Omrežje Lightning Network: Celovit vodnik

Kazalo vsebine

⚡️ Kaj počne omrežje Lightning Network?

Omrežje Lightning Network (LN) je druga plast, ki je bila zgrajena na vrhu verige blokov Bitcoin (BTC), da bi omogočila transakcije zunaj verige ali transakcije med strankami, ki niso del omrežja verige blokov. Druga plast je sestavljena iz več plačilnih kanalov med uporabniki bitcoinov ali posamezniki.

⚡️ Ali je omrežje strela varno?

Pridobivanje bitcoinov prek omrežja Lightning je bistveno bolj nevarno kot prejemanje običajnih plačil.

⚡️ Kdo uporablja omrežje Lightning?

Uporabniki lahko prek omrežja (LN) na Twitterju pošiljajo in prejemajo “nasvete” o bitcoinih. Številni od 360 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov Twitterja lahko zaradi plačilne aplikacije Strike, združljive z omrežjem strele, takoj in brezplačno pošiljajo plačila v bitcoinih drugim računom na Twitterju.

⚡️ Ali ima omrežje Bitcoin Lightning Network kovanec?

Ključno je, da si zapomnimo, da (LN) ne uvaja nove kriptovalute in zagotavlja enaka dovoljenja kot bitcoin. Je decentralizirano, nima ravni dovoljenj in je odprtokodno. Njegovo varnost zagotavljajo transakcije v omrežju Bitcoin, ki uporabljajo pametne pogodbe za zagotavljanje hitre poravnave zunaj omrežja.

https://youtu.be/rrr_zPmEiME
Cena omrežja strele

Omrežje strele je druga plast, ki je zgrajena nad verigo blokov Bitcoin (BTC) in omogoča transakcije zunaj verige med ljudmi, ki niso del omrežja verige blokov. Druga plast je sestavljena iz številnih plačilnih kanalov med posamezniki ali uporabniki bitcoinov.

Kaj je omrežje lightning net?
Kaj je omrežje Lightning Network?

Kanal omrežja strele je mehanizem dvosmernih transakcij, v katerem lahko ljudje pošiljajo ali sprejemajo plačila drug od drugega. Druga plast povečuje skalabilnost aplikacij veriženja blokov z organizacijo transakcij zunaj primarnega omrežja veriženja blokov (prva plast), hkrati pa izkorišča njegovo moč.

Problem skalabilnosti je glavna ovira za širšo uporabo kriptovalut. Omrežje veriženja blokov lahko ob pravilnem skaliranju opravi na milijone do milijarde transakcij na sekundo (TPS). (LN) znižuje pristojbine za transakcije in poravnave zunaj omrežja, kar omogoča nove aplikacije, kot so takojšnja mikroplačila, ki lahko pomagajo rešiti problem “ali lahko z bitcoini kupite kavo?”.

Kaj je omrežje strele in kako deluje?
Je omrežje Lightning Network boljše?

Vendar omrežje Lightning Network ni brez napak. Glavna težava je varnost sredstev uporabnikov, saj so lahko uporabniki v nevarnosti, da izgubijo svoje kovance, če pri uporabi omrežja niso previdni.

Druga slabost omrežja Lightning Network je, da je še vedno v razvoju in še ni v celoti vzpostavljeno. To pomeni, da se lahko med razvojem omrežja pojavijo napake ali nepredvidene težave.

Kljub tem pomislekom lahko (LN) povzroči revolucijo v Bitcoinu in kriptovalutah kot celoti. Je velik korak naprej v razvoju tehnologije veriženja blokov in bi lahko nekega dne pomagal, da Bitcoin postane svetovna valuta, za katero je bil zamišljen.

Kako uporabljate omrežje strele?
Kdo uporablja omrežje Lightning Network?

Zgodovina omrežja Lightning Network je kratka, a pestra

Thaddeus Dria in Joseph Poon sta leta 2015 v članku z naslovom “Omrežje strele Bitcoin” predstavila koncept omrežja kovancev Lightning. Predhodne razprave Satoshija Nakamota o plačilnih kanalih so temeljile na njunem delu. Mike Hearn je pogovore delil z razvijalcem bitcoinov Satoshijem Nakamotom, ki jih je leta 2013 zapisal.

V povzetku objavljenega članka so omenjeni plačilni kanali zunaj verige. Dva nepoznana posameznika lahko prenašata denar v okviru plačilnih kanalov zunaj omrežja, saj ti kanali obstajajo zunaj njega, tako da ne glede na to, koliko podatkov transakcija ustvari, ne obremeni osnovnega omrežja. Največja prepustnost družbe Visa je bila 47.000 TPS med.

Ali ima omrežje Bitcoin Lightning Network kovanec
Kako lahko kupim bitcoin v omrežju Lightning Network?

Če bi bila povprečna velikost bloka omejena na en megabajt, bi trajalo zelo dolgo, da bi se bitcoin približal Visa TPS. Bitcoinovi bloki so danes omejeni na sedem transakcij, vendar to še zdaleč ne zadošča zmožnostim trenutne verige blokov. Na začetku je bitcoin lahko opravil le približno 7 transakcij na sekundo, ko je bila vsaka transakcija velika približno 300 bajtov. Poleg tega je

Leta 2016 sta Driya in Poon ustanovila podjetje Lightning coin Labs (zdaj znano kot CoinDesk), ki se ukvarja z raziskovanjem in razvojem žetona Lightning Network. Kljub spremembam v osebju sčasoma si je podjetje Lightning Labs prizadevalo, da bi bil protokol združljiv z glavnim tokom Bitcoina. Do preboja je prišlo po softforku Bitcoina, ki je leta 2017 temeljil na tehnologiji SegWit in s katerim je bilo v vsakem bloku v omrežju prostora za več podatkov.

Žeton omrežja Lightning Network (LNT) je digitalno sredstvo, ustvarjeno za podporo razvoju aplikacij in storitev Lightning Labs. Podjetje je marca 2018 izvedlo začetno ponudbo kovancev (ICO), pri čemer je LNT prodajalo po 0,25 USD na žeton. Junija 2019 se je cena LNT zvišala na 0,70 USD.

Kako lahko bitcoine pošljem prek žetona omrežja Lightning Network?
Kako omrežje Lightning Network zasluži denar?

Kako deluje strela?

Lightning Network je protokol druge plasti, ki deluje na vrhu verige blokov. Uporablja pametne pogodbe za ustvarjanje kanalov med dvema ali več udeleženci, prek katerih lahko izmenjujejo kriptovaluto, ne da bi za to potrebovali tretjo osebo.

Te kanale financirajo udeleženci, z njimi pa je mogoče poslati neomejeno število transakcij. Ko se kanal zapre, se končno stanje zabeleži v verigi blokov.

Koliko bitcoinov je še na voljo
Ali omrežje Lightning Network zaračunava pristojbino?

(LNT) so dvosmerni, kar pomeni, da se morata obe strani strinjati s pogoji kanala, preden ga je mogoče odpreti. Ta nastavitev preprečuje, da bi ena stranka vzela vsa sredstva v kanalu brez soglasja druge stranke.

Za odprtje kanala morata obe strani v “transakcijo financiranja” vložiti nekaj kriptovalute. Ta transakcija se nato prenese v verigo blokov, vendar ni zaključena, dokler je ne podpišeta obe strani.

Ali je omrežje Lightning Network zasebno?
Za kaj se uporablja kovanec za strele?

Ko je transakcija financiranja zaključena, lahko udeleženci prek kanala začnejo pošiljati transakcije naprej in nazaj. Te transakcije se ne prenašajo v verigo blokov, temveč se zabeležijo v “knjigo blokov”, ki jo hranita obe strani.

Prednosti omrežja Lightning

Glavne prednosti omrežja Lightning Network so hitrejše in cenejše transakcije, ki omogočajo mikroplačila, ki doslej še niso bila mogoča. Če se omrežje Lightning Network ne bi uporabljalo, bi morali uporabniki za preprosto transakcijo plačati drage pristojbine in na potrditev čakati eno uro ali več. Ker rudarji raje potrjujejo večje transakcije, saj dobijo večje plačilo, bi se čakanje na manjše transakcije še podaljšalo.

Zakaj se žeton Lightning Network ne uporablja?
Je omrežje Lightning Network boljše?

Omrežje Lightning je drugostopenjska rešitev, ki deluje na vrhu verige blokov Bitcoin. To pomeni, da omrežje Lightning še naprej uporablja varnostne standarde Bitcoina.

Uporabniki lahko za večje nakupe izvajajo transakcije v glavni verigi blokov, za manjše nakupe pa v omrežju Lightning Network, ne da bi jim bilo treba skrbeti za varnost. Plačilni kanali v (LN) omogočajo zasebne transakcije, če nihče ne vidi vsake transakcije posebej, temveč le celoten paket.

Naslednji korak skupnosti kriptovalut je uporaba atomskih zamenjav, ki omogočajo zamenjavo ene kriptovalute za drugo brez tretje osebe ali borze. Tehnologija atomske zamenjave je ugodnejša od borz, saj omogoča skoraj takojšnjo zamenjavo z minimalnimi stroški ali prenosi denarnic.

Je omrežje Lightning Network hitro?
Je omrežje Lightning Network izključeno iz omrežja?

Omrežje strele ima nekatere pomanjkljivosti.

Če želite v celoti izkoristiti prednosti omrežja Lightning, potrebujete denarnico, ki ga podpira. Čeprav ni težko najti denarnice, ki deluje z (LN), jo mora uporabnik najprej financirati iz običajne denarnice z bitcoini.

Uporabniki morajo za začetno transakcijo iz običajne denarnice v omrežje strele plačati pristojbino, zato pri tem izgubijo nekaj bitcoinov. Uporabniki morajo svoje bitcoine zakleniti, da bi vzpostavili plačilni kanal, ko je bil denar poslan v denarnico Lightning Network.

Koliko bitcoinov je v omrežju Lightning Network
Kdo je lastnik omrežja Lightning Network?

Pošiljanje bitcoinov med denarnicami je lahko zamudno in drago, kar odvrača nove uporabnike. Po drugi strani pa lahko nekatere denarnice brez stroškov obdelujejo tako plačila v omrežju kot zunaj njega.

Če se eden od udeležencev v plačilnem kanalu odloči dvigniti sredstva, mora najprej zapreti kanal in vrniti bitcoine, preden jih porabi.

Omrežje Lightning Network: Kaj je in kako deluje?
Je omrežje lightning network coin boljše?

Prav tako je težko prekiniti denarni tok in pustiti kanal odprt. Tudi za zaprtje ali odprtje plačilnega kanala je potrebno, da obe stranki opravita predhodno transakcijo, znano kot usmerjanje, kar je nemogoče storiti hkrati. Čeprav je odprtje kanala v teoriji preprosto, se vsi ti dodatni stroški seštevajo, tako da je dražje, kot so ga pripravljeni plačati številni potencialni uporabniki.

Ena od najpomembnejših težav omrežja Lightning Network so goljufije pri transakcijah brez povezave. Če se ena od strank v plačilnem kanalu odloči, da ga bo zaprla, medtem ko je druga stranka brez povezave, lahko goljufa z denarjem. Ko se slednji ponovno poveže z omrežjem, nihče ne more storiti veliko. Goljuf lahko preprosto ostane brez povezave in ga ni mogoče izslediti.

Zakaj potrebujemo omrežje strele?
Je omrežje Lightning Network varno?

Tako kot omrežje Bitcoin ima tudi omrežje Lightning Network svoje težave. Na primer, odhodna plačila, ki niso uspešno potrjena, so znana kot viseča plačila. Ko pride do preverjanja, bo omrežje Bitcoin povrnilo obtičalo plačilo, vendar lahko zaradi večje prednosti, ki jo imajo v primerjavi s preteklostjo pristne transakcije pred ustavljenimi, to traja nekaj časa. Zasnova omrežja Lightning Network tudi pomeni, da mora imeti uporabnik spletno vozlišče za obdelavo svojih plačil, kar pri Bitcoinu ne velja.

Katere so prednosti in slabosti omrežja lightning network coin
Ali je omrežje Lightning Network del Bitcoina?

Tudi če omrežje Lightning Network reši vse svoje težave, še vedno ostaja vprašanje vladne regulacije. Regulatorji bodo morda težko razumeli omrežje Lightning Network dovolj, da bodo lahko sprejeli ustrezno zakonodajo. Če regulatorji ne bodo uspešni, bodo morda imeli težave z uporabo (LN) tudi večji uporabniki kriptovalut.

Tudi če bodo regulatorji cenili tehnologijo, lahko zaradi anonimnosti omrežja Lightning Network ne bodo dovolili. Glede na to, da lahko zakonodajalci sledijo le končni transakciji, ko uporabnik zapre plačilni kanal, ne pa vsaki posamezni transakciji, jih lahko anonimne transakcije odvrnejo.

Kakšen je namen omrežja Lightning Network?
Kako uporabljate omrežje Bitcoin lightning network coin?

Kako bo omrežje strele videti v prihodnosti?

Na srečo se število uporabnikov omrežja Lightning Network povečuje. Po podatkih portala DappRadar je v omrežju (LN) zaklenjenih več kot 110 milijonov dolarjev bitcoinov. Gre lahko za vse od plačevanja izdelkov in storitev do uporabe aplikacij, iger na srečo in drugih dejavnosti.

Nekatere aplikacije so potrebne za uporabo omrežja, na primer denarnice, združljive z omrežjem Lightning. Ker je omrežje Lightning Network ločen protokol od glavnega omrežja Bitcoin, uporabniki za vzpostavitev plačilnih poti potrebujejo drugačno vrsto denarnice.

Razlaga omrežja strele v Bitcoinu
Ali je omrežje strele Bitcoin varno?

Omrežje strele ima izpopolnjene denarnice, ki jih morajo uporabljati trgovci. Vse večje število uporabnikov bo zahtevalo več rešitev denarnic za podporo (LN), saj se njegova uporaba širi po vsem svetu. Specializirani uporabniki bi lahko upravljali tudi vozlišče, kar bi pripomoglo k skrajšanju časa transakcij v omrežju Lightning Network.

Omrežje Lightning Network je vse bolj priljubljeno tudi med podjetji. To omrežje je še na začetku, vendar je jasno, zakaj se je tako hitro uveljavilo. Kot pri večini infrastrukture, ki temelji na veriženju blokov, so nekatere funkcije programske opreme v beta različici, zato lahko pride do zamud ali težav pri uporabi določenih funkcij.

Ali je omrežje strele zanesljivo?
Zakaj se (LNT) ne uporablja?

Borze, ki podpirajo omrežje Lightning Network, omogočajo trgovcem, da poceni in takoj dvignejo majhne zneske bitcoinov (tudi ko so bitcoini zamašeni). Uporabniki so lahko izpostavljeni visokim pristojbinam za transakcije in zamudam zaradi Takeoff Vitalik Buterin.

Vzpostavljena je bila tudi tržnica za informacije, ki temeljijo na tehnologiji Lightning. Ko je plačilni kanal zaprt, so sredstva v njem zaklenjena, vendar se lahko nekatera vozlišča občasno izklopijo, zaradi česar so njihovi plačilni kanali odprti za goljufive transakcije. Namesto da bi kanal pustil nezavarovan, lahko udeleženec plača skromno pristojbino nadzornemu stolpu in pošlje signal, če odkrije goljufivo transakcijo.

Ta vodnik je uvod v omrežje Lightning: kaj je, kako deluje ter kakšne so njegove prednosti in slabosti. Upamo, da so vam te informacije v pomoč pri razumevanju omrežja strele!

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..