Top kriptografija

  Zlati rudnik kriptovalut za leto 2024: Najbolj priljubljeni algoritmi za dokazovanje dela (Proof-of-Work Algorithms)

  Od leta 2022 do 2024: Dramatične spremembe v dobičkih rudarjenja kriptovalut

  Januarja 2024 se je lestvica najbolj donosnih omrežij za rudarjenje kriptovalut spremenila v primerjavi z letom 2022. Septembra 2022 je imela Kadena vodilni položaj kot primarni algoritem za rudarjenje dokazov o delu (PoW), ki je rudarjem omogočal pridobivanje Kadene (KDA). Trenutno pa prvo mesto najbolj donosnega omrežja PoW za rudarjenje zaseda kaspa (KAS), ki uporablja algoritem Kheavyhash.

  V nedeljo, 21. januarja, naj bi rudarjenje z 9,2 terahaša na sekundo (TH/s) hashpower Kheavyhash po trenutnih podatkih spletne strani asicminervalue.com prineslo približno 69 dolarjev na dan. Ta izračun vključuje dnevno stopnjo stroškov za električno energijo v višini 0,12 USD na kilovatno uro (kWh). Trenutno je bitcoinov algoritem SHA256 na drugem mestu po donosnosti, vendar je nedavni porast vrednosti grina (GRIN) algoritem Cuckatoo32 spodbudil k večjemu zaslužku.

  Ob enakih stroških električne energije v višini 0,12 USD na kWh lahko rudar z zmogljivostjo 36 grafov na sekundo (GPS) doseže dnevni dobiček 12,29 USD pri rudarjenju GRIN. Tesno sledi algoritem SHA256 iz Bitcoina, pri katerem lahko stroji z zmogljivostjo hashpower od 335 do 390 terahashov na sekundo (TH/s) prinesejo dnevni zaslužek od 10,60 do 11,52 USD ob predpostavki cene električne energije 0,12 USD na kWh. Vodilna proizvajalca teh naprav z visoko zmogljivostjo hashrash sta podjetji Bitmain in Microbt.

  V letu 2024 sta naslednja dva algoritma za rudarjenje, ki se ponašata z najvišjo donosnostjo, Ethash in Blake2B-Sia. Ethash je povezan s kriptovalutami, kot je ethereum classic (ETC), medtem ko lahko rudarji, vešči upravljanja Blake2B-Sia, pridobivajo siacoin (SC) in scprime (SCP). S skoraj 6 gigahash na sekundo (GH/s) hashrate ethaša se pričakuje, da se bo dnevno ustvarilo približno 10,40 USD, medtem ko se lahko s 17 terahash na sekundo (TH/s) rudarske moči Blake2B-Sia vsak dan pridobi približno 9,27 USD, če upoštevamo stroške električne energije v višini 0,12 USD na kilovatno uro (kWh).

  Za algoritmom Blake2B-Sia sta na lestvici donosnosti uvrščena algoritma X11 in Kadena. Valute, ki jih je mogoče rudariti s sistemom X11, vključno z valutama dash (DASH) in cannabiscoin (CANN), lahko ob ustrezni hitrosti hashrate prinesejo razumno donosnost. Natančneje, z ocenjeno hitrostjo hashrate 2 terahash na sekundo (TH/s) X11 je mogoče dnevno ustvariti približno 7,57 USD. Kot smo že omenili, je algoritem Kadena zdrsnil na lestvici, vendar lahko precejšnjih 177 TH/s hashrate algoritma Kadena še vedno ustvari približno 7,47 USD na dan.

  Opazno je, da se je donosnost rudarjenja Scrypta v primerjavi z vrhuncem septembra 2022 zmanjšala. Scrypt, ki je odgovoren za rudarjenje litecoina (LTC) in dogecoina (DOGE), je bil takrat na drugem mestu po donosnosti. Trenutno rudarjenje Scrypt zaseda 12. mesto med najbolj dobičkonosnimi algoritmi in zaostaja za drugimi, kot so Handshake, 2, Randomx in Cryptonightr. Ethash je pred nadgradnjo Ethereuma, znano kot The Merge, ki se je zgodila 15. septembra 2022, prej užival prevladujoč položaj med algoritmi za rudarjenje. Od tega ključnega dogodka je njegova dobičkonosnost doživela razmeroma slabo uspešnost.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..