SEC odobril vseh 11 promptnih Bitcoin ETF-jev – sprememba igre za vlagatelje v kriptovalute!

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je odobrila 11 borzno trgovalnih skladov (ETF) Spot Bitcoin, kar predstavlja pomemben mejnik za industrijo bitcoinov. S to potezo se institucionalnim in malim vlagateljem odpirajo možnosti za sodelovanje v največjem svetovnem digitalnem redkem premoženju brez potrebe po neposrednem lastništvu, s čimer se Bitcoin razlikuje od drugih altcoinov.

Dolgo pričakovani debut promptnega ETF za Bitcoin

Med ETF-ji z zeleno lučjo so ponudbe uveljavljenih subjektov, kot so BlackRock, Grayscale, Bitwise in Hashdex, pa tudi drugih, med njimi ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie in Franklin Templeton. Ta raznolik nabor odobritev odraža vse večje sprejemanje in zanimanje za vključevanje naložb v bitcoine na glavne finančne trge.

Ti skladi Spot Bitcoin ETF se razlikujejo od predhodno odobrenih terminskih skladov ETF Bitcoin, saj imajo dejansko digitalno premoženje namesto pogodb o izvedenih finančnih instrumentih, vezanih nanj. Ta strateška poteza velja za odziv na razvijajočo se pokrajino, saj vlagateljem zagotavlja bolj neposredno in regulirano pot za dostop do trga digitalnega premoženja.

Ključne sodne odločitve so spodbudile SEC, da spremeni svoje stališče

Odločitev SEC sledi pomembni sodni odločitvi iz avgusta 2023, ki je razveljavila zavrnitev vloge družbe Grayscale za preoblikovanje njenega sklada Grayscale Bitcoin Trust v promptni Bitcoin ETF. Kot je namignil Gary Gensler, predsednik SEC, je imel ta pravni precedens ključno vlogo pri tem, da je SEC moral ponovno oceniti svoje stališče do Spot Bitcoin ETF-ov.

Komisija SEC je nedavno glasovala o odobritvi Bitcoin ETF, pri čemer je Gary Gensler glasoval za odobritev. Vplivno stališče Genslerja kot predsednika SEC kaže na morebitne spremembe predpisov o naložbah v kriptovalute.

Vlagatelji se zdaj lahko veselijo priročnejšega dostopa do gibanja cen Bitcoina prek delnic ETF, s čimer odpade potreba po neposrednem lastništvu ali pomisleki glede samopreskrbe. To je pripravljeno pritegniti različne vlagatelje, od institucionalnih akterjev do malih strank, in jim omogočiti sodelovanje na trgu digitalnega premoženja prek običajnih borznoposredniških računov.

Postopek odobritve ETF je vključeval temeljito preučitev vlog različnih podjetij, od katerih je vsako razkrilo svoje pristojbine za upravljanje Bitcoin ETF. Predvsem BlackRock, največji svetovni upravljavec premoženja, namerava uporabljati 0,2-odstotno provizijo, dokler sklad ne zbere 5 milijard dolarjev sredstev v upravljanju (AUM). Sledita podjetji Bitwise in Ark 21Shares, ki predlagata pristojbine v višini 0,24 % oziroma 0,25 %. Grayscale ima trenutno najvišjo stopnjo provizije, ki znaša 1,5 %.

Začetek trgovalnih dejavnosti

Po premagani regulativni oviri se zdaj pozornost preusmerja na začetek trgovanja s temi ETF-ji. Analitiki napovedujejo znatne prilive v promptne ETF-je Bitcoin, pri čemer se ocene gibljejo od 2,4 milijarde dolarjev v prvem četrtletju leta 2024 do potencialnih prilivov v višini 14 milijard dolarjev v prvem letu.


Zelena luč za Spot Bitcoin ETF-je predstavlja dolgo pričakovani dosežek za Bitcoin industrijo, ki prinaša novo legitimnost in večjo dostopnost trga. Z uvedbo teh ETF-ov v ameriško finančno okolje je zaznamovano ključno obdobje pri vključevanju digitalnega premoženja v običajne naložbene portfelje. Vlagatelji in industrijski navdušenci bodo pozorno spremljali posledice teh napredkov na širši ekosistem digitalnega premoženja.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake