Najboljše kriptovalute

  Skrivna naložba črnogorskega premiera v podjetje Terraform Labs Do Kwona

  Skoraj teden dni po tem, ko je podjetje Terraform Labs doseglo poravnavo z ameriško Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC), so nove podrobnosti iz aprilskega sodnega dokumenta ponovno sprožile še eno polemiko v zvezi s propadlim kriptoprojektom.

  SEC razkriva črnogorskega premiera kot zgodnjega vlagatelja v Terra

  Poročilo črnogorskega medija Vijesti je razkrilo, da je predsednik vlade Milojko Spajić, ki je funkcijo prevzel oktobra 2023, aprila 2018 v podjetje Terraform Labs s sedežem v Singapurju vložil 75.000 USD. S to naložbo je bilo kupljenih 750.000 žetonov Terra (LUNA).

  Črnogorski premier Milojko Spajić je v podjetje Terraform Labs vložil 75.000 dolarjev

  Po navedbah poročila je bil Spajić med začetnimi vlagatelji, svojo naložbo pa je izvedel le nekaj dni pred uradno registracijo podjetja Terraform Labs v Singapurju 23. aprila 2018.

  Razkritje izhaja iz sodnega dokumenta, ki ga je vložila komisija SEC. Pred razkritjem teh dokumentov je črnogorski premier trdil, da ni nikoli osebno investiral v podjetje Terraform Labs.

  Namesto tega je trdil, da je naložbo izvedlo singapursko podjetje Das Capital SG, v katerem je delal med letoma 2017 in 2020. Vendar je v sodnih dokumentih SEC Spajić naveden kot eden od prvih vlagateljev, saj je na pogodbi z dne 17. aprila 2018 navedeno njegovo ime.

  Spajić je eden od prvotnih vlagateljev v podjetje Terraform Labs

  Terraform Labs’ 40 milijard dolarjev vreden kolaps

  Podjetje Terraform Labs je ustvarilo kriptožetona LUNA in TerraUSD (UST), ki sta nekoč dosegla tržno kapitalizacijo v višini 2 milijard dolarjev. Vendar je propad žetonov maja 2022 s trga kriptovalut izbrisal skoraj 40 milijard dolarjev. Ta zlom ni opustošil le kripto ekosistema, temveč je povzročil tudi propad več kripto hedge skladov, ki so te žetone uporabljali kot zavarovanje.

  Aprila 2024 je porota v civilni zadevi, ki jo je sprožila SEC, podjetje Terraform Labs in njegovega soustanovitelja Do Kwona spoznala za kriva goljufije vlagateljev. Kwona so marca 2023 aretirali mednarodni organi pregona, potem ko se je več mesecev izmikal prijetju.

  Pojav novih dokumentov, ki vzpostavljajo neposredno investicijsko pogodbo med Spajićem in družbo Terraform Labs, bi lahko za predsednika vlade pomenil precejšnje težave. Pred tem namreč ni razkril svoje osebne finančne udeležbe v projektu, kar sproža vprašanja o njegovi preglednosti in morebitnih navzkrižjih interesov.

  Te ugotovitve bodo verjetno sprožile nadaljnji nadzor in razpravo, tako v Črni gori kot v širši kripto skupnosti. Ko bo na dan prišlo več informacij, bodo posledice za Spajićevo politično kariero in tekoče preiskave podjetja Terraform Labs morda še globlje.

  Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..