Kaj lahko kupite z Bitcoinom: vodnik za začetnike za porabo vaših BTC

V zadnjem desetletju se je Bitcoin kot hranilnik vrednosti razvil in bil nadgrajen, da bi se izboljšale njegove zmogljivosti za obdelavo transakcij. Različna podjetja zdaj sprejemajo Bitcoin (BTC) kot plačilno sredstvo, tako osebno kot spletno.

Kljub višjim pristojbinam od številnih drugih kriptovalut je BTC lahko koristen pri večjih transakcijah – zlasti glede na njegovo impresivno varnost. Skupnost bitcoinov je velik del svojega obstoja veliko verjela, da bo kriptovaluta postala primerna alternativa številnim centraliziranim plačilnim sistemom, ki obstajajo na trgu. Vendar se BTC trenutno uporablja predvsem kot dolgoročna naložba, sredstvo, podobno kot zlato ali delnice.

Ali lahko Bitcoin pretvorite v gotovino? Glavna težava je število transakcij, ki jih lahko omrežje obdela: Največja zmogljivost omrežja Bitcoin je zgolj sedem transakcij na sekundo. Medtem je Visa v letu 2019 obdelala več kot 185 milijard transakcij.

Opozoriti je treba, da transakcije s kreditnimi karticami niso poravnane takoj. V nekaterih primerih so te transakcije v vrsti tudi več dni, medtem ko je Bitcoin kritiziran, ker v času preobremenjenosti v vrsti čaka na transakcije več ur. Podobno kot pri kreditnih karticah so tudi pri Bitcoinu transakcije v čakanju in zaključene transakcije; ljudje ju pogosto zamenjujejo.

Ko vse več ljudi začne uporabljati Bitcoin in pošiljati transakcije, se omrežje napolni. Skupaj s številom transakcij se v času preobremenjenosti omrežja povečajo čakalne dobe in – kar je najpomembneje – pristojbine za transakcije, v času upadanja uporabe pa se zmanjšajo. 

Ali lahko uporabljate Bitcoin na Amazonu? Klasičen primer tega so bile provizije za transakcije BTC, ki so zaradi povečane uporabe in trgovanja narasle leta 2017, ko je cena žetona skokovito narasla. Zaradi tega so ljudje začeli dvomiti o sposobnosti preživetja bitcoina, več več večjih podjetij pa ga je prenehalo sprejemati kot plačilno sredstvo.

Bitcoin ima rešitev za skaliranje, ki naj bi to spremenila: imenuje se omrežje Lightning Network in uporablja državne kanale za skoraj takojšnje izvajanje transakcij z nominalnimi pristojbinami. To omrežje po zaključku transakcij posodobi stanje verige blokov Bitcoina. 

Premajhna prijaznost do uporabnika omejuje uporabo omrežja strele. Uporabniki morajo trenutno ustvariti svoje kanale Lightning in jih vplačati, preden lahko izvedejo transakcijo. Prav tako morajo imeti kanal odprt, dokler transakcija ni zaključena.

Ali lahko z bitcoini kupite avtomobil? Omrežje Lightning bo imelo koristi od Taproot, posodobitve Bitcoina, ki izboljšuje zasebnost tako, da transakcije Lightning niso razločljive od običajnih transakcij BTC. Na voljo bodo tudi denarnice, katerih cilj je ljudem olajšati kupovanje stvari z BTC z uporabo Lightning, kar je obetaven obet za prihodnost Bitcoina.

Najpomembnejša težava, ki jo rešuje strela, je, da je BTC uporaben za majhne transakcije, kot je skodelica kave. Če se Lightning ne bo uporabljal za te majhne, pogoste transakcije, se lahko cene bitcoinov pomnožijo zaradi visokih pristojbin.

Drugo najpomembnejše vprašanje je čas transakcije v klasičnih trgovinah. Če bi na primer v vrsti za blagajno stali za uporabnikom bitcoinov in čakali več kot 10 minut, da se transakcija opravi, bi bilo zelo nadležno.

Zakaj ljudje kupujejo Bitcoin? Lightning lahko odpravi obe zgoraj navedeni težavi, če bo postal uporabniku prijaznejši. Njeni zagovorniki upajo, da bo Bitcoin, ko bo v celoti vzpostavljen, lahko dejansko dal prednost kartici Visa.

Po drugi strani pa so spletne transakcije zaradi pomanjkanja čakanja v vrsti še vedno enostavne za plačevanje z bitcoini, zlasti če plačujete s kodo QR prek mobilne denarnice. Rast spletnega nakupovanja bi lahko vplivala na uspešnost plačevanja z BTC, še posebej, ker je število klasičnih trgovin v upadu.

Kazalo vsebine

Spletne trgovine, ki sprejemajo Bitcoin

Kako lahko nekaj kupim z bitcoini?

 • Overstock – znana spletna trgovina na drobno sprejema in v celoti podpira plačila v Bitcoinu.
 • Home Depot – veriga trgovin za izboljšanje doma, največja v Združenih državah Amerike.
 • Newegg – velikan elektronske trgovine na drobno, ki za večino svojih zalog sprejema plačila v bitcoinih.
 • Shopify – platforma za e-trgovino, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih spletnih trgovin, podobno kot Etsy in eBay.
 • Microsoft – eno največjih podjetij na svetu – uporabnikom omogoča, da na svoje račune dodajajo denar z bitcoini.

Večina večjih spletnih trgovcev na drobno še vedno ne sprejema BTC kot plačilno sredstvo, vendar je pri njih mogoče izdelke kupiti z digitalno valuto: Z darilnimi karticami lahko nakupujete z bitcoini.

Ali lahko z bitcoini opravljam nakupe na Amazonu? Velik del transakcij, povezanih z bitcoini, so nakupi z darilnimi karticami. Darilne kartice so najpreprostejši način uporabe kriptovalute za nakup izdelkov globalnih podjetij in majhnih lokalnih podjetij, tako na spletu kot zunaj njega.

Ponudniki storitev, ki sprejemajo Bitcoin

Bitcoin kot plačilno sredstvo je od podjetja do podjetja različno sprejet. Zato ni posebnih trgov, kjer bi bil BTC splošno sprejet. Namesto tega obstajajo različna podjetja v različnih sektorjih, ki želijo razširiti svoje baze strank z uvedbo digitalnih valut kot nove možnosti plačila:

Kaj lahko dejansko kupite z bitcoini?

 • AT&T – ponudnik mobilnih storitev.
 • Twitch – platforma za prenos v živo.
 • Dish Network – ameriški ponudnik satelitskih storitev neposrednega oddajanja.
 • ExpressVPN – hitro in varno omrežje VPN.
 • NordVPN – ponudnik VPN brez beleženja iz Malte.
 • ProtonMail – ponudnik šifrirane e-pošte od konca do konca.
 • Vultr – podjetje za spletno gostovanje.
 • WordPress – odprtokodni sistem za upravljanje vsebine, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje spletnih mest in blogov.
 • Reddit – z bitcoini lahko kupite premijske funkcije.
 • Namecheap – ponudnik spletnega gostovanja in domenskih imen.
 • Bloomberg, Chicago Sun-Times – z bitcoini se naročite na spletne novice.

Katera spletna mesta sprejemajo bitcoine kot plačilo?

Nakup video iger z Bitcoinom

V preteklosti ste morali za nakup videoigre obiskati fizično trgovino. Danes večina igralcev kupuje prek spleta. Videoigre postajajo digitalna lastnina, podobno kot digitalne valute. Zato je povsem naravno, da vse več vodilnih platform za prodajo iger sprejema Bitcoin.

 • Xbox – z bitcoini lahko plačujete igre, dodatke in naročnine na Xbox Live.
 • Humble Bundle – digitalna trgovina, ki del svojega izkupička nameni dobrodelnim organizacijam.
 • Big Fish Games – podjetje za priložnostne igre s sedežem v Seattlu v ameriški zvezni državi Washington.

Ali lahko na spletu nakupujete z bitcoini?

Potovalna podjetja, ki sprejemajo Bitcoin

Obstaja veliko konkurenčnih storitev, povezanih s potovanji, in večina jih ponuja zelo podobne nabore orodij. Zagotavljanje alternativnih načinov plačila je odličen način za privabljanje novih strank. Nekatere storitve, pri katerih lahko rezervirate sanjske počitnice in jih plačate z bitcoini, vključujejo:

 • Expedia – ena največjih svetovnih spletnih agencij za rezervacije potovanj trenutno sprejema BTC za hotelske rezervacije in ga namerava uvesti kot možnost plačila za lete, dejavnosti in drugo.
 • AirBaltic – prvi letalski prevoznik, ki za različne lete sprejema plačilo v bitcoinih.
 • Virgin Galactic – prva komercialna vesoljska ladja na svetu, ki je v lasti milijarderja in poslovnega magnata Richarda Bransona, sprejema Bitcoin.

Katera spletna mesta sprejemajo bitcoin kot plačilo?

Neprofitne organizacije, ki sprejemajo Bitcoin

 • Fundacija Wikimedia – neprofitna organizacija, ki spodbuja rast, razvoj in distribucijo brezplačnih večjezičnih izobraževalnih vsebin.
 • Wikileaks – mednarodna neprofitna organizacija, ki objavlja tajne informacije, uhajanje novic in zaupne medije, ki jih posredujejo anonimni viri.
 • The Giving Block – platforma, ki neprofitnim organizacijam in donatorjem omogoča enostavno sprejemanje in dajanje donacij v kriptovalutah.

Darovanje denarja v dobrodelne namene je pogosto povezano z visokimi pristojbinami. