Top kriptografija

  Kako hraniti zasebne ključe | Najboljše prakse

  Ko kupujete, prodajate ali hranite kriptovalute, morate vedeti, kako varno hraniti zasebne ključe. Tukaj je vodnik, ki vam bo pomagal zaščititi ključe pred drugimi.

  Kazalo vsebine

  Kako varno hraniti zasebne ključe?

  Navedeni so najpomembnejši postopki za izbiro najboljšega načina shranjevanja zasebnih ključev:

  Hramba strojne opreme

  Hardwarovske denarnice so posebne naprave, izdelane za varno shranjevanje ključev kriptovalut. Ločene so od vašega računalnika ali telefona, ki ju je mogoče vdreti.

  Te denarnice so zelo varne, saj ključi ostanejo v napravi. Ko opravite transakcijo, je ta tudi podpisana na napravi.

  Po izbiri lahko izbirate med temi napravami:

  • KeepKey je naprava, ki ustvarja in shranjuje zasebne ključe za vašo kriptovaluto. Z njo ga lahko tudi pošljete drugim. Ima velik zaslon, ki omogoča lažje preverjanje vaših transakcij. Ta trda denarnica podpira veliko različnih kriptožetonov.
  • Coldcard se osredotoča predvsem na varnost bitcoinov. Videti je kot majhen kalkulator z zaslonom OLED in stranskimi gumbi. Ima napredne varnostne funkcije, kot je čip z varnimi elementi, in ne potrebuje povezave z računalnikom).
  • BitBox02 podpira več kriptovalut. Ima priključka USB-C in A ter drsnik na dotik za interakcijo z uporabnikom. Naprava je tudi zelo preprosta in enostavna za uporabo.
  • Keystone za delovanje ne potrebuje povezave z internetom ali drugimi napravami. Za varno podpisovanje transakcij uporablja kode QR.
  • SafePal S je cenovno dostopna strojna denarnica, ki jo podpira podjetje Binance. Ponuja varnostno rešitev z zračno zaščito s kamero za skeniranje kod QR. Poleg tega je prijazna do mobilnih naprav, kar uporabnikom omogoča upravljanje njihovega premoženja.
  Hramba strojne opreme za shranjevanje zasebnih ključev

  Penilnice z več podpisi

  Podjetja pogosto uporabljajo denarnice, s katerimi se mora pred porabo denarja strinjati več kot ena oseba. Te se imenujejo denarnice z več podpisi. Z njimi lahko zagotovite, da vsako plačilo preveri in odobri več kot ena oseba.

  • V družinskem skrbništvu več podpisov pomeni, da se mora nekaj družinskih članov strinjati, preden uporabijo ali v nekaj vložijo denar. To preprečuje, da bi ena oseba zlorabila zaupanje.
  • Pri nakupu in prodaji denarnica multisig deluje kot posrednik. Kupec, prodajalec in posrednik se morajo vsi strinjati s prenosom sredstev. To zagotavlja, da se vsi držijo dogovora, preden denar preide iz rok v roke.
  • Za podjetje multisig denarnica omogoča, da se upravni odbor skupaj dogovori o velikih denarnih odločitvah. Tako morajo vsi reči „da“ veliki porabi ali velikim naložbam.
  • Burze kriptovalut uporabljajo multisig denarnice, da je večina denarja strank na varnem. Preden se denar lahko premakne, mora več delavcev reči „da“. To zmanjšuje možnost, da bi kdo ukradel ali vzel denar brez dovoljenja.

  Lokalni datotečni sistem

  Za varno shranjevanje zasebnih ključev v lokalnem datotečnem sistemu šifrirajte datoteko s ključi z močnim geslom in hranite medij za shranjevanje brez povezave na varnem mestu.

  Šifriranje celotnega diska

  Polno šifriranje diska z BitLockerjem (Windows), FileVaultom (macOS) ali LUKS (Linux) ščiti celotno vsebino diska, vključno z zasebnimi ključi. Fizični dostop do naprave ne bo ogrozil podatkov brez šifrirnega ključa.

  Pravice datotečnega sistema

  Nastavitev ustreznih dovoljenj za datoteke je ključnega pomena. V sistemih, podobnih Unixu, lahko z uporabo `chmod` omejite dostop do datoteke z zasebnim ključem, tako da jo lahko bere samo lastnik (način 600).

  Varnostni varnostni moduli (HSM)

  Za izjemno občutljive ključe lahko uporabite strojni varnostni modul. Moduli HSM so fizične naprave, namenjene upravljanju digitalnih ključev. So in so tudi odporne proti nedovoljenim posegom.

  Omejite dostop uporabnikov

  S temi ukrepi se lahko vaše podjetje zaščiti pred ljudmi, ki bi morda želeli zlorabiti ključe ali jih pomotoma deliti:

  Obvladovanje dostopa na podlagi vlog (RBAC)

  Organizacije pogosto uporabljajo RBAC za dodeljevanje dovoljenj uporabnikom glede na njihovo vlogo v organizaciji. S tem je zagotovljeno, da lahko do določenih podatkov ali sistemov dostopajo le pooblaščeni uporabniki. To pomaga zaščititi zasebne ključe in druge občutljive informacije.

  Časovne omejitve dostopa

  Dostop do zasebnih ključev lahko omejite za določen čas. Tako lahko uporabniki do ključev dostopajo le v času svojega delovnega časa. S tem se zmanjša možnost nepooblaščenega dostopa v času izven delovnega časa.

  Zahtevni nadzor dostopa (MAC)

  Na nekaterih mestih, na primer v vojski ali vladi, skrbno določijo, kdo lahko vidi določene informacije. Upoštevajo, katere vrste skrivnosti sme nekdo poznati, in to uskladijo s tem, kako tajne so informacije. To je namenjeno varovanju resnično pomembnih stvari, kot so tajne kode.

  Verifikacijsko spremljanje

  Verifikacijsko spremljanje pomeni, da pogosto preverjate zapise o transakcijah in naslove digitalnih denarnic. S tem zagotovite, da so vse transakcije v redu in da ni nezaželenega dostopa.

  Večfaktorska avtentikacija (MFA)

  MFA (večfaktorska avtentikacija) zahteva, da uporabniki za dostop do sistema predložijo več dokazil o identiteti, kot sta geslo in prstni odtis. To nepooblaščenim osebam precej otežuje vstop, saj morajo opraviti več varnostnih korakov.

  Upozornila v realnem času

  Sistemi lahko pošiljajo takojšnja opozorila, s katerimi opozarjajo na nenavadne dejavnosti, kot so transakcije iz novih naprav ali krajev, ki zahtevajo preverjanje lastnika.

  Izpolnjevanje zahtev

  V nekaterih sektorjih, kot je obdelava plačil, predpisi od podjetij zahtevajo sledenje dostopa do omrežij in občutljivih podatkov, kot to za podatke o imetnikih kartic zahteva standard PCI DSS.

  Upravljanje dnevnikov

  Verifikacijsko spremljanje zbira in pregleduje dnevnike iz različnih sistemov, da bi sledilo varnostnim dogodkom. Orodja SIEM zbirajo te dnevnike in tako dajejo popolno sliko o varnostnem stanju organizacije.

  Upravljanje dnevnikov

  Regularne posodobitve programske opreme

  Pomembno je, da je vsa programska oprema posodobljena. To vključuje aplikacije, ki jih uporabljate za upravljanje denarja in ključev. Posodobitve pomagajo odpraviti varnostne luknje in preprečiti vdor hekerjev.

  • Posodabljanje programske opreme je pomembno. Z njo lahko svoj računalnik zaščitite pred napadi. Leta 2017 je na primer slab program, imenovan WannaCry, napadel stare računalnike s sistemom Windows. Toda računalniki z najnovejšimi posodobitvami so bili varni.
  • S posodobitvami lahko dodate tudi nove funkcije in izboljšate delovanje programske opreme. Spletni brskalniki, kot sta Google Chrome in Mozilla Firefox, dobivajo posodobitve, zaradi katerih so varnejši in delujejo bolje.
  • Nekatera podjetja morajo upoštevati pravila za zagotavljanje varnosti informacij. Ta pravila, kot sta GDPR v Evropi ali HIPAA v ZDA, se lahko spremenijo. Posodabljanje programske opreme lahko podjetjem pomaga pri upoštevanju teh pravil.
  • Ko skupaj uporabljate več različnih programov, je pomembno, da posodobite vse programe. Če tega ne storite, lahko pride do težav ali varnostnih tveganj. Na primer, v omrežju veriženja blokov posodobitev vseh računalnikov poskrbi, da je omrežje varno in deluje pravilno.

  Zaščita pred ribarjenjem

  Različni napadi z zvijačo prisilijo ljudi, da izročijo svoje zasebne ključe. Pomembno je, da uporabnike naučite, kako prepoznati te prevare, in jih opozorite, naj ne delijo svojih ključev na spletu ali prek sporočil. Z uporabo dobrih e-poštnih filtrov in varnostnih ukrepov lahko zmanjšate tveganja za ribarjenje.

  • Uporaba večfaktorske avtentikacije (MFA)

  Vključitev večfaktorske avtentikacije (MFA) na vseh računih lahko z dodatnimi koraki, kot sta koda ali prstni odtis, za prijavo ščiti pred ribarjenjem. Tako je hekerjem težje dostopati do računov samo z ukradenim geslom in uporabniškim imenom.

  • Učenje o simulaciji ribarjenja

  Podjetja zaposlene usposabljajo za kibernetsko varnost tako, da jim pošiljajo lažna goljufiva e-poštna sporočila, da vidijo, kako se odzivajo, in ugotovijo, ali potrebujejo več usposabljanja.

  • Sodobne tehnologije za preprečevanje lažnih dejanj

  Tehnološka podjetja nenehno izdelujejo boljša orodja za preprečevanje ribarjenja. Ta orodja vas lahko opozarjajo na nevarna spletna mesta, filtrirajo slaba e-poštna sporočila in uporabljajo pametne tehnologije za odkrivanje novih groženj. Vsakdo bi moral ta orodja pogosto posodabljati, da bi ostal varen.

  • Domen-based Message Authentication, Reporting and Conformance (DMARC)

  DMARC je orodje, ki preprečuje ponarejanje e-pošte s preverjanjem e-poštnih sporočil s testi SPF in DKIM. Če e-poštno sporočilo ne opravi teh testov, DMARC sporoči ponudniku e-pošte, kako naj ga obravnava, in tako pomaga blokirati lažna e-poštna sporočila.

  Uporaba varnih omrežij

  Za dostop do denarnice in transakcije vedno uporabljajte varno, šifrirano povezavo, kot je VPN. Nikoli ne uporabljajte javnega omrežja Wi-Fi.

  • Napadi človeka sredi omrežja

  Javni Wi-Fi je enostavno vdreti. Ko ga uporabljate, lahko hekerji ukradejo vaše podatke, na primer gesla. Če uporabljate varnejšo internetno povezavo, ki kodira vaše podatke, jim je to težje storiti.

  • Odstranjevanje SSL

  Uporabite HTTPS za varen prenos podatkov v spletu. V nezavarovanih omrežjih lahko hekerji dostopajo do vaših podatkov in jih spreminjajo. Razmislite o orodjih za zaščito povezave.

  • Oddajanje podatkov prek omrežja Wi-Fi

  Orodja za „vohljanje“ po Wi-Fi lahko zajemajo podatke v javnih omrežjih. Varna omrežja za zaščito pred tem uporabljajo šifriranje WPA2 ali WPA3.

  • Rogue Wi-Fi Hotspots

  Bodite previdni pri uporabi javnega omrežja Wi-Fi. Preden se povežete, preverite omrežja, izogibajte se sumljivim omrežjem Wi-Fi in za zaščito podatkov uporabite omrežje VPN.

  Kako zaščititi zasebni ključ?

  Zaščita zasebnega ključa vključuje varno shranjevanje in nekaj postopkov varnega ravnanja. Upoštevajte naslednje nasvete:

  Never Share It

  Svoj zasebni ključ ohranite v tajnosti. Je kot ključ za sef – uporabljati ga smete samo vi.

  Uporabljajte močna gesla

  Če je vaš zasebni ključ opremljen z geslom, poskrbite, da bo to močno in edinstveno. Razmislite o uporabi upravitelja gesel za ustvarjanje in shranjevanje kompleksnih gesel.

  Update varnostno programsko opremo

  Poskrbite, da bo vsa varnostna programska oprema, vključno s protivirusnimi programi in programi proti škodljivi programski opremi, posodobljena. Tako se boste zaščitili pred novimi grožnjami, ki bi lahko bile usmerjene proti vašim zasebnim ključem.

  Bodite previdni na spletu

  Zlohotni napadi in zlonamerna programska oprema so pogoste taktike za krajo zasebnih ključev. Vedno preverite pristnost spletnih mest in e-poštnih sporočil, preden z njimi stopite v stik. Prav tako se izogibajte prenašanju datotek iz nezaupljivih virov.

  Množica podpisnih denarnic

  Za dodatno varnost, zlasti pri transakcijah z visoko vrednostjo, razmislite o uporabi denarnic z več podpisi. Te za odobritev transakcije zahtevajo več kot en zasebni ključ.

  Najboljše prakse za varno shranjevanje zasebnih ključev

  Ko se zgodi, ko je zasebni ključ kompromitiran?

  Ko se nekdo polasti vašega zasebnega ključa, ki je kot tajna koda, lahko pride do težav. Če je namenjen vaši denarnici s kriptovalutami, vam lahko ukrade kovance.

  Če je za vašo e-pošto, lahko bere in pošilja sporočila, če se izdaja za vas. Če je ukraden ključ strežnika podjetja, lahko tatovi najdejo in odnesejo tajne podatke. To lahko povzroči velike težave.

  Za zaščito zasebnih ključev morate uporabljati posebne varnostne naprave. Če je le mogoče, jih ne uporabljajte na internetu. Nekatere sodobne naprave imajo varna območja za shranjevanje teh ključev. Hranite jih lahko tudi v upravitelju gesel—digitalnem trezorju, ki je zaklenjen z geslom.

  Prepripravite varnostno kopijo ključev, da boste imeli kopijo, če bi šlo kaj narobe. Dostop do ključev dovolite le zaupanja vrednim osebam. Za večjo varnost redno menjajte ključe.

  Kaj storiti, če ste izgubili zasebni ključ?

  Če ste ga izgubili in nimate varnostne kopije, je situacija žal pogosto nepopravljiva, saj so zasebni ključi zasnovani tako, da jih je skoraj nemogoče regenerirati ali uganiti.

  Tole lahko storite:

  • Prvi korak je, da preverite, ali ste nekje shranili varnostno kopijo zasebnega ključa. To je lahko fizična kopija, pogon USB ali katera koli druga varna metoda varnostnega kopiranja, ki ste jo uporabili.
  • Če ste uporabljali denarnico ali storitev, ki zagotavlja obnovitveni stavek ali semenski stavek, boste morda lahko zasebne ključe obnovili z uporabo tega stavka. Pri poskusu obnovitve natančno upoštevajte navodila ponudnika storitve.
  • Če je bil vaš zasebni ključ povezan z računom na borzi ali storitvijo upravljane denarnice, se obrnite na njihovo podporo strankam. Čeprav ne morejo obnoviti vašega zasebnega ključa, bodo morda imeli protokole, ki vam bodo pomagali ponovno pridobiti dostop do računa.
  • Če ste uporabili vse možnosti in zasebnega ključa ne morete obnoviti, se boste morda morali sprijazniti z izgubo. Ta situacija je težka, vendar kaže, kako pomembno je zavarovati zasebne ključe

  Zaključek o varnosti zasebnih ključev

  Zasebni ključi so zelo pomembni za zagotavljanje varnosti vaše kriptovalute. Ko načrtuješ, kako varno shraniti zasebne ključe, uporabi strojne denarnice.V primerjavi z mehkimi denarnicami so varnejša možnost. Zato uporabi strokovne nasvete o tem kako jih izbrati.

  Svoje zasebne ključe vedno obdrži zase. Poskrbite, da boste uporabljali gesla, ki jih je težko uganiti. Prav tako vedno posodabljaj programsko opremo za zaščito svojega računalnika. Če nekdo drug dobi tvoj ključ, je lahko res hudo.

  Če pa ključ izgubite, ga je pogosto težko dobiti nazaj. Zato moraš vedno imeti varnostno kopijo in biti previden pri uporabi interneta.

  Pogosto zastavljena vprašanja

  Kako lahko varno shranim zasebni ključ?

  Zasebni ključ varno shranite z uporabo strojnih denarnic, varnih varnostnih kopij in ga nikoli ne delite.

  Kako lahko zavarujem svoj zasebni ključ?

  Zaščitite svoj zasebni ključ za kriptografijo z uporabo močnih gesel, denarnic z več podpisi in izogibanjem javnim omrežjem Wi-Fi.

  I je varno hraniti zasebni ključ v podatkovni zbirki?

  Hranjenje zasebnega ključa v zbirki podatkov je tvegano, razen če je šifriran in je zbirka podatkov ustrezno zavarovana.

  I je mogoče vdreti v kriptografske zasebne ključe?

  Kriptografske zasebne ključe je mogoče vdreti, če niso varno shranjeni ali če so varnostne prakse ohlapne.

  Katera so tveganja zasebnega ključa?

  Rizika zasebnega ključa vključujejo nepooblaščen dostop, krajo digitalnih sredstev in nepovratno izgubo, če je ključ izgubljen ali ogrožen.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..