Kako varno shraniti kriptovaluto v letu 2022

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kakšen je najvarnejši način shranjevanja kriptovalute?

Uporabniki lahko izgubijo bitcoine in druge kriptovalutne žetone zaradi kraje, okvare računalnika, izgube ključev za dostop in podobno. Ker te denarnice niso povezane z internetom, je hladna hramba (ali denarnice brez povezave) eden najvarnejših načinov shranjevanja bitcoinov. Nekateri ljudje imajo še vedno raje vroče denarnice, ker so priročnejše od hladne hrambe (ali denarnice brez povezave hranijo kriptovalute na borzi?

⚡️ Ali je kriptovaluto bolje hraniti v denarnici?

Shranjevanje kriptovalute na borzi, kjer ste jo kupili, je za vlagatelje najverjetneje najpreprostejši pristop za shranjevanje kovancev. Vendar pa lahko denarnica s kriptovaluto zagotovi večjo varnost za tiste, ki želijo preiti na varnejšo možnost.

⚡️ Ali kriptovaluta v vaši denarnici še vedno raste?

Da, vrednost vaše kriptovalute se bo spreminjala, ko jo boste hranili v denarnici . Cena se lahko sčasoma zviša ali zniža in ne glede na to, ali jo hranite v denarnici ali na borzi, bo vrednost kriptovalute nihala. To velja tudi za vse oblike denarnic: papirnate, strojne in programske denarnice.

⚡️ Ali so vroče denarnice varnejše od hladnih?

Vroča denarnica je sicer dovzetna za internetne napade, ki lahko ukradejo sredstva, je pa hitrejša in priročnejša za trgovanje ali nakupovanje kriptovalut. Hladna denarnica običajno ni povezana z internetom, zato je sicer bolj varna, vendar manj praktična.

https://youtu.be/gCbsIVYK9fA
Hraniti kriptovaluto

Številni ljudje se ne morejo spočiti, ker vedo, da bi jim lahko ukradli kriptovaluto. Vendar pa je varno hranjenje digitalnega denarja lažje, kot se zdi na prvi pogled. V tem članku boste izvedeli, kako lahko svoje kriptovalute varno hranite.

Ena stvar je prejeti kriptovaluto, za njeno varovanje pa so potrebna drugačna znanja in izkušnje. V tem članku boste izvedeli, kako zaščititi svoj denar z izbiro pravilne denarnice, in se seznanili z najpogostejšimi varnostnimi grožnjami v kriptovalutah.

Nakupovanje hraniti kriptovaluto
Kakšen je najboljši način shranjevanja kriptovalute?

Kakšna je definicija denarnice s kriptovalutami?

Denarnica s kriptovalutami je programska oprema, ki se uporablja za shranjevanje javnih in zasebnih ključev, pošiljanje in prejemanje digitalnih valut, upravljanje njihovega stanja in interakcijo z različnimi verigami blokov. Za upravljanje in zaščito svojega kriptopremoženja potrebujete denarnico za kriptovalute.

Na voljo so številne denarnice za kriptovalute, vendar je najpomembnejša razlika med njimi v tem, ali so vroče ali hladne.

Katera je najvarnejša hladna shramba za kriptovalute?
Katera je najvarnejša denarnica za hraniti kriptovaluto?
 • Vroča denarnica je odprta za javnost in je dostopna kadar koli.
 • Hladna denarnica je vrsta denarnice brez povezave, ki vam omogoča, da svoj denar hranite na varnem. Še vedno lahko kadar koli prejmete denar, vendar vam ga nihče ne more vzeti.

Vse spletne denarnice v oblaku, večina mobilnih in programskih denarnic ter borze so primeri vročih denarnic.

Denarnice brez povezave vključujejo naprave za hladno shranjevanje, kot so strojne denarnice, papirnate denarnice, shranjene brez povezave, diski USB in drugi mediji za shranjevanje brez povezave. Za denarnice brez povezave se štejejo tudi predmeti na fizičnih medijih, kot so dejanski bitcoini.

Lastniki kriptovalut uporabljajo tako hladne kot vroče denarnice. Vroče denarnice so uporabne za pogosto trgovanje, medtem ko so hladne denarnice primernejše za dolgoročno shranjevanje kriptovalut.

Ali so denarnice za kriptovalute varnejše od borz?
Ali naj svojo kriptovaluto hranim v Coinbase ali v denarnici Coinbase?

Preden si ogledamo različne denarnice, si preberite, zakaj je shranjevanje digitalnega premoženja na borzah običajno slaba ideja.

Denarnice za kriptovalute so na voljo v različnih oblikah in velikostih.

Obstajajo štiri različne vrste denarnic za kriptovalute: papirna, strojna, v oblaku in spletna. Oglejmo si vsako od njih.

Papirnate denarnice se ustvarijo z uporabo denarnice Bitcoin in se lahko uporabljajo za prejemanje donacij Bitcoin.

Ali je varno povezati svoj bančni račun z banko Coinbase?
Najboljši način shranjevanja kriptovalut

Izraz “papirnata denarnica” se nanaša na fizično kopijo ali papirno kopijo vaših javnih in zasebnih ključev, ki se štejejo za hladno shrambo. Lahko se nanaša tudi na programsko opremo, ki se uporablja za ustvarjanje para ključev skupaj z digitalno datoteko za tiskanje. Tudi če uporabljate strojno denarnico, lahko papirnate denarnice zagotavljajo pomembno zaščito. Papirnato denarnico lahko uvozite v programski odjemalec ali preprosto skenirate kodo QR, da premaknete svoja sredstva.

Če iščete generator papirnate denarnice za izbrano kriptovaluto, ga boste najverjetneje našli na spletni strani projekta ali na strani skupnosti. MyEtherWallet je orodje, ki vam omogoča izdelavo papirnate denarnice za Ethereum in vse žetone ERC-20. Papirnato denarnico za bitcoine izdelajte z generatorjem papirnatih denarnic za bitcoine.

Kaj je denarnica za hraniti kriptovaluto
Katerih je 5 vrst denarnic za kriptovalute?

Papirnate denarnice so odličen način shranjevanja bitcoinov, vendar imajo tako kot vse druge tudi te svoje slabosti. Papirnate denarnice je mogoče zlahka poškodovati, zažgati, kopirati in fotografirati, poleg tega pa jim je treba popolnoma zaupati, če jih ne izdelate sami. Da bi bile papirnate denarnice trajnejše, jih včasih laminiramo, natisnemo več kopij in jih hranimo na različnih mestih ali pa jih shranimo v varnostni skrinjici.

Čeprav so papirnate denarnice varne, ni priporočljivo, da elektronske kopije Crypto shranjujete v računalniku. Zasebne ključe za papirnate denarnice je treba vedno hraniti brez povezave. Če datoteke papirnate denarnice hranite na spletu, so enako varne kot vroča denarnica.

Denarnice v oblaku

Kaj je dobro pri denarnici za kriptovalute?
Kakšna je razlika med kriptovaluto in denarnico?

Priljubljene denarnice so po definiciji enostavne za uporabo. Do svojega denarja lahko dostopate iz kateregakoli računalnika, naprave ali lokacije, saj je denarnica v oblaku. So res priročne, vendar hranijo vaše zasebne ključe v internetu, kjer jih lahko vidijo vsi, in so lahko predmet nadzora tretjih oseb. Zato so že po naravi bolj ranljive za napade in krajo.

 • denarnice vključujejo
 • Watchdog
 • Coinbase
 • Metamaska
 • Blockchain.info.
Katera denarnica za kriptovalute je boljša?
Nakup in prodaja kriptovalut

Denarnice v oblaku imajo višjo stopnjo varnosti kot spletne denarnice brez skrbništva. Do njih lahko dostopate prek interneta in mobilnih aplikacij, vendar ponudnik storitev nima dostopa do vaših zasebnih ključev. Nelastniške denarnice v oblaku so najpogosteje povezane s platformo za izmenjavo, kar pomeni, da vam omogočajo varno trgovanje s kovanci.

Pri izbiri denarnice v oblaku je najpomembneje, da se prepričate, da ima ponudnik storitev dober ugled. Opravite raziskavo in uporabljajte le denarnice podjetij, ki so na trgu že nekaj časa in imajo dobre rezultate.

Kakšna je razlika med kriptovaluto in denarnico?
Kako je videti denarnica s kriptovalutami?

Programske denarnice

Programske denarnice so verjetno najbolj priljubljena vrsta denarnice za kriptovalute, saj so brezplačne in enostavne za uporabo. Veljajo tudi za vroče denarnice, saj so vedno povezane z internetom.

Programske denarnice lahko namestite v računalnik ali mobilni telefon. Najbolj priljubljene programske denarnice vključujejo

 • Exodus
 • Jaxx
 • Electrum
 • Micelij.
Kako denarnice s kriptovalutami služijo denar?
Katera denarnica za kriptovalute je najvarnejša?

Strojne denarnice Zasebne ključe Crypto shranite na zunanji napravi, kot je USB, in ne v oblaku. So fantastične in varne. Z njimi lahko opravljate tudi spletna plačila, kar je odlično. Strojne denarnice, ki so združljive s spletom, vam omogočajo uporabo več valut.

Gemini je borza kriptovalut s sedežem v Združenih državah Amerike. Vzpostavljena je bila leta 2016 in strankam omogoča nakup, prodajo, trgovanje in shranjevanje kriptovalut z vlogami, zavarovanimi s strani FDIC. Borza Gemini za trgovanje ponuja različne pare kriptovalut. Stranke lahko kovance s svojih računov tudi kadar koli dvignejo, tako da prek spletnega mesta ali mobilne aplikacije Gemini oddajo zahtevek.

Ali potrebujete denarnico za kriptovalute Store?
Ali vaša kriptovaluta v denarnici raste?

Priljubljene so strojne denarnice, kot so TREZOR, Ledger Nano S in KeepKey:

 • Glavna knjiga
 • Varna stran
 • KeepKey
Ali so denarnice Store Crypto varne?
Kaj se zgodi, ko kriptovaluto prenesete v denarnico?

Najvarnejši način za pridobitev strojne denarnice je pri proizvajalcu. Ni priporočljivo, da jo kupite od nekoga, ki ga ne poznate, tudi če jo dobite od proizvajalca. Ne pozabite, da morate strojno denarnico, tudi če jo kupite neposredno od proizvajalca, vedno sami inicializirati in ponastaviti.

Izbrana denarnica je odvisna od vašega portfelja. Vsak resen projekt bi moral imeti svojo denarnico, ki jo lahko najdete na spletni strani projekta, vendar je včasih bolj praktično uporabiti denarnico za več valut.

Katera je najbolj priljubljena denarnica za kriptovalute?
Katera je najboljša denarnica za kriptovalute?

Vse večvalutne denarnice ne podpirajo vseh kriptovalut. Tudi strojne denarnice imajo omejeno število kovancev, s katerimi lahko upravljajo. Po drugi strani pa obstajajo številne možnosti denarnic za znane kriptovalute, kot sta Bitcoin in Etherium.

Ko pridobite denarnico s kriptovalutami, boste morali zaščititi tudi svojo skrivno frazo za obnovitev. Ena od najbolj varnih metod za shranjevanje izvornih besed je s programom CryptoTag, ki vam omogoča, da jih shranite na praktično neuničljive plošče iz titana.

Najboljši varnostni ukrepi za preprečevanje izgube zasebnih ključev

Odločili ste se, da prevzamete nadzor nad svojim kripto premoženjem in vse kriptovalute shranite v zasebni denarnici. To je odlična pobuda! Vendar z veliko odgovornostjo pride tudi velika moč in zdaj je vse odvisno od vaše sposobnosti, da ohranite in zaščitite svoje zasebne ključe.

Katera je najbolj priljubljena denarnica za kriptovalute?
Katera je najboljša kriptovalutna denarnica za začetnike?

Najpogosteje uporabljeni varnostni ukrepi so:

Kriptovalute ne hranite dlje časa ali dlje, kot je potrebno.

Vedno mora biti omogočeno dvofaktorsko preverjanje pristnosti (2FA).

Če uporabljate strojno denarnico, poskrbite, da pin kodo težko uganete, in nikoli ne razkrivajte svoje 24-besedne obnovitvene fraze na spletu.

Ni dobra ideja, da se z uporabo svojega pravega imena ali naslova hvalite s svojim premoženjem v kriptovalutah. Tudi če kriptožetone hranite v hladnem (offline) skladišču, vam jih lahko hekerji ukradejo.

Najboljši način shranjevanja kriptovalut
Katera kripto denarnica ima najnižje pristojbine?

Zaupajte le informacijam, ki jih vidite na zaslonu strojne denarnice, in dvakrat preverite vse podatke v svoji napravi.

Vedno predvidevajte, da lahko v vašo opremo kadar koli vdrejo, zato z zaslonom računalnika ali mobilnega telefona ravnajte previdno.

Preberite, kako se zaščititi pred krajo kriptovalut.

Bodite pozorni na goljufiva spletna mesta. Ko se povezujete z borzo ali spletno denarnico, se prepričajte, da vnašate pravilen naslov. Številne lažne spletne strani so oblikovane tako, da so videti kot borze, da lahko ukradejo vaše prijavne podatke. Vedno dvakrat preverite, ali je naslov spletnega mesta pravilen.

Nakup in prodaja kriptovalute
Kaj pravzaprav počne kripto denarnica?

Protokol HTTPS je varna povezava, ki šifrira podatke v brskalniku in jih naredi neberljive za vse, ki bi jih lahko iskali. Večina spletnih mest bi morala zdaj uporabljati protokol HTTPS, vendar se še vedno lahko zgodi, da ga nekatera ne uporabljajo.

Uporabite varno omrežje Wi-Fi. Nikoli se ne povezujte s svojo spletno denarnico, računom v menjalnici ali drugo pomembno varnostno točko prek javnega omrežja Wi-Fi. Tudi če ste na navidezno varni lokaciji, se prepričajte, da dostopna točka uporablja močno šifriranje, na primer WPA2.

Dajte nekaj denarja na stran. Ne hranite vsega kriptografskega premoženja na enem mestu. Najboljši pristop za to je uporaba enega ali več hladnih trezorjev za dolgoročno shranjevanje in vsaj ene vroče denarnice za trgovanje in transakcije.

Kako uporabljam denarnico Coin Cloud?
Ali res potrebujem denarnico za kriptovalute?

Dvostopenjska avtentikacija je bistvenega pomena. Za zaščito računov vedno uporabljajte dvostopenjsko preverjanje pristnosti. Če lahko, namesto SMS-sporočil uporabljajte programsko ali strojno opremo 2FA.

Vodenje belega seznama naslovov IP in naslovov za umik. Če imate fiksni naslov IP, ga uporabite za večjo varnost. Zagotovite, da imate dostop do svojih računov in denarja samo vi.

Dvakrat preverite naslove digitalnih denarnic. Pri prenosu transakcije lahko zlonamerna programska oprema spremeni in vstavi napačen naslov. Običajno gre za napadalčev novi naslov. Bolje je biti na varnem, kot pa se opravičevati.

Prepričajte se, da lahko obvladate tveganja. Nekateri ljudje se nikoli ne počutijo varne in se zelo trudijo, da bi zaščitili svoje digitalno premoženje. Pri tem pa spregledajo, da so zaradi varnostnih rešitev lahko tudi sami ranljivi.

Kako deluje programska denarnica?
Kaj je kriptovalutna denarnica Kako deluje?

Izguba dostopa do računov, sredstev ali denarnic je enako verjetna kot vdor v računalnik. Če tega še ne počnete, ne zapletajte stvari po nepotrebnem. Prizadevajte si za razumno ravnovesje med zapletenostjo in varnostjo.

Na poti do lastne banke je pomembno, da se naučite varovati in zaščititi svojo kriptovaluto. Čim prej jo osvojite, tem bolje.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake