Top kriptografija

  Razcvet kriptovalut v letu 2023: razkriti prilivi v višini 2,2 milijarde dolarjev

  V primerjavi z letom poprej so se pri naložbenih produktih v kriptovalute leta 2023 povečali prilivi, pri čemer je BTC pritegnil več kot 1,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 86 % skupnega priliva.

  Družba CoinShares je poročala, da so naložbeni produkti v kriptovalute v zadnjem tednu leta 2023 zbrali prilive v višini 243 milijonov USD, kar je vrhunec letnih prilivov v višini 2,2 milijarde USD. Te številke izhajajo iz žetonov, s katerimi je bilo opravljeno poslovanje v letu 2023.

  Skladi za bitcoin so zabeležili največje prilive med vsemi kriptovalutami, saj so zbrali več kot 1,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 86 % vseh prilivov. Nasprotno pa si je Solana s prilivi v višini 167 milijonov dolarjev zagotovila oddaljeno drugo mesto. Vendar sta od tega vzorca odstopala produkta, s katerima se trguje na borzi (ETP) Multi-Asset in Binance, ki sta zabeležila neto odlive v višini 18 milijonov USD oziroma 1 milijon USD.

  V primerjavi z letom 2022 je bilo pri naložbenih produktih v kriptovalute opaziti manjše prilive. Vodilni so bili skladi za bitcoine s prilivi v višini 388 milijonov USD, kar je predstavljalo 47,5 % vseh prilivov v višini 816 milijonov USD. Multi-Asset so zaostajali s prilivi v višini 272 milijonov USD, medtem ko je bil pri Binance zabeležen odliv v višini 24 milijonov USD.

  Prevladujoča bikovska faza za produkte kripto skladov se je navidezno začela v tednu, ki se je začel 29. septembra. Pred tem so ti skladi v osmih od prejšnjih devetih tednov doživeli odlive.

  ETP-ji delujejo kot naložbeni nosilci z vrednostnimi papirji ali delnicami, ki so prilagojeni tako, da odražajo uspešnost določenega sredstva. Na področju kriptovalut ETP običajno sledijo vrednosti kriptovalut s prevladujočo tržno kapitalizacijo, kot sta bitcoin ali eter. Nekateri vlagatelji se odločijo za to posredno izpostavljenost cenam kriptovalut, pri čemer uporabljajo sklade, namesto da bi imeli sredstva neposredno v lasti. Ta pristop vlagateljem omogoča, da imajo delnice takšnih skladov v okviru običajnih borznoposredniških računov.

  2. januarja je cena Bitcoina prvič po skoraj dveh letih presegla 45.000 dolarjev, saj se povečuje pričakovanje, da bo na ameriškem trgu predvidoma odobren sklad za trgovanje na borzi (ETF) Bitcoin spot.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..