Vodnik po davki na kriptovalute v letu 2022

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Bo kriptovaluta obdavčena?

Da, vaša imetja bitcoinov, eterija in drugih kriptovalut so obdavčena. Davčna uprava šteje kriptovaluto za “premoženje”, zato je vaša virtualna valuta obdavčena tako kot vsako drugo premoženje, ki ga imate v lasti, na primer delnice ali zlato.

⚡️ Kako je z davki pri kriptovaluti?

Če ste kriptovaluto prodali, potem ko ste jo imeli v lasti manj kot eno leto, bo za dobljeni dobiček veljala stopnja davka na kratkoročni kapitalski dobiček, ki znaša 25 %. To davčno stopnjo je enostavno razumeti: enaka je vaši redni stopnji davka na dohodek, ki znaša od 10 % do 37 %.

⚡️ Kaj je fiat v primerjavi s kriptovaluto?

Dolar, evro, jen itd. so običajne oblike fiat denarja, ki jih uporabljamo za nakup predmetov in storitev. Kriptovalute in žetoni pa so digitalno premoženje v obliki računalniške kode. Kriptovaluta je izvorno sredstvo verige blokov, žetoni pa so platforma, ki je bila zgrajena na podlagi obstoječe verige blokov.

⚡️ Katera kriptovaluta bo nadomestila bitcoin?

Litecoin je zaradi visoke vrednosti bitcoina najbolj znana kriptovaluta. Če si ne morete privoščiti bitcoina, razmislite o prehodu na litecoin. Je skoraj enak bitcoinu, vendar transakcije potekajo hitreje, kar je ena od njegovih glavnih prednosti.

https://youtu.be/Fzr8v4hNssc
Davki na kriptovalute

V letu 2021 so imele kriptovalute odlično leto. Po nedavni anketi je lani s kriptovalutami trgovalo več kot deset odstotkov Američanov – če ste med njimi, vas verjetno zanima, kako bodo vaše transakcije in druge dejavnosti s kriptovalutami vplivale na vaše davke.

Davčna uprava kriptovalute uvršča med premoženje. Ameriška vlada, tako kot druge vlade po svetu, kriptovalute obravnava kot premoženje in obdavčuje transakcije, ki ustvarjajo ali prejemajo bitcoine, podobno kot delnice in obveznice. Če bitcoine uporabljate za poslovno transakcijo, morate o tem poročati davčni upravi IRS in davčnim organom svoje države. V tem eseju bodo pojasnjeni davki na kriptovalute v Združenih državah Amerike in njihovo delovanje.

Kako je z obdavčitvijo trgovcev s kriptovalutami v ZDA?
Ali moram kriptovaluto prijaviti davčnemu uradu?

Ali je s kriptovaluto povezana kakšna davčna obveznost?

Kriptovaluta se v ZDA šteje za digitalno premoženje, davčna uprava pa jo obravnava podobno kot delnice, obveznice in drugo kapitalsko premoženje. Glede na to, kako ste kriptovaluto pridobili in kako dolgo ste jo hranili, je denar, ki ga zaslužite z njo, kriptovaluta obdavčena po različnih stopnjah kot kapitalski dobiček ali plača.

Kako je obdavčena Davki na kriptovalute
Razumevanje davka na kriptovalute

Za odločitev o tem, ali morate plačati davke, je ključnega pomena, da preverite, kako ste kriptovaluto uporabili v letu 2021. Obdavčljivi dogodki so transakcije, ki imajo za posledico nastanek davka. Dogodki, ki so oproščeni davka, so tisti, ki niso. Oglejmo si jih podrobneje:

 • Dogodki, ki niso obdavčljivi, so tisti, ki ne povzročijo obdavčljivih dobičkov ali izgub.
 • Nakup in posedovanje kriptovalut za gotovino nista obdavčena. Ob prodaji in realizaciji dobička boste plačali davek.
 • darovanje bitcoinov dobrodelni ali neprofitni organizaciji, ki je oproščena plačila davkov: Če kriptovaluto podarite neposredno dobrodelni organizaciji 501(c)(3), kot je GiveCrypto.org, boste morda lahko odšteli del svoje donacije.
Davki na kriptovalute
Davek na kriptovalute 2022
 • Če kriptovaluto prejmete kot darilo, verjetno ne boste obdavčeni, saj je ne boste prodajali ali opravljali drugih obdavčljivih dejavnosti, kot je sklepanje stav.
 • Podariti darilo: kako prijazno od vas! Vsak upravičenec lahko vsako leto prejme do 15.000 USD v obliki darilnega denarja, ne da bi plačal davek (in več za partnerje). Če je vrednost vašega darila večja od 15.000 USD na osebo, morate izpolniti obrazec za obračun davka na darila (kar običajno ne povzroči nobene stalne obveznosti). Tudi če vam ni bilo treba plačati davka za kriptovaluto, ki ste jo prejeli v dar, bo moral prejemnik spremljati njeno stroškovno osnovo, ko jo bo odtujil.
 • Izmenjava kriptovalute v lastno denarnico: prenos kriptovalut iz ene denarnice ali računa v drugo je neobdavčen. Ob prodaji boste plačali davek na dobiček.
Davki in kriptovaluta
Koliko davka morate plačati za kriptovalute

Obdavčljiv kot kapitalski dobiček, vendar ne obdavčen po prodajni ceni.

Davek na kriptovalute: plačilo kapitalskih dobičkov v bitcoinih in eteriju

 • Prodaja kriptovalut za denar je mogoča. Ste že prodali svojo kriptovaluto za dolarje? Če boste svoje premoženje prodali za več, kot ste zanj plačali, boste obdavčeni. Če ste prodali z izgubo, lahko ta znesek odštejete od dohodnine.
 • Ko zamenjate eno kriptovaluto za drugo, morate prvotno prodati, preden pridobite novo. Ker gre za prodajo, davčna uprava meni, da je obdavčljiva. Obdavčeni boste, če ste bitcoin prodali po višji ceni, kot ste ga plačali zanj.
 • Poraba bitcoinov za nakup pice, na primer, lahko povzroči davčno breme. Davčna uprava meni, da je nakup bitcoinov enak njihovi prodaji. Sredstvo morate prodati, preden ga lahko zamenjate za blago ali storitev; to se imenuje “pretvorba v denar”.
Davek na kriptovalute v letu 2022
Davki na kriptovalute v letu 2022

Opredelitev obdavčljivega dohodka

 • Leta 2021 je bil napadalni vezist NFL Russell Okung eden od redkih uglednih posameznikov, ki so bili plačani v bitcoinih – in skoraj zagotovo plačuje dohodnino. Če ste sledili Okungovemu zgledu in ste bili plačani v kriptovaluti, bo vaša kriptovaluta obdavčena kot nadomestilo na podlagi vaše dohodninske stopnje.
 • Sprejemanje bitcoinov v zameno za blago ali storitve se imenuje “prejemanje kriptovalut”. Če sprejmete kriptovaluto kot plačilo za blago ali storitev, jo morate davčnemu uradu prijaviti kot dohodek.
Razumevanje davkov na kriptovalute
Kdaj moram plačati davek kriptovalute na dobiček iz kriptovalut?
 • Rudarjenje za kriptovaluto je različno obdavčeno glede na vrsto rudarjenja. Če rudarite kriptovaluto in zaslužite denar, boste morali najverjetneje plačati davek na zaslužek na podlagi poštene tržne vrednosti (običajno cene) kovancev v času, ko jih dostavite. Kriptovaluta, ki jo rudarite kot podjetje, se obravnava kot dohodek iz samozaposlitve in zanjo veljajo običajne stopnje dohodnine ter davek na samozaposlitev.
 • Prejeta je nagrada v obliki pare. Nagrade za stegovanje se obravnavajo kot rudarski dohodek in so ustrezno obdavčene.
 • Drugi viri dohodka: Z vzdrževanjem določenih kriptovalut lahko zaslužite denar. To se šteje za obdavčljiv dohodek, kot je. Davčna uprava meni, da gre za drugačno vrsto obresti kot bančne obresti, kljub temu da se včasih imenujejo obresti.
Razumevanje davek kriptovalute
Davčni nasveti za vlagatelje v kriptovalute v zadnjem trenutku
 • pridobitev kriptovalute kot posledice vilice. Davki na kriptovalute, pridobljene z vilicami, so odvisni od tega, kako sredstvo uporabljate, kdaj ga lahko vzamete iz menjalnice, in drugih meril. Najnovejša navodila davčne uprave IRS o trdih vilicah si oglejte tukaj.
 • Izkrcanje v zraku: Lahko pridobite podjetje za kriptovalute, da vam v okviru svojih marketinških prizadevanj ali daril pošljejo letalsko kapljico. Znesek, prejet kot airdrop, je obdavčen kot dohodek in ga mora davčna uprava zabeležiti. Najnovejša pravila davčne uprave IRS o zračnih kapljicah si oglejte tukaj.
 • Prejem drugih spodbud ali nagrad: to ni izčrpen seznam in obstaja še veliko drugih razlogov, zakaj lahko prejmete brezplačno kriptovaluto. Ti so lahko tako preprosti, kot so davki coinbase Zaslužite bonuse, ali tako zapleteni, kot je prejemanje 5 USD v bitcoinih za napotitev prijatelja na izmenjavo kriptovalut. V vsakem primeru bo treba to evidentirati kot dohodek.
Davek na kriptovalute
Davčna vprašanja v zvezi s kriptovalutami in veriženjem blokov

Kakšna je davčna stopnja za kriptovalute?

Zdi se torej, da so nekatere vaše transakcije s kriptovalutami zdaj obdavčljive. Kaj morate storiti? Z upoštevanjem svojih prihodkov, dobičkov in izgub lahko ocenite, koliko boste morali plačati davkov. Tukaj je opisano, kaj to pomeni:

Izračun dohodka iz kriptovalut.

Celovit vodnik po davkih na kriptovalute
Kako prijaviti kriptovalute davek?

Če ste ameriški davkoplačevalec, ste verjetno navajeni, da se vam na plačilni listi odštejeta zvezni in državni davek na dohodek. Isti dohodninski davki, ki se odtegnejo ali ne odštejejo od vaše redne plače, se uporabljajo tudi za kriptovaluto, ki jo prejmete (npr. rudarjenje, tatvina in nadomestilo).

Ko predložite dohodek, morate na splošno plačati davek po davčni stopnji, ki ustreza vaši davčni klasifikaciji. Opozorilo: če ste z dejavnostjo s kriptovalutami zaslužili veliko denarja, lahko to vpliva na to, v katero davčno kategorijo spadate, in povzroči, da boste za nekatere svoje dohodke plačali višjo stopnjo dohodnine.

kriptovalute davek
Kapitalski dobički iz kriptovalut in davčne stopnje v letu 2022

Izračunani so kapitalski dobički in izgube.

Težava je v tem, da le redke denarnice zagotavljajo natančno sliko o tem, koliko denarja ste zaslužili ali izgubili. Če želite ugotoviti, koliko denarja ste zaslužili ali izgubili, najprej ugotovite, s koliko kriptovalutami ste začeli. To je znano kot vaša stroškovna baza.

Poznavanje stroškovne baze

Ko pridobite kriptovaluto, je vaša stroškovna osnova na splošno določena s ceno, ki ste jo plačali zanjo. Če ste kriptovaluto pridobili z rudarjenjem ali krajo, pa o vaši nabavni vrednosti odloča poštena tržna vrednost, ko ste jo prejeli. Osnova vrednosti za podarjeno kriptovaluto bo določena na podlagi tega, koliko je zanjo plačala oseba, ki vam jo je podarila, in poštene tržne vrednosti v času, ko ste jo prejeli.

Več informacij o davku na kriptovalute
Poznavanje davek na kriptovalute

Pri prodaji kriptovalut lahko od prodajne cene odštejete prvotno vrednost, da ugotovite, ali ste ustvarili dobiček ali izgubo. Če vaš dobiček presega začetni znesek, ste ustvarili kapitalski dobiček. Če je vaš dobiček manjši od začetne vrednosti, imate kapitalsko izgubo.

Dobički od sredstev, ki so v posesti manj kot eno leto, se obravnavajo drugače.

Davek na kapitalski dobiček boste plačali na zvezni in državni ravni, odvisno od vašega položaja (kjer je to primerno). Lahko so dolgoročni ali kratkoročni. Od dolžine obdobja, v katerem ste hranili kriptovaluto, je odvisno, koliko davka boste morali na koncu plačati. Če ste kriptovaluto pred prodajo hranili več kot eno leto, boste morali najverjetneje plačati davek na dolgoročni kapitalski dobiček. Ti so nižji od kratkoročnih stopenj, ki veljajo za sredstva, ki jih hranite eno leto ali manj.

Kakšni so davek na kriptovalute
Koliko sem dolžan plačati davkov za kriptovaluto ?
 • Dobički iz naložb so sčasoma obdavčeni po nižji stopnji za kapitalske dobičke. Te stopnje (0 %, 15 % ali 20 % na zvezni ravni) se razlikujejo glede na vaš dohodek. Davčni zavezanci z višjimi dohodki so lahko obdavčeni po 3,8-odstotni stopnji od neto dobička iz naložb, ki lahko vključuje zaslužke ali druge prihodke.
 • Po drugi strani pa so kratkoročni zaslužki obdavčeni po višji redni dohodninski stopnji, ki je običajno višja in manj ugodna.
Davčne stopnje za kriptovalute
Kako zaslužiti z izgubo kriptovalut?

Pomembno je opozoriti, da boste obdavčeni, če kriptovaluto prodate za denar, jo pretvorite v drugo digitalno valuto ali jo porabite za blago ali storitev. Dobički niso realizirani, dokler ne prodate osnovnih delnic.

Razumevanje kapitalskih izgub

Kapitalsko izgubo ste utrpeli, ko ste sredstvo prodali za manj, kot ste zanj plačali. Vendar vam je lahko izguba v korist. Kapitalske izgube lahko uporabite za zmanjšanje dolarskega zneska vseh drugih kapitalskih dobičkov (vključno s sredstvi, ki niso kriptovalute, kot so delnice), ki ste jih ustvarili med letom, kar lahko zmanjša vaše skupno davčno breme.

Če imate več izgub kot prihodkov ali sploh nimate prihodkov, lahko vsako leto prijavite največje število izgub, ki jih lahko izravnate z drugimi prihodki, in sicer 3.000 USD. Morebitni ostanek se prenese v naslednja leta, dokler se ne uporabi celoten znesek izgube.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake