Top kriptografija

  Vpliv ameriškega dolga na kriptovalute, ki spreminja pravila igre

  Trg kriptovalut nestrpno pričakuje razsodbo ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo o vlogah za promptne sklade ETF za bitcoin, ki bo izrečena ta teden. To pričakovanje je razumljivo, saj mnogi menijo, da bi lahko ETF, osredotočen na sam BTC in ne na terminske pogodbe, povezane s to kriptovaluto, usmeril milijarde tako malih kot institucionalnih vlagateljev.

  Po tem je na obzorju še en pomemben dogodek, in sicer napoved četrtletnega refinanciranja (QRA) iz urada ameriške finančne ministrice Janet Yellen, ki je predvidena za 29. januar.
  Ker dolg in primanjkljaj po obdobju Covida naraščata, so posebnosti v zvezi z zahtevami po trimesečnem zadolževanju ter obsegom in trajanjem avkcij obveznic deležne večje pozornosti.

  Avgusta je ministrstvo za finance z opazno potezo nakazalo, da namerava prvič po več kot dveh letih povečati prodajo, in napovedalo nadaljnja povečanja. Vendar je 1. novembra razkrilo načrt, da si bo v tem četrtletju izposodilo 776 milijard USD, kar je precej manj od prejšnjih napovedi, in to spremembo pripisalo zmanjšani prodaji 10-letnih zakladnih menic. Zaradi tega nepričakovanega razvoja se je 10-letna donosnost oziroma obrestna mera na dolgem koncu leta umaknila z vidne meje 5% in leto zaključila pri 3,86%. Temeljno načelo je, da so cene obveznic in donosi v obratnem sorazmerju.

  Desetletna ameriška obveznica na splošno velja za eno najbolj varnih naložb na svetu, njena obrestna mera pa služi kot globalna referenčna točka. Padec te tako imenovane netvegane obrestne mere je verjetno spodbudil apetit po tveganju v finančnih sektorjih, kar je povečalo povpraševanje po bitcoinih in delnicah. (Medtem ko so špekulacije o ETF-jih spodbudile porast, so ugodni premiki donosov ta trend še okrepili.)

  Vendar pa bi lahko prihodnja napoved razkrila višjo projekcijo zadolževanja od pričakovane, kar bi lahko predstavljalo izziv, meni Quinn Thompson, vodja oddelka za kapitalske trge in rast v družbi Maple Finance. Po poročanju CNN je ministrstvo za finance med napovedjo 30. oktobra za prvo četrtletje napovedalo izposojo v višini 816 milijard dolarjev, kar je bil rekord za to obdobje.

  “V kratkem bomo 29. januarja objavili prihajajočo QRA finančnega ministrstva, ki za trge ne bi smela prinesti enako veselih rezultatov kot v zadnjem četrtletju,” je Thompson zapisal 7. januarja v svojem glasilu. “Dolgoročne obrestne mere so zdaj nižje za ~100 bazičnih točk in Yellenova bi morala to izkoristiti tako, da bi terminirala nekaj dolga. To bi moralo biti vihar, ki bi moral biti v ospredju za obveznice UST.”

  Scenarij večjega zadolževanja v kombinaciji s povečano prodajo 10-letnih obveznic bi lahko vplival na dvig donosnosti referenčnih obveznic, kar bi lahko potencialno umirilo rast tvegano usmerjenih sredstev.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..