Top kriptografija

  Zavarovanje za hitro rastoči trg kriptovalut

  Kazalo vsebine

  ⚡️ Ali obstaja kriptografska zaščita?

  Kibernetsko zavarovanje ščiti pred izgubami, ki jih povzročijo kršitve kibernetske varnosti. Večina borz kriptovalut zagotavlja vsaj nekaj zavarovanja za zaščito digitalnega premoženja pred krajo in škodo zaradi kršitev varnosti. V tem prispevku bomo podrobno predstavili kripto zavarovalnice, kako deluje in kaj krije.

  ⚡️ Kako zdaj zavarovati kriptovaluto?

  Podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, so vendarle našla različne načine, kako poskrbeti za varnost svojega digitalnega premoženja.

  ⚡️ Kaj je zavarovalni žeton?

  V zameno za plačilo premije je zavarovalni žeton potrdilo o kritju, ki ga prejme zavarovanec. Zavarovalno tveganje je običajno nedeljivo in neprenosljivo, zato ga mora kriti le ena polica.

  ⚡️ Ali Coinbase zavaruje vašo kriptovaluto?

  Coinbase za razliko od drugih borznih posrednikov kriptovalut ni zavarovan s strani Securities Investor Protection Corporation. Ima sicer zavarovanje, vendar uporabniki, ki izgubijo svoja sredstva zaradi vdora ali izgube prijavnih podatkov, niso zavarovani.

  ⚡️ Ali je digitalno premoženje mogoče zavarovati?

  Vrednosti digitalnega premoženja ne morete oceniti, ker ne morete kupiti nadomestnega. Medtem ko premoženjsko zavarovanje ni na voljo, lahko digitalno premoženje zavarujete z dodatnim kritjem.

  Zakaj v svetu kriptovalut potrebujem kripto zavarovanje (ins)?

  Sektor insolventnosti morda še ni dovolj velik, da bi lahko ustvaril znatne prihodke od industrije kriptovalut, ki jo večinoma sestavljajo zagonska podjetja in borze.

  Celo vodilna severnoameriška borza kriptovalut Coinbase je po podatkih iz javnih evidenc zavarovala le 2 % svojih sredstev pri londonski borzi Lloyd's. Ti kovanci so shranjeni v vročem skladišču (ali povezani z internetom). Preostalih 90 % je nepovezanih z internetom in o njihovem statusu najboljšega kripto zavarovanja je malo znanega.

  Zaradi nestanovitnosti trgov kriptovalut je zavarovanje kriptovalut ključnega pomena. Zaradi hitre rasti vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut je prišlo do precejšnjih tatvin spletnih denarnic in borz. Januarja 2018 je bila z japonske borze Coincheck ukradena kriptovaluta v vrednosti 500 milijonov dolarjev. Seštevek teh vlomov je ranljiva ekologija, ki jo mainstream finančni sistem bodisi ignorira bodisi ne upošteva.

  Oglejte si primer podjetja BitGo, ki se ukvarja z varnostjo veriženja blokov. Leta 2015 je podjetje sporočilo, da je zavarovano pri skupini XL. Vendar je nehote izbrisalo in nato obnovilo objavo na blogu, v kateri je objavilo, da je bil vdrt Bitfinex, druga stranka, zaradi česar je izgubilo več kot 70 milijonov dolarjev v virtualni valuti.

  Kako deluje kripto zavarovanje DeFi?
  Bo kriptovaluta kdaj zavarovana?

  Zavarovalnice vse težje krmarijo po zapletenosti bitcoinov in drugih kriptovalut. Zavarovalnice običajno določajo premije na podlagi preteklih izkušenj.

  Podatki o kriptovalutah niso na voljo. Ker nestanovitnost vrednotenja, ki lahko povzroči trimestna nihanja cen, zmanjšuje število zaščitenih kovancev, lahko to vpliva na premije. Zaradi nedavnih cenovnih nihanj kriptovalut je panoga še vedno zelo nestanovitna. To je izbrisalo del prejšnjega optimizma, ki je spremljal kriptovaluto na splošno in tehnologijo veriženja blokov natančneje.

  Meteorska rast cen bitcoinov v zadnjem letu je morda odvrnila nekatere vlagatelje. Druge države razmišljajo, kako bi lahko dodatno uredile kriptovalute in verige blokov, kar bi lahko podjetjem otežilo poslovanje v teh jurisdikcijah.

  Zavarovanje kriptovalut
  Kdo ureja kriptovalute?

  Zavarovalnice se že dolgo zanimajo za bitcoin. Lloyd's je leta 2015 izdal poročilo, v katerem je prepoznal dejavnike tveganja za kriptovaluto. “Vzpostavitev globalno sprejetih varnostnih standardov za hladno (brez povezave) in vročo (spletno) hrambo bitcoinov bi bistveno pripomogla k obvladovanju tveganj in ponudila zavarovanja,” je dejala družba. Kot možne metode za zmanjšanje tveganja je predlagalo tudi varnost na strani strežnika, shranjevanje brez povezave in tehnologijo več podpisov.

  Zakaj ekosistem kriptovalut potrebuje zavarovanje? https://www.investopedia.com/news/cryptocurrency-insurance-could-be-big-industry-future/

  Eden najpomembnejših virov dohodka

  Težave na trgu kriptovalut pa so lahko vir dohodka za zavarovalnice. Večina zavarovalnih rešitev, namenjenih temu sektorju, je blago po meri, prilagojeno zahtevam strank.

  Kako lahko zdaj zavarujem kriptovaluto?
  Težave, s katerimi se sooča kripto zavarovanje

  Po poročanju Bloomberga je zavarovanje proti kraji priljubljeno med zagonskimi podjetji in podjetji v sektorju kriptovalut. Po drugi strani pa vdori niso zajeti v to kritje.

  V skladu s študijo bi se od zagonskih podjetij lahko zahtevalo, da plačajo do 5 % svojih omejitev kritja. Premije za zavarovanje proti vlomu naj bi znašale do 10 milijonov dolarjev na leto. 11 Kritje je porazdeljeno med veliko število zavarovalnic za zneske od 5 do 15 milijonov USD, kar zagotavlja, da nobena zavarovalnica ni odgovorna za velik delež trga.

  Zavarovalnice so pripravile inovativne metode za izračun premij, da bi izkoristile to priložnost. Christopher Lin, vodja severnoameriškega kibernetskega zavarovanja pri zavarovalnici AIG, je dejavnost kriptovalut primerjal s storitvijo digitalnega oklepnega avtomobila. Dejal je, da je prevzel pristop iskanja uveljavljenih podjetij brez primerljivih profilov tveganja.

  Dve vrsti najboljših kripto zavarovalnih programov za podjetja in korporacije.

  Kako lahko kriptovaluto zavarujete zdaj?
  Ali je kriptovaluto mogoče zavarovati?

  V nadaljevanju je predstavljenih več vrst zavarovanj, ki jih je treba upoštevati za zaščito imetja bitcoinov v vašem podjetju, ne glede na to, ali ste majhno ali veliko podjetje.

  Zavarovanje shranjevanja kriptovalut

  Kriptovaluto je treba shraniti na nek način, bodisi v denarnici s kriptovalutami, na borzi kriptovalut ali drugi spletni platformi. Zavarovanje hrambe vam lahko pomaga rešiti situacijo, če izgubite dostop do svojega kriptografskega premoženja (na primer, če izgubite nadzor nad kriptografskimi ključi ali če gre podjetje, ki vodi vaše podjetje, v stečaj).

  Zaradi decentralizirane narave bitcoinov je zelo težko spremeniti ali izbrisati račun. Po podatkih Fundacije Bitcoin je približno 20 % vseh bitcoinov domnevno izgubljenih ali ujetih v denarnicah z neznanimi gesli ( 1 ). Kumulativne izgube vlagateljev v bitcoine od maja 2021 dosegajo približno 185 milijard dolarjev. Ti bitcoini ne bodo nikoli povrnjeni.

  Ali je mogoče zavarovati kriptovaluto?
  Kakšen je najvarnejši način shranjevanja kriptovalute?

  Zavarovanje hrambe kriptovalut je lahko precej drago, vendar lahko vaše podjetje zaščiti pred dokončno izgubo dostopa do bitcoinov in druge digitalne valute.

  Kripto zavarovanje

  Če nekdo stori kaznivo dejanje, kot so kraja, rop, vandalizem, goljufija ali kibernetska goljufija, lahko zavarovanje za kazniva dejanja (znano tudi kot zavarovanje zvestobe) krije poslovne zahtevke za izgubo denarja, vrednostnih papirjev, zalog in drugih sredstev, kot so digitalna sredstva. Primer tega je trg kriptovalut.

  Na trgu kriptovalut so kraje in goljufije pogoste, podjetja pa se pogosto ne zavedajo, kako pomembno je, da imajo vzpostavljeno politiko za ravnanje v primeru kaznivih dejanj.

  Kako lahko zdaj zavarujem kriptovaluto?
  Ali kriptovalute krije zavarovanje?

  Z nakupom ustrezne zavarovalne police lahko svoje podjetje in njegovo digitalno premoženje zaščitite pred kaznivimi dejanji in krajo. Strokovni posrednik za komercialno zavarovanje vam lahko pomaga pri izbiri ustreznega kritja, hkrati pa poskrbi za varnost kriptovalut vašega podjetja.

  Bitcoin je blago, zato bi morali skleniti komercialno zavarovanje?

  Digitalna poslovna sredstva in portfelje kriptovalut krijejo številna standardna poslovna zavarovanja, kot sta zavarovanje direktorjev in uradnikov (D&O) ter zavarovanje napak in opustitev (E&O), znano tudi kot zavarovanje poklicne odgovornosti.

  Ta kritja organizacije vse težje pridobijo, vendar so še vedno ključnega pomena, zato je iskanje zavarovalnega posrednika s precejšnjim strokovnim znanjem vse bolj pomembno.

  DeFi za kriptovaluto: Decentralizirano finančno zavarovanje (DeFi)

  Ali je Coinbase DeFi?
  Ali je mogoče na DeFi kupiti kriptovaluto?

  Zavarovanje pametnih pogodb je oblika zaščite decentralizirane omrežne infrastrukture (DNP), ki ščiti pametne pogodbe. Pametne pogodbe so algoritmi, shranjeni v verigi blokov, ki se aktivirajo, ko so izpolnjeni določeni pogoji, zaradi česar so podobne običajnim računalniškim programom. Pametne pogodbe avtomatizirajo izvajanje sporazumov, kar omogoča hitro, varno in pregledno izvedbo transakcij brez posrednikov ali izgube časa.

  Ponudnik z zavarovanjem kriptovalute zagotavlja, da v programsko opremo valute ni mogoče vdreti ter da se posli in druge dejavnosti izvajajo v skladu s pogoji pametne pogodbe.

  Čeprav se ta politika morda zdi manj pomembna, morate digitalna finančna sredstva svojega podjetja zaščititi pred hekerji.

  Ali borze zagotavljajo varnost kriptovalut?

  Katera je najvarnejša borza kriptovalut?
  Je kriptovaluta varnejša na borzi ali v denarnici?

  Morda vas krije tudi borza kriptovalut, ki jo uporabljate. Po navedbah O'Connella ima ena izmed najbolj priljubljenih borz kriptovalut v Združenih državah, Coinbase, zavarovalno polico za kazniva dejanja v višini 255 milijonov dolarjev.

  Če bi prišlo do vdora v celotno platformo Coinbase, bi to zavarovanje začelo veljati. Če pa heker vdre v vaš osebni račun in odnese vašo kriptovaluto, zavarovanje Coinbase tega ne krije. In v primeru vdora v celotno platformo ne boste mogli dobiti nazaj vsega svojega premoženja. Na spletnem mestu Coinbase je zapisano, da če “celotna izguba … preseže zavarovalno odškodnino … lahko vaše gotovine še vedno ni”.

  Ali je na Coinbase mogoče skleniti zavarovanje?
  Coinbase vrača denar v primeru vdora?

  Večina podjetij za izmenjavo kriptovalut, vključno z družbama Gemini in Bitstamp, je zavarovana proti goljufijam. Glavna skrbniška denarnica podjetja Gemini ščiti BlockFi pred krajo.

  Z dnevnim obsegom 2 milijardi dolarjev je največja borza bitcoinov po tržni kapitalizaciji. Največja borza digitalnih valut po obsegu trgovanja je CoinBase, ki je na trg prinesla nekaj stabilnosti, ko se je povezala z licenciranimi primerjalnimi borznimi posredniki. Vendar pa so storitve borze BitStamp v primerjavi z njenimi konkurenti, kot sta Gemini in Binance, nekoliko manj privlačne.

  Binance.US, še ena znana borza, in FTX, manj znana, a priljubljena stran, nista odgovorili na vprašanja.

  Ali je mogoče zavarovati svoje bitcoine?

  Da, lahko, vendar je treba najprej razumeti, da običajne zavarovalne police (na primer zavarovanje lastnikov stanovanj) ne krijejo kraje kriptovalute. Medtem ko lahko zavarovalne police premoženja, kibernetske varnosti in kriminala krijejo izgube kriptovalut, ki izključujejo relativno nova ali nestalna sredstva (več o tem v nadaljevanju). Tudi novi udeleženci na trgu poskušajo razviti lastne rešitve za zaščito.

  Ali lahko zavarujete svoje bitcoine?
  Ali mi lahko kdo ukrade denarnico z bitcoini?

  Zavarovalnice sodelujejo z borzami kriptovalut pri oblikovanju politik, ki koristijo obema stranema. Bitbuy, kanadska borza bitcoinov, je nedavno sodelovala z zavarovalnico Knox pri oblikovanju celovite zavarovalne police za bitcoine. Kritje vključuje tveganje kraje in izgube kovancev, pa tudi hekersko dejanje ali izdajo zaposlenega.

  Primer platforme za kriptovalute, ki zavaruje sredstva svojih strank, je Bitbuy. Ni dvoma, da tudi druge platforme zagotavljajo enako raven zaščite digitalnega denarja. Zavarovalnice lahko za zaščito kovancev uporabljajo rešitve za hladno in vročo hrambo, s čimer zmanjšajo tveganja vseh.

  Ali je Bitbuy primeren za kriptovaluto?
  Je Bitbuy ugledno podjetje?

  Individualno zavarovanje kriptovalut je na voljo tudi pri komercialni zavarovalnici Kase s sedežem v Torontu. V primeru kazenske odgovornosti, kibernetske odgovornosti ali malomarnosti lahko njihovo kritje zaščiti vaše digitalno premoženje. Krije izgube, ki nastanejo zaradi kibernetske kraje, notranjega dogovarjanja, napak ali zmot, ki jih storite vi ali vaši delavci, ter naravnih nesreč.

  Tudi če za shranjevanje kovancev ne uporabljate varne platforme, so nekatere zavarovalnice in posredniki razvili rešitve za to edinstveno potrebo po kritju.

  Ali zavarovanje lastnikov stanovanj krije bitcoin in druge kriptovalute?

  Ali je bitcoin krit z zavarovanjem lastnikov stanovanj?
  Ali je bitcoin zavarovan?

  Tradicionalno zavarovanje lastnikov stanovanj ne krije kriptovalut. Če želite zavarovati svojo kriptovaluto, boste skoraj zagotovo potrebovali zavarovano valutno platformo ali ločeno zavarovalno polico za kriptovalute, kot je opisano zgoraj. Predpostavimo, da rudarite bitcoine in jih hranite na trdem disku, ko nekdo vdre v vašo hišo. Če vlomilec ukrade trdi disk z vašimi bitcoini, vam zavarovanje lastnikov stanovanj ne bo izplačalo škode.

  Ali zavarovanje lastnikov stanovanj krije bitcoin in druge kriptovalute?
  Ali je Bitbuy primeren za kriptovaluto?

  Če imate celovito zavarovalno polico za lastnike stanovanj, ki vključuje kritje zunaj poslovnih prostorov, lahko zavarovalnica krije izgubo ali krajo kriptovalute, ko je ta zunaj vašega doma. Recimo, da se udeležite konference o bitcoinih in vam iz hotelske sobe, v kateri bivate, ukradejo prenosni računalnik. Če izgubo krije zavarovanje lastnikov stanovanj, boste morda lahko vložili zahtevek.

  Ko gre za kriptovaluto, ni enotnega odgovora, ki bi ustrezal vsem, ko gre za zavarovanje. Odvisno je od tega, kako shranjujete svoje digitalno premoženje in kakšno vrsto kritja potrebujete. Vendar pa bi morali z malo raziskovanja najti rešitev, ki bo ustrezala vašim potrebam.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..