Kako deluje analitika Dune: Začetek, pisanje poizvedb, vizualizacija podatkov in še več

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kaj je kovanec za analitiko sipin?

Dune Analytics je analitična platforma, osredotočena na Ethereum, ki zagotavlja omrežne podatke v bolj uporabni obliki.

⚡️ V katerem jeziku je Dune Analytics?

Na srečo je Dune združljiv s standardnim poizvedovalnim jezikom PostgreSQL. Tudi če še nikoli niste pisali SQL, je dovolj preprost za uporabo. Najuporabnejše mesto za začetek so nadzorne plošče in poizvedbe, ki so jih ustvarili drugi, saj pogosto vsebujejo več informacij kot vaša lastna koda.

⚡️ Ali ima dune Analytics žeton?

Kakšna je razlika med žetonom in duno? Ni je.

⚡️ Katere kriptovalute ne spremljamo?

Pojem anonimnosti in zasebnosti je že dolgo povezan z bitcoinom in drugimi kriptovalutami. Prvotna bela knjiga iz leta 2008, ki je tehnologijo veriženja blokov predstavila prek bitcoina, je spodbujala koncept tehnološke nevidnosti.

https://youtu.be/ez3VfcfNwvc
Kako deluje storitev Dune Analytics

Dune Analytics je zmogljivo raziskovalno orodje za tehnologijo veriženja blokov. Omogoča iskanje, pridobivanje in vizualizacijo velikih količin podatkov iz verige blokov Ethereum. Ta članek prikazuje, kako izvajati osnovna iskanja in pisati preproste poizvedbe za ustvarjanje grafov. Možnosti za odkrivanje so neomejene.

Od kje družba analitika Dune pridobiva podatke?
Ali je storitev Dune Analytics brezplačna?

Vse informacije so na voljo v javnih verigah blokov, kot je Ethereum. Vse, kar morate storiti, je, da jih poiščete. Zaenkrat bi bilo najverjetneje potrebno odgovoriti na vprašanja, kot je število uporabnikov projekta ali dnevni obseg borze DEX, s pomočjo specializiranega programa. Zagon skripte bo pomenil pregled blokov, ovrednotenje podatkov, njihovo pravilno razvrščanje in izločanje odgovora na vprašanje.

Dune Analytics ta postopek poenostavi, saj vam omogoča pisanje poizvedb SQL, ki se samodejno izvajajo na njihovih strežnikih. Podatki so nato enostavno vizualizirani v grafih, kar precej olajša iskanje zanimivih vpogledov.

Ali ima dune Analytics žeton?
Kaj je analitika sipin nft?

Pridobivanje 100 projektov iz obsežnega nabora podatkov je težavno in dolgotrajno. Takšne skripte bodo verjetno lahko pridobile informacije o enem določenem projektu, vendar bodo morda zahtevale precejšnje spremembe, če bodo namenjene globalni uporabi.

Poleg tega izvajanje vseh stopenj skupaj vzame čas, saj zahteva bodisi celotno vozlišče bodisi številne posamezne poizvedbe v javna vozlišča. Dune Analytics to težavo rešuje tako, da vam omogoča uporabo ene same poizvedbe, ki se samodejno izvaja v njihovih strežnikih.

Na pomoč priskoči storitev Dune Analytics

Dune Analytics je orodje, ki omogoča preprosto pridobivanje podatkov iz Ethereuma. Gre za spletno platformo, ki omogoča poizvedovanje po podatkih Ethereuma z uporabo vnaprej pripravljenih podatkovnih zbirk, kar precej olajša pridobivanje informacij iz verige blokov.

Kaj je dune Analytics in kako deluje?
Vodnik za analitiko sipin

V tem vodniku se naučite, kako iskati, pisati in vizualizirati osnovne poizvedbe v Dune, da boste v nekaj minutah postali strokovnjak za veriženje blokov. Tudi če še nikoli niste pisali SQL, bo zadostovalo nekaj preprostih primerov.

Kako deluje analitika Dune?

Dune analytics združuje surove podatke iz verige blokov v podatkovne zbirke SQL, ki jih je mogoče zlahka pregledati. Na voljo je na primer tabela za pregled vseh transakcij Ethereum, ki so pregledno razdeljene v stolpce. Primeri stolpcev so pošiljatelj, prejemnik in znesek.

Ali ima dune Analytics žeton?
Ali ima storitev dune Analytics API?

Podatki iz blokov se obdelajo in po nekaj minutah vnesejo v podatkovno zbirko Dune. Dune poleg neobdelanih blokov in transakcij vsebuje tudi informacije o ceni premoženja in specializirane tabele, kot so vsi ustrezni naslovi za žeton UNI.

Naredimo še korak naprej in se naučimo, kako uporabljati Dune brez pisanja kode, ter nekaj osnov SQL.

Prevzemite pobudo in začnite uporabljati storitev Dune Analytics.

Po odprtju računa bo domača stran videti takole:

Kako uporabljati analitika Dune
Kaj je kriptovaluta dune?

Najprej boste videli seznam vseh razpoložljivih podatkovnih zbirk. Trenutno Dune podpira štiri:

  • Bloki ethereuma
  • Transakcije Ethereum
  • Uniswap V21 Dogodki
  • Kyber Network Proxy trgovinski dogodki

Vsako zbirko podatkov si lahko predstavljate kot tabelo SQL. Če želite začeti pisati poizvedbe, morate najprej izbrati zbirko podatkov. V tem priročniku bomo uporabili podatkovno zbirko Ethereum Transactions.

Kako podatkovna analitika spreminja svet?
Kaj so sledi ethereja?

Ko izberete podatkovno zbirko, se prikaže gradnik poizvedb. V njem lahko pišete poizvedbe SQL. Gradnik poizvedb lahko uporabite tudi za vizualizacijo podatkov brez pisanja kode SQL.

Na levi strani gradnika poizvedb je prikazan seznam vseh stolpcev, ki so na voljo v zbirki podatkov. Te stolpce lahko uporabite za filtriranje podatkov ter grupiranje in razvrščanje podatkov.

Na desni strani programa za ustvarjanje poizvedb so prikazani rezultati vaše poizvedbe. Privzeto vam Dune prikaže prvih 100 rezultatov poizvedbe.

Če si želite ogledati več rezultatov, lahko kliknete na gumb “Prenesi”. Tako boste prenesli vse rezultate poizvedbe v obliki datoteke CSV.

Za kaj se uporablja vadnica dune analytics?
Od kod družba dune Analytics črpa podatke?

Za vizualizacijo podatkov lahko kliknete tudi gumb “Vizualiziraj”. Dune podpira dve vrsti vizualizacije: linijske in stolpčne grafe.

Črtni grafi so najboljši za podatke, ki so zvezni, kot so cene ali količine. Stolpčni grafi so najboljši za diskretne podatke, kot so število ali kategorije.

Ko izberete vizualizacijo, lahko z možnostmi na desni strani prilagodite graf. Spremenite lahko na primer os x in os y ter barvo in naslov grafa.

Kateri jezik uporablja dune Analytics?
Ali je analiza sipin brezplačna?

Ko ste z vizualizacijo zadovoljni, jo lahko shranite s klikom na gumb “Shrani”.

Zdaj, ko poznate osnove delovanja Dune, se naučimo pisati poizvedbe SQL.

Pisanje poizvedb SQL

SQL je programski jezik

Ali ima dune Analytics žeton?
Kaj je kriptovaluta družbe Dune?

Poizvedbe

Nadzorne plošče Dune in poizvedbe drugih uporabnikov Dune so dober začetek iskanja podatkov, specifičnih za projekt, vendar obstoječa iskanja morda ne bodo zadostovala za odgovor na vsa vaša vprašanja. Če ne najdete, kar iščete, je čas, da napišete lastne poizvedbe SQL.

Preden začnemo pisati poizvedbe, je treba razumeti strukturo podatkovne zbirke. V Dune je vsaka podatkovna zbirka razdeljena na tabele. Vsaka tabela ima ime in niz stolpcev.

Podatkovna baza Ethereum Transactions ima na primer tabelo z imenom “transakcije”. Ta tabela ima stolpce za pošiljatelja, prejemnika in znesek vsake transakcije.

Za kaj se uporablja dune Analytics?
Kakšen jezik uporablja analiza sipin?

Za izbiro podatkov iz tabele uporabimo stavek SELECT. Če želimo na primer izbrati vse transakcije v podatkovni zbirki Ethereum Transactions, napišemo naslednjo poizvedbo:

SELECT * FROM transakcije

Zvezdica (*) je nadomestni znak, ki pomeni “vse”. Ta poizvedba torej pravi “IZBERI vse stolpce IZ tabele transakcij”.

Če želimo izbrati le nekatere stolpce, lahko namesto zvezdice navedemo imena stolpcev. Če želimo na primer izbrati samo pošiljatelja, prejemnika in znesek vsake transakcije, napišemo naslednjo poizvedbo:

Od kje dune Analytics pridobiva podatke?
Ali ima storitev dune Analytics API?

SELECT pošiljatelj, prejemnik, znesek FROM transakcije

Za filtriranje podatkov lahko uporabimo tudi stavek WHERE. Če želimo na primer videti samo transakcije z vrednostjo nad 100 ETH, napišemo naslednjo poizvedbo:

SELECT * FROM transakcije WHERE vrednost > 10000000000000000000000

Znak več kot (>) pomeni “več kot”. Ta poizvedba torej pravi: “IZBERI vse stolpce IZ tabele transakcij, KER je vrednost večja od 100 ETH.”

Za razvrščanje podatkov lahko uporabimo tudi ukaz ORDER BY. Če želimo na primer najprej videti transakcije z najvišjimi vrednostmi, napišemo naslednjo poizvedbo:

Poizvedovanje po podatkih Solana v storitvi dune Analytics
Za kaj se uporablja analiza sipin?

SELECT * FROM transakcije ORDER BY value DESC

Stavek ORDER BY razvrsti podatke v naraščajočem ali padajočem vrstnem redu. Privzeto je naraščajoče, vendar lahko uporabimo ključno besedo DESC za razvrščanje v padajočem vrstnem redu. Ta poizvedba torej pravi: “IZBERI vse stolpce iz tabele transakcij po vrednosti v padajočem vrstnem redu.”

Kateri jezik uporablja dune Analytics?
Od kod družba dune Analytics črpa podatke?

Nazadnje lahko z ukazom LIMIT omejimo število rezultatov. Če želimo na primer videti le prvih 100 rezultatov, napišemo naslednjo poizvedbo:

SELECT * FROM transakcije LIMIT 100

Ta poizvedba se glasi: “IZBERI vse stolpce IZ tabele transakcij LIMIT 100.”

Zdaj, ko veste, kako pisati poizvedbe SQL, se naučimo, kako jih uporabiti v Dune.

Uporaba poizvedb SQL v Dune

Če želite uporabiti poizvedbo SQL v Dune, najprej odprite program za izdelavo poizvedb. Nato vnesite poizvedbo v besedilno polje in kliknite “Zaženi poizvedbo”.

Če je vaša poizvedba veljavna, bodo rezultati prikazani v spodnji tabeli. Nato lahko kliknete na “Visual

Ali ima dune Analytics žeton?
Kaj je kriptovaluta podjetja Dune?

za vizualizacijo podatkov.

Če želite poizvedbo shraniti, lahko kliknete gumb “Shrani”. S tem boste poizvedbo shranili, tako da boste do nje lahko dostopali pozneje.

Zdaj, ko poznate osnove delovanja Dune, ste pripravljeni, da jo začnete uporabljati za raziskovanje podatkov Ethereuma!

Nekoliko težje poizvedbe

Da so podatki dune le tako zanesljivi
Dune Analytics ponuja tudi plačljivo storitev.

Zdaj, ko poznate osnove pisanja poizvedb SQL, se naučite pisati nekoliko bolj zapletene poizvedbe.

SELECT * FROM transakcije

Kjer je vrednost > 10000000000000000000000

AND to_address = ‘0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790'

Ta poizvedba pravi “IZBERI vse stolpce IZ tabele transakcij, KER je vrednost večja od 100 ETH IN je to_address 0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790.”

Če si želite ogledati podatke iz verige blokov, obiščite spletno mesto dune.xyz.
Dune sam ne shranjuje podatkov o stanju verige blokov

Če želite izvedeti več o določenem naslovu, lahko uporabite tabelo “Naslov”.

SELECT * FROM naslovi

KJE naslov = ‘0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790'

Ta poizvedba se glasi: “IZBERI vse stolpce iz tabele naslovov, kjer je naslov 0x315e27aA99F682924Ae21CfD2281c682bC16E790.”

Primer izbranega grafa z nadzorne plošče
Za več informacij o določenem bloku lahko uporabite tudi preglednico “Bloki”.

SELECT * FROM bloki

Začetek z orodjem Dune Analytics

Kjer je številka = ‘8943592'

Ta poizvedba se glasi: “IZBERI vse stolpce iz tabele blokov, kjer je številka ‘8943592'.”

Vizualizacija podatkov

Ko imate podatke, jih lahko vizualizirate na različne načine. Dune ponuja nekaj različnih vrst vizualizacije: vrstične, stolpčne in krožne diagrame.

Vizualizacija podatkov
Dune Analytics ponuja učinkovit način za vizualizacijo

Če želite ustvariti vizualizacijo, najprej izberite vrsto vizualizacije, ki jo želite ustvariti. Nato izberite podatke, ki jih želite vizualizirati.

Če bi na primer želeli ustvariti vrstični diagram vrednosti vseh transakcij, bi izbrali vrsto vizualizacije “Line Chart” in podatke “Value”.

Ko imate izbrane podatke, lahko kliknete gumb “Vizualiziraj” in ustvarite vizualizacijo.

Dune Analytics nft je še posebej uporaben
Kako uporabljate storitev Dune Analytics?

Za urejanje poizvedbe lahko uporabite tudi gumb “Poizvedba”, za shranjevanje poizvedbe pa gumb “Shrani”.

Na voljo je več vrst vizualizacije, med katerimi lahko izbirate
Nekoliko naprednejše poizvedbe

Omejitve

  • Dune je zmogljivo orodje, vendar ima svoje omejitve. Prvič, Dune podpira samo podatkovne zbirke SQLite. To pomeni, da lahko Dune uporabljate samo s podatki Ethereum, ki so bili izvoženi v podatkovno zbirko SQLite.
  • Drugič, Dune podpira le omejen nabor ukazov SQL. To pomeni, da v Dune ne morete narediti vsega, kar lahko naredite v SQL. Vendar pa Dune podpira najpogosteje uporabljene ukaze SQL.
  • Dune ne more vizualizirati vseh vrst podatkov. To pomeni, da morda ne boste mogli vizualizirati vseh podatkov, ki jih poizvedujete.
Nadzorna plošča s cenami ethereumskega plina
Vir moči Dune je njena skupnost

Kaj sledi?

Zdaj, ko poznate osnove delovanja Dune, ste pripravljeni, da jo začnete uporabljati za raziskovanje podatkov Ethereuma! V naslednjem razdelku se bomo naučili, kako izvoziti podatke Ethereum v podatkovno zbirko SQLite, da boste lahko Dune uporabljali z lastnimi podatki. Ostanite z nami!

Izvoz podatkov Ethereum v podatkovno zbirko SQLite

Prvi korak pri uporabi Dune je izvoz podatkov Ethereum v podatkovno zbirko SQLite. Za to potrebujete orodje, ki lahko izvozi podatke Ethereum v SQLite.

Za to lahko uporabite več različnih orodij, vendar priporočamo uporabo Parityjevega izvoznika SQLite. Parityjev izvoznik SQLite je orodje, s katerim lahko podatke Ethereuma izvozite v podatkovno zbirko SQLite.

Aplikacija dune analytics nft po prijavi
Začetek z orodjem Dune Analytics

Če želite uporabljati Parityjev izvoznik SQLite, ga morate najprej prenesti in namestiti. Navodila za to najdete v razdelku “Izvoz podatkov Ethereum” v dokumentaciji Parity.

Ko imate nameščen Parityjev izvoznik SQLite, ga lahko uporabite za izvoz podatkov Ethereum. Za to morate določiti lokacijo podatkov Ethereum in lokacijo podatkovne zbirke SQLite.

Navodila za to najdete v razdelku “Izvoz podatkov” v dokumentaciji Parity.

Ko imate podatke Ethereuma izvožene v podatkovno zbirko SQLite, ste pripravljeni, da začnete uporabljati Dune! V naslednjem razdelku se bomo naučili, kako v Dune napisati poizvedbe. Ostanite z nami!

Pisanje poizvedb v Duni

Zdaj, ko ste podatke Ethereuma izvozili v podatkovno zbirko SQLite, ste pripravljeni, da začnete uporabljati Dune! V tem poglavju se bomo naučili, kako v Dune napisati poizvedbe.

Dex Prostornina v odstotkih (vir)

Dune za poizvedovanje po podatkih uporablja poseben jezik, imenovan SQLite Query Language (SQLiteQL). Jezik SQLiteQL je podoben jeziku SQL, ki ga morda poznate, vendar ima nekaj pomembnih razlik.

Dune analytics kovanec na pomoč
Dune Analytics je zmogljivo orodje za veriženje blokov
  • Prva razlika je, da SQLiteQL razlikuje velike in male črke. To pomeni, da morate biti pri pisanju poizvedb pozorni na uporabo pravilnih velikih in malih črk.
  • Druga razlika je, da SQLiteQL uporablja drugačno sintakso za komentarje. V jeziku SQL so komentarji označeni z znakom – na začetku vrstice. V jeziku SQLiteQL so komentarji označeni z /* na začetku vrstice in */ na koncu vrstice.
  • Tretja razlika je, da SQLiteQL uporablja drugačno sintakso za nize. V jeziku SQL so nizi označeni z enojnimi narekovaji. V jeziku SQLiteQL so nizi označeni z dvojnimi narekovaji.

Zdaj, ko poznate osnove pisanja poizvedb v SQLiteQL, poskusite napisati nekaj poizvedb!

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake