Kaj je hladna kripto denarnica in kako se ne opeči?

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Kaj je najboljša hladna denarnica?

Najbolj varne hladne denarnice za kriptovalute
Ledger Nano X – najboljša strojna denarnica za bitcoine
Trezor Model T – najvarnejša denarnica za bitcoine
Ledger Nano S – cenovno najugodnejša denarnica

⚡️ Kakšna je razlika med vročo denarnico in najboljšo hladno denarnico za kriptovalute?

Hladna denarnica” je denarnica, ki ne more komunicirati z omrežjem. Nosilci takšne denarnice so lahko vse od papirja do elektronske, cilj pa je vedno enak: brez dostopa do omrežja, brez nevarnosti s strani hekerjev. “Vroča denarnica” je denarnica, ki ima povezavo z omrežjem.

⚡️ Kako delujejo strojne denarnice?

Denarnica je podobna križancu med majhnim telefonom in zunanjo pomnilniško napravo. Za izvajanje transakcij uporabniki napravo povežejo z računalnikom prek kabla USB. Nekatere naprave delujejo samostojno in se z internetom povezujejo brezžično ali prek etherneta, ne da bi za to potrebovale računalnik.

⚡️ Katera kripto denarnica je najbolj varna?

Za najbolj zanesljivo velja kriptovalutna denarnica brez povezave. V tem primeru lahko denarnico namestite na kateri koli računalnik, tudi če nimate dostopa do interneta. Ljudem, ki morajo transakcijo opraviti hitro, ta izbira ne bo všeč. Strojne denarnice podjetij Ledger in Trezor imajo visoko stopnjo zanesljivosti.

https://youtu.be/YGk5M8PVz0I

Prva in najpomembnejša stvar, ki si jo je treba zapomniti o kriptovaluti, je, da jo je treba hraniti. Najvarnejši način so hladne denarnice, ki so računalniki brez povezave, v katerih so shranjene kriptovalute. Vendar je ključnega pomena, da razumete, kako delujejo in kako jih pravilno uporabljati.

Kaj je denarnica za kriptovalute?

Denarnica za kriptovalute je vrsta programske (ali strojne) opreme, ki omogoča shranjevanje digitalne valute in izvajanje različnih operacij z njo. Vendar pa veriga blokov ohranja neposreden nadzor nad dostopom do kriptovalut. Zato so za preverjanje pristnosti pravice do upravljanja sredstev potrebni edinstveni ključi.

Edinstven niz znakov, sestavljen iz črk in številk, je znan kot kriptografski ključ:

Denarnice za kripto valute
Kako deluje kripto denarnica za hladno shranjevanje?
 • Javni ključ. Primerljiv je z bančnim računom, saj vsebuje vaša lastna sredstva. Z njim lahko v denarnico vplačujete lastna sredstva in prejemate plačila od drugih uporabnikov.
 • Zasebni ključ je koda (pogosto imenovana “šifrirani zasebni ključ”), ki vam omogoča dostop do računa Bitcoin. Podoben je ključu od sefa, saj služi kot virtualna replika dejanskega ključa. Ta koda vam omogoča popoln nadzor nad denarjem na vašem računu.

Ne pozabite, da je denarnica tehnično gledano last lastnika, kriptovaluta pa pripada posamezniku, ki ima zasebni ključ. To je specializirano orodje za interakcijo z zapisi v verigi blokov. Denarnico s kriptovaluto lahko primerjamo z mostom, ki povezuje digitalna sredstva (shranjena v verigi blokov) z njihovim lastnikom (ki jih ima v lasti).

Vrste denarnic za kriptovalute

Različne vrste denarnic za kriptovalute
Kako delujejo hladne denarnice?

Obstajata dve različni vrsti denarnic: hladne in vroče. Glavna razlika med njimi je, da nekatere delujejo brez povezave, druge pa so vedno (ali zelo pogosto) povezane z omrežjem.

Glavna prednost vročih denarnic je njihova hitra (ali neprekinjena) povezava z verigo blokov prek interneta. Uporabniki lahko sredstva vplačajo ali izplačajo kadar koli. Takšne denarnice za kriptovalute se delijo na naslednje vrste:

 • Namizni računalnik (na voljo v tanki in debeli različici);
 • mobilni telefon;
 • na spletu.

Hladna denarnica je kriptožeton, ki ni ves čas povezan z omrežjem. Glede na način delovanja jih razvrščamo v tri različne kategorije: izvajanje, potopitev in samo branje.

 • Isti programi za namizje;
 • fizični mediji;
 • skladišča strojne opreme. 

