Kako trgovati s kriptovalutami | Vodnik za začetnike

V tem vodniku za začetnike o trgovanju s kriptovalutami vas bomo popeljali skozi postopek nakupa in prodaje digitalnega premoženja na borzi kriptovalut. Kriptovalute za varnost uporabljajo kriptografijo in so običajno decentralizirane, kar pomeni, da jih ne nadzorujejo vlade ali banke.

Ta vodnik je namenjen začetnikom, da bi jim pomagal razumeti osnove trgovanja s kriptovalutami.

Kazalo vsebine

Ko je trgovanje s kriptovalutami?

Trgovanje s kriptovalutami vključuje izmenjavo digitalnih ali virtualnih žetonov na specializiranih platformah. Ti žetoni, znani kot kriptovalute, za zagotavljanje varnosti uporabljajo kriptografske tehnike. Delujejo decentralizirano, brez nadzora vlad ali finančnih institucij.

Kako deluje promptno trgovanje s kriptovalutami?

Spotno trgovanje s kriptovalutami deluje tako, da kupujete in prodajate kriptovalute na borzi kriptovalut. Ko kupite kriptovaluto, v bistvu zamenjate svojo fiat valuto (npr. USD, EUR, JPY) za kriptovaluto. Ko kriptovaluto prodate, kriptovaluto v bistvu zamenjate nazaj za svojo fiat valuto.

Pri trgovanju s kriptovalutami lahko uporabite dve glavni vrsti naročil:

 • Tržna naročila se izvršijo takoj po trenutni tržni ceni.
 • Limitna naročila določajo ceno, po kateri želite kupiti ali prodati kriptovaluto. Vaše naročilo bo izvršeno, če bo tržna cena dosegla vašo mejno ceno.
Načini trgovanja s kriptovalutami.

Način trgovanja s kriptovalutami

Najdete štiri glavne vrste promptnega trgovanja s kriptovalutami:

 • dnevno trgovanje vključuje nakup in prodajo kriptovalut v kratkem časovnem obdobju, običajno v nekaj urah ali minutah.
 • Trgovanje na nihaj vključuje nakup in prodajo kriptovalut v daljšem časovnem obdobju, običajno v dnevih, tednih ali mesecih.
 • Trgovanje s pozicijami vključuje posedovanje kriptovalute za daljše obdobje, običajno mesece ali leta.
 • Spekulacijsko trgovanje vključuje nakup in prodajo kriptovalut na podlagi špekulacij o prihodnjih gibanjih cen.

Dnevno trgovanje

Dnevno trgovanje je kratkoročna strategija trgovanja, ki vključuje nakup in prodajo kriptovalut v kratkem obdobju, običajno v nekaj urah ali minutah. Cilj dnevnih trgovcev je, da s hitrim nakupom in prodajo kriptovalut izkoristijo majhna nihanja cen kriptovalut.

Prednosti

 • Velik potencial za dobiček: Dnevno trgovanje ima potencial za ustvarjanje visokih dobičkov, saj je mogoče izkoristiti majhna nihanja cen.
 • Visoka likvidnost: Tržišča kriptovalut so zelo likvidna, kar omogoča hiter in enostaven nakup in prodajo kriptovalut.
 • Nizki stroški transakcij: Burze kriptovalut imajo običajno nizke stroške transakcij, kar lahko zmanjša skupne stroške dnevnega trgovanja.

Slabosti

 • Visoko tveganje: Dnevno trgovanje je strategija z visokim tveganjem in veliko verjetnostjo izgube denarja.
 • zahteva veliko spretnosti: Dnevno trgovanje zahteva poglobljeno razumevanje tehnične analize in tržne psihologije za prepoznavanje donosnih trgovalnih priložnosti.
 • Velik stres: Dnevno trgovanje je lahko zelo stresno, saj morajo trgovci pod pritiskom sprejemati hitre odločitve.
 • Zahteva veliko časa: Dnevno trgovanje zahteva veliko časa in truda za spremljanje trga in sprejemanje trgovalnih odločitev.

Dnevno trgovanje je lahko donosna strategija za izkušene trgovce, ki jim ustreza visoko tveganje in imajo veliko časa, ki ga lahko namenijo trgu. Vendar je treba opozoriti, da dnevno trgovanje ni primerno za vsakogar in da obstaja velika verjetnost izgube denarja.

Trgovanje s swingom

Trgovanje Swing je srednjeročna trgovalna strategija, ki vključuje nakup in prodajo kriptovalut v nekoliko daljšem časovnem obdobju, običajno v dnevih, tednih ali mesecih. Trgovci Swing prepoznavajo trende na trgu kriptovalut in si prizadevajo izkoristiti te trende z nakupom kriptovalut, ko so podcenjene, in prodajo, ko so precenjene.

Prednosti

 • Manjše tveganje kot pri dnevnem trgovanju: Trgovanje s swingom je manj tvegano od dnevnega trgovanja, saj trgovcem ni treba sklepati tako pogostih poslov.
 • več časa za ugotavljanje in analiziranje trendov: Trgovci s kriptovalutami imajo več časa za prepoznavanje in analiziranje trendov na trgu kriptovalut, kar povečuje njihove možnosti za sklepanje donosnih poslov.
 • Zmanjšan stres: Trgovanje s swingom je manj stresno od dnevnega trgovanja, saj trgovcem ni treba sprejemati hitrih odločitev pod pritiskom.

Slabosti

 • Majši potencial za dobiček: Trgovanje s swingom nima enakega potenciala za dobiček kot dnevno trgovanje, saj trgovci ne sklepajo toliko poslov.
 • Zaželeno je globlje razumevanje tržnih trendov: Trgovci s swingom morajo imeti globlje razumevanje tržnih trendov, da lahko prepoznajo donosne trgovalne priložnosti.
 • Trgovalne provizije lahko zmanjšajo dobiček: Trgovanje s swingom je lahko dražje od dnevnega trgovanja, saj se trgovcem običajno zaračunajo višje transakcijske provizije.

Trgovanje s swingom je lahko donosna strategija za trgovce, ki jim ustreza zmerno tveganje in imajo zmerno količino časa, ki ga lahko namenijo trgu. Gre za manj stresen in bolj obvladljiv pristop od dnevnega trgovanja, ki trgovcem omogoča, da izkoristijo večje tržne trende. Vendar je treba opozoriti, da swing trgovanje ni primerno za vsakogar in da obstaja tveganje izgube denarja.

Trgovanje s pozicijami

Trgovanje s pozicijami je dolgoročna strategija trgovanja, ki vključuje posedovanje kriptovalute daljše časovno obdobje, običajno mesece ali leta. Pozicijski trgovci verjamejo v dolgoročni potencial kriptovalut in so pripravljeni preživeti kratkoročna nihanja, da bi imeli koristi od splošne rasti trga.

Prednosti 

 • Manjše tveganje kot pri dnevnem in swing trgovanju: Trgovanje s pozicijami velja za najmanj tvegano vrsto trgovanja s kriptovalutami. Po eni strani na pozicijske trgovce manj vplivajo kratkoročna nihanja, namesto tega se zanašajo na dolgoročno rast trga kriptovalut.
 • več možnosti za dobiček: Trgovanje s pozicijami lahko ustvari večje dobičke kot dnevno trgovanje in swing trgovanje, saj trgovci kriptovalute držijo dlje časa.
 • Manjša časovna obveznost: Pozicijskim trgovcem ni treba porabiti toliko časa za spremljanje trga in sprejemanje trgovalnih odločitev kot dnevnim trgovcem ali swing trgovcem.

Slabosti

 • Zmanjšana sposobnost odzivanja na spremembe na trgu: Pozicijski trgovci se lahko manj odzivajo na nenadne spremembe na trgu ali spremembe razpoloženja, kar lahko privede do zamujenih priložnosti.
 • Potrebno je dobro poznavanje trga kriptovalut: Pozicijski trgovci morajo dobro poznati trg kriptovalut, vključno z njegovimi osnovami, trendi in tveganji.
 • Večja ranljivost za padce na trgu: Pozicijski trgovci so bolj ranljivi za padce na trgu, saj imajo svoj kapital dalj časa vezan v kriptovalutah.

Trgovanje s pozicijami je lahko donosna strategija za trgovce, ki jim ustreza zmerno do visoko tveganje in imajo dolgoročno naložbeno obzorje. Gre za manj zahteven pristop od dnevnega trgovanja ali swing trgovanja, vendar zahteva globlje razumevanje trga kriptovalut in trendov. Vendar je treba opozoriti, da pozicijsko trgovanje ni primerno za vsakogar in da obstaja precejšnje tveganje izgube denarja.

Trgovanje s pozicijami

Spekulacijsko trgovanje je zelo tvegana trgovalna strategija, ki vključuje nakup in prodajo kriptovalut na podlagi špekulacij o prihodnjih gibanjih cen. Špekulanti poskušajo predvideti prihajajoče dogodke ali spremembe na trgu kriptovalut, ki bi lahko vplivali na cene.

Prednosti

 • Potencial za visoke dobičke: Špekulacijsko trgovanje ima potencial za ustvarjanje visokih dobičkov, saj lahko trgovci izkoristijo velika nihanja cen.
 • Sposobnost odzivanja na spremembe na trgu: Trgovci s spekulacijo se lahko hitro odzovejo na nenadne premike na trgu ali spremembe razpoloženja, kar lahko vodi do dobičkonosnih priložnosti.
 • Manjša časovna obveznost: Trgovanje s spekulacijami je lahko strategija z relativno majhno časovno obveznostjo, saj trgovci ne potrebujejo toliko časa za spremljanje trga kot pozicijski ali swing trgovci.

Slabosti

 • Visoko tveganje: Trgovanje s spekulacijami velja za najbolj tvegano vrsto trgovanja s kriptovalutami. To je zato, ker se trgovci pri predvidevanju prihodnjih gibanj cen zanašajo na svojo presojo, kar je lahko zelo težko.
 • Zaželeno je dobro razumevanje tržne psihologije: Trgovanje s špekulacijami zahteva dobro razumevanje tržne psihologije, saj morajo trgovci predvideti, kako se bodo vlagatelji odzvali na novice in dogodke.
 • Večja volatilnost kot pri drugih strategijah trgovanja: Spektakularno trgovanje je bolj nestanovitno kot druge strategije trgovanja, saj so trgovci izpostavljeni celotnemu razponu gibanja cen na trgu kriptovalut.
 • večja verjetnost izgube: Pri trgovanju s špekulacijami je večja verjetnost izgube kot pri drugih strategijah trgovanja, saj temelji na špekulacijah in ne na temeljni analizi.

Spekulacijsko trgovanje je lahko donosna strategija za izkušene trgovce, ki jim ustreza visoko tveganje in dobro razumejo tržno psihologijo. Gre za pristop z visokimi tveganji, ki zahteva skrbno načrtovanje in disciplino. Vendar je treba opozoriti, da špekulativno trgovanje ni primerno za vsakogar in da obstaja precejšnje tveganje izgube denarja.

Poznavanje trga

Pri učenju trgovanja s kriptovalutami je ključnega pomena razumevanje trga, zlasti za začetnike. Trg kriptovalut je zelo spremenljiv in zapleten, zato je za sprejemanje premišljenih odločitev o trgovanju nujno dobro poznavanje dejavnikov, ki vplivajo na gibanje cen.

Kako deluje trg kriptovalut

Tržišče kriptovalut deluje globalno na decentraliziranem omrežju peer-to-peer, ki uporabnikom omogoča neposreden nakup, prodajo in trgovanje. Odporen je na nadzor posameznega subjekta, zato z javnimi zapisi v verigi blokov zagotavlja odprtost, dostopnost in preglednost.

Povečanje likvidnosti omogoča nemoteno izvajanje transakcij, vendar je trg znan po svoji visoki nestanovitnosti, ki predstavlja tako tveganja kot priložnosti. Ker je manj reguliran kot tradicionalni trgi, vključuje različne udeležence, tržne metrike pa spremljajo trende v širšem ekosistemu borz, denarnic in plačilnih procesorjev. 

Trendi na področju kriptovalut.

Tržni trendi in analiza

Tržišče kriptovalut beleži skokovit porast sprejemanja, pri čemer podjetja, institucije in posamezniki spodbujajo povečano povpraševanje in širijo tržno kapitalizacijo. Institucionalni vlagatelji prispevajo k likvidnosti in stabilnosti, s čimer kriptovalute legitimirajo kot priznan razred sredstev. 

Razvijalci uvajajo nove aplikacije, s čimer povečujejo uporabnost kriptovalut in dodatno spodbujajo njihovo sprejetje. Globalni regulativni razvoj oblikuje tržno okolje. Kljub opazni nestanovitnosti cen trg kriptovalut ponuja trgovalne priložnosti za vlagatelje, ki ne prenašajo tveganja. 

Tekmovalna analiza vključuje pregled grafikonov za iskanje trendov, medtem ko temeljna analiza ocenjuje notranjo vrednost na podlagi tehnologije, primerov uporabe, ekipe in skupnosti. Analiza razpoloženja meri javno mnenje, analize ekosistema in regulativne analize pa ponujajo vpogled. 

Neprekinjen razvoj trga zahteva nenehno raziskovanje in budnost za utemeljene naložbene odločitve.

Faktorji, ki vplivajo na cene kriptovalut

Veliko ključnih dejavnikov oblikuje nestanovitnost trga kriptovalut. Tržna dinamika ponudbe in povpraševanja poganja nihanje cen, pri čemer povečana uporaba povečuje povpraševanje in dviguje cene. 

Regulacijski razvoj ima ključno vlogo pri privabljanju ali odvračanju institucionalnih vlagateljev na podlagi predpisov. Tehnološki napredek lahko z inovacijami zviša cene ali jih zniža zaradi varnostnih pomislekov. Novice in dogodki, pozitivni ali negativni, pomembno vplivajo na razpoloženje in cene. 

Spekulacije in pretiravanje lahko privedejo do kratkoročnih povečanj brez temeljne podpore. Veliki imetniki (kiti) vplivajo na cene s pomembnimi transakcijami, pomembno vlogo pa ima tudi tržna psihologija, ki jo poganjajo čustva, kot sta strah in pohlep. 

Zaradi teh medsebojno povezanih dejavnikov je težko napovedati njihov skupni vpliv na cene kriptovalut.

Začetki trgovanja s kriptovalutami

Za učinkovito krmarjenje po trgu se seznanite z osnovami osnovnih načel trgovanja s kriptovalutami :

 • Struktura in dinamika trga: Tržišča kriptovalut so decentralizirana in delujejo v omrežju peer-to-peer brez posrednikov. Čeprav so odporni proti cenzuri, to povečuje zapletenost za trgovce.
 • Volatilnost in tveganja: Cene kriptovalut so zelo nestanovitne, kar ponuja priložnosti za dobiček, vendar predstavlja tudi tveganje za velike izgube. Pred vstopom na trg upravljajte izpostavljenost tveganju in razumite vpliv nestanovitnosti.
 • Menjave in denarnice: Menjave omogočajo nakup, prodajo, zastavljanje in trgovanje s kriptovalutami, denarnice pa hranijo bistvene zasebne ključe za dostop do sredstev in njihovo upravljanje.
 • Tipi naročil in izvajanje: Tržna naročila sklepajo posle po trenutni tržni ceni, limitna naročila določajo cenovne meje, naročila stop-loss pa samodejno prodajajo po vnaprej določenih ravneh, da omejijo izgube.
 • Tehnična in temeljna analiza: Tehnična analiza preučuje zgodovinske cenovne grafe, temeljna analiza pa ocenjuje notranjo vrednost kriptovalute na podlagi tehnologije, primerov uporabe, ekipe in skupnosti.
 • Diverzifikacija in upravljanje tveganj: Zmanjšajte tveganje z razpršitvijo svojega portfelja kriptovalut po projektih in uporabo strategij za upravljanje tveganja, kot so naročila stop-loss in določanje velikosti pozicij.
 • Nenehno učenje in raziskovanje: Z rednim branjem, udeležbo na spletnih seminarjih in mreženjem ostanite na tekočem s tržnimi trendi, novicami in razvojem ter tako izboljšajte strategije trgovanja.
 • Začni z majhnimi zneski in jih postopoma povečuj: Kot začetnik začnite z majhnimi naložbami in z izkušnjami postopoma povečujte trgovalni kapital, da boste obvladovali tveganje in se izognili čustvenim odločitvam.

Poznavanje pristojbin in stroškov

Plačila za transakcije s kriptovalutami, ki jih zaračunavajo rudarji, se razlikujejo glede na preobremenjenost omrežja in želeno hitrost transakcij. Borze zaračunavajo pristojbine za trgovanje, depozite, dvige, maržno trgovanje in hladno shranjevanje. Denarnice lahko zaračunajo transakcije, dvige, vložke ali posojila. Nekatere ponujajo brezplačne storitve, druge pa zaračunavajo odstotne ali plačljive provizije. Skrite pristojbine, kot so pribitki ali razmiki, obstajajo; primerjava platform zagotavlja optimalne ponudbe.

Kako trgovati s kriptovalutami za začetnike.

Kako trgovati s kriptovalutami?

Vlaganje v kriptovalute za začetnike zahteva razumevanje ključnih tržnih vidikov in osnov trgovanja. To poglavje vas vodi skozi bistvene teme, kot so struktura trga, borze, vrste naročil in tehnike analize, ter vas opremi za navigacijo v zapletenosti trgovanja s kriptovalutami.

 1. Izbira borze kriptovalut: Prvi korak je izbira borze kriptovalut. Na voljo je veliko različnih borz, zato je pomembno, da raziščete in najdete tisto, ki je ugledna in varna ter ponuja kriptovalute, s katerimi želite trgovati. Nekatere priljubljene borze so Coinbase, Binance in Kraken.
 2. Izdelajte račun: Ko izberete izmenjavo, morate ustvariti račun. To običajno vključuje navedbo vašega imena, e-poštnega naslova in gesla. Nekatere izmenjave lahko zahtevajo preverjanje vaše identitete s predložitvijo osebnega dokumenta s fotografijo ali druge dokumentacije.
 3. Sredstva za depozite: Preden lahko začnete trgovati, morate na svoj račun položiti sredstva. Večina borz sprejema depozite v fiat valutah, kot so ameriški dolarji, evri ali japonski jeni. Borze sprejemajo tudi vloge v kriptovalutah.
 4. Izberite trgovalni par: Trgovalni par je par kriptovalut, s katerimi lahko trgujete drug proti drugemu. Na primer, trgovalni par BTC/USD pomeni, da lahko kupite Bitcoin za ameriške dolarje in prodate Bitcoin za ameriške dolarje.
 5. Naložite naročilo: Obstajata dve glavni vrsti naročil: tržna naročila in limitna naročila. Tržna naročila se izvršijo takoj po trenutni tržni ceni. Pri limitnih naročilih določite ceno, po kateri želite kupiti ali prodati kriptovaluto. Vaše naročilo bo izvršeno, če bo tržna cena dosegla vašo mejno ceno.
 6. Upravljajte svoje posle: Po oddaji naročila morate spremljati svoje posle in obvladovati tveganje. To lahko vključuje nastavitev naročil stop-loss za samodejno prodajo kriptovalute, če cena pade pod določeno raven.
 7. Sprejemajte tržne novice: Trg kriptovalut je zelo nestanoviten, zato je ključnega pomena, da spremljate tržne novice in razvoj dogodkov. To vam bo pomagalo pri sprejemanju informiranih trgovalnih odločitev in izogibanju dragim napakam.

Zaključne besede o trgovanju s kriptovalutami

Pristopanje k trgovanju s kriptovalutami s previdnostjo je zaradi njihove kompleksnosti in nestanovitnosti nujno. Prednost dajte razumevanju dinamike trga, tveganj, borz, denarnic, vrst naročil, tehnik analize in stalnemu učenju. Začnite z majhnimi naložbami, ki jih z večanjem izkušenj postopoma povečujte, in se izogibajte čustvenim odločitvam. 

Diverzificirajte portfelje, da zmanjšate tveganje, razumite in zmanjšajte provizije za transakcije ter ostanite obveščeni o skritih stroških. Ključnega pomena je nenehno raziskovanje in učenje ter posodabljanje informacij s pomočjo člankov, spletnih seminarjev in mreženja.

Vprašanje o trgovanju s kriptovalutami

I je trgovanje s kriptovalutami dobro za začetnike?

Trgovanje s kriptovalutami za začetnike je lahko donosno, vendar s tveganji. Tako kot pri vsaki naložbi obstaja možnost izgube denarja. Preden začnete trgovati s kriptovalutami, morate opraviti raziskavo in razumeti tveganja, ki so s tem povezana.

Kateri je najnižji znesek za začetek trgovanja s kriptovalutami?

Za začetek trgovanja s kriptovalutami ni potreben najnižji znesek, vendar boste morali upoštevati pristojbine, povezane s trgovanjem, in možnost izgube. Preden začnete vlagati, morate tudi dobro poznati trg.

Is day trading crypto worth it?

Is day trading crypto worth it? Dnevno trgovanje je strategija z visokim tveganjem, ki vključuje nakup in prodajo kriptovalut v kratkem obdobju. To je lahko način hitrega ustvarjanja dobička, vendar je tudi zelo nestanoviten in lahko izgubite veliko denarja, če niste previdni.

Katera kriptovaluta je najboljša za dnevno trgovanje?

Ne obstaja ena „najboljša“ kriptovaluta za dnevno trgovanje. Vendar so nekatere kriptovalute bolj nestanovitne kot druge in so lahko primernejše za to vrsto trgovanja.

Mogoče s kriptovalutami zaslužiti 100 USD na dan?

Zaslužiti 100 USD na dan z dnevnim trgovanjem s kriptovalutami je mogoče, vendar je potrebno delo. Imeti morate veliko znanja in izkušenj ter znati skrbno upravljati s tveganji.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..