarjev. Tesla je v začetku leta 2021 kupila bitcoine v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev. Proizvajalec električnih avtomobilov je sporočil, da je imel do februarja 2022 v kriptovalutah več kot 2 milijardi dolarjev.

Podjetje Microstrategy (NASDAQ: MSTR) (programska oprema za poslovno obveščanje) je leta 2020 začelo zbirati bitcoine. Do konca leta 2021 je imelo v kriptovaluti 5,7 milijarde dolarjev in izjavilo, da bo dodaten denar, ustvarjen s poslovanjem, uporabilo za nakup še več.

Dolgoročne naložbe v eterij
Goljufije s kriptovalutami

Vse večja stopnja sprejemanja kaže na zrelost panoge, prav tako pa se povečuje število posameznih vlagateljev in podjetij, ki želijo imeti neposreden dostop do kriptovalut.

Vendar je pred kriptovalutami še dolga pot, preden postanejo resnično mainstream. Le majhen odstotek svetovnega prebivalstva ima trenutno v lasti kakršno koli digitalno premoženje, še manj pa jih kriptovalute redno uporablja.

Ali je kriptovaluta primerna dolgoročna naložba?

Katere so nevarnosti naložb v kriptovalute
Naložbe v kriptovalute z donosi 1000%

Kriptovalute, kot sta bitcoin in eterij, se pogosto razvijajo z velikimi cilji. Čeprav je uspeh vsakega projekta kriptovalute negotov, so lahko zgodnji vlagatelji v projekt kriptovalute, ki uspešno izpolnjuje svoje cilje, dolgoročno ustrezno nagrajeni.

Da pa bi projekt kriptovalute postal splošno sprejet, mora veljati za dolgoročno uspešnega.

Kako zaščititi naložbe v kriptovaluto
Kriptovaluta – naložba za tvegane

Bitcoin je kot dolgoročna naložba v kriptovalute privlačna alternativa.

Zaradi mrežnega učinka ima bitcoin od tega koristi – več ljudi želi imeti bitcoin, ker ga večina posameznikov že ima. Številni vlagatelji so bitcoin zaradi njegovih lastnosti, podobnih dragocenim kovinam, poimenovali “digitalno zlato”, lahko pa se uporablja tudi kot plačilno sredstvo.

Bitcoinisti napovedujejo, da se bo cena kriptovalute dolgoročno zvišala, saj je njena ponudba stabilna, za razliko od fiat denarja, kot sta ameriški dolar ali japonski jen, katerega količina je fiksna. Količina bitcoinov je omejena na manj kot 21 milijonov enot, medtem ko lahko centralne banke večino valut natisnejo tolikokrat, kolikor želijo. Številne naložbe v kriptovalute bitcoin ne kupujejo zato, da bi jih uporabljali kot valuto, temveč zato, ker pričakujejo, da bo njihova cena še naprej naraščala.

Naložbe v kriptovaluto za hiter začetek
Naložbe v kriptovaluto za hiter začetek

Zagovorniki bitcoina menijo, da lahko digitalna valuta postane prva resnično svetovna valuta.

Dolgoročna naložba v Etherium

Ethereum je decentralizirana platforma, ki omogoča digitalne pogodbe, ki se lahko izvajajo samodejno. Izvorna valuta omrežja Ethereum se imenuje ether, pridobijo pa jo lahko vlagatelji, ki se zanimajo za naložbe v portfelj Ethereum. Medtem ko se Bitcoin pogosto povezuje z virtualnim zlatom, Ethereum vzpostavlja mednarodno računalniško arhitekturo, ki podpira številne druge kriptovalute in tudi velike ekosisteme decentraliziranih aplikacij.

Kako zavarovati tveganja pri trgovanju s kriptovalutami. katero kriptovaluto kupiti
Tveganja v zvezi s kriptovalutami in morebitni regulativni ukrepi

Število kriptovalut, ustvarjenih na platformi Ethereum, in odprtokodna decentralizirana zasnova aplikacij omogočata, da Ethereum izkorišča učinke omrežja in ustvarja dolgoročno vrednost. Na platformi Ethereum so mogoče “pametne pogodbe”, ki se izvajajo samodejno glede na vnaprej določena merila, vgrajena v kodo pogodbe.

Ether se ustvarja kot nagrada za izvajanje pametnih pogodb v omrežju Ethereum. Tehnologija pametnih pogodb lahko povzroči motnje v velikih sektorjih, kot sta nepremičninski in bančni sektor, ter razvije povsem nove trge.

10 glavnih nevarnosti delnic kriptovalut
Tveganja kriptovalut

Ker platforma Ethereum postaja vse bolj priljubljena po vsem svetu, postaja žeton Ether vse bolj uporaben in dragocen. Vlagatelji, ki so prepričani v dolgoročne obete platforme Ethereum, lahko z nakupom žetona Ether takoj pridobijo.

Eter nima očitne konkurence. Več “ubijalcev ethereuma”, kot so Solana ( CRYPTO:SOL ), Polygon ( CRYPTO:MATIC ) in Avalanche ( CRYPTO:AVAX ), je zgrajenih za obdelavo pametnih pogodb in uporabljajo sistem veriženja blokov, ki lahko opravi več transakcij na sekundo. Še ena prednost hitrosti je, da je za potrošnike stroškovno učinkovitejša. Kljub temu je Ethereum najbolj priljubljena platforma za uvajanje pametnih pogodb.

Ali je kriptovaluta dobra naložba?
Zakaj kriptovaluta ni dobra naložba?

Ali je vredno vlagati v kriptovaluto?

Ker so kriptovalute, kot je bitcoin, v preteklosti pokazale majhno korelacijo cen s trgom delnic kriptovalut v ZDA, lahko nakup nekaterih kriptovalut pomaga pri razpršitvi vašega portfelja. Če menite, da se bo uporaba kriptovalut sčasoma povečala, je za vas verjetno koristna neposredna naložba v kriptovalute kot del dobro razpršenega portfelja.

Za vsako naložbo v kriptovalute, še posebej če je prva, imejte tezo o naložbi. Imejte načrt, kako dolgo želite obdržati vsako naložbo. Tveganje v okviru celotnega portfelja lahko nadzorujete, če opravite domačo nalogo in se naučite vse o tem, kako vlagati v kriptovalute.

Ali je kriptovaluta varna naložba?
Ali je mogoče obogateti s kriptovaluto?

Rast delniškega trga spodbuja rast kriptovalut.

Tradicionalne delnice so še vedno uspešnejše od kriptovalut, vendar slednje še naprej prinašajo bistveno višje donose.

V zadnjih petih letih se je na primer indeks S&P 500 povečal za 94 odstotkov. V istem obdobju se je indeks NASDAQ Composite povečal za 144 %.

Ali bo kriptovaluta postala prihodnost?
Ali je kriptovaluta pravi denar?

Upoštevajte, da je bitcoin v zadnjih petih letih pridobil več kot 3600 odstotkov.

Vendar bitcoin ni najuspešnejša kriptovaluta na tem področju; številni drugi žetoni so dosegli večje dobičke od njega.

V zadnjem desetletju se je vrednost bitcoina povečala za približno 26-krat, pri drugih kriptovalutah pa je bila rast enaka ali manjša. Cena ethereuma je v istem obdobju poskočila za 7000 %, medtem ko se je BNB, kot smo že omenili, povečala za 10.000 %. Če imate nekaj ETH in se sprašujete, kako ga boste porabili v letu 2022, si oglejte naš temeljiti vodnik o najboljših denarnicah za ethereum v letu 2022.

Kako obdavčiti kriptovalute
Kako upravljati davke na kapitalske dobičke

Če si ogledate nekaj najboljših kriptovalut Metaverse na trgu, so donosi še bolj impresivni. Decentraland in njegov žeton MANA sta se na primer od predstavitve povečala za več kot 25.000 odstotkov.

Na trgu kriptovalut vedno bolj sodelujejo velika podjetja.

Bitcoin zdaj uporabljajo nekatera največja in najmočnejša podjetja na svetu, kar potrjuje, da se bo ta sektor dolgoročno nadaljeval.

Kako je kriptovaluta obdavčena. kriptovaluta za naložbe
Kriptovaluta za naložbe

Tesla, drugo največje podjetje na svetu s tržno vrednostjo več kot 1 bilijon dolarjev, je konec leta 2020 v svojo bilanco stanja vpisala transakcije z bitcoini v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Potem so tu še podjetja, kot so Overstock, PayPal, Microsoft in Starbucks, ki vam omogočajo, da bitcoine porabite za predmete in storitve, ki so za vas pomembni.

Kriptovaluta lahko prinaša kapitalske dobičke in stalne prihodke.

Kako zaslužiti denar s kriptovalutami?
Ali je mogoče bitcoin pretvoriti v gotovino?

Zanimanje za kriptovalute je spodbudilo tudi dejstvo, da digitalno premoženje omogoča zaslužek tako na spletu kot zunaj njega.

Prvič, kot že rečeno, boste imeli dobiček od svojih kriptovalut, če se bo cena kriptovalute na odprtem trgu zvišala.

Katere so štiri vrste kriptovalut?
Katere kriptovalute so na trgu?

Svoje digitalne žetone pa lahko položite na varčevalne račune za kriptovalute in tako dodatno zaslužite pasivni dohodek. Če na primer svoje bitcoine kriptovaluto naložite v Aqru, boste prejeli 7-odstotni letni donos.

To je mogoče, tudi če ne želite prodati svojih kriptovalut. To pomeni, da boste, dokler bodo vaši žetoni shranjeni na računu za kriptovalute, še naprej imeli dobiček, če se bo vrednost žetona povečala.

Če oklevate z nakupom kriptovalute, obstaja nekaj alternativnih metod za zaslužek na račun razvoja kriptovalut. Lahko vlagate v podjetja, kot so Coinbase, Block in PayPal, ali borze, kot je CME Group (NASDAQ:CME), ki omogoča terminsko trgovanje z bitcoini. Čeprav so naložbe v ta podjetja lahko donosne, nimajo enakega potenciala kot nakup kriptovalute.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake