Denarnica, ki je pod skrbništvom, proti denarnici, ki ni pod skrbništvom

Katera je razlika med skrbniškimi in ne-skrbniškimi denarnicami, ki sta dve glavni vrsti denarnic za kriptovalute?

Ta članek vsebuje analizo skrbniških in neskrbniških denarnic ter raziskuje te vrste denarnic, pri čemer zajema značilnosti, varnost in uporabniško izkušnjo ter vam tako pomaga sprejeti informirano odločitev.

Kazalo vsebine

Ko je skrbniška denarnica?

Preskrbniška denarnica je vrsta denarnice za kriptovalute, ki jo upravlja tretja oseba. Z drugimi besedami, ponudnik denarnice hrani vaše zasebne ključe, ki se uporabljajo za zaščito vaše kriptovalute. To pomeni, da nimate neposrednega dostopa do svojih sredstev in se boste morda morali za dostop do njih zanesti na tretjo osebo.

Prednosti in slabosti skrbniške denarnice

Prednosti:

 • Priročnost uporabe: Pravice s skrbništvom je običajno lažje uporabljati kot tiste brez skrbništva. Ni vam treba upravljati varnosti, saj bo to namesto vas storil ponudnik denarnice.
 • Varnost: Veliko skrbniških denarnic ponuja dodatne varnostne funkcije, kot sta večfaktorsko preverjanje pristnosti (MFA) in hladno shranjevanje.
 • Podpora: Pustolovske denarnice običajno ponujajo 24-urno podporo strankam, ki je lahko koristna, če imaš kdaj kakršne koli težave s svojo denarnico.
 • Lahkotnost transakcij: Skrbniške denarnice so pogosto povezane z borzami, zato je nakup, prodaja in trgovanje s kriptovalutami enostavno.
 • Zmanjšano tveganje izgube: Skrbniške denarnice prevzamejo tveganje izgube vaših sredstev, zato vam ni treba skrbeti, da bi izgubili ključe ali da bi vas hekerji vdrli.

Slabosti:

 • Manj nadzora: Pri uporabi skrbniške denarnice imate manj nadzora nad svojimi sredstvi. Če se tretja oseba odloči zamrzniti vaš račun, morda ne boste mogli dostopati do svojih sredstev.
 • Višje pristojbine: Penalete s skrbništvom pogosto zaračunavajo višje pristojbine kot tiste brez skrbništva.
 • Večja ranljivost za vdore: Skrbniške denarnice so bolj ranljive za vdore kot nezaščitniške, saj ima tretja oseba dostop do vaših zasebnih ključev.
 • Manj zasebnosti: Transakcije s skrbniškimi denarnicami so manj zasebne kot transakcije z denarnicami, ki niso skrbniške, saj lahko tretja oseba vidi vaše dejavnosti.
 • Riziko goljufije: Obstajajo primeri, ko so ponudniki skrbniških denarnic zlorabili ali ogoljufali sredstva svojih naročnikov. Uporabniki, ki ponudniku skrbniške denarnice zaupajo svoj denar, so v nevarnosti, da se to zgodi.
Prednosti in slabosti skrbniške in ne-skrbniške denarnice.

Kaj je kripto denarnica brez skrbništva?

Neupravičena denarnica za kriptovalute je vrsta denarnice, pri kateri imate vi, uporabnik, popoln nadzor nad svojimi zasebnimi ključi. To pomeni, da ste sami odgovorni za shranjevanje in upravljanje svojih zasebnih ključev, ki so digitalni ključi, ki vam omogočajo dostop do vaše kriptovalute.

Prednosti in slabosti denarnice brez skrbništva

Prednosti:

 • Večja varnost: Nepokroviteljske denarnice na splošno veljajo za varnejše od pokroviteljskih, saj imate nadzor nad svojimi zasebnimi ključi. To pomeni, da bodo vaša sredstva varna tudi v primeru vdora v ponudnika denarnice.
 • Več nadzora: Z denarnico, ki ni skrbniška, imate popoln nadzor nad svojimi sredstvi. To pomeni, da lahko do svojih sredstev dostopate kadar koli in kjer koli ter se lahko odločite za pošiljanje ali prejemanje kriptovalute, ne da bi za to potrebovali dovoljenje kogar koli drugega.
 • Več zasebnosti: Transakcije z denarnicami brez skrbništva so bolj zasebne kot transakcije s skrbniškimi denarnicami, saj ponudnik denarnice ne more videti vaših dejavnosti.
 • Ne obstaja tveganje goljufije: Ker imate nadzor nad svojimi zasebnimi ključi, ne obstaja tveganje, da bi ponudnik denarnice zlorabil ali prevaral vaša sredstva.
 • Ne potrebujete KYC: Za nelastniške denarnice ni potreben KYC, kar pomeni, da vam za njihovo uporabo ni treba posredovati osebnih podatkov.
 • Uporabljate jih lahko na različnih napravah: Denarnice brez skrbništva lahko uporabljate na različnih napravah, vključno z računalniki, pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki. To pomeni, da lahko do svojih sredstev dostopate od koder koli na svetu.

Slabosti:

 • Zložljivejše: Uporaba denarnic brez skrbništva je lahko bolj zapletena kot uporaba denarnic s skrbništvom. Razumeti boste morali, kako upravljati lastno varnost in kako uporabljati različna orodja, kot so semenske fraze in zasebni ključi.
 • Večje tveganje izgube: Če izgubite zasebne ključe, ne boste mogli dostopati do svojih sredstev. Zato je pomembno, da zasebne ključe varno varnostno kopirate.
 • Manj podpore: Ponudniki denarnic brez skrbništva morda ne ponujajo tolikšne podpore kot ponudniki skrbniških denarnic. To pomeni, da boste morali biti bolj samozadostni, ko bo šlo za odpravljanje težav, na katere boste morda naleteli.
 • More biti težje kupiti in prodati kriptovaluto: Denarnice brez skrbništva je morda težje uporabljati za nakup in prodajo kriptovalute. To je zato, ker boste morali uporabiti decentralizirano borzo (DEX), ki je lahko bolj zapletena za uporabo kot centralizirana borza (CEX).
 • Niso zavarovane: Denarnice brez skrbništva niso zavarovane. To pomeni, da v primeru izgube sredstev zaradi kraje ali goljufije teh sredstev ne boste mogli dobiti nazaj.
prednosti in slabosti nelastniške denarnice

Pravica do skrbništva proti denarnici brez skrbništva: Katero izbrati

Najboljša vrsta denarnice za vas bo odvisna od vaših individualnih potreb in tolerance do tveganja. V nadaljevanju obravnavamo glavne značilnosti in primerjamo posamezne denarnice.

Varnost skrbniških in nezaščitniških denarnic

Pustodialne denarnice upravlja tretja oseba, na primer borza ali ponudnik denarnic. To pomeni, da je tretja oseba odgovorna za shranjevanje vaših zasebnih ključev in upravljanje vaših sredstev. Skrbniške denarnice so običajno uporabniku prijaznejše in priročnejše od tistih, ki niso skrbniške, vendar so povezane tudi z nekaterimi varnostnimi tveganji. Če je tretja oseba vdora v sistem, lahko vaša sredstva ukradejo. 

Poleg tega skrbniške denarnice morda niso tako zasebne kot tiste brez skrbništva, saj lahko tretja oseba vidi zgodovino vaših transakcij.

Nelastniške denarnice so bolj varne, ker so samostojno gostovane, kar pomeni, da ste sami odgovorni za hrambo zasebnih ključev in upravljanje svojih sredstev. So varnejše od skrbniških denarnic, saj ste edini, ki ima dostop do vaših sredstev. Vendar so lahko nelastniške denarnice tudi bolj zapletene za uporabo in bolj izpostavljene človeškim napakam.

Lahka uporaba:

Enostavnost uporabe: skrbniške denarnice v primerjavi z denarnicami, ki niso skrbniške

Pravosodne denarnice so običajno uporabniku prijaznejše kot nejavosodne denarnice. To je zato, ker tretja oseba, ki upravlja denarnico, poskrbi za zapletene naloge shranjevanja vaših zasebnih ključev in upravljanja vaših sredstev. Običajno lahko do svojih sredstev dostopate in opravljate transakcije z le nekaj kliki ali dotiki.

Nepoklicne denarnice od vas zahtevajo, da sami poskrbite za varnost svojih zasebnih ključev, kar je lahko bolj zapleteno in zamudno. Morda boste morali ročno ustvariti semenski stavek, ga varno shraniti in nato obnoviti, če izgubite napravo.

Stroški skrbniških in nezaščitniških denarnic

Kustodialne denarnice običajno zaračunavajo nižje pristojbine kot nekurativne denarnice. To je zato, ker imajo skrbniške denarnice običajno nižje splošne stroške, saj jim ni treba vlagati v infrastrukturo za shranjevanje in upravljanje zasebnih ključev. Prav tako lahko nekatere skrbniške denarnice ponujajo popuste ali promocije, da bi privabile nove uporabnike.

Nelastniške denarnice so lahko dražje od skrbniških denarnic, saj lahko od vas zahtevajo plačilo transakcijskih provizij ustvarjalcem nelastniških denarnic za zamenjave znotraj denarnice, pa tudi višje provizije za izplačilo. Poleg tega lahko nelastniške denarnice zaračunavajo pristojbine za dodatne funkcije.

Zaključne misli

Kustodialne denarnice, ki jih upravlja tretja oseba, ponujajo udobje za tiste, ki jim je neprijetno zagotoviti lastno varnost. 

Neupravičene denarnice zagotavljajo večjo varnost in nadzor s samoupravljanjem zasebnih ključev, kar zagotavlja varnost sredstev tudi v primeru vdorov ponudnikov. Vendar so bolj zapletene in od uporabnikov zahtevajo, da prevzamejo večjo odgovornost za varnost.

Izbira med skrbniškimi in nezaščitenimi denarnicami je odvisna od individualnih potreb. Skrbniške denarnice ustrezajo preprostosti in priročnosti, medtem ko so možnosti brez skrbništva primernejše za tiste, ki dajejo prednost varnosti in popolnemu nadzoru nad sredstvi.

Vprašanje o skrbniških in nezaupniških denarnicah

Kakšna je razlika med skrbniškimi in nelastniškimi denarnicami?

Preskrbniške denarnice so v lasti in upravljanju tretje osebe, medtem ko so nelastniške denarnice v lasti in upravljanju uporabnika.

Kaj uporabiti nelastniško denarnico?

Nelastniške denarnice so varnejše od skrbniških, saj imate nadzor nad svojimi zasebnimi ključi.

Koli nelastniške denarnice potrebujejo KYC?

Ne, nelastniške denarnice ne potrebujejo KYC.

Katere kripto denarnice so skrbniške?

Coinbase, Binance in Gemini so nekateri primeri skrbniških kripto denarnic.

Katere kripto denarnice niso skrbniške?

MetaMask, Exodus in Trust Wallet so nekateri primeri nelastniških kripto denarnic.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..