Tokenomika v igrah na srečo | Vodnik za začetnike

Tokenomika ustvarja gospodarsko strukturo in delovanje iger. Tokenomika ureja ustvarjanje, distribucijo in uporabo žetonov v igrah, ki so ključnega pomena za spodbujanje vključenosti igralcev in zagotavljanje uspešnega gospodarstva v igrah. 

Ta priročnik ponuja celovit pregled za začetnike, ki želijo razumeti osnove tokenomike v igrah s kriptovalutami.

Kazalo vsebine

Kaj je kriptožetonomika?

Tokenomika je izraz, ki se nanaša na zasnovo in ekonomsko strukturo kriptovalute ali žetona. Osredotoča se na številne dejavnike, vključno s ponudbo in povpraševanjem, skupnim številom žetonov, distribucijo žetonov in uporabnostjo ali namenom žetona.

Dobro zasnovana struktura žetonov lahko zagotovi prave spodbude za uporabo žetona, kar lahko pomaga pri sprejemanju in povečanju vrednosti žetona. 

Narobe zasnovana struktura žetona pa lahko povzroči pomanjkanje zanimanja uporabnikov in zmanjšanje vrednosti žetona.

Zakaj je tokenomika pomembna?

Kaj je tokenomika pomembna?

Tokenomika je pomembna iz več razlogov:

 • Pomaga določiti vrednost žetona. Struktura kriptožetona tokenomics lahko vpliva na ponudbo in povpraševanje po žetonu, kar lahko posledično vpliva na njegovo ceno. Zaradi dobro zasnovane strukture tokenomike je lahko žeton dragocenejši, zaradi slabo zasnovane strukture tokenomike pa je lahko žeton manj dragocen.
 • Pomaga pritegniti uporabnike in vlagatelje. Token z močno strukturo tokenomike bo bolj pritegnil uporabnike in vlagatelje. To pa zato, ker je bolj verjetno, da bo tak žeton dragocen in bo imel jasen namen.
 • Pomaga spodbujati trajnostno rast. To pa zato, ker lahko takšna struktura spodbudi uporabnike, da še naprej uporabljajo žeton, in lahko pomaga preprečiti, da bi žeton postal preveč nestanoviten.
 • Pomaga pri preprečevanju prevar in goljufij. Dobro zasnovana struktura žetonov lahko pomaga preprečevati prevare in goljufije, saj slabim akterjem otežuje manipulacijo s ceno žetona ali izkoriščanje sistema.

Kratko, tokenomika v kriptovalutah je pomembna, ker lahko pomembno vpliva na uspeh ali neuspeh kriptovalute ali žetona. Z razumevanjem tokenomike lahko sprejemate premišljene odločitve o svojih naložbah.

Začetni modeli tokenomike

Na področju kriptovalut se običajno uporablja več osnovnih modelov tokenomike. Vsak model ima svoje prednosti in slabosti, najboljši model za določen projekt pa je odvisen od njegovih specifičnih ciljev in nalog.

Začetni deflacijski način

Za osnovni deflacijski model je model žetonomike, katerega cilj je ustvariti pomanjkanje z umikom žetonov iz obtoka. To se običajno izvede s sežiganjem žetonov, kar pomeni, da se trajno uničijo. Sežiganje žetonov lahko z zmanjšanjem ponudbe pomaga povečati vrednost preostalih žetonov. Vendar pa lahko zaradi tega žetoni postanejo tudi bolj nestanovitni, saj bodo bolj občutljivi na spremembe v povpraševanju.

Vračanje in kurjenje

Pri modelu “buy-back and burn” projektna skupina občasno odkupi žetone s trga in jih nato zažge. Na ta način se poveča vrednost preostalih žetonov z zmanjšanjem njihove ponudbe. To je lahko tudi način ustvarjanja prihodkov za projektno ekipo.

Sprejemanje žetonov pri transakcijah

V modelu “burn on transaction” se zažge majhen odstotek žetonov, uporabljenih v transakciji. S tem se ustvari pomanjkanje in sčasoma poveča vrednost žetona. To je lahko tudi način za spodbujanje ljudi k uporabi žetona, saj bodo za to nagrajeni.

Model neto deflacije

Neto deflacijski model je primer tokenomike, ki združuje dva ali več deflacijskih mehanizmov. To lahko pomaga ustvariti še večje pomanjkanje in povečati vrednost žetona. Projekt lahko na primer uporabi osnovni deflacijski model ter model odkupa in izgorevanja.

Najboljši model žetonomike za določen projekt bo odvisen od njegovih specifičnih ciljev in nalog. Vendar so lahko vsi zgoraj obravnavani modeli učinkoviti pri ustvarjanju vrednosti za imetnike žetonov.

net-deflationary-model-in-crypto-tokenomics

Essential Token Mechanics

Essential token mechanics so ključni elementi, ki določajo vrednost in funkcionalnost kriptovalute ali žetona. V nadaljevanju podajamo podrobno razlago vsakega od njih.

Kocke in žetoni

Kovanci so lastne digitalne valute, zgrajene na lastnih verigah blokov, žetoni pa so digitalna sredstva, ustvarjena na obstoječih verigah blokov (npr. Ethereum), ki predstavljajo lastništvo sredstev, uporabnost ali dostop do storitev.

Fungibility

Fungibilnost se nanaša na zmožnost žetona, da se zlahka zamenja z drugim žetonom iste vrste in vrednosti. 

Fungibilni žetoni, kot sta Solana (SOL) in Ethereum (ETH), niso edinstveni in njihovo vrednost določa trg. 

Nenamenske žetone (NFT) pa je mogoče zamenjati, saj so edinstveni in jih ni mogoče zamenjati. Vsak žeton NFT ima svoje posebne značilnosti in vrednost, ki je pogosto povezana z digitalno umetnostjo, predmeti v igri ali drugimi zbirateljskimi predmeti. 

Kriptovalute, kot sta bitcoin in ethereum, so zato zamenljive, medtem ko NFT niso.

Vrnitev in izgorevanje

Mehanizem odkupa in sežiga je strategija tokenomike, ki se uporablja za zmanjšanje ponudbe žetona v obtoku z občasnim nakupom žetona na odprtem trgu in njegovim uničenjem, zaradi česar postane žeton bolj redek. 

To je lahko koristno za gospodarstvo igre, saj lahko pripomore k povečanju vrednosti preostalih žetonov in jih naredi bolj dragocene za igralce.

Miniranje

Miniranje žetonov se nanaša na ustvarjanje novih žetonov v verigi blokov, običajno prek pametnih pogodb. Vključuje ustvarjanje in izdajanje žetonov v skladu z vnaprej določenimi pravili, za kar so pogosto potrebni računalniški viri in mehanizmi potrjevanja.

Izdaja

Izdaja žetonov je postopek ustvarjanja in distribucije novih žetonov v verigi blokov. To je mogoče storiti z različnimi metodami, vključno z:

 • Predprodajni postopek. Razvijalci lahko zgodnjim vlagateljem prodajo žetone, preden je žeton javno objavljen. S tem lahko pomagajo zbrati kapital za projekt in ustvariti zanimanje.
 • Inicialne javne ponudbe (IPO). Tokoceni so lahko uvrščeni na borzo kriptovalut, tako da jih lahko vsakdo kupi ali proda. To je podobno načinu trgovanja z delnicami na tradicionalnih borzah.
 • Primerni nakup. Proizvajalci lahko žetone prodajajo neposredno uporabnikom prek svoje spletne strani ali drugih kanalov.
 • Nagrade. Žetoni se lahko podelijo uporabnikom za sodelovanje pri določenih dejavnostih, kot so stavljenje, igranje iger ali zagotavljanje likvidnosti.
 • Airdrops. Tokene lahko brezplačno razdelimo uporabnikom, običajno v upanju, da bomo s tem vzbudili zanimanje in jih sprejeli.

Gorenje

Segrevanje žetonov je postopek trajnega umika žetonov iz obtoka, ki se običajno izvede za zmanjšanje ponudbe in povečanje redkosti. To se lahko izvede samodejno prek pametnih pogodb ali tako, da se pošljejo v nedostopno denarnico. Cilj je ustvariti deflacijski učinek, zaradi česar so preostali žetoni za imetnike dragocenejši. S sežiganjem žetonov lahko spodbudimo uporabo žetonov, zmanjšamo nestanovitnost in ustvarimo stabilnejše gospodarstvo žetonov.

Inflacija

V kontekstu veriženja blokov se inflacija nanaša na postopno povečevanje skupne ponudbe žetonov s časom. To lahko povzročijo različni dejavniki, kot so izdaja žetonov, nagrade za vložke ali pristojbine za transakcije. Inflacija lahko sčasoma razvrednoti žetone, lahko pa se uporablja tudi za spodbujanje uporabe in sprejetja žetonov.

Staking

Staking je postopek, pri katerem uporabniki zaklenejo svoje kovance ali žetone v denarnici kriptovalute, da bi podprli varnost in delovanje verige blokov Proof-of-Stake (PoS). V zameno za zastavitev svojih kovancev uporabniki prejmejo nagrade v obliki novo skovanih kovancev ali dela provizij za transakcije.

Treasury

Kladnica je poseben naslov, ki hrani zbirko žetonov in upravlja razdeljevanje teh žetonov na decentraliziran in pregleden način na podlagi vnaprej določenih pravil. Namen zakladnice je zagotoviti trajnost in dolgoročno rast projekta z zagotavljanjem mehanizma za financiranje prihodnjega razvoja, delovanja in pobud skupnosti.

Glasovanje

Upravljanje žetonov se nanaša na smernice in protokole, ki nadzorujejo upravljanje žetonov v določenem ekosistemu. Pregleden in dobro opredeljen model upravljanja je ključnega pomena za zaščito interesov uporabnikov. Primer takšnega modela so decentralizirane avtonomne organizacije (Decentralized Autonomous Organizations – DAO), ki uporabnikom omogočajo, da se z glasovalnimi mehanizmi vključijo v procese odločanja v ekosistemu.

Pogajanje

Vezanost na ceno je mehanizem, pri katerem je vrednost žetona vezana na drugo sredstvo, kot je fiat valuta ali blago. S tem se zagotovi stabilnost in predvidljivost žetona, zaradi česar je privlačnejši za vlagatelje in uporabnike. Obstaja več različnih načinov izvajanja vezave cene, vendar je vsem skupen cilj ohraniti stabilno razmerje med vrednostjo žetona in vrednostjo osnovnega sredstva.

Odpiranje in premoščanje

Opakiranje vključuje pretvorbo žetona v eni verigi blokov v ustrezen žeton v drugi verigi blokov, pri čemer vrednost ostane nedotaknjena. Premostitev pa je postopek neposrednega pošiljanja sredstev iz ene verige blokov v drugo, pogosto prek pametnih pogodb. Te metode omogočajo združljivost med verigami, kar uporabnikom omogoča, da svoja sredstva uporabljajo v različnih verigah blokov.

tokenomics-in-crypto-gaming

Primeri uporabe v igrah

 • Axie Infinity je igra NFT, ki uporablja svoj lastni žeton AXS za spodbujanje igralcev prek modela “igra za zaslužek”. Igralci lahko žetone AXS zaslužijo z različnimi dejavnostmi, kot so bojevanje, vzreja in vlaganje, kar spodbuja živahno gospodarstvo v igri.
 • CryptoKitties je še ena igra NFT, ki uporablja edinstven mehanizem vzreje, ki igralcem omogoča, da kombinirajo svoje mačke NFT in ustvarijo nove, redkejše. To je sprožilo navdušenje nad redkimi mačkami, kar je povečalo vrednost lastnih žetonov ETH v igri.
 • Platforma The Sandbox, virtualni svet, uporablja svoje žetone SAND za olajšanje transakcij v igri in lastništvo nepremičnin. Igralci lahko kupijo virtualno zemljišče, na njem gradijo in svoje stvaritve na različne načine monetizirajo ter tako ustvarijo dinamičen ekosistem.

Vključevanje udeležencev v kriptoigre

Zanimanje udeležencev za igre s kriptovalutami je odvisno od kombinacije dejavnikov, vključno s privlačnim igranjem, inovativno tokenomiko in podporno skupnostjo.

Za igralce

Granje za zaslužek (P2E) je nov igralni model, ki igralcem omogoča, da z igranjem iger zaslužijo kriptovaluto ali druga digitalna sredstva. To lahko spremeni igralno industrijo, saj igralcem omogoča, da zaslužijo za svoj čas in trud.

Granje za zabavo (P4F) je tradicionalni model igranja iger, pri katerem igralci igrajo igre zaradi užitka in zabave. Igre P4F običajno niso zasnovane tako, da bi jih bilo mogoče monetizirati, in igralci za svoj čas ali trud ne zaslužijo ničesar.

Za razvijalce

Vnotranji razvijalci, ki so običajno zaposleni v igralnih studiih ali podjetjih, imajo globoko razumevanje vizije studia, ciljnega občinstva in tehnične infrastrukture. Prispevajo k osnovni zasnovi igre, mehaniki igranja in splošni uporabniški izkušnji.

Zunanji razvijalci po drugi strani prinašajo specializirana znanja in izkušnje. Specializirani so lahko za razvoj veriženja blokov, integracijo NFT ali oblikovanje tokenomike. Njihovi prispevki širijo področje uporabe igre in zagotavljajo, da se brezhibno vključuje v ekosistem kriptovalut.

Za vlagatelje

 • Vlagatelji so vlagatelji v zgodnji fazi projektov kriptografskih iger, ki zagotavljajo kapital v zameno za lastniški delež ali za nižjo ceno. Prevzemajo precejšnja tveganja, pri čemer stavijo na potencialno visoke donose. Z globokim razumevanjem industrije kriptovalut in iger na srečo se osredotočajo na dolgoročni potencial projekta.
 • Portfeljski vlagatelji, ki so manj izpostavljeni tveganju kot podporniki, vlagajo v raznovrstne uspešne projekte kriptografskih iger. Prizadevajo si za zmerne donose v daljšem časovnem obdobju, pri čemer se zanašajo na močne ekipe in tokenomiko. Za razliko od podpornikov imajo bolj praktičen pristop, saj ocenjujejo tržne trende in potencialne donose, namesto da bi se vpletali v vsakodnevno poslovanje.
 • Upravitelji aktivno sodelujejo pri upravljanju kriptoigre, saj imajo žetone z glasovalno pravico pri odločilnih odločitvah. Navdušeni nad igro in njeno skupnostjo prispevajo k oblikovanju smeri projekta in jo usklajujejo s svojo vizijo dolgoročne trajnosti.
 • Trgovci s kriptovalutami se ukvarjajo z nakupom in prodajo kriptožetonov za igre, pri čemer želijo izkoristiti kratkoročna nihanja cen. Čeprav niso neposredno vključeni v igre, imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju likvidnosti trga in omogočanju izmenjav žetonov, pri odločanju pa se zanašajo na tehnično analizo in razpoloženje na trgu.

Tipi žetonskih sistemov

Play-to-Earn (P2E) spreminja igre, saj igralcem omogoča, da med igranjem zaslužijo kriptovaluto ali digitalna sredstva. V igrah P2E naloge, kot so zmagovalne bitke ali izpolnjevanje nalog, prinašajo žetone, ki jih je mogoče zamenjati za realni denar. Te tekmovalne igre, ki temeljijo na veščinah, igralcem ponujajo dosežke in lastništvo ter spodbujajo živahno skupnost.

Kriptoprojekti pogosto uporabljajo tokenomiko, da imetnikom omogočijo glasovanje o odločitvah, kot so načrti razvoja in dodeljevanje sredstev. Imetniki žetonov lahko prejmejo dodatne žetone, delež dobička projekta, kar ustvarja pasivni tok dohodka in spodbuja zadrževanje žetonov.

Prodaja žetonov, pri kateri projekti prodajajo žetone za zbiranje kapitala, je na področju kriptovalut pogosta. Čeprav zagotavljajo financiranje, za vlagatelje prinašajo tveganja, zato je treba pred sodelovanjem poudariti pomen temeljite raziskave.

Zunanji viri. Nekateri kriptoprojekti ustvarjajo prihodke z integracijo z zunanjimi dApps ali tržnicami NFT. S tem ne uvedejo le novega vira prihodkov, temveč tudi povečajo likvidnost žetonov projekta.

razlaga sistema tokenomike

Izzivi in tveganja pri tokenomiki na področju iger na srečo

 • Izzivi v tokenomiki. Vzpostavitev poštenih in trajnostnih sistemov tokenomike je ključnega pomena, saj se soočajo z vprašanji, kot so nestanovitnost cen, kratkoročna osredotočenost igralcev in morebitna centralizacija. Uravnoteženje potreb igralcev, razvijalcev in vlagateljev povečuje kompleksnost.
 • Izzivi pri igranju. Vključevanje veriženja blokov in žetonomike prinaša izzive pri igranju, saj zahteva interakcije s pametnimi pogodbami in kripto denarnicami. Nekateri sistemi lahko privedejo do manj prijetnih igralnih izkušenj.
 • Regulacija in upravljanje. Regulativna negotovost in zapletene strukture upravljanja predstavljajo ovire za igre na podlagi veriženja blokov. Razvijalci se soočajo z izzivi pri krmarjenju po predpisih, medtem ko različni interesi deležnikov otežujejo upravljanje.
 • Izzivi skupnosti. Vzpostavitev uspešne skupnosti je ključnega pomena, vendar se sooča s skepticizmom igralcev, ki niso pripravljeni upravljati kripto denarnic. Špekulativna narava trgov kriptovalut ovira gradnjo zaupanja.
 • Splošna tveganja. Poleg specifičnih izzivov tveganja vključujejo varnostne ranljivosti, spreminjajoči se pravni status in nestanovitnost trga. Morebitni hekerski napadi, pravne tožbe in nihanja vrednosti žetonov vplivajo na igralce in vlagatelje.

Vprašanje o tokenomiki na področju iger na srečo

Ko je tokenomika za gospodarstvo igre?

Tokenomika za gospodarstvo igre je ekonomska zasnova igre, ki določa, kako se v igri ustvarjajo, distribuirajo in uporabljajo žetoni.

Kateri so problemi tokenomike?

Problemi tokenomike vključujejo nestanovitnost cen, kratkoročnost, centralizacijo in zapletenost igre.

Kaj je dobra tokenomika?

Dobra tokenomika je poštena, trajnostna ter spodbuja sodelovanje in uživanje igralcev.

Kaj potrebujemo tokenomiko?

Tokenomiko potrebujemo, da ustvarimo uspešno gospodarstvo v igrah in uravnotežimo interese različnih deležnikov.

Kateri so ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri obravnavi tokenomike?

Ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri obravnavi tokenomike, vključujejo distribucijo žetonov, uporabnost, upravljanje in gospodarsko trajnost.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..