Kaj je NFT? Razlaga nezamenljivih žetonov

Kazalo vsebine

⚡️ Kateri so primeri nezamenljivih žetonov?

Neizmenljivi žetoni lahko predstavljajo kateri koli predmet, vključno s spletnimi sredstvi, kot je digitalna umetnost, in resničnimi stvarmi, kot so nepremičnine, saj niso povezani s fizičnim sredstvom. Predmeti v igrah, kot so avatarji, digitalni in nedigitalni zbirateljski predmeti, imena domen in vstopnice za dogodke, so primeri sredstev, ki jih lahko predstavljajo NFT.

⚡️ Kako lahko kupim NFT?

Ker je večino NFT mogoče kupiti le z etherjem, je pogosto prvi korak pridobitev nekaj te kriptovalute in njeno shranjevanje v digitalni denarnici. Nato lahko NFT kupite na eni od več spletnih borz NFT, kot so OpenSea, Rarable in SuperRare.

⚡️ Ali so nezamenljivi žetoni varni?

Neizmenljivi žetoni, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, so na splošno varni. Zaradi porazdeljene narave veriženja blokov je nevmenjalne žetone težko vdreti. Eno od varnostnih tveganj pri žetonih NFT je, da lahko izgubite dostop do svojega žetona brez možnosti zamenjave, če platforma, ki gosti žeton NFT, preneha delovati.

⚡️ Zakaj so NFT tako priljubljeni?

Hiter vzpon NFT kaže na nepredvidljivo krivuljo sprejemanja novih tehnologij, strokovnjaki pa menijo, da je za priljubljenost NFT v letu 2021 več razlogov. Na trg kriptovalut je leta 2021 zaradi močne rasti bitcoinov in eterija vstopilo veliko novih vlagateljev.

⚡️ Zakaj je NFT prihodnost?

Umetnosti ne omejujejo več vratarji, ki so jo nadzorovali tisočletja. Z uporabo NFT lahko umetniki ustvarjajo umetnost in jo distribuirajo prek internetnih kanalov, medtem ko so tradicionalni varuhi stoletja narekovali, kaj je umetnost in kdo ima dostop do nje. Transakcije z blokovnimi verigami umetnikom omogočajo tudi neposredno povezovanje z oboževalci in upravljanje njihovih karier.

https://youtu.be/VXAliys41Do
Nftcoin

NFT ali nezamenljivi žetoni so v teh dneh zelo priljubljeni. Ta digitalna sredstva se zdaj prodajajo kot redki nizozemski tulipani iz 17. stoletja: kupiti jih je mogoče na tako različnih področjih, kot so umetnost in glasba, tacos in toaletni papir.

Ali so NFT vredna naložba ali le prehodna modna muha? Nekateri trdijo, da gre za mehurček, ki se bo kmalu razpočil, tako kot internet ali manija Beanie Babies. Drugi menijo, da bodo NFT revolucionarno spremenili investiranje in ostali močni v prihodnjih letih.

Kaj točno je NFT?

Kaj je tokenizacija nftcoin?
Kakšna je razlika med NFT in žetoni?

NFT so digitalna sredstva, ki predstavljajo resnične stvari, kot so umetnine, glasba, predmeti v igri in videoposnetki. Večinoma se kupujejo in prodajajo na spletu za bitcoine prek borz kriptovalut.

NFT obstajajo že od leta 2014, vendar so zdaj vse bolj priljubljeni kot bolj priljubljen način nakupa in prodaje digitalnih umetniških del. Trg NFT je bil leta 2021 vreden 41 milijard dolarjev, kar se približuje skupni vrednosti svetovnega trga likovne umetnosti.

NFT so pogosto enkratni ali pa so v skrajnem primeru zelo omejena izdaja. Imajo tudi posebne identifikacijske številke. “Arry Yu, predsednik Cascadia Blockchain Council, washingtonskega tehnološkega industrijskega združenja, in vodilni partner podjetja Yellow Umbrella Ventures, pravi: “NFT ustvarjajo digitalno pomanjkanje.

Žetoni NFT so nedeljivi, medtem ko so zamenljivi žetoni deljivi
Ali naj kupim žetone NFT?

To je v velikem nasprotju z večino digitalnih izdelkov, katerih število je običajno nepregledno. Če obstaja povpraševanje po blagu, bi morala njegova ponudba povečati njegovo vrednost.

Vendar so številni NFT digitalne kopije obstoječih stvari, ki v neki obliki že obstajajo drugje, na primer ikonični posnetki tekem NBA ali zaščitene različice internetne umetnosti, ki že krožijo po Instagramu.

Mike Winklemann, bolj znan kot “Beeple”, je iz 5.000 dnevnih črtal sestavil morda najbolj znan NFT iz leta 2021, “EVERY DAY: The First 5.000 Days”, ki je bil kasneje istega leta pri Christie's prodan za svetovni rekord 69,3 milijona dolarjev.

Vsakdo si lahko na spletu brezplačno ogleda posamezne slike ali celo celoten kolaž fotografij. Zakaj so torej posamezniki pripravljeni porabiti milijone za nekaj, kar lahko preprosto vzamejo ali prenesejo?

Kaj pomeni NFT?
Prednosti in slabosti naložbe v NFT

Ker NFT kupcu omogoča, da pridobi izdelek, ki je prej že obstajal. Vključuje tudi vgrajeno preverjanje pristnosti, ki služi kot dokazilo o lastništvu. Te “digitalne pravice do hvale” so za zbiratelje skoraj dragocenejše od samega predmeta.

KAJ JE 8 PREDNOSTI IN SLABOSTI NFTS

Kaj so NFT in kako delujejo?

Neizmenljivi žetoni so znani kot NFT. Običajno so izdelani z uporabo enakega programiranja kot bitcoin ali eterij, vendar se tu podobnost konča.

Denar in kriptovalute so zamenljivi, kar pomeni, da jih je mogoče medsebojno zamenjati ali uskladiti. Prav tako so vredni enako – en dolar je vedno vreden drugega dolarja; en bitcoin je vedno enak drugemu bitcoinu. Zaradi zamenljivosti je kriptovaluta zanesljiv način izvajanja transakcij v verigi blokov.

Kako deluje žeton NFT?
Žetoni, ki jih ni mogoče zamenjati (NFT)

NFT so različnih oblik in velikosti. Vsak ima svoj digitalni podpis, kar preprečuje, da bi se z njimi opravljale transakcije ali da bi bili enakovredni drug drugemu (torej niso zamenljivi). Ker sta oba NFT, en posnetek NBA Top Shot ni enak vsakemu DANU. (Natančneje, en posnetek NBA Top Shot ni enako vreden kot kateri koli drug posnetek NBA Top Shot. Ceno določa trg.)

Kako deluje tehnologija NFT?

Veriga blokov, ki se pogosto imenuje porazdeljena javna knjiga, je zbirka podatkov, v kateri se hranijo transakcije. Verjetno blokovno verigo najbolje poznate kot temeljni mehanizem, ki omogoča obstoj kriptovalut.

Kaj pomeni NFT?
NFT je kratica za nezamenljiv žeton.

NFT se pogosto hranijo v verigi blokov Ethereum, čeprav so lahko shranjeni tudi v drugih verigah blokov.

Priljubljena tržišča NFT

Po čem se NFT razlikujejo od valute?

Tako NFT kot kriptovalute temeljijo na verigi blokov s podobnimi idejami in primerljivimi merili. Zato bosta pritegnili veliko istih ljudi. NFT si lahko predstavljamo kot vrsto kriptovalute, ki je po obsegu manjša od bitcoina. Za trgovanje z NFT običajno potrebujete kriptožetonske oblike denarja.

Glavna razlika pa se kaže v imenu. Kriptovaluta je oblika denarja. Ima enako ekonomsko vrednost kot katera koli druga valuta in jo je mogoče medsebojno zamenjati. To pomeni, da se ne glede na to, ali določeno kriptovaluto zamenjate za drugo, vrednost vašega imetja ne spremeni: $1$ = $1$

Zakaj žetoni NFT niso vrednostni papirji?
Kaj pomeni NFT v umetnosti?

NFT se izdelujejo ali “kujejo” iz digitalnih predmetov, ki predstavljajo materialne in nematerialne predmete, kot so:

  • Grafična umetnost
  • Gifi
  • Videoposnetki in športni dogodki
  • Zbirateljski predmeti
  • Virtualni avatarji in kože za videoigre
  • Oblikovalske športne copate
  • Glasba

Tudi majhne količine so pomembne. Soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey je svoj prvi tvit kot NFT prodal za več kot 2,9 milijona dolarjev.

NFT so pravzaprav digitalni zbirateljski predmeti, le da so virtualni. Zato namesto dejanske oljne slike na steni dobite digitalno datoteko.

Ali je žeton NFT vrednostni papir?
Ali je NFT varnostni žeton?

Prav tako imajo izključne pravice do premoženja. Žetoni NFT so lahko v lasti le ene osebe naenkrat, ker pa uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, je preverjanje lastništva in prenos žetonov med lastniki preprost. Ustvarjalec ima možnost, da v metapodatke NFT shrani določene informacije. Umetniki lahko na primer podpišejo svoje delo tako, da v datoteko vključijo svoj podpis.

Kakšni so nameni nacionalnih testov financiranja?

Tehnologija veriženja blokov in NFT umetnikom in ponudnikom vsebin odpirata nov svet možnosti za zaslužek. Umetnikom se pri prodaji svojih del ni več treba zanašati na galerije ali dražbe, temveč jih lahko prodajajo neposredno strankam kot NFT, kar jim omogoča, da obdržijo tudi več denarja.

Umetniki lahko določijo tudi avtorske honorarje, ki plačujejo odstotek od prodaje, ko se njihovo delo prenese na novega lastnika. To je koristno, saj umetniki po začetni prodaji svojih del običajno ne dobijo dodatnega denarja.

NFT se ne uporabljajo samo za umetnost. Blagovne znamke, kot sta Charmin in Taco Bell, so prodajale umetnine z motivom NFT, da bi zbrale denar za dobrodelne namene, in jih uporabljale za zbiranje sredstev. Charmin je svojo ponudbo poimenoval “NFTP” (neizmenljivi toaletni papir), Taco Bellova umetnina NFT pa je bila razprodana v nekaj minutah, ves izkupiček pa je bil namenjen fundaciji Taco Bell.

Kako vlagati v žetone NFT?
Kaj je NFT? Razlaga nezamenljivih žetonov

Drug primer je slika GIF mačke z bujnim telesom Nyan Cat, ki je bila ustvarjena leta 2011 in februarja prodana za skoraj 600.000 dolarjev. Prodaja posnetkov NBA Top Shot je konec marca presegla 500 milijonov dolarjev. En nastop LeBrona Jamesa v NFT je prinesel več kot 200.000 dolarjev prihodkov.

Znani ljudje, kot sta Snoop Dogg in Lindsay Lohan, so med vedno večjim številom posameznikov, ki se pridružujejo zmagovalni strani NFT in ustvarjajo edinstvene spomine, umetnine in dogodke v obliki listinjenih NFT.

Kako vlagati v NFT

Za izdelavo lastne zbirke NFT potrebujete naslednje predmete:

Ali se lahko NFT uporablja za fizična sredstva?
Kako so NFT povezani s sredstvi?
  • Za začetek potrebujete digitalno denarnico, v kateri boste hranili NFT in kriptovalute. Glede na to, katere valute podpira vaš ponudnik NFT, boste verjetno morali kupiti nekaj etra. Kriptovaluto lahko kupite s kreditno kartico na spletnih mestih, kot so Coinbase, Kraken, eToro ter celo PayPal in Robinhood. Nato jo lahko z borze pošljete v svojo digitalno denarnico.
  • Pri raziskovanju alternativnih možnosti ne pozabite na stroške. Pri nakupu bitcoinov večina borz zaračuna vsaj odstotek transakcije.

Ali se splača vlagati v NFT?

Ali je smiselno kupiti NFT samo zato, ker ga lahko kupite? To je odvisno od tega, ali je to smiselno ali ne, meni Yu.

“NFT so nevarni, ker je njihov potencial neznan in nimamo veliko podatkov za oceno njihove učinkovitosti,” dodaja. “Ker so NFT tako novi, se morda splača vložiti majhne zneske v njihovo testiranje že zdaj.”

Zakaj so žetoni NFT tako dragi?
Kaj je NFT in kako deluje?

Z drugimi besedami, nakup NFT je v bistvu osebni. Če imate dodatna denarna sredstva, bi bilo vredno razmisliti o njem, saj je naloga za vas pomembna.

Ne pozabite, da je vrednost NFT v celoti odvisna od tega, koliko je zanj pripravljen plačati nekdo drug. Zato bo ceno določalo povpraševanje, ne pa temeljni, tehnični ali ekonomski dejavniki, ki vplivajo na cene delnic in so vsaj podlaga za povpraševanje vlagateljev.

To pomeni, da se lahko NFT ponovno prodajo po nižji ceni, kot ste jo plačali zanje. Če se zanj nihče ne zanima, ga sploh ne morete prodati naprej.

Kaj lahko storim z žetoni nfttoken, ko jih kupim?
Ali je vredno kupiti nfttoken?

Davčna uprava je sporočila, da so po njihovem mnenju vse kriptovalute obdavčljive. Kriptovaluta je digitalna valuta, ki se v omrežju veriženja blokov uporablja kot denar. Za pridobitev teh valut morate uporabiti borzo ali posrednika, ki jih pretvori v pravo valuto, kot je USD, in jih proda naprej vlagateljem (na primer Coinbase). Protokol Bitcoin določa, da se vse transakcije z bitcoini zabeležijo v javno knjigo, imenovano Blockchain.

Ne pozabite, da če kupite NFT s kriptovaluto, so lahko ti kovanci obdavčeni, če so se od nakupa povečali. Če torej razmišljate o tem, da bi v svoj portfelj dodali NFT, se posvetujte z davčnim strokovnjakom.

Kljub temu pri NFT ravnajte previdno kot pri kateri koli drugi naložbi. Preučite se, razumite nevarnosti in ne pozabite, da lahko v primeru slabega razpleta izgubite ves svoj denar. Če se odločite, da se odločite za nakup, ravnajte zelo previdno.

 

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..