Borza kriptovalut proti posredniku: Kakšna je razlika?

Kazalo vsebine

⚡️ Kakšna je razlika med posrednikom in borzo?

Pri sodelovanju na promptnem trgu je treba razmisliti o več stvareh. Na promptni borzi se dejansko sredstvo dostavi osebno, medtem ko se pri maržnem trgovanju s posrednikom trguje le z osnovnim sredstvom in ne s fizičnim predmetom.

⚡️ Ali je kriptovaluta posrednik ali borza?

Aplikacija Crypto.com je uradna mobilna aplikacija, s katere lahko kupujete in prodajate kriptovalute na varni in uporabniku prijazni platformi. Znana je tudi kot varna trgovina, v kateri lahko stranke kupujejo digitalno premoženje s kreditnimi karticami ali drugimi plačilnimi metodami, kot so bančna nakazila in depoziti ACH. Bolj naravno je, da podjetje Crypto.com obravnavamo kot kriptobanko kot

⚡️ Ali za nakup kriptovalut potrebujem posrednika?

Ne, za trgovanje z bitcoini ne potrebujete posrednika. Bitcoine lahko zamenjate neposredno z ugledno borzo bitcoinov, ki z njimi trguje brez pomoči posrednika. Lahko pa poiščete tudi borznega posrednika za kriptovalute, ki ponuja izvedeni produkt, ki ga iščete.

⚡️ Je kriptovaluta varnejša na borzi ali v denarnici?

Bitcoinske denarnice pogosto veljajo za varnejše od shranjevanja bitcoinov na borzi, kjer jih kupite, vendar je treba pri odločanju, kaj je za vas smiselno, upoštevati številne elemente.

https://youtu.be/wvKLUoSW8dA

Če s kriptovalutami niste seznanjeni ali pa ste že izkušen uporabnik, nedvomno poznate dva najbolj priljubljena načina trgovanja s kriptovalutami: posrednike in borze kriptovalut. Vendar so razlike med tema dvema možnostma morda nejasne celo strokovnjakom za veriženje blokov.

Borza proti posredniku

Upoštevajte očitne vzporednice med postopkom transakcije in tem postopkom. Po tem borza deluje kot posrednik, ki zagotavlja možnost trgovanja in za to storitev zaračuna pristojbino.

Kakšna je razlika med posrednikom in borzo?
Ali je kriptovaluta posrednik ali borza?

Znana sta dva primera uporabe borz kriptovalut. Nakup bitcoinov za pravi denar in medsebojno trgovanje z različnimi kriptovalutami, kar se zgodi, ko želite svoj bitcoin zamenjati za eter.

Različne borze ponujajo različne trgovalne pare, zato mora trgovec sam izbrati, katerega bo uporabil. Da bi bralcu predstavili primer, si predstavljajte vlagatelja, ki na borzi položi dolarje. Preden lahko začne trgovati z drugimi altcoini, lahko uporabi le kombinacije, povezane z USD, kot sta USD/BTC ali USD/ETH.

Trgovanje s kriptovalutami prek borze kriptovalut je najpogostejši način trgovanja s kriptovalutami, zlasti z majhnimi zneski denarja.

Kateri posrednik je najboljši za trgovanje s kriptovalutami?
Kakšna je razlika med kriptovaluto in borzo?

Preprosto povedano, trgovec, ki uporablja posrednika za deponiranje sredstev (ali kriptovalute) na račun posrednika, je znan kot “deponent”. Trgovcu ni treba trgovati z lastno kriptovaluto ali fiat denarjem, ampak lahko uporabi katerega koli od različnih produktov borznega posrednika. V nekaterih primerih bo borzni posrednik lahko našel nasprotno stranko za trgovanje, v drugih primerih pa lahko deluje kot nasprotna stranka in izvede transakcijo.

Tukaj je ilustracija, ki vam bo pomagala pri razumevanju. Stranka vlaga v bitcoine, vendar želi izkoristiti par Ethereum/XRP. Za znesek bitcoinov, ki ga kupi, lahko torej trguje z izbranim trgovalnim parom. Če želi trgovec to transakcijo izvesti na borzi kriptovalut, mora svoje bitcoine najprej zamenjati za ethereum.

Razlika med posrednikom kripto valut in borzo

Glavna razlika med posrednikom in borzo

Borza kriptovalut proti borznemu posredniku
Kakšna je torej razlika med posrednikom kriptovalut in borzo, preden se lotimo tega?

Obstaja nekaj razlogov, zakaj je uporaba posrednika boljša od prenosa sredstev v denarnico brez povezave. Varnost in večja likvidnost sta le dva izmed njih. Odvisno od storitev, ki jih ponuja posrednik, imate po pologu denarja na voljo vrsto alternativnih možnosti trgovanja, kot so finančni vzvod itd.

Ceno kriptovalute določa trg, zato se lahko zviša ali zniža. Vrednost bitcoina se je 12. maja 2018 s približno 6.000 USD na kovanec v začetku marca zvišala na približno 20.500 USD.  -> Borza kriptovalut je preprosta metoda trgovanja s kriptovalutami z uporabo knjige naročil trgovalnih parov, določenih glede na dostavljene cene. Gre za digitalni trg, na katerem kupci in prodajalci trgujejo s kriptovalutami.

Najboljši posrednik za kriptovalute proti borzi: kaj morate vedeti
Trgovanje s kriptovalutami: razlike med posredniki in borzami

Pri trgovanju z zlatom ali srebrom se je treba zavedati, da na promptni borzi obstaja dejanska dobava sredstva, s katerim se trguje, pri trgovanju s kritjem pri borznem posredniku pa ne.

Ciljno občinstvo borze in borznega posrednika je ena najpomembnejših razlik. Večino borz kriptovalut uporabljajo trgovci s kriptovalutami, ki želijo izvesti dolgoročno ali srednjeročno naložbo, da bi pridobili določeno kriptovaluto, nato pa počakati na morebitno rast cene v prihodnosti. Morda te kriptovalute preprosto kupijo in prenesejo v svojo dobro zaščiteno strojno denarnico.

Najboljši borzni posredniki za kriptovalute: na kaj morate biti pozorni, preden začnete trgovati prek spleta
Kaj je posrednik kriptovalut?

Špekulativni vlagatelji, ki sklepajo različne posle in uporabljajo različna orodja TA posrednikov, kot je maržno trgovanje, običajno zaposlujejo posrednike. Potrebujejo kratkoročne ali srednjeročne dobičke, posrednik pa je le sredstvo za njihovo zagotavljanje.

Registracija in preverjanje

Postopek registracije se razlikuje od borze do borze. V nekaterih od njih je edini podatek, ki ga mora stranka navesti, veljavni e-poštni naslov, ki se nato preveri, nato pa se dodeli geslo.

Drugi, zlasti tisti, ki uporabljajo fiat valuto, potrebujejo neke vrste preverjanje. To je lahko kar koli, od video klica do fotografije obraza z osebnim dokumentom, skenirane identitete ali celo celotnega postopka KYC, zlasti če želi trgovec izkoristiti višje omejitve glede vplačil in izplačil.

Kakšna je razlika med borzo kriptovalut in borznim posrednikom?
Razlika med borzo kriptovalut in posrednikom

Največja borza, Binance, omogoča trgovanje brez popolnega KYC in dnevno omejitev dviga 2 BTC.

Postopek preverjanja lahko traja od nekaj ur do nekaj dni, vendar je v času bikovskega trga v letih 2017-18 trajal kar nekaj časa, saj so nekatere borze potrebovale veliko več časa, druge pa zaradi velikega povpraševanja niso odpirale novih računov.

Postopek registracije pri posredniku je prav tako enostaven. Vendar je treba zaradi uradnih predpisov posrednika preveriti. Posameznik, ki se registrira, mora najpogosteje predložiti osebni dokument in dokazilo o naslovu prebivališča, kot je v večini primerov račun za elektriko ali najemnino.

Ali je mogoče kupiti kriptovaluto brez posrednika?
Ali za nakup kriptovalute potrebujem posrednika?

Postopek preverjanja na borzi lahko traja nekoliko dlje kot na OpenFinance. Trgovec bo lahko položil denar in začel trgovati takoj, ko bo račun preverjen.

Vplačila in izplačila sta dve možnosti za vplačilo sredstev na račun v verigi Blockchain.

Na borzi kriptovalut lahko pošiljate in prejemate denar na dva načina. Prvi je uporaba tradicionalne valute, kar je lahko problematično. Številne borze ne sprejemajo fiat denarja, in če ga ne pošljete v obliki bitcoinov, boste verjetno plačali visoko pristojbino za polog.

Kdo je največja borza kriptovalut?
Kako uporabljati borzo kriptovalut?

Za polog fiat denarja prek bančnega računa in uporabo debetne ali kreditne kartice je pogosto treba plačati stroške. Pri dvigih je pristojbina pogosto višja od pristojbine za polog. Toda ali vam bodo zaračunani stroški? Najverjetneje da, saj denar potrebujete – in zato ga tudi zapuščate. Preden odidete, pa še enkrat preverite, ali obstajajo še kakšna druga morebitna nadomestila.

Pristojbine so običajno veliko nižje, če se izvajajo le pologi in dvigi kriptovalut, zlasti pristojbine za polog, saj jih večina platform ne zaračunava, tako da plačate le stroške dviga.

Kako dvigniti kriptovaluto na bančni račun?
Kateri najboljši kripto posrednik ima najnižje pristojbine?

Poslovanje s posrednikom kriptovalut in ne z borzo ima več prednosti. Borzni posrednik vam omogoča, da nakažete denar na različne načine, vključno z bančnim nakazilom, debetno kartico, kreditno kartico, različnimi vrstami e-denarnic in kriptovalutami. Pri tem ni provizij za izplačilo!

Pri dvigu denarja pri borznem posredniku ni treba plačati visokih provizij, saj se provizije lahko gibljejo od 0 % do 3 %, na nekaterih borzah s kriptovalutami pa lahko provizija za dvig znaša celo 6 %.

Trgovanje s kriptovalutami

Trgovanje s kriptovalutami prek borze je preprosto. Večina borz omogoča trgovanje prek knjig naročil, kar vam omogoča, da izvršite tako limitno kot tržno naročilo. Knjiga naročil (DOM) na posamezni borzi se razlikuje (DOM). Večja likvidnost običajno pomeni manjše razmike med nakupnimi in prodajnimi naročili.

Ali je Coinbase posredniški račun?
Ali je Binance posredniški račun?

Številne borze ponujajo le osnovne storitve, kar večini ljudi zadostuje. Nekaj specializiranih borz zdaj ponuja tudi instrumente trgovanja z visokim finančnim vzvodom, kot so terminske pogodbe ali odprte zamenjave.

Največja prednost borze so številne kriptovalute, s katerimi je mogoče trgovati na njihovi platformi.

Posrednik ponuja razširjene možnosti trgovanja z maržo, kot so trgovanje s CFD (pogodba za razliko), izvedeni finančni instrumenti in podobno.

Ali obstaja nekaj takega kot borzni posrednik za kriptovalute?
Kaj je dober kripto posrednik?

Borznoposredniške platforme običajno ponujajo edinstvena orodja za trgovanje, ki strankam pomagajo kar najbolje izkoristiti posle, kot so orodja za tehnično analizo, na primer kazalniki in drseča povprečja. Zagotavljajo tudi avtomatizirane sisteme trgovanja in robote, ki lahko trgovcem pomagajo pri povečanju učinkovitosti in obvladovanju tveganj.

Pri trgovanju s CFD se uporablja finančni vzvod za povečanje nevarnosti. Če ima na primer kriptovaluta razmerje finančnega vzvoda 1:2 in cena niha za 5 %, bo trgovec s CFD ustvaril 10-odstotni dobiček. Druga možnost je, da utrpi 10 % ali več izgube, odvisno od smeri gibanja cene in vrste sprejete pozicije.

Kaj počnejo trgovci s kriptovalutami?
Ali je borzni posrednik enako kot borza?

Varnost

Za razliko od borz kriptovalut trgovci s kriptovalutami zagotavljajo manjše razmike. To je ključni dejavnik njihove privlačnosti, zlasti za tiste, ki uporabljajo maržno trgovanje.

Ste že slišali za nedavno krajo denarja KuCoin? Kaj pa na primer o vlomih v HitBTC ali Mt.Gox? Mnogi med vami se nedvomno zavedate, da se v borze kriptovalut redno vdira, celo največji igralci, kot je Binance, so bili tarča hekerjev in prevarantov v lanskem letu, ko je prišlo do uhajanja podatkov Binance KYC.

Ali je mogoče kupiti kriptovaluto brez posrednika?
Koliko zaračunajo najboljši kripto posredniki?

Kljub temu, da so borze kriptovalut še vedno ranljive za različne napade, vanje ni tako enostavno vdreti. To ne pomeni, da v kripto podjetja ni mogoče vdreti ali jim ukrasti sredstev; razlika je v tem, da so borzni posredniki regulirani in strankam zagotavljajo določeno raven varnosti za njihov denar. Če prihajate iz divjega, nenadzorovanega sveta borz kriptovalut s sedežem v tujih državah, bo to za vas najverjetneje velika prodajna točka.

Posrednike običajno dobro preverjajo tudi organi, kar kaže na njihovo resnost. Veliko bolje se boste počutili, če boste svoje dragocenosti poslali borznemu posredniku, ki ga temeljito preverja in ureja avtoritativni organ, kot sta SEC ali FCA, kot če bi jih poslali neznani borzi s sedežem v davčni oazi. Borzni posredniki hranijo denar svojih strank na ločenih računih, kar je dodatna raven zaščite.

Kako lahko začnem trgovati s kriptovaluto? kripto posrednik
Kako postanem kripto posrednik?

Pomembno je poudariti, da te funkcije niso nujne za delovanje borze kriptovalut. Na voljo so le za primer, če gre kaj narobe in morate stopiti v stik s svojim trgovalnim partnerjem. Seveda obstaja še več drugih alternativ, vendar se vse skrčijo na isto stvar:

Shranjevanje kriptovalut, s katerimi ne želite trgovati, v strojni denarnici, kot sta Trezor ali Ledger, je prefinjena in varnejša možnost kot shranjevanje na borzah kriptovalut. Očitno je, zakaj je temu tako. Na borzi imate lahko na stotine različnih vrst kriptovalut, vendar teh sredstev nimate v lasti, saj nimate zasebnih ključev zanje.

Kako lahko začnem vlagati v kriptovaluto?
Kako odpreti kripto posrednik račun?

Prihodki

Če primerjamo vir dohodka borze kriptovalut in borznega posrednika, lahko ugotovimo tako podobnosti kot razlike. Oba zaračunavata provizije, vendar imata različne metode komuniciranja s svojimi strankami.

Borze, ki trgujejo s kriptovalutami, ponujajo številne trgovalne pare zaradi pomanjkanja likvidnosti na skromno globokem trgu. Običajno zahtevajo višje provizije za trgovanje, dvige in celo depozite.

Po drugi strani ima ponudnik likvidnosti nižje stroške umika in trgovanja, vendar trguje z bistveno večjimi količinami, zato je skupni znesek plačane provizije lahko primerljiv.

Primerjalna tabela najboljših posrednikov in borz kriptovalut

Ali je kriptovaluta decentralizirana valuta?
Katera vrsta izmenjave kripto broker?

Toda poglejmo, ali sta borza kriptovalut in posrednik v naši primerjalni tabeli primerljiva.

In končno, kaj naj uporabite: posrednika kriptovalut ali borzo?

Na koncu ni pravilnega ali napačnega odgovora pri izbiri posrednika ali borze kriptovalut. Preprosto povedano, vsak je primeren za različne vrste strank in ima svoj nabor okoliščin.

Za velik obseg transakcij je bolje uporabiti posrednika. Posrednik je reguliran, revidiran in njegov denar je na bančnih računih, zato lahko stranka dobi neko nadomestilo, tudi če je vdrt iz zgoraj navedenih razlogov. Profesionalni trgovci lahko uporabljajo tudi dodatna orodja, kot so tehnična analiza in tehnike avtomatiziranega trgovanja.

Ali je kripto broker
Ali je menjalnica kriptovalut denarnica?

Storitve borznega posrednika so idealne tudi za stranke, ki želijo izkoristiti nihanja cen kriptovalut s kratkoročnim in srednjeročnim maržnim trgovanjem.

Kriptovalute po drugi strani ponujajo večja tveganja in večji potencialni dobiček, saj ponujajo širši nabor trgovalnih parov, tudi z nekaterimi novejšimi altcoini, ki imajo zaradi nestanovitnosti zelo visoke donose.

Tako za stranke, ki morajo hraniti kriptovalute (tj. hraniti sredstva same), kot za tiste, ki želijo imeti dolgoročne stave, so storitve menjave bistvenega pomena.

Vsak odgovor bo koristil različnim ljudem. Vedno imejte v mislih, da ravnate s svojim dragocenim denarjem, zato opravite domačo nalogo in opravite več raziskav, preden ga porabite.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..