Top kriptografija

  Velika letna izguba največjega rudarja bitcoinov

  V zadnjih nekaj letih se je povečalo zanimanje institucij za Bitcoin (BTC). Število in tržna kapitalizacija podjetij za rudarjenje bitcoinov, s katerimi se javno trguje, sta se povečala, kar je pritegnilo pozornost velikih akterjev, kot je BlackRock.

  Vendar finančna uspešnost teh podjetij kaže na velike izzive, ki so pred njimi. Natančneje, podatki družbe CompaniesMarketCap kažejo, da je skupna izguba 17 podjetij v sektorju znašala 2,75 milijarde dolarjev.

  Podjetje Bit Digital (NASDAQ: BTBT) izstopa kot “najbolj dobičkonosno” javno podjetje za rudarjenje bitcoinov. Presenetljivo je, da je njegov neto dobiček v višini negativnih 28,39 milijona dolarjev od četrtega četrtletja leta 2022 vodilni na seznamu, pri čemer ima BTBT tržno kapitalizacijo v višini 300 milijonov dolarjev.

  Omembe vredne izgube družbe Bit Digital pri rudarjenju bitcoinov

  Rezultati za tri najbolj dobičkonosna podjetja za rudarjenje bitcoinov, s katerimi se javno trguje

  Nasprotno pa so se vodilna tri podjetja za rudarjenje bitcoinov, s katerimi se javno trguje, od svoje prve javne ponudbe delnic soočila z znatnimi izgubami.

  Med temi vodilnimi ponudniki so podjetja Marathon Digital Holdings (NASDAQ: MARA), Riot Blockchain (NASDAQ: RIOT) in Hut 8 Mining (NASDAQ: HUT), ki se ponašajo s tržnimi kapitalizacijami v višini 4,85 milijarde USD, 3,52 milijarde USD in 2,86 milijarde USD.

  Pomembno je, da je družba MARA poročala o izgubah v višini 380 milijonov dolarjev. Podjetje RIOT se je odrezalo nekoliko bolje s 300 milijoni dolarjev izgube, medtem ko je podjetje HUT obstalo kot podjetje s sorazmerno manjšo izgubo v višini 38,88 milijona dolarjev.

  Izzivi rudarjenja bitcoinov kot podjetja

  Rudarjenje bitcoinov deluje v zelo konkurenčnem okolju, kjer se uspeh pogosto konča po scenariju “zmagovalec vzame vse”. Približno vsakih 10 minut en subjekt izkoplje blok in pobere nagrado v obliki subvencij za blok ali pristojbin.

  Vendar pa je ta podvig povezan z vse višjimi stroški, zlasti ko v boj vstopa več udeležencev. Postopek rudarjenja postaja vedno bolj zahteven, saj zahteva večjo računalniško moč in s tem povezane stroške, da se ohranijo enake možnosti za potrditev bloka.

  Poleg tega morajo ti subjekti po uspešnem rudarjenju bloka in zagotovitvi nagrade zaslužene BTC likvidirati, da pokrijejo stroške poslovanja in izpolnijo obveznosti. Ta dinamika pomeni, da je dobičkonosnost podjetij za rudarjenje bitcoinov tesno povezana s tržno vrednostjo bitcoinov in stopnjo centralizacije v omrežju.

  Nasprotno pa večja centralizacija predstavlja tveganje za notranjo varnost Bitcoina in lahko vpliva na njegovo zaznano vrednost, kar predstavlja zapleten izziv, ki ga morajo ta podjetja rešiti za trajno preživetje.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..