Ponudniki varne e-pošte za zaščito zasebnosti v letu 2023

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

Google, Microsoft in Yahoo očitno niso najbolj varni ponudniki e-pošte. Nobeden od njih ne šifrira vaših sporočil od konca do konca in nobeden ne jemlje vaše zasebnosti zelo resno. Nekateri uporabniki so še vedno presenečeni, ko izvejo, da Google in drugi iščejo ključne besede v vaših e-poštnih sporočilih in tako prikazujejo bolj prilagojene oglase.

Poleg tega nobeno od teh treh podjetij ne bo nasprotovalo, če se bo vlada odločila vohljati za vašim poštnim predalom. Poleg tega njihova zgodovina kršitev varstva podatkov ni tako dobra.

Ali je ProtonMail še vedno varen?

Na srečo je na trgu več kot ena alternativa. Danes vam predstavljam 10 najboljših ponudnikov varne e-pošte, ki bodo zaščitili vašo zasebnost. Vsaka od teh storitev varne elektronske pošte šifrira vaša sporočila, tako da ne oni ne katera koli tretja oseba ne more dešifrirati vsebine. Prav tako vsi služijo denar s prodajo premijskih načrtov in ne z oglasi ali vašimi podatki.

Kako izbrati najboljšo varno e-poštno storitev? No, tu je treba upoštevati osebne preference, vendar imam tudi seznam meril, ki jih je treba izpolniti in ki sem jih podrobno opisal v nadaljevanju

Najboljši ponudniki varne e-pošte v letu 2023:

Zakaj uporabljati varno e-poštno storitev?

 1. ProtonMail – Varen ponudnik e-pošte z najboljšim razmerjem med ceno in zasebnostjo
 2. Startmail – Najboljša e-pošta za uporabnike, ki uporabljajo samo namizne računalnike
 3. Tutanota – Najboljša varna e-pošta za katero koli napravo
 4. Zoho Mail – del najboljšega paketa varnostnih izdelkov B2B
 5. Thexyz – Odličen nabor funkcij

Top 10 varnih e-poštnih storitev – naš seznam

Najboljše storitve šifrirane e-pošte imajo varnostne funkcije, kot so šifriranje od konca do konca, 2FA in ugled, ki ne vključuje resnih varnostnih ranljivosti ali kršitev.

šifriranje e-pošte PGP (Pretty Good Privacy)

Čeprav večina teh storitev ponuja brezplačne različice, so nekoliko pomanjkljive. Načrti premium dodajajo pomembne funkcije, kot sta veliko več prostora za shranjevanje in prednostna podpora strankam. Oglejte si opise vseh storitev varne e-pošte in ugotovite, katera najbolj ustreza vašim potrebam.

1. ProtonMail – najboljše razmerje med ceno in zasebnostjo

ProtonMail, ki so ga leta 2013 ustanovili znanstveniki CERN-a v zasebnosti prijazni Švici, je postal verjetno najbolj priljubljen in najbolj varen ponudnik e-pošte.

Kako uporabljam Proton Mail?

Ta odprtokodna storitev ima strogo politiko prepovedi beleženja in uporablja šifriranje od konca do konca. Uporabniki lahko šifrirana sporočila pošiljajo tudi tistim, ki ne uporabljajo storitve ProtonMail. Vsi njihovi strežniki so shranjeni globoko v jedrskem bunkerju, več kot tri tisoč metrov pod zemljo.

ProtonMail nima namizne aplikacije in uporablja spletni odjemalec, ki deluje v vseh priljubljenih brskalnikih. Nedavno je bil njegov uporabniški vmesnik prenovljen s svežim in sodobnim videzom, tako da lahko dobite najboljšo izkušnjo. Ko gre za mobilne naprave, lahko prenesete aplikacije za operacijska sistema Android in iOS.

Kaj je Proton Mail in kako deluje?

Aplikacije za pametne telefone so uporabniku prijaznejše in sodobnejše. Kot običajno imajo mobilne aplikacije manj nastavitev, vendar nam je bila zelo všeč kombinirana funkcija Stiki, ki omogoča samodejno dopolnjevanje e-poštnih naslovov iz drugih računov.

Načrt Plus storitve ProtonMail vam omogoča 5 GB prostora za shranjevanje in 5 e-poštnih vzdevkov, med drugim tudi podporo lastni domeni. Načrt Neomejeno za 7,99 USD na mesec pa prinaša 500 GB, 15 e-poštnih vzdevkov, podporo za več uporabnikov in ProtonVPN. Obstaja verjetnost, da bo vključeval tudi prihajajočo rešitev za shranjevanje podatkov ProtonDrive.

Na voljo je tudi brezplačna različica, ki pa omogoča le 1 GB prostora za shranjevanje in 150 sporočil na dan. Omejena je tudi podpora strankam.

Ali je Proton Mail dober za osebno uporabo?

Če se vam slabosti storitve ProtonMail ne zdijo pretresljive in se ne bojite, da ne boste imeli varnostne kopije, če pozabite geslo, je ta varna e-pošta odlična izbira. Je enako varno in zasebno (čeprav so po pritisku švicarskih organov razkrili naslov IP francoskega aktivista – to vprašanje lahko rešite z omrežjem VPN!), vsak dan pa so dodane odlične funkcije.

Prednosti

 • Politika prepovedi beleženja
 • Šifrirana sporočila komur koli
 • Uvoz stikov CSV
 • Samouničevalna e-poštna sporočila
 • Več kot 20 jezikov računa
 • lahko zabeležijo vaš IP, če ste osumljenec kaznivega dejanja.

Proti

 • POP3 ni podprt
 • lahko zabeležijo vaš IP, če ste osumljenec kaznivega dejanja.

2. Startmail – najboljša e-pošta za uporabnike, ki uporabljajo samo namizne računalnike

Kako deluje StartMail?

Brezplačna različica: Ne
Platforme: Samo na spletu
Shranjevanje: 10 GB
Trenutni posel: 🔥Začetek e-pošte, zdaj 50% OFF!🔥

Če se vam Startmail zdi neznanka, ste morda že slišali za njihov drugi projekt: startpage.com. To je iskalnik, ki ne sledi vašim podatkom. Startmail v bistvu uporablja iste temeljne vrednote in jih uporablja tudi tukaj.

V praksi to pomeni, da je Startmail ena izmed najbolj varnih e-poštnih storitev. V celoti vključuje PGP, zato lahko varno komunicirate z drugimi uporabniki, ki imajo nastavljen PGP. Opozorilo je, da se PGP izvaja samo na strani strežnika, kar pomeni, da ne gre za resnično nastavitev od konca do konca, s katero se hvalijo drugi ponudniki. Možno je dodati tudi dvostopenjsko preverjanje pristnosti, da bi zagotovili, da bo vaša e-pošta ostala neprepustna, tudi če bi kdo izvedel vaše geslo.

Zakaj uporabljati StartMail?

Pomembna prednost je, da v svoj način delovanja učinkovito vključuje e-poštna sporočila o gorilnikih. Hitro in enostavno lahko dodate dodatne vzdevke, na primer, ko se nekje registrirate in potrebujete hiter naslov za odmetavanje. Odlično deluje tudi, ko ustvarjate e-poštno sporočilo z edinim namenom, da bi nekaj prodali na Craigslistu.

Čeprav StartMail ne ponuja namenskih mobilnih aplikacij, je spletno mesto popolnoma odzivno in dobro deluje na večini naprav. Poleg tega boste s polno podporo IMAP in SMTP lahko e-pošto prejemali prek svoje običajne storitve. Čeprav je ta poštni predal plačljiv od 2,50 dolarja na mesec, dobite celoten 7-dnevni preizkus, vključno z vsemi glavnimi funkcijami platforme.

Je StartMail brezplačen?

Prednosti

 • Podpira PGP
 • Lahko dodate več vzdevkov
 • Podpora IMAP/SMTP
 • 10 GB šifrirane shrambe v oblaku

Proti

 • Šifriranje ni od konca do konca
 • Omejevalna poskusna različica

3. Tutanota – Najboljša varna e-pošta za katero koli napravo

Kako deluje Tutanota?

Brezplačna različica: Da, 1 GB
Platforme: Windows, macOS, iOS, Android
Shranjevanje: 1-10 GB

Odprtokodni ponudnik varne pošte od začetka do konca z več kot dvema milijonoma strank. Poglejmo, zakaj so se vsi ti odločili za Tutanoto namesto za druge storitve. Vendar lahko že zdaj rečemo, da bi bile te številke verjetno manjše, če ne bi bila na voljo v GitHubu pod licenco GPL v3.

Za začetek Tutanota namesto šifriranja PGP uporablja šifriranje AES in RSA. Oba algoritma uporabljata enake algoritme, vendar slednji z združevanjem simetričnih in asimetričnih ključev doda dodatno varnostno plast. Po drugi strani Tutanota šifrira tudi imena pošiljatelja in prejemnika ter vrstico predmeta. Podprto je dvofaktorsko preverjanje pristnosti, uporabniki pa lahko izbirajo med TOTP (aplikacije za preverjanje pristnosti) in U2F (YubiKey).

Kako uporabljam e-pošto Tutanota?

Ta varna e-poštna storitev zelo resno skrbi za zasebnost. IP-naslovi in e-poštna sporočila so izbrisani iz metapodatkov naslovov, da bi vas zaščitili. Velja tudi stroga politika prepovedi beleženja, vendar dejstvo, da je Nemčija v obveščevalni zvezi Štirinajst oči, meče senco na Tutantin sicer brezhiben ugled.

Tutanota ima poleg spletne aplikacije tudi aplikacije za operacijske sisteme Windows, macOS, iOS in Android. Te so brez oglasov in preproste za uporabo, vključno s šifriranim koledarjem. Še več, med vsemi lahko preprosto sinhronizirate.

Za dolar na mesec dobite domene po meri, 1 GB prostora za shranjevanje, 5 vzdevkov in e-poštno podporo. Če dodate še en dolar več, se vam bo pomnilnik razširil na 10 GB, kar stane skoraj dvakrat manj kot naročnikom storitve Hushmail.

Tutanotini poslovni načrti posnemajo neposlovne načrte in za 8,5 USD/mesec dodajo Pro z domeno po meri za prijavo, logotipi in obrazci za stike. Kupite lahko tudi dodatno shrambo (10 GB za ~2,36 USD/mesec), e-poštne vzdevke (20 za ~1,18 USD/mesec) in funkcije, kot je bela etiketa. Če povzamemo, Tutanota je poceni, vendar lahko kmalu postane draga, če boste še naprej dodajali dodatne funkcije.

Je Tutanota varnejša od Gmaila?

Preizkusite lahko tudi brezplačno različico z 1 GB prostora za shranjevanje, koledarjem in enim uporabnikom. Vendar v njej ni možnosti za podporo strankam.

Prednosti

 • Poceni
 • Politika prepovedi beleženja
 • Filter neželene pošte
 • Več kot 20 podprtih jezikov
 • Šifriran koledar

Proti

 • Država štirinajstih oči
 • Ni podpore za PGP in IMAP
 • Drago dodatno skladiščenje

4. Zoho Mail – del najboljšega paketa varnostnih izdelkov B2B

Ali je Zoho Mail enostaven za uporabo?

Brezplačna različica: Da, 5 GB
Platforme: iOS, Android
Shranjevanje: 5 GB

 

Zoho Mail ni tako pogosto med najboljšimi varnimi e-poštnimi storitvami. Vendar to nima nobene zveze z njegovo kakovostjo – tega ponudnika preprosto raje izberejo poslovne stranke. Vendar je odličen tudi za posameznike, zato ga dodajamo na seznam.

Podjetje Zoho ponuja številne rešitve IT, vključno z upraviteljem gesel, zato se njegova pošta najbolje obnese, če jo združite z drugimi izdelki. Če pustimo to ob strani, ima ta storitev varne podatkovne centre, do katerih lahko dostopate le z biometrično avtentikacijo. Tu je še zaščita pred zlonamerno programsko opremo in neželeno pošto ter šifriranje od konca do konca.

Ta varna e-pošta podpira 2FA za dodatno varnost računa. Uporabniki lahko uporabijo Zohojevo aplikacijo za preverjanje pristnosti, OTP, kodo QR ali Touch ID. Do poštnega predala lahko dostopate tudi iz drugih aplikacij prek protokola OAuth 2.0. Zoho Mail deluje kot spletna aplikacija ali aplikacija za vaš pametni telefon. Nastavite ga lahko tudi v drugih poštnih odjemalcih tretjih oseb. Oblika je intuitivna in prijetna za oči, kar je pomembno, če nameravate varno e-pošto uporabljati vsak dan.

Ali lahko Zoho Mail uporabljam v Gmailu?

Preverite tudi brezplačno različico podjetja Zoho. Vendar je kljub temu, da ponuja 5 GB prostora za shranjevanje, velikost priponk desetkrat manjša od tiste, ki jo dobite z najcenejšim načrtom. Poleg tega lahko uporabljate samo spletno aplikacijo, zaradi česar je preverjanje pošte na mobilnem telefonu nadležno.

Za dolar na mesec pa dobite aplikacije in druge odjemalce IMAP/POP, desetkrat večjo velikost priponk in več domen. Zmogljivi uporabniki lahko za 4 dolarje na mesec vzamejo program Mail Premium in pošiljajo 1 GB priponk, shranjujejo 50 GB, izdelujejo varnostne kopije e-pošte in uporabljajo bele oznake. Na voljo je tudi 15-dnevni brezplačni preizkus.

Ali lahko Zoho uporabljate za osebno e-pošto?

Prednosti

 • Elegantna zasnova
 • Uvoz POP/IMAP
 • Velikodušna brezplačna različica
 • Fizično varni strežniki
 • Zaščita pred zlonamerno programsko opremo

Proti

 • Namenjeno strankam B2B
 • Nekateri podatkovni centri so v ZDA in na Kitajskem.

5. Thexyz – odličen nabor funkcij

Nastavitev lastne domene za uporabo e-pošte Thexyz

Brezplačna različica: Ne
Platforme: iOS, Android
Shranjevanje: 25 GB

 

Thexyz je malo znana zasebna e-poštna storitev s sedežem v Kanadi. Ima približno 40 tisoč računov. Glede na to, da se je to zgodilo v obdobju 13 let, številke niso kolosalne, vendar to ne pomeni, da gre za slabo storitev.

Nasprotno pa je lahko ena najvarnejših možnosti, če iščete zasebni poštni nabiralnik. Njihova storitev ne vsebuje oglasov in je zelo osredotočena na zagotavljanje varnosti vaše e-pošte. Na voljo imajo številne filtre za omejevanje neželene pošte, ki jo prejemate. Če obiščete njihovo spletno mesto, je dejansko prikazan graf, koliko groženj blokirajo sistemi za spremljanje in analizo pošiljateljev, kot sta Cloudmark ali Message Sniffer. V istem grafu je navedeno tudi, da imajo svoje lastne filtre, ki vplivajo na zmanjšanje skupne količine neželenih sporočil.

Thexyz kako uporabljati

Eden od razlogov za zaskrbljenost je, da kot kanadska storitev večinoma uporabljajo podatkovne centre v ZDA. Kljub temu jih je več tudi v Evropi. Na njihovem spletnem mestu so navedene glavne lokacije, kot so Chicago, Montreal, London in Sydney. Zato je prisotnost podjetja Five Eye neizogibna. Če ste zelo pozorni na zasebnost, morate to upoštevati.

Kljub temu obstaja kar nekaj varnostnih ukrepov, ki odtehtajo njegove lokacijske pomanjkljivosti. Vsako e-poštno sporočilo na primer podpira vsa šifrirana vrata za izmenjavo e-pošte, vsako poslano e-poštno sporočilo pa ne prikaže vašega naslova IP Če želite še več varnosti, podpira šifriranje IMAP, POP in celo šifriranje z javnim ključem OpenPGP od konca do konca, ki ga lahko nastavite z dodatki, kot je Mailvelope. Med prenosom se uporabljajo samo zaščitni ukrepi SSL/TLS, da nihče ne spremeni ali prestreže vsebine e-pošte. Prav tako lahko prijavo dodatno zaščitite z dvofaktorsko avtentikacijo.

Recimo, da želite preizkusiti storitev, vendar se ne želite ukvarjati z zamudnim prenašanjem podatkov v dveh ločenih poštnih predalih. V tem primeru je na voljo preprosto orodje za migracijo. Deluje s storitvami Office 365, Gmail in drugimi. Poleg tega ne velja le za poslana sporočila, temveč tudi za koledarje, stike in opombe. Gre torej za polnopravno e-poštno storitev s številnimi uporabnimi možnostmi, ki so lahko koristne tudi v poslovnem okolju.

Glavni zadržek je, da je storitev plačljiva in ni brezplačne različice. V njej je na voljo 25 GB skupne shrambe in 50 MB za priponke. Cene se začnejo pri 2,95 USD na mesec, vendar se lahko glede na svoje potrebe odločite za dražje načrte, ki dodajo še več.

Thexyz je podjetje za podatke in gostovanje

Prednosti

 • Več filtrov za neželeno pošto
 • Podpora za IMAP, POP in OpenPGP
 • Orodja za migracijo
 • 50 MB omejitev priponk
 • Preverjanje pristnosti z dvema dejavnikoma
 • Aplikacije za iOS in Android

Proti

 • Na podlagi petih oči
 • Samo plačljivo

6. CounterMail – najmočnejše varnostne funkcije

Kaj je CounterMail?

Brezplačna različica: 7-dnevni brezplačni preizkus
Platforme: Samo na spletu
Shranjevanje: 4 GB
Trenutni posel: 🔥Pridobite CounterMail, prihranite do 32%! 🔥

 

Podjetje CounterMail, ki je bilo ustanovljeno leta 2008, je morda ohranilo isto obliko spletne strani, vendar je prehodilo dolgo pot, da je postalo eden najboljših ponudnikov varne e-pošte. Zaradi svojega pristopa, ki je usmerjen predvsem v varnost, je morda najbolj varen med vsemi.

CounterMail uporablja šifriranje PGP, ki je industrijski standard. Poleg tega ima CounterMail zanesljivo zaščito pred napadi MITM (man-in-the-middle), saj poleg plasti SSL dodaja algoritme AES in RSA. Za 2FA lahko uporabljate ključ USB ali algoritem časovno zasnovanega enkratnega gesla (TOTP) z aplikacijo overitelja tretje osebe.

Koliko stane CounterMail?

Čeprav CounterMail verjetno prekaša celo ProtonMail, ko gre za ohranjanje zasebnosti uporabnikov, moram še vedno poudariti, da je Švedska država štirinajstih oči. Sicer pa ta ponudnik za vašo varnost naredi več kot drugi. CounterMail na primer ponuja možnost anonimnega plačila in varni predal, ki je zaščiten z ločenim geslom in se lahko uporablja kot nekakšen mini upravitelj gesel.

Ta ponudnik varne e-pošte deluje kot spletna aplikacija in prek e-poštnih aplikacij tretjih oseb, kot so Android, iOS in drugi odjemalci IMAP/SMTP. Zasnova spletne aplikacije je zastarela (ne preizkušajte vmesnika Light), vendar ponuja veliko možnosti prilagajanja.

Sedemdnevni brezplačni preizkus programa CounterMail bi moral biti dovolj, da preverite, kaj ponuja. Vendar pa lahko e-poštna sporočila pošiljate in prejemate le od ponudnikov VPN ali drugih varnih e-poštnih storitev. Poleg tega je največja velikost priponke 3 MB, CounterMaila pa ne boste mogli namestiti v poštne aplikacije tretjih oseb. Cena dvoletnega načrta je 3,29 USD na mesec in vam omogoča 4 GB prostora za shranjevanje, ki ga lahko za enkratno plačilo 89 USD razširite za 1,75 GB.

Kako občutljive podatke pošljete prek e-pošte?

Prednosti

 • Anonimno plačilo
 • Najprej varnost
 • Zaščita pred napadi MITM
 • Shranjevanje v varnostni skrinjici

Proti

 • Država štirinajstih oči
 • Ni podpore za POP3
 • Brezplačne različice ni

7. Posteo – ena najcenejših in najbolj varnih e-poštnih storitev

Kako nastavim aplikacijo Posteo v telefonu Iphone?

Brezplačna različica: Ne
Shranjevanje: 2 GB
Lokacija: Nemčija

Posteo je ponudnik varnih e-poštnih storitev s sedežem v Nemčiji, namenjen podjetjem in posameznikom.

Za zaščito e-poštnih sporočil med njihovim prehodom uporabljajo več metod: TLS s funkcijo Perfect Forward Secrecy, HTTP Strict Transport Security HSTS, SSH in druge. Šifriranje privzeto ni omogočeno, vendar ga lahko preprosto nastavite z dodatno aplikacijo Mailvelope. Je odprtokodna, zato svojih podatkov ne zaupate nepreverjenemu viru. Poleg tega lahko z njo dodate PGP , ki je najboljša metoda za zagotavljanje varnosti e-pošte (če jo uporabljata obe strani).

Ali je e-pošta Posteo brezplačna?

Obstajajo tudi funkcije, ki bi vam jih lahko zavidali drugi ponudniki varne e-pošte. Podpirajo na primer protokole POP, SMTP in IMAP. Tako lahko e-poštna sporočila iz svojega e-poštnega predala prevzamete prek aplikacije, ki vam najbolj ustreza. Za dodatno varnost lahko svoj poštni predal celo šifrirate, vendar če izgubite geslo, vaših podatkov ne more obnoviti niti služba za pomoč uporabnikom. To niso prazne obljube – Posteo je revidirala družba Cure53, ugledno podjetje za kibernetsko varnost.

Glavna pomanjkljivost je, da Posteo trenutno nima namiznih ali mobilnih aplikacij. To pomeni, da boste morali uporabljati spletni odjemalec. To je lahko problematično, saj nekateri mobilni spletni brskalniki običajno obrežejo okno, zato morda ne boste mogli enostavno prebrati e-pošte, odvisno od velikosti zaslona vaše mobilne naprave. Poleg tega podpora strankam nima sistema za klepet v živo ali sistema vozovnic, zato lahko do prihoda pomoči čakate kar nekaj časa.

Čeprav ni brezplačne različice, lahko z manjšimi prilagoditvami in majhno mesečno pristojbino dobite eno najbolj varnih e-poštnih storitev na trgu.

Kaj je račun Posteo? Prednosti

 • Podpora PGP
 • Šifriranje poštnih predalov
 • Zelo ugodna cena
 • Revidiral Cure53
 • Zelo prilagodljiv
 • Podpora POP/IMAP/SMTP

Proti

 • Brez mobilnih aplikacij
 • Omejena podpora strankam

8. Poštni predal – od samega začetka spoštuje vašo zasebnost

Kako deluje poštni predal.org?

Brezplačna različica: Ne
Platforme: Samo na spletu
Shranjevanje: 2 GB

Mailbox.org je še en ponudnik varne e-pošte s sedežem v Nemčiji. Podjetje je zasebno financirano, kar ga ščiti pred zunanjimi vplivi in zagotavlja, da ostajate stranka – ne izdelek.

Mailbox že od samega začetka spoštuje vašo zasebnost. Storitev vas bo zaprosila za e-poštno sporočilo za obnovitev ali telefonsko številko šele, ko boste ustvarili račun. Tudi takrat posredovanje teh podatkov ni obvezno.

S tem e-poštnim sporočilom lahko sporočila pošiljate običajno ali v šifrirani obliki. Kljub temu bo za pravilno nastavitev slednjega potrebnega nekaj časa. To se splača, saj poštni predal uporablja popolno šifriranje PGP. Tudi pri rednem pošiljanju e-poštnih sporočil so vaša sporočila zaščitena s protokolom SSL/TLS s funkcijo Perfect Forward Secrecy. Poštni predal lahko prilagodite tako, da preprečite pošiljanje sporočil prejemnikom z nezanesljivimi poštnimi storitvami. Mailbox.org je v celoti združljiv s programom Mailvelope. To je uporabno, če želite šifrirne ključe shraniti lokalno za dodatno zaščito.

Kako lahko v iPhonu uporabljam mailbox.org? Z e-pošto lahko pridobite shranjevanje datotek v oblaku in pisarniški paket, ki vključuje koledar, urejevalnik besedil in urejevalnik preglednic. Zdi se, kot da poskušajo korak za korakom ponoviti Googlov paket. Recimo, da iščete varno e-poštno storitev z dodatnimi ugodnostmi. V tem primeru je Mailbox.org ena od storitev, ki jih morate upoštevati.

Ali je poštni predal.org račun pop3 ali IMAP? Prednosti

 • Podpora PGP
 • Združljiv z Mailvelope
 • Shranjevanje v oblaku
 • SSL/TLS s sistemom PFS
 • Zaščita pred nezavarovanimi poštnimi predali

Proti

 • Brez mobilnih aplikacij
 • Metapodatki e-pošte niso šifrirani

9. Runbox – zasebna e-poštna storitev z veliko funkcijami kakovosti življenja

Ali ima aplikacija Runbox aplikacijo?

Brezplačna različica: Ne
Platforme: Samo na spletu
Shranjevanje: 2 GB
Trenutni posel: 🔥Za samo 1,66 USD/mesec + 1 leto BREZPLAČNO! 🔥

 

Za razliko od večine konkurentov ima Runbox sedež na Norveškem. To ni oaza zasebnosti kot na primer Panama, vendar ima ustrezne zakone o zasebnosti, zato bi morali biti vaši podatki varni. Ne pozabite pa, da Norveška ni izven dosega tako imenovane obveščevalne zveze 14 oči, zato je to pri tej storitvi lahko zaskrbljujoče.

Vendar ima Runbox kot e-poštna storitev kar nekaj dobrih lastnosti. Vključuje TLS/SSL z dodatno podporo za SMTP, POP in IMAP ter odstranjuje naslov IP iz odhodnih e-poštnih sporočil. Poleg tega vam pri ustvarjanju računa ni treba navesti nobenih osebnih podatkov, kar je velik plus. Runbox omogoča tudi uporabo dvostopenjskega preverjanja pristnosti in bele liste naslovov IP za še večje omejevanje dostopa do poštnega predala.

Kakšna je omejitev priponk za aplikacijo Runbox?

Poleg varnosti velja tudi obljuba, da je v ospredju zasebnost. Njihova spletna stran in e-pošta ne prikazuje oglasov in ne uporablja invazivnih skript. Storitev lahko uporabljate in se počutite varno, kar je nekaj, kar ne bi smelo biti samoumevno, še posebej v današnjem času. To je odlična zamenjava za uporabnike storitve Fastmail, saj je ta storitev precej podobna.

Runbox kako uporabljati Prednosti

 • Sprejema kriptovalute
 • Podpora SMTP/POP/IMAP
 • Brez oglasov
 • Intuitivni uporabniški vmesnik

Proti

 • Ni izvirnega šifriranja od konca do konca
 • Država Nine Eyes

10. Mailfence – ena najbolj prilagodljivih e-poštnih storitev

Kako uporabljate Mailfence?

Brezplačna različica: Da
Platforme: iOS, Android
Shranjevanje: od 5 do 50 GB

 

Mailfence je belgijska različica varne e-pošte, ki ima uporabne funkcije, s katerimi lahko zagotovite odlično uporabniško izkušnjo, ne da bi pri tem žrtvovali svojo zasebnost. Uporablja šifriranje od konca do konca in podpira OpenPGP, kar je več, kot lahko rečemo za nekatere bolj priljubljene ponudnike e-poštnih storitev. Na voljo imate tudi možnosti uporabe šifriranja RSA ali ECC.

Poleg tega so lahko vaša e-poštna sporočila celo digitalno podpisana, kar pomeni, da lahko preverite identiteto pošiljatelja, če se želite prepričati o njegovi identiteti. Na voljo je tudi podpora za dvofaktorsko preverjanje pristnosti.

Koliko e-poštnih sporočil lahko pošljem z Mailfence?

Poleg tega Mailfence tudi ne uporablja sledilnikov tretjih oseb in v aplikaciji ne prikazuje oglasov. Prav tako vas ne sme skrbeti, da bi se vaši zasebni podatki prodajali v oglaševalske namene. Poleg tega izvaja protokola DANE in MTA-STS za zaščito občutljivih podatkov pri prenosu iz enega računa v drugega.

Redni uporabniki bodo cenili tudi vsestranskost storitve, saj deluje kot celoten paket e-pošte. Vključuje koledar, shranjevanje dokumentov, uporabniške skupine in celo klepet. Z brezplačnim računom bo zgornja meja za oba računa znašala 500 MB, vendar lahko omejitve obidete s prehodom na plačljiv načrt. Vendar pa so vam tudi kot brezplačnemu uporabniku na voljo možnosti podpore strankam. To je redkost.

Njegovi cenovni načrti se začnejo pri vstopnem paketu z 2,50 dolarja na mesec. Če izberete načrt Pro ali Ultra, bo 15 % prihodkov namenjenih ustreznim fundacijam, ki se borijo za pravice uporabnikov v digitalnem svetu.

Kako pošljem šifrirano e-pošto iz storitve Mailfence?

Prednosti

 • Podpora PGP
 • Šifriranje RSA/ECC
 • Vgrajeni digitalni podpisi
 • Podpora SMTP/POP/IMAP
 • 2FA
 • Podpora WKD in VKS

Proti

 • Minimalno beleženje

Funkcije, ki jih je treba iskati v varni e-poštni storitvi

Vse varne e-poštne storitve niso dejansko varne in zasebne. Veliko je brezplačnih, ki lahko naredijo več škode kot koristi. Zato pri iskanju najbolj varne e-poštne storitve preverite, ali ustreza vsem ali večini naslednjih meril:

Katera e-poštna storitev je najvarnejša?

 • Šifriranje od konca do konca. Brez njega se noben ponudnik e-pošte ne more označiti za varnega. Če uporabljate običajno storitev, je vaše pismo šifrirano le, dokler ne prispe v Gmail ali Hotmail. Pri uporabi šifriranja od konca do konca lahko sporočilo prebereta le pošiljatelj in prejemnik. Tako imenovana Pretty Good Privacy, na kratko PGP, je najpogostejše šifriranje od konca do konca za varno elektronsko pošto.
 • Dvofaktorsko preverjanje pristnosti (2FA). Zagotavlja vam dodatno varnost in shrani vaš račun v primeru, da nekdo izve vaše geslo. Če dodate nekaj, kar imate, na primer pametni telefon, je vdor v vašo e-pošto veliko težji. Na voljo je veliko možnosti 2FA, od SMS-sporočil do aplikacij za preverjanje pristnosti, ki jih ponujajo Google in drugi.
 • Odstranjevanje metapodatkovnih glave. Vsako e-poštno sporočilo vsebuje metapodatke o vas, kot so spletni brskalnik, naprava in celo prejemnik. Varne e-poštne storitve odstranijo metapodatke iz glave zaradi zasebnosti pošiljatelja in prejemnika.
 • Lokacija strežnika. Vse države niso prijazne do zasebnosti. Nekatere imajo zakone o hrambi podatkov, ki zahtevajo, da se vaši osebni podatki hranijo določeno obdobje. ZDA, Združeno kraljestvo, Kanada in Avstralija so članice obveščevalnega omrežja Five Eyes. Delijo si podatke o obveščevalnih signalih in so med najslabšimi kraji za registracijo varnega ponudnika elektronske pošte.

Ali obstaja šifrirana e-poštna storitev?

Druge funkcije so večinoma izbirne in so odvisne od vaših osebnih potreb.

Primerjava ponudnikov varne e-pošte

Kako deluje varna e-pošta?

Kaj je varnejše od storitve Gmail?

Značilnost varne e-pošte je šifriranje od konca do konca. To pomeni, da poštna storitev ali tretja oseba ne more dešifrirati vašega sporočila – to lahko stori le prejemnik. Nasprotno pa lahko vsak običajni ponudnik elektronske pošte, kot je Google, prebere vaša elektronska sporočila (že zdaj jih pregleduje za ključne besede!) in jih tako lažje pridobi za hekerje.

Za šifriranje najpogosteje uporabljate programa PGP in S/MIME. PGP združuje simetrično in asimetrično šifriranje, medtem ko S/MIME uporablja potrdila, ki jih mora podpisati lokalni ali javni organ za potrdila. Uporaba certifikata zagotavlja, da ste pošiljatelj elektronskega sporočila in da nihče ni posegel vanj.

Zaradi šifriranja niti hekerji niti vlada ne morejo pokukati v vaše sporočilo ali metapodatke, kot so e-poštni naslovi.

Je ProtonMail varnejši od Gmaila?

Šifriranje na ravni prenosa

Kot je navedeno zgoraj, šifriranje na ravni prenosa zagotavlja, da vaše sporočilo varno potuje po spletu. Vendar samo to ni dovolj za zagotovitev varnega pošiljanja pošte, saj lahko ponudnik vidi nešifrirano različico, ko prispe v njegov strežnik. TLS je naslednik SSL, čeprav se slednji še vedno uporablja. Izvaja se na vrhu protokola TCP (Transmission Control Protocol) za šifriranje ne le elektronske pošte (IMAP, SMTP), temveč tudi drugih protokolov, kot sta HTTP ali FTP. Žal se še vedno ne uporablja v vseh poštnih storitvah. Navadnemu uporabniku to morda ni jasno, saj v nasprotju s spletnim brskalnikom, ki prikazuje zeleno ključavnico ali podoben simbol, pri uporabi e-pošte ni preprostega načina, kako ugotoviti, ali je šifriranje na ravni prenosa vzpostavljeno.

Šifriranje od konca do konca

Šifriranje od konca do konca zagotavlja, da vašega sporočila ne more dešifrirati niti ponudnik e-pošte niti nobena druga tretja oseba. Samo vi in prejemnik imata potrebne javne in zasebne ključe za njegovo odpiranje.

Kateri je najvarnejši ponudnik brezplačne e-pošte?

Šifriranje od konca do konca deluje na naslednji način:

Sporočilo šifrirate s prijateljevim javnim ključem – zdaj ga je mogoče dešifrirati samo s prijateljevim zasebnim ključem. Šifrirano sporočilo potuje po strežnikih, dokler ne prispe do vašega prijatelja. Ta z zasebnim ključem dešifrira vaše sporočilo.

šifriranje e-pošte PGP (Pretty Good Privacy)

Šifriranje e-pošte PGP združuje šifriranje s hešingom, simetrično šifriranje in šifriranje z javnim ključem, pri čemer uporabnikom ni treba izmenjevati zasebnih ključev. Varna poštna storitev vse opravi v ozadju, tako da vam ni treba skrbeti za notranjost in zunanjost.

PGP deluje takole:

Je ProtonMail varnejši od Gmaila?

Ko program PGP ustvari ključ seje, ga prejemnikov javni ključ zašifrira. Pošiljatelj pošlje ta šifrirani ključ seje, prejemnik pa ga dešifrira s svojim zasebnim ključem. Na koncu prejemnik za branje sporočila uporabi nešifrirani ključ seje.

Zakaj uporabljati varno e-poštno storitev?

Če ste prebrali ta članek, so vam prednosti uporabe ponudnika varne pošte očitne. Če pa še vedno dvomite, si pred vrnitvijo v storitev Gmail oglejte naslednje argumente:

 • Zaščitite svoja sporočila. Storitve Gmail, Hotmail in druge običajne storitve ne šifrirajo vaših sporočil, ko prispejo na njihove strežnike. To pomeni, da jih lahko preberejo, kar olajša branje tudi hekerjem.
 • Skrijte metapodatke. Če vaša običajna poštna storitev šifrira vaša sporočila, to še ne pomeni, da samodejno skrijete glavo z metapodatki. Ta pogosto vključuje vaš in prejemnikov e-poštni naslov, napravo, brskalnik in omrežje.
 • Ne bodite izdelek. Če je vaše e-poštno sporočilo odlično, vendar brezplačno, je verjetno, da ste izdelek vi. Še vedno premalo uporabnikov ve, da storitev Gmail aktivno pregleduje vaš poštni predal in išče ključne besede ter jih uporablja za prikazovanje prilagojenih oglasov. Tako z uporabo storitve Gmail pomagate Googlu zaslužiti denar z vašimi podatki.
 • Sporočila shranite na mestu, ki je prijazno do zasebnosti. ZDA in katera koli država, ki si deli obveščevalne podatke v okviru pobude Štirinajst oči, se lahko nekega dne odločijo, da bodo videle vaš poštni predal. Če so strežniki ponudnika v eni od teh držav, bo to veliko lažje kot dostop do jedrskega bunkerja v Švici (glejte zgornji razdelek ProtonMail).

Ne pozabite, da je vaša poštna storitev tako varna, kot je varno izbrano geslo. Če lahko kdo v nekaj minutah razbije vaše geslo, so vsa pravila o šifriranju od konca do konca in prepovedi beleženja v napoto.

Ali je Gmail najvarnejša e-pošta?

Ali je Gmail varen ponudnik storitev?

Gmail uporablja standardno šifriranje TLS (Transport Layer Security) za zaščito e-poštnih sporočil med prenosom. Če pošiljate e-pošto nekomu, katerega ponudnik prav tako podpira TLS, bo prehod vašega e-poštnega sporočila zaščiten. Ko pa e-poštno sporočilo prispe v poštni predal, bo vsebina vašega e-poštnega sporočila vidna ponudniku.

Zakaj bi moral šifrirati svoja e-poštna sporočila?

E-pošta se pogosto uporablja za pošiljanje zaupnih informacij, zato je njena varnost najpomembnejša. Vendar se e-pošta kot metoda pošiljanja sporočil od svojega nastanka ni tako zelo razvila. To pomeni, da obstaja veliko načinov, kako lahko vaše elektronsko sporočilo ponaredijo ali preberejo radovedni posamezniki.

Ali potrebujete ponudnika storitev za šifriranje e-pošte?

Ali je brezplačni ProtonMail šifriran?

Ne, za šifriranje e-pošte se vam ni treba naročiti pri ponudniku storitev. To lahko storite ročno. Ena izmed najbolj priljubljenih metod je PGP, vendar morate vse, s katerimi komunicirate, prositi, da jo nastavijo v svojih e-poštnih sporočilih. Veliko lažje je uporabljati ponudnike elektronske pošte, ki šifrirajo elektronsko pošto od konca do konca.

Kaj bi se lahko zgodilo, če bi heker prevzel mojo e-pošto?

Je Gmail ali Yahoo varnejši?

Vsako e-poštno sporočilo, ki bi ga heker poslal iz vašega računa, bi bilo nekaj, kar ste poslali vi. To bi lahko ogrozilo vaš ugled, zlasti če bi bilo združeno z zahtevami za prenos denarja. Tudi drugi vaši spletni računi so odvisni od varnosti vaše e-pošte. Prevzem vašega e-poštnega računa torej pomeni prevzem pomembnega dela vaše spletne identitete.

Kako vem, da je nekdo prebral moja zasebna e-poštna sporočila?

Čeprav je nekaj očitnih znakov, da je bilo v vašo e-pošto vdrto, je veliko težje ugotoviti, ali je nekdo prebral vaša e-poštna sporočila. Predstavljajte si, da je policija izrazila zanimanje za vaša sporočila. Kaj jim preprečuje, da bi vašega ponudnika e-pošte zaprosili za dostop do vsebine vaših sporočil skozi zadnja vrata? Edini način, da zagotovite, da nenamerni bralci ne bodo prebrali vaših e-poštnih sporočil, je uporaba šifriranja od konca do konca.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake