Opozorilo za Bitcoin: Rezerve borze padajo na nove najnižje vrednosti

V prvih dneh aprila je trg kriptovalut doživel pomemben mejnik, saj so rezerve bitcoinov (BTC), ki jih imajo borze, padle na najnižjo raven doslej, in sicer pod 2 milijona BTC. Zaradi tega razvoja je na teh platformah ostalo na voljo manj kot 10 % celotne ponudbe Bitcoina v obtoku. Tako drastično zmanjšanje razpoložljivih rezerv bitcoinov predstavlja scenarij, po katerem bi lahko porast povpraševanja potencialno privedel do opaznega krčenja ponudbe.

<p>Podrobni podatki, pridobljeni od CryptoQuant 8. aprila, kažejo, da je vsota BTC, ki so prisotni v vseh priznanih denarnicah borz, znašala približno 1,94 milijona BTC. Ta številka ustreza skoraj 9,8 % celotne ponudbe Bitcoina v obtoku, ki po zadnjih štetjih znaša 19,67 milijona kovancev.</p>

Opazovanja razkrivajo stalen trend upadanja rezerv na borzah, saj so julija 2021 dosegle zenit v višini 2,85 milijona BTC. To zmanjšanje je mogoče pripisati predvsem temu, da se vlagatelji v bitcoine odločajo za prenos svojih imetij iz skrbništva borz, kar je strateška poteza, ki odraža prednost dolgoročnega imetništva pred takojšnjo prodajo ali trgovanjem.

Trenutno se z bitcoini trguje po ceni 69.892 USD, s čimer se približuje psihološko pomembni meji 70.000 USD.

Razumevanje ponudbenih šokov in njihovega vpliva na cene bitcoinov

Za ponudbeni šok na trgu bitcoinov je značilno hitro zmanjšanje količine bitcoinov, ki so na voljo za trgovanje na borzah, kar sovpada z velikim porastom povpraševanja. To neravnovesje med nakupnimi in prodajnimi pritiski po naravi stvari vodi v zvišanje cen Bitcoina zaradi povečane konkurence za omejeno ponudbo.

Eden ključnih vzrokov za šok zaradi ponudbe je znaten umik Bitcoina z borz, kar povzroči omejeno ponudbo za trgovanje, ta pa lahko pospeši občuten porast tržne vrednosti Bitcoina.

Poleg tega pojav razpolovitve Bitcoina približno vsaka štiri leta znatno okrepi učinke ponudbenega šoka. Po halvingu se nagrada za rudarjenje novih bitcoinov prepolovi, kar zmanjša dotok novih kovancev na trg.

Časopis Bitcoin Magazine meni, da ti skupni dejavniki – zmanjševanje rezerv na borzi in dogodek razpolovitve – pripravljajo teren za skorajšnji šok pri ponudbi bitcoinov.

Posledično se pričakuje, da bo kombinacija zmanjšane stopnje ustvarjanja novih bitcoinov s stalnim zmanjševanjem rezerv bitcoinov na borzah okrepila gospodarsko dinamiko, ki je v igri. Posledično bo naraščajoče povpraševanje ob vse manjši ponudbi verjetno povzročilo izrazito naraščanje cen Bitcoina.

Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..