Hkrati se lahko zaradi zmogljivosti tehnologije veriženja blokov vse denarnice v vsakem trenutku dopolnijo. In prejemniku ni treba biti povezan z omrežjem. Nekatere vrste programske opreme lahko delujejo tudi kot hladne in vroče denarnice, zato imejte to v mislih.

Kako deluje hladna kripto denarnica
Zakaj je kriptovaluta s hladno denarnico najvarnejša

Kriptovalute se včasih delijo na enovalutne in večvalutne.

Danes obstaja veliko različnih vrst denarnic, vsaka pa ima svoj uporabniški vmesnik, stopnjo varnosti in seznam funkcij. Zato je pomembno, da vnaprej določite svoje prednostne naloge. Iz široke ponudbe denarnic lahko na podlagi svojih zahtev izberete najboljšo možnost.

hladno kriptovalute denarnica pridejo v različnih oblikah in velikostih

Hladne denarnice za kriptovalute se razlikujejo po načinu uporabe in funkcijah, ki jih vsebujejo, pa tudi po načinu dostopa.

Strojna denarnica

Vzdevek fizične strojne naprave, ki generira edinstvene zasebne in javne ključe z generiranjem naključnih števil (RNG). Ista naprava hrani ustvarjene ključe, ki so ločeni od interneta.

To je najbolj varna vrsta hladne denarnice. Prednost ima shranjevanje v strojni opremi, saj ni nevarnosti vdora. Vendar pa obstaja nevarnost okvare programske opreme naprave, zaradi česar je treba izbrati zaupanja vredne prodajalce.

Strojna hramba kriptovalute
Kaj je strojna hladna denarnica?

Varne denarnice se najpogosteje uporabljajo za shranjevanje denarja, saj z njimi ni mogoče redno izvajati transakcij.

To pomanjkljivost odpravljajo številni projekti kriptovalut. Govorimo o edinstvenih decentraliziranih borzah, ki uporabljajo arhitekturo dvojne verige in omogočajo, da ena veriga blokov ustvarja lastno digitalno premoženje in aplikacije z uporabo moči druge. Ta način povezave z omrežjem je bil razvit posebej za uporabo s strojnimi denarnicami.

Programske denarnice

Kategorija “Aplikacija” vključuje tako namizne kot mobilne različice. Vsaka vrsta je razdeljena na številne podvrste.

Namizni računalnik. 

Ta program se prenese v računalnik in se nato uporablja v njem. Takšna denarnica uporabniku omogoča popoln nadzor nad denarjem in ključi.

Ali so namizne kriptovalute varne?
Namizne denarnice s kriptovalutami

Ko ustvarite namizno denarnico, se datoteka “wallet.dat” shrani v vaš računalnik. Ta vsebuje občutljive informacije, ki omogočajo dostop do vseh vaših naslovov. Da bi vsiljivcem preprečili uporabo te datoteke na daljavo, jo je treba zavarovati z močnim geslom.

Računalniško denarnico je mogoče zagnati le, če je vneseno pravilno geslo. Datoteka “wallet.dat” se sploh ne upošteva. Zaradi tega je dobro ustvariti varnostno kopijo datoteke “wallet.dat” in jo shraniti na varnem mestu.

Pomembno je tudi, da shranite zasebni ključ, da lahko do denarja dostopate iz druge denarnice, če se z glavno denarnico kaj zgodi.

Mobilni

Ime pove, da so te aplikacije ustvarjene posebej za mobilne naprave. To so pravzaprav namizne denarnice na poti. Ker omogočajo trgovanje in nakup kriptovalut z uporabo kod QR, je tovrstno delo z digitalnim denarjem priročno.

Za posameznike, ki redno uporabljajo računalnik z dostopom do interneta, je najboljša možnost računalniška hladna denarnica. 

Kako pravilno hraniti kriptovaluto v letu 2022
Mobilne denarnice s kriptovalutami

Pri kriptovalutah je najpomembnejše, da niso zavarovane. Zato se morate zavarovati pred krajo sredstev, da se zaščitite pred finančno izgubo. Če se želite izogniti kraji denarja, upoštevajte naslednja dva preprosta koraka:

 • Ustvarite dvojnik spletnega mesta ali zasebnih ključev;
 • Mobilno denarnico šifrirajte z močnim geslom.
 • Kadar so potrebne dodatne funkcije, lahko uporabite mobilne denarnice, ki so povezane s priznanimi platformami za kriptovalute.

Možnost plačevanja na točkah, ki sprejemajo plačila v kriptovalutah prek kod QR ali NFC, je koristna funkcija. Je hitra in enostavna. Ker pa denarnice ni več mogoče imenovati hladna in v njej ne bi smeli hraniti velikih zneskov, to ni najbolj varna možnost.

V vročih denarnicah ne smete hraniti večjih količin denarja, saj so bolj ranljive za vdore kot hladne denarnice.

ranljivost vroče denarnice
Hladno skladiščenje kriptovalut

Denarnice z debelim in tankim dizajnom

Kategorija “debela” vključuje celotna vozlišča. Popolno vozlišče je računalnik, ki potrjuje transakcije in bloke ter beleži pretekle bloke in transakcije.

Papirnate denarnice

Če na primer delate z digitalno valuto, morate te podatke natisniti:

 • naslov denarnice;
 • zasebne ključe.

Če ga zapišete na papir in nato izbrišete na spletu, hekerji ne morejo dostopati do vašega računa. Ključ in naslov lahko po želji natisnete v obliki kod QR.

Slabost tega načina je velika nevarnost, da se papir uniči ali mehansko poškoduje. V tem primeru bo dostop do denarja trajno onemogočen. Papirnate denarnice zaradi svoje neučinkovitosti niso več priljubljene in se zdaj redko uporabljajo v korist tehnoloških načinov shranjevanja.

Večvalutna hladna kriptovaluta denarnica

Kaj je denarnica Multicoin?
Kako izbrati denarnico za več valut?

Omeniti je treba tudi denarnice z več valutami. Največja značilnost teh denarnic je, da lahko hranijo različne kriptovalute. Lahko pa so strojne, namizne ali mobilne.

Debele in tanke denarnice

Količina pomnilnika trdega diska močno vpliva na njegovo zmogljivost in življenjsko dobo. Če je trdi disk razdeljen na manjše dele, kot je to mogoče s komercialnim programom Norton PartitionMagic ali podobnimi orodji, je težje izbrisati podatke iz enega dela SSD. Zato večina ljudi svoje denarnice namesti na zunanjo napravo, kot je ključek USB, ki je bil popolnoma uničen, namesto da bi trdi disk računalnika preprosto odklopili, vendar ga pustili na prvotnem mestu – ta tehnika lahko namreč znatno upočasni postopek brisanja šifriranega trdega diska, saj bo povsod na voljo več kopij, kar upočasni dešifriranje.

Dve vrsti denarnic za kriptovalute
Uporabite lahko tudi prenosno pomnilniško enoto (kot je bliskovni disk) z majhno notranjo pomnilniško zmogljivostjo.

Debele stranke.

Debele in tanke denarnice

Vsaka kriptovaluta ima svojo “debelo” denarnico, ki jo izdelujejo in vzdržujejo razvijalci. Za delovanje je treba verigo blokov prenesti na uporabnikovo napravo. Odjemalec bo nato samodejno dodajal nove posodobitve in spremembe. Takšne denarnice delujejo tudi kot omrežna vozlišča (nodes) med ustvarjanjem in preverjanjem transakcij.

Glavne prednosti so:

 • To ne bo mogoče, če ne bodo na voljo funkcije, kot so možnost nadzora nad različnimi digitalnimi sredstvi, decentralizirano shranjevanje in trgovanje ter zasebnost. Tehnologija veriženja blokov je za ta namen zelo primerna, saj zagotavlja visoko raven varnosti in preglednosti ter varnost omrežja, ne da bi bila odvisna od centralizirane tretje osebe. Standard ERC20 omogoča ustvarjanje popolnih decentraliziranih aplikacij, ki temeljijo na sistemu pametnih pogodb Ethereum. Zaradi odprte arhitekture ti sistemi zagotavljajo stalno preverjanje pomanjkljivosti, ki omogoča takojšnje predvidevanje in odpravljanje morebitnih ranljivosti.
 • Popolna tišina. Skoraj nihče ne ve zanjo, razen če jim to poveste sami.
 • Zasebni ključ je shranjen v uporabnikovi napravi.
 • Na voljo sta zlaganje in rudarjenje.
Ali imajo hladne denarnice zasebni ključ?
Kje so shranjeni zasebni ključi v hladni denarnici s kriptovalutami?

Obstaja nekaj pomanjkljivosti:

 • Enotna valuta – ena denarnica se uporablja za shranjevanje ene kriptovalute.

Za vzdrževanje denarnice porabi veliko prostora na trdem disku. Denarnica Bitcoin Core na primer porabi več kot 400 GB prostora za shranjevanje. Ta količina se iz dneva v dan povečuje.

Odjemalec maščobe, kot pove že ime, je denarnica, ki se lahko uporablja tako za toplo kot hladno shranjevanje.

Tanki odjemalci.

Tanke denarnice so lažja različica debelih denarnic. Glavna razlika je, da vam ni treba naložiti celotne verige blokov. Zaradi tega imajo nekoliko nižjo raven varnosti. Prav tako je potrebno shranjevanje zasebnih ključev na enak način kot prej.

Če je vaš igralni računalnik šibek, se odločite za to možnost.

Izbira hladne denarnice

Katera hladna denarnica je najbolj zanesljiva?
Razlika med vročo in hladno denarnico

Denarnico za kriptovalute morate izbrati glede na to, koliko denarja želite imeti na svojem računu. Seveda vam ni treba plačati za drago napravo, da bi hranili majhne zneske. Vendar pa nekaj osnovnih smernic velja za vse, ki imajo v lasti denar.

Če morate opraviti veliko transakcij, je bolje, da hkrati uporabljate vroče denarnice, saj hladne ne zagotavljajo enake stopnje enostavnosti pri pogosti uporabi.

Večino sredstev v kriptovalutah pa je treba hraniti v hladni denarnici s kriptovalutami. Glede na svoje zahteve in višino sredstev lahko izberete eno od njihovih možnosti:

Zakaj bi morali uporabljati strojno denarnico
Katero hladno denarnico s kriptovalutami je najlažje uporabljati?
 • Vlaganje v fizični pripomoček za majhne zneske ni smiselno. V tem primeru je zelo primerna papirnata denarnica. Uporablja se lahko tudi za enostavna pologa.
 • Strojna denarnica je lahko uporabna za varno shranjevanje velikih količin denarja. Uporablja se lahko tudi za zaupne transakcije. Stroški nakupa strojnega pripomočka se v celoti povrnejo zaradi varnosti digitalnega denarja in osebnega miru zaradi ekonomske varnosti.
 • Namizne in mobilne denarnice se lahko uporabljajo v primeru, da bo posebna naprava trajno odklopljena od interneta. To možnost imajo raje ljudje, ki želijo uporabljati svoje običajne pripomočke. Enostavno se na primer bojijo, da bi izgubili strojno denarnico, če je nimajo pri sebi.

Ko se odločate med namizno in mobilno denarnico, upoštevajte naslednje dejavnike:

Kako uporabljati hladno denarnico za kriptovalute
Kaj je hladno skladiščenje kriptovalut?
 • Ustvarjalec denarnice – če je programsko opremo izdelal “neznanec”.
 • Nekatere denarnice ponujajo vmesnik za napredne uporabnike, pa tudi za tiste brez namena. Za povprečnega uporabnika je njihova uporaba izredno težka. Preden v denarnico vložite denar, bi bilo pametno, da jo in vse njene funkcije preizkusite.
 • Stopnja varnosti je eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri denarnice, saj je zaščita osebnih sredstev odvisna od zanesljivosti denarnice.
 • Ne glede na izbrano denarnico je treba izdelati varnostne kopije, da boste lahko v nujnih primerih dostopali do kriptovalute.

10 najbolj naprednih denarnic za strojno opremo za Forbes

Sinhronizacija stacionarne in mobilne naprave je mogoča v denarnicah, ki podpirajo to funkcijo.

Kako lahko sinhroniziram hladne/avtonomne denarnice in denarnice za vpogled/online denarnice?
Stopnja zaščite se znatno izboljša, če sta dve napravi povezani.

Denarnica Trust vam na primer omogoča popoln nadzor nad zasebnimi ključi in tako varuje vaša sredstva. Za zaščito kovancev lahko uporabite biometrične podatke (npr. prstni odtis) in kodo PIN.

Ta denarnica omogoča sprejemanje in pošiljanje plačil v različnih kriptovalutah, podpira pa več kot 160.000 sredstev in 53 verig blokov. Poleg tega lahko svojo kartico uporabite za nakup kriptovalute za fiat denar.

Uporabnik ima dostop do računov za hladno shranjevanje, tako kot pri drugih denarnicah. Uporabnik razkrije svoj zasebni ključ le pri pošiljanju/prejemanju sredstev s preprosto tehniko skeniranja kode QR z zaslona.

Zaključek

Glavni cilj hladne denarnice za kriptovalute je, da kriptovalute ohrani na varnem. Vendar je na trgu že več vrst takšnih denarnic z različnimi dodanimi funkcijami in zmogljivostmi. Posledično mora vsak uporabnik na podlagi svojih zahtev izbrati najprimernejšo rešitev zase.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake