Top kriptografija

  Razlike med DeFi in Web3

  Med DeFi in Web3 je nekaj razlik, saj se osredotočata na različne vidike. DeFi se ukvarja s finančnimi dejavnostmi, Web3 pa z gradnjo interneta, ki ga bolj nadzorujejo uporabniki.

  Ta članek poudarja značilnosti Web3 in DeFi ter njuni edinstveni vlogi.

  Kazalo vsebine

  Glavne razlike med DeFi in Web3

  V nadaljevanju je predstavljena primerjava značilnosti DeFi in Web3:

  Defi web3 značilnosti.

  Brez dovoljenja

  DeFi

  V sistemu DeFi se lahko vsakdo pridruži finančnim dejavnostim brez osrednje odobritve. Platforme DeFi, kot sta posojanje ali izmenjava, lahko uporabljate brez dovoljenja ali preverjanja identitete.

  Web3

  V Web3 brez dovoljenj pomeni, da lahko vsakdo prosto uporablja aplikacije DApps. S storitvami in protokoli na spletu lahko prosto komunicirate brez odobritve.

  Decentralizirano

  DeFi

  Kontrola in odločanje sta porazdeljena po številnih vozliščih namesto po enem osrednjem organu. Platforme DeFi delujejo na verigah blokov, kjer transakcije preverja veliko ljudi. Tako so stvari pregledne in odporne proti cenzuri.

  Web3

  Decentralizacija je ključnega pomena pri Web3, kjer so podatki in storitve porazdeljeni po številnih vozliščih in jih ne nadzoruje ena skupina. Zaradi te ureditve so stvari za uporabnike varnejše, strožje in zasebnejše, saj se manj zanašajo na osrednje posrednike.

  Interoperabilnost

  DeFi

  Različne finančne platforme lahko nemoteno sodelujejo in si delijo vrednost. To razvijalcem omogoča, da mešajo in usklajujejo dele DeFi ter tako ustvarjajo nove finančne stvari.

  Web3

  Interoperabilnost v Web3 pomeni, da se različna omrežja in aplikacije veriženja blokov brez težav pogovarjajo med seboj. Omogoča, da se sredstva in podatki premikajo po različnih platformah.

  Nepremičnine

  DeFi

  Non-custodial pomeni, da uporabniki pri uporabi platform DeFi ohranijo nadzor in lastništvo nad svojimi sredstvi. V rokah imajo svoje zasebne ključe in sredstva, zato jim ni treba zaupati svojih sredstev centraliziranim posrednikom.

  Web3

  Nepremičninske storitve v Web3 pomenijo, da imajo uporabniki popoln nadzor nad svojimi podatki in spletnimi identitetami. So lastniki svojih osebnih podatkov in se lahko odločijo, da jih bodo delili z aplikacijami, ne da bi pri tem predali nadzor velikim platformam.

  Kriptografsko preverljivo

  DeFi

  Ti so kriptografsko preverljivi, zato lahko vsakdo v verigi blokov preveri, ali so zakoniti. Kriptografski podpisi zagotavljajo, da so transakcije varne in pregledne.

  Web3

  Kriptografsko preverljivi podatki v decentraliziranem spletu zagotavljajo, da so informacije pristne. Tehnike, kot so digitalni podpisi, uporabnikom omogočajo, da podatke in transakcije potrdijo brez organov.

  Ekonomski sistem in sistem upravljanja

  DeFi

  Platforme DeFi pogosto uporabljajo sisteme, ki temeljijo na žetonih, tako za ekonomijo kot za upravljanje. Uporabniki s žetoni se lahko pridružijo odločanju in upravljanju tako, da imajo žetone in jih zastavijo. Imetniki žetonov lahko dobijo glasovalne pravice, da lahko predlagajo spremembe ali nadgradnje in o njih odločajo.

  Web3

  Projekti Web3 prav tako uporabljajo sisteme, ki temeljijo na žetonih, da bi spodbudili sodelovanje in uskladili spodbude. Ti sistemi deležnikom omogočajo nadzor nad razvojem decentraliziranih aplikacij in protokolov.

  Kaj je DeFi in kako deluje?

  DeFi uporablja pametne pogodbe za prenos denarja brez bank. Te pogodbe so napisane v kodi in lahko same opravljajo določene stvari. To bi lahko spremenilo način, kako vsak dan uporabljamo denar.

  Kako deluje defi?

  Tole je opis delovanja DeFi:

  Vodenje zapisov v verigi blokov za DeFi

  DeFi deluje na podlagi tehnologije veriženja blokov. Pri tem se pogosto uporablja Ethereum, ker ima zmogljivosti pametnih pogodb. Verige blokov ponujajo varen in jasen način vodenja zapisov za transakcije.

  Inteligentne pogodbe, temelj sistema DeFi

  Inteligentne pogodbe so kot samodejni sporazumi v računalniški kodi. Pomembne so za sistem DeFi. Te pogodbe opravijo stvari same od sebe, če so izpolnjena določena pravila. V sistemu DeFi pomagajo pri opravilih, povezanih z denarjem. To vključuje posojanje denarja, izposojanje in trgovanje.

  Decentralizirane borze (DEX) v DeFi

  V DeFi ljudje uporabljajo decentralizirane borze namesto centraliziranih. To se zgodi, ker ne želijo izgubiti anonimnosti ali iti skozi postopek KYC. DEX-i ljudem omogočajo, da trgujejo s svojo kriptovaluto neposredno med seboj.

  Posojanje in izposojanje v DeFi

  Posojanje in izposojanje v DeFi pomeni, da lahko ljudje svoje kriptovalute dajo drugim za določen čas in dobijo obresti. Prav tako lahko vzamejo posojilo, če kot jamstvo dajo nekaj dragocenega. Za najem posojila v stablecoinih lahko kot zavarovanje uporabite pločevinko bitcoin.

  Tokenizacija v sistemu DeFi

  Tokenizacija v projektih DeFi pomeni, da vzamete sredstva iz realnega sveta in jih spremenite v digitalne žetone v verigi blokov.

  Decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) v projektu DeFi

  V DeFi so nekatere pobude strukturirane kot organizacije DAO. Lastnikom žetonov omogočajo, da upravljajo z oddajo glasov, kar odraža osnovne koncepte delovanja DAO v decentraliziranih financah.

  Vpliv DeFi na finančno industrijo

  DeFi spreminja finančno industrijo, saj vsem olajšuje uporabo finančnih storitev.

  Izzivi in rast DeFi

  Vedeti je treba, da je DeFi v začetni fazi in ima težave, kot so varnostni ukrepi in upoštevanje vladnih pravil.

  Ko je Web3 in kako deluje?

  Web3 je ime za naslednjo fazo interneta. Osredotoča se na uporabo decentraliziranih sistemov. Ti sistemi zagotavljajo zasebnost in lastništvo podatkov v rokah uporabnikov.

  V nasprotju s sedanjim internetom se Web3 ne zanaša na strežnike velikih podjetij. Uporablja omrežja in tehnologijo veriženja blokov, da bi nadzor prenesel na posamezne ljudi.

  Tole je način delovanja Web3:

  Decentralizirano shranjevanje in nadzor

  Web3 deluje na sistemu, ki ni centraliziran, pri čemer se pogosto uporablja veriženje blokov. Ni odvisen od enega samega mesta za podatke; namesto tega so informacije v številnih vozliščih v omrežju. To pomaga proti nadzoru s strani drugih in zmanjšuje tveganje, če en del odpove.

  Blockchain kot temelj spleta 3

  Tehnologija veriženja blokov je osnova, ki podpira aplikacije v omrežju Web3. Ponuja varen in jasen sistem evidentiranja za vse transakcije in shranjevanje podatkov. Vsak blok v verigi blokov ima poseben hash, ki izhaja iz bloka pred njim, s čimer nastane veriga blokov, ki je ni mogoče spremeniti.

  Inteligentne pogodbe, samoizvršilni sporazumi

  Hitre pogodbe se izvajajo same, ker so podrobnosti sporazuma neposredno kodirane. Omogočajo transakcije, ko se zgodijo določeni dogovorjeni pogoji.

  Inteligentne pogodbe v programu DeFi

  Hitre pogodbe so del aplikacij Web3, zlasti decentraliziranih financ, znanih kot DeFi.

  Decentralizirane aplikacije (DApps)

  Web3 omogoča ustvarjanje in uporabo DApps, ki delujejo na sistemih veriženja blokov. Aplikacije DApps delujejo s katero koli avtoriteto. Odvisni so od pametnih pogodb za upravljanje medsebojne interakcije uporabnikov.

  Različne oblike spletnih 3 DApps

  Web3 DApps so na voljo v različnih oblikah. To so lahko borze, ki delujejo brez centralnega nadzora (znane kot DEX). Lahko so tudi družbena omrežja, kjer je decentralizacija ključnega pomena.

  Pooblastilo za uporabnike in lastništvo podatkov

  V omrežju Web3 imajo ljudje več moči nad lastnimi podatki in spletno identiteto. Svojih podatkov ne dajejo centralnim storitvam, temveč za komunikacijo z decentraliziranimi aplikacijami uporabljajo zasebne ključe. Uporabniki so tako lastniki svojih podatkov in odločajo, kdo jih bo videl.

  Sistemi veriženja blokov

  Web3 omogoča, da sistemi in protokoli veriženja blokov delujejo skupaj, tako da se lahko denar in podatki premikajo. To pomaga ljudem, da so bolj ustvarjalni in bolje sodelujejo na spletu.

  Spravičnost in vključenost

  Web3 si prizadeva, da bi bil internet bolj pošten, jasen in osredotočen na ljudi, ki ga uporabljajo. Uporablja veriženje blokov in idejo, da nobena oseba ali skupina ne bi smela nadzorovati vsega. Tako ima lahko vsakdo besedo in se lahko zgodijo nove stvari. To je kot ustvarjanje digitalnega sveta, v katerem se lahko vsakdo pridruži in počne svoje stvari.

  I je DeFi del Web3?

  Je, DeFi je del Web3. Web3 je nova različica interneta, ki se osredotoča na širjenje nadzora. DeFi se ukvarja z decentraliziranimi aplikacijami, za svojo osnovo pa uporablja tehnologijo veriženja blokov.

  Web3 je namenjen uporabi nove tehnologije za izboljšanje finančnih storitev. DeFi je velik del tega. Ljudem omogoča izposojanje in posojanje denarja, trgovanje z vrednostnimi stvarmi in zavarovanje, vse to brez uporabe tradicionalnih bank.

  Na kratko, DeFi je nov način upravljanja denarja z uporabo interneta. Gre za to, da so finančne storitve na voljo vsem, ne da bi potrebovali banke ali druge posrednike.

  Projekti DeFi delujejo na odprtih omrežjih veriženja blokov, kot je Ethereum. Pametne pogodbe pomagajo samodejno upravljati transakcije in ohranjati pravila. Uporabnikom omogočajo takojšnjo uporabo finančnih storitev brez posrednikov, kot so banke ali posredniki.

  Tudi DeFi je pomemben del spleta 3. Spreminja finančne storitve, tako da jih lahko vsi lažje uporabljajo, bolje delujejo in vključujejo več ljudi.

  Kakšna je prihodnost DeFi in Web3?

  Prihodnost storitev DeFi in Web3 lahko spremeni način, kako uporabljamo finance in internet. Tukaj je nekaj pomembnih trendov, ki jih vidijo strokovnjaki:

  Večja integracija

  Aplikacije DeFi se bodo v večji meri združevale s tehnologijo Web3, kar bo uporabnikom olajšalo uporabo. Predstavljajte si upravljanje svojih naložb iz brskalnika Web3.

  Večja varnost

  Pričakujte boljšo varnost v sistemu DeFi, ki bo odpravila težave z vdori, ki so se pojavljale v njegovih začetkih.

  Funkcionalnost za različne platforme

  Platforme lahko bolje sodelujejo in uporabnikom omogočajo premikanje sredstev.

  Glavni tok

  Ker se DeFi in Web3 izboljšujeta, ju lahko uporablja več ljudi, tudi tradicionalna finančna podjetja.

  Ker sta DeFi in Web3 nova, se soočata z izzivi, kot so predpisi in skalabilnost. Kljub temu so potencialne koristi ogromne, inovacije pa se hitro razvijajo.

  Skupaj DeFi proti Web3

  Med DeFi in Web3 je nekaj razlik. DeFi spreminja finance z odstranitvijo posrednikov in uporabo tehnologije veriženja blokov. Ponuja decentralizirane storitve, kot sta posojanje in trgovanje.

  Web3 decentralizira internet. Uporaba verige blokov za izboljšanje varnosti in svobode uporabnikov omogoča uporabnikom večji nadzor nad njihovimi spletnimi dejavnostmi.

  Odgovore na vprašanja o DeFi in Web3

  Kakšna je razlika med Web3 in DeFi?

  Web3 je širša vizija decentraliziranega interneta, DeFi pa je decentraliziran finančni sistem.

  I je Web3 del DeFi?

  Web3 je temelj, na katerem je zgrajen DeFi.

  I je Web3 decentraliziran?

  Tako, Web3 je po svoji naravi decentraliziran.

  Katere so pomembne prednosti DeFi?

  DeFi ponuja preglednost, dostop brez dovoljenj in potencialno učinkovitejše finančne storitve.

  Kateri je največji izziv pri DeFi?

  Največji izziv za DeFi ostaja skalabilnost.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..