Razumevanje začetnih ponudb kovancev (ICO): Kaj so, kako delujejo ter kakšne so njihove prednosti in slabosti

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kaj pomeni ICO?

Prva javna ponudba (IPO) je v kontekstu trga kriptovalut podobna prvi ponudbi kovancev (ICO). Podjetje, ki želi zbrati sredstva za razvoj nove valute, aplikacije ali storitve, lahko to stori z ICO.

⚡️ Kakšna je razlika med IPO in ICO?

IPO je način, kako tradicionalno podjetje zbira sredstva, v nasprotju z ekvivalentom ICO v kriptoindustriji. Razlika med njima je v tem, da pri IPO vlagatelj dobi delež v podjetju, medtem ko pri ICO dobi žeton, ki ne predstavlja delnic podjetja .

⚡️ Ali je bitcoin ICO?

Kaj je začetna ponudba kovancev in kaj vključuje? Začetna ponudba kovancev (ICO) je tehnika zbiranja sredstev v kriptovalutah. Kriptovalute, kot sta bitcoin in eterij, so vse bolj priljubljene po vsem svetu.

⚡️ Ali so žetoni ico dobra naložba?

Če veste, katera kriptovaluta je dobra naložba, vam lahko zagotovi velike donose. Ker kupujete vnaprej, so stroški pogosto nižji, nekateri ICO pa žetone dajejo s popustom. ICO so odprti za vse. V primerjavi z drugimi IPO ni omejitev glede tega, kdo lahko vlaga v ICO.

https://youtu.be/vdZ8bLRXuBQ

Od aprila 2018 so začetne ponudbe kovancev (“ICO”), ki bi po mnenju analitikov lahko sčasoma postale večbilijonsko področje, zbrale neverjetnih 5 014 952 132 dolarjev. S skupno tržno kapitalizacijo več kot 100 milijard dolarjev je trg kriptovalut pritegnil pozornost mnogih, vključno s trgovci, ki iščejo hiter denar z malo pravili.

Kaj je ICO?
Kakšen je primer seznam kovancev ico?

Kaj so začetne ponudbe kovancev in kako delujejo?

ICO je oblika kriptovalute, ki jo podjetja uporabljajo za zbiranje denarja. Vlagatelji v zameno za svojo denarno naložbo v podjetje prek trgovalnih platform ICO prejmejo edinstvene “žetone” kriptovalute. Gre za metodo množičnega financiranja z ustvarjanjem in prodajo digitalnega žetona za financiranje razvoja projekta.

Nova valuta projekta se imenuje TKY in služi kot denarna enota, ki vlagateljem omogoča dostop do nekaterih funkcij projekta, ki ga upravlja podjetje izdajatelj. Ti žetoni so posebni, saj omogočajo financiranje projektov odprtokodne programske opreme, ki bi bilo sicer nemogoče z uporabo običajnih finančnih instrumentov.

Ali je ICO nezakonit?
Kakšna je razlika med IPO in kovanci Ico?

Kaj so bele knjige in kakšen je njihov namen?

Ko želi zagonsko podjetje kriptovalute zbrati denar prek kovancev Ico, običajno objavi belo knjigo, v kateri predstavi svoje načrte in vlagateljem zagotovi pomembne informacije.

Zbirka bo vključevala vse naslednje podrobnosti: za kaj gre pri projektu, katere cilje želi doseči, ko bo končan, koliko denarja je potrebnega za projekt, koliko virtualnih žetonov bodo ustvarjalci obdržali, katera valuta je sprejeta, kako dolgo bo trajala kampanja ICO in kdo je pripravil belo knjigo.

Ali je bitcoin ICO?
Kateri kovanec bo naslednji bitcoin?

Pred uvedbo kriptovalute mora podjetje objaviti belo knjigo. To je pomembna faza ICO, saj želijo številni vlagatelji videti predhodno belo knjigo, preden se odločijo, ali bodo sodelovali ali ne.

Kakšna je razlika med ICO in IPO delnic?

Glavna razlika med kriptovaluto Ico Coins in prvo javno ponudbo delnic (“IPO”) je regulativni nadzor. Prvič, vsako podjetje, ki želi vstopiti na borzo z IPO, mora pristojnemu vladnemu oddelku predložiti “prospekt”.

Kaj pomeni izraz ICO?
Kako pridobiti ICO?

Prospekt je zakonsko zahtevan dokument, ki razkriva namero podjetja, da izda delnice javnosti, in mora izpolnjevati določene zahteve glede preglednosti. Zagotoviti mora pomembne informacije o podjetju in ključne podrobnosti v zvezi z načrtovanim IPO, da lahko potencialni vlagatelji opravijo poučeno izbiro.

Nasprotno pa morajo v skladu z nedavno zakonodajo ZDA ICO upoštevati regulativne standarde le, če so ponujeni kot žetoni za vrednostne papirje in ne kot žetoni za storitve, kar bo podrobneje obravnavano v nadaljevanju.

Kakšen je primer ICO?
Ali je ICO nezakonit?

Ker pa je takšna regulativna dejavnost razmeroma nova, sta ocenjevanje in skrbni pregled težja kot pri IPO lastniških vrednostnih papirjev, ki jih urejajo strogi postopki in spremljajo računovodska podjetja in investicijske banke, kar vlagateljem zagotavlja dodatne informacije in zaščito.

Kaj je ICO in kako deluje?

Pristop zbiranja sredstev ICO je nov način zbiranja denarja, s katerim podjetja prodajajo žetone v verigi blokov (seznam zapisov, zavarovanih s kriptografijo) in jih nato distribuirajo v zameno za denarne prispevke.

Kakšen je namen ICO?
Ali je ICO nezakonit?

Z drugimi besedami, digitalni žetoni lahko opravljajo širok spekter storitev in imajo veliko različnih aplikacij. Ti žetoni, ki se lahko pošiljajo prek spleta in prodajajo na borzah kriptovalut, lahko uporabniku zagotovijo dostop do določene storitve ali mu dajejo pravico do dividend podjetja. Storitveni žetoni so tisti, ki predstavljajo dostop do storitve. Žetoni za vrednostne papirje so tisti, ki imetniku zagotavljajo določen odstotek dobička ali lastniškega deleža v podjetju.

Podrejeni žetoni

Uporabniški žetoni, včasih znani kot “aplikacijski kovanci”, so druga vrsta kriptovalute. Uporabniški žetoni predstavljajo dostop do izdelka ali storitve podjetja v prihodnosti. Z uporabniškimi žetoni lahko podjetja blockchain pridobijo denar za razvoj svojih projektov v zameno za prihodnji dostop uporabnikov. Žetoni uporabnosti niso namenjeni naložbam v enakem smislu kot delniški certifikati; ta vrsta žetonov je namenjena porabi.

Kaj za vraga je ICO?
Zakaj je ICO nevaren?

Varnostni žetoni

Druga kategorija digitalne valute je žeton vrednostnega papirja, ki predstavlja naložbeno pogodbo in je lahko predmet zveznih predpisov o vrednostnih papirjih. Z drugimi besedami, gre za digitalno premoženje, ki svojo vrednost črpa iz zunanjega, tržnega sredstva. So podobni delniškemu certifikatu v podjetju in imetniku dajejo pravico do deleža v dobičku ter glasovalne pravice.

Ali je Bitcoin imel kovance Ico kripto?
Ali so kovanci Ico dobri?

Overstock je 24. aprila 2018 objavil, da bo tZERO, eno od njegovih portfeljskih podjetij, izvedlo ICO za financiranje razvoja regulirane platforme za trgovanje z žetoni vrednostnih papirjev. Žetoni tZERO so izdani v strogem skladu s predpisi SEC, Patrick Byrne, izvršni direktor družbe Overstock, pa je dejal, da bodo imetnikom žetonov izplačane četrtletne dividende v obliki žetonov tZERO.

pomisleki

Model zbiranja sredstev ICO je deležen velikega regulativnega nadzora, saj se lahko uporablja za financiranje projektov brez ustreznega razkritja ali, še huje, za goljufanje vlagateljev. Poleg tega so lahko digitalni žetoni podvrženi izjemni nestanovitnosti cen in njihova vrednost močno niha.

Kaj je ICO in kako deluje?
Kako zaslužiti z ICO?

Byrne in drugi analitiki menijo, da bodo večja podjetja sčasoma izdajala delnice prek ICO namesto ali poleg tradicionalnih javnih ponudb.

Joichi Ito, direktor medijskega laboratorija MIT in profesor prakse medijskih umetnosti in znanosti, je imel med panelno razpravo na Svetovnem festivalu znanosti v New Yorku nekaj pomislekov glede miselnosti “zlate mrzlice”, ki je botrovala uspehu kovancev Ico. Po njegovem mnenju se kriptovalute uporabljajo na škodljive načine, ki škodujejo ljudem in dušijo ekosistem interneta.

“Ne gre za to, da bi bil proti ICO,” je dejal Ito. “Mislim, da so odlično orodje za financiranje zagonskih podjetij. Skrbi me le špekulativna mrzlica, ki se dogaja okoli njih.”

Ali ljudje zaslužijo denar s kovanci Ico Coins?
Kakšen je primer Ico kripto?

Ito je zaskrbljen, ker Komisija za vrednostne papirje in borzo ter druge vladne organizacije še niso v koraku z ICO, kar podjetjem omogoča, da se okoriščajo z goljufanjem neizkušenih potrošnikov s trgovanjem z ničvrednimi žetoni. Ito meni, da bi moralo biti regulativno posredovanje precej bolj prefinjeno in tehnično usposobljeno.

Medtem bo vse več posameznikov izvedelo za rast cene bitcoinov in se odločilo za nakup enega od številnih ponujenih ICO, pri čemer se morda ne bodo zavedali nevarnosti, ki so s tem povezane.

Kateri kovanec bo naslednji bitcoin?
Ali je Bitcoin ICO?

Začetne ponudbe kovancev (ICO) so oblika množičnega financiranja, ki za zbiranje kapitala uporablja kriptovaluto.

ICO so priljubljena metoda zbiranja denarja v svetu kriptovalut. Večina jih je neuspešnih, vendar se tu in tam najde nekaj neobrušenih draguljev. Tukaj je nekaj vidnejših ICO iz zadnjih let:

  • Eterij : Ko se je julija 2014 zgodila ICO Ethereuma, so bili številni kripto entuziasti navdušeni nad njegovim programabilnim veriženjem blokov in možnostmi, ki jih je ponujal. Sčasoma je zbral 18,4 milijona dolarjev in po podatkih CoinMarketCap postal druga najdonosnejša kriptovaluta za bitcoinom.
  • Cardano ( CRYPTO:ADA ): ima izboljšane elemente Ethereuma in je imel uspešnejše kovance Ico kot njegovi konkurenti. Januarja 2017 je zbral 62,2 milijona USD, kar je približno dvakrat več, kot so zbrali drugi IEO (glej spodnji graf).
Ali so kovanci Ico dobičkonosni?
Ali so ICO dobra naložba?
  • Tezos ( CRYPTO:XTZ ) : Tezos je julija 2017 z ICO zbral 232 milijonov dolarjev, vendar ni bil povsem uspešen. Pri distribuciji žetonov, prodanih med ICO, je prišlo do številnih zamud, kar je spodbudilo skupinsko tožbo. Družba Tezos je leta 2020 z vsemi strankami dosegla poravnavo v višini 25 milijonov USD.
  • Dragon Coins ( CRYPTO:DRG ) :Dragon Coins je eden od najbolj zloglasnih primerov. Marca 2018, ko je svoje kovance prvič ponudil na javni borzi, je pridobil 320 milijonov dolarjev. Ko je postal javna borza, se je pojavila vrsta težav, zaradi katerih je cena skoraj takoj padla. Njegova tržna kapitalizacija je bila do leta 2021 nižja od 1 milijona dolarjev.

Vlagatelji iščejo kovance Ico zaradi možnosti zgodnje pridobitve uspešne kriptovalute. To je sicer mogoče, vendar je za prebijanje med stotinami prihajajočih ICO potrebno precej študija in časa. Glede na nevarnost, ki je s tem povezana, je priporočljivo ukrepati previdno.

Koliko ICO je uspešnih?
Kakšne so prednosti ICO?

Prednosti in slabosti ICO

Čeprav so številni ICO uspešni, je treba upoštevati tudi nekatere slabosti. V nadaljevanju so predstavljene nekatere prednosti, ki jih prinašajo:

  • ✔️Če lahko ugotovite, katera kriptovaluta je dobra naložba, imajo zelo privlačne potencialne donose. Ker kupujete vnaprej, so cene pogosto nižje, nekateri ICO pa zagotavljajo žetone po nižji ceni.
  • ✔️Izbori so odprti za vse. Za razliko od nekaterih IPO ni omejitev glede tega, kdo lahko vlaga v ICO.
  • ✔️To je hiter in stroškovno učinkovit pristop k zbiranju denarja za nova podjetja.
Katere so prednosti in slabosti Ico kripto
Ali se ICO splača izvesti?

Tukaj so slabosti ICO:

  • ❌ Obstaja precejšnje tveganje, da bo žeton izgubil vrednost ali sčasoma popolnoma propadel, saj so projekti kriptovalut že po naravi nestanovitni.
  • ❌Regulacija je ključnega pomena za uspeh projekta. V številnih primerih neizkušeni vlagatelji, ki ne vedo, kaj počnejo, financirajo prevare in nekakovostne projekte. Razvrščanje med prihajajočimi ICO za legitimen projekt se lahko zdi kot iskanje igle v kopici sena.
  • ❌IcO vključuje nakup kriptovalute. Mnogi posamezniki, ki so novi v kriptovalutah, bodo raje kot v ICO investirali v delnico kriptovalute ali kovanec, s katerim se javno trguje.

Razmislite o uporabi premaza ali premaza, ki ima nekaj oprijema.

Ali so vsi kovanci Ico dobičkonosni?
Ico kripto: kaj je, prednosti in slabosti

ICO je hibrid med IPO in množičnim financiranjem kriptovalut prek interneta. Na datum, ki ga določi izdajatelj žetona, lahko vplačate “X” količino obstoječega žetona in v zameno prejmete “Y” količino novega žetona (z določenim menjalnim razmerjem).

Ta žeton se lahko uporablja na dva načina: kot uporabna funkcija ali kot varnostna funkcija. Žetoni za uporabnost so pogosto neregulirani in se dajejo podjetjem v zameno za prihodnji dostop do storitve v razvoju, pogosto z brezobrestnim posojilom.

Po drugi strani pa regulatorji žeton vrednostnega papirja običajno obravnavajo kot delnico in ima podobne lastniške pravice. Nekatere ljudi skrbi dejanska vrednost žetonov in to, kako zlahka lahko izdajatelj obogati z ICO, ki so nov pojav. Na koncu bo čas pokazal, ali bo to prihodnost poslovnih naložb ali modna muha.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake