Tveganja pri kriptovalutah Tveganja pri stavah v kriptovalutah

Staking v kriptovalutah je način za pridobivanje pasivnega dohodka z zaklepanjem kriptovalute in pomočjo pri varovanju omrežja. Vendar pa so s stavljenjem kriptovalut povezana tudi tveganja, ki jih bomo raziskali v tem članku.

Kazalo vsebine

Rizika pri zastavljanju kriptovalut

Obstoji nekaj tveganj pri stavah na kriptovalute, vendar so na splošno manjša od tveganj, povezanih z drugimi vrstami naložb v kriptovalute, kot je trgovanje. Najpogostejša tveganja so pojasnjena v nadaljevanju.

Tržno tveganje

Tržno tveganje je tveganje, da se bo vrednost vaše kriptovalute, na katero ste stavili, znižala. Razlog za to je, da je trg kriptovalut nestanoviten in da lahko cene močno nihajo. Če se cena vaše zastavljene kriptovalute zniža, boste izgubili denar od svoje naložbe.

Da bi odpravili tržno tveganje, morate staviti samo kriptovaluto, ki jo lahko hranite dolgoročno. Svoj portfelj morate tudi razpršiti tako, da stavite različne kriptovalute.

Trajanje zaklepa

Trajanje blokade se nanaša na obdobje, v katerem ne morete dostopati do svoje zastavljene kriptovalute ali z njo trgovati. To je običajna praksa med verigami blokov PoS (Proof-of-Stake), saj vključuje dolgoročno zavezanost omrežju in pomaga ohranjati stabilnost omrežja.

To obdobje je odvisno od posamezne kriptovalute in platforme za stavljenje. Nekatere platforme imajo lahko obdobje blokade le nekaj dni, druge pa imajo lahko obdobje blokade več mesecev ali celo let.

Pomembna pomanjkljivost tega obdobja blokade je za trgovce s kriptovalutami, ki želijo imeti ves čas dostop do svojih sredstev. Če boste morali prodati svojo zastavljeno kriptovaluto pred iztekom obdobja blokade, boste morda morali plačati kazen.

Zguba ali kraja sredstev

Zguba ali kraja sredstev je glavna skrb trgovcev s kriptovalutami. Kriptovalute je mogoče ukrasti na različne načine, vključno s hekerskimi vdori, ribarskimi prevarami in socialnim inženiringom.

Za zaščito kriptovalute pred izgubo ali krajo lahko storite nekaj stvari. Prvič, izberite ugledno menjalnico kriptovalut ali denarnico. Drugič, poskrbite, da bo vaša kriptovaluta shranjena na varnem mestu. Tretjič, pazite, na katera spletna mesta in povezave klikate ter katere podatke delite na spletu.

Tudi če sprejmete vse potrebne previdnostne ukrepe, še vedno obstaja nevarnost, da se vaša kriptovaluta izgubi ali ukrade. Zato je pomembno, da vlagate le denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti.

Trajanje nagrade

Trajanje nagrade se nanaša na čas, ki je potreben za prejemanje nagrad za stave. Trajanje nagrade za stavljanje se lahko razlikuje glede na kriptovaluto in platformo. Nekatere platforme nagrade razdeljujejo dnevno, druge pa tedensko ali mesečno.

Več razlogov, zakaj je trajanje nagrajevanja pomembno, je nekaj. Prvič, pomaga lahko ustvariti stalen tok prihodkov za vlagatelje. Če se nagrade razdeljujejo pogosto, lahko vlagatelji lažje načrtujejo svoje finance in sprejemajo premišljene naložbene odločitve.

Drugo, trajanje nagrajevanja lahko pomaga pritegniti več vlagateljev v platformo. Če se nagrade razdeljujejo pogosto, je bolj verjetno, da bodo stakerji svojo kriptovaluto zastavili na platformi. To lahko pripomore k večji varnosti omrežja in k temu, da bo za stakerje bolj donosno.

Validatorska tveganja

Validatorska tveganja se nanašajo na tveganja, s katerimi se soočajo stakerji, ko svojo kriptovaluto prenesejo na validatorja. Validatorji so odgovorni za potrjevanje transakcij in dodajanje blokov v verigo blokov. Če se potrjevalec obnaša napačno, je lahko razrezan, kar pomeni, da bo izgubil del svoje vložene kriptovalute.

Stroški preverjanja

Stroški validatorja so dodatni stroški, ki jih bodo morali stavitelji morda plačati, ko bodo stavili svojo kriptovaluto. Običajno validator prejme plačilo za storitve, ki jih opravi, kot so potrjevanje transakcij in dodajanje blokov v verigo blokov. Višina stroškov validatorja se lahko razlikuje glede na kriptovaluto in platformo.

Več razlogov, zakaj so stroški validatorja pomembni, je nekaj:

  • Prvič, pomagajo lahko pokriti stroške delovanja validatorskega vozlišča. Validacijska vozlišča potrebujejo strojno in programsko infrastrukturo ter električno energijo in pasovno širino. Stroški validatorjev lahko pomagajo zagotoviti, da imajo validatorji sredstva, ki jih potrebujejo za nemoteno delovanje omrežja.
  • Drugič, stroški potrjevalcev lahko pomagajo potrjevalcem, da delujejo odgovorno. S tem, ko validatorji zaračunavajo svoje storitve, imajo finančno spodbudo, da ohranjajo omrežje varno in učinkovito. Če namreč validator ravna napačno, lahko izgubi svoje stakerje, kar bi pomenilo, da ne bi več prejemal validatorskih pristojbin.

Kaj je kriptografsko stavljenje?

Staking je postopek zaklepanja kriptovalute v denarnici ali platformi, da bi sodelovali pri varnosti omrežja in zaslužili nagrade. To storite tako, da svojo zastavljeno kriptovaluto prenesete na validatorja, ki je odgovoren za potrjevanje transakcij in zagotavljanje celovitosti omrežja.

Staking je v svetu kriptovalut nova zamisel, vendar je vse bolj priljubljena med vlagatelji, ki želijo s svojimi imetji ustvariti pasivni dohodek.

Nagrade za vložek se lahko razlikujejo glede na kriptovaluto in platformo, vendar se običajno gibljejo od 2 % do 10 % na leto.

Kako deluje stavljenje na kriptovalute?

Proces stakinga je podoben zaslužku obresti na bančnem računu, vendar namesto denarja od finančne institucije zaslužite kriptovaluto iz omrežja veriženja blokov.

Vzpostavljanje stav je mogoče zaradi mehanizma konsenza dokazovanja stav (PoS). To je mehanizem konsenza, ki se uporablja v omrežjih veriženja blokov, kjer so udeleženci (pogosto imenovani validatorji ali deležniki) izbrani za ustvarjanje in potrjevanje novih blokov ter varovanje omrežja na podlagi števila kovancev, ki jih imajo in so jih pripravljeni „vložiti“ kot jamstvo.

PoS je energetsko učinkovitejša alternativa mehanizmu konsenza dokazovanja dela (PoW), ki ga uporablja večina kriptovalut. Pri PoS so potrjevalci naključno izbrani za potrjevanje transakcij in dodajanje blokov v verigo blokov. Več kriptovalute kot vložite, večja je verjetnost, da boste izbrani kot potrjevalec.

Ko vložite svojo kriptovaluto, jo v bistvu posodite validatorjem, udeležencem v omrežju veriženja blokov, ki so odgovorni za preverjanje in potrjevanje transakcij, da bi zavarovali omrežje in ohranili njegovo celovitost. V zameno vam bodo izplačali nagrado za pomoč pri varovanju omrežja. Nagrade za vložek se lahko razlikujejo glede na kriptovaluto in platformo.

Koraki stavljenja kriptovalut.

V nadaljevanju so opisani koraki pri zastavljanju kriptožetonov:

  1. Izberite kriptovaluto, ki podpira stavljenje. Vedno več kriptovalut podpira stavljenje, med drugim Cardano, Tezos, Cosmos in Solana.
  2. Zagotovite denarnico s kriptovalutami. Potrebovali boste denarnico s kriptovalutami, v kateri boste hranili svoje zastavljene kriptovalute. Na voljo je veliko različnih denarnic, vključno s programskimi denarnicami, strojnimi denarnicami in denarnicami na borzi.
  3. Prenesite svojo kriptovaluto v denarnico. Ko ste ustvarili denarnico, boste morali vanjo prenesti svojo kriptovaluto. To lahko storite prek borze ali neposredno iz druge denarnice.
  4. Izberite validator. Ko je kriptovaluta v vaši denarnici, boste morali izbrati validatorja, na katerega boste prenesli svojo zastavljeno kriptovaluto. Validatorji so odgovorni za potrjevanje transakcij in dodajanje blokov v verigo blokov. Validatorja lahko izberete glede na njegov ugled, izkušnje in pristojbine.
  5. Začni zaslužiti nagrade. Ko boste svojo zastavljeno kriptovaluto prenesli na validatorja, boste začeli zaslužiti nagrade. Nagrade se bodo v vašo denarnico izplačevale redno, na primer vsak teden ali mesec.

Stavljanje je razmeroma preprost postopek, vendar je pomembno, da opravite raziskavo in razumete tveganja, preden začnete staviti.

Zaključek o tveganjih pri stavah

Čeprav je razumevanje tveganj ključnega pomena, je enako pomembno, da najprej razumemo kaj je kripto staking. Tržna nihanja lahko bistveno vplivajo na vrednost stavljenih sredstev, obdobje blokade pa lahko omeji dostop do vaših sredstev. Zastavljanje prek borz izpostavlja vlagatelje potencialnim ranljivostim, kot so hekerski napadi. Tehnične težave v postopku stavljenja lahko prav tako privedejo do finančnih izgub, vzdrževanje validacijskega vozlišča pa je povezano z dodatnimi stroški.

Učinkovito obvladovanje teh tveganj zahteva poglobljeno razumevanje procesa stavljenja kriptovalut.

Vprašanje o tveganju pri stavljenju kriptovalut

Ali ima stavljanje kriptovalut kakšno slabost?

Ano, stavljanje kriptovalut ima potencialne slabosti, vključno s trajno izgubo in tveganji platforme.

Ili lahko izgubim svojo kriptovaluto, če jo stavim?

Ne, svoje kriptovalute ne morete izgubiti, če jo stavite, vendar do nje morda nekaj časa ne boste mogli dostopati.

Mogoče vam med stavljenjem ukradejo kriptovaluto?

Ano, vašo kriptovaluto lahko med stavljenjem ukradejo, če v platformo vdrejo hekerji.

I je bolje imeti kriptovaluto ali jo staviti?

Na splošno je kriptovalute bolje držati kot jih staviti, saj dolgoročne strategije držanja običajno presegajo donosnost stavljenja.

Kako dolgo traja stavljenje kriptovalut?

Vstavljanje kriptovalut lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od platforme in kovanca, na katerega stavite.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..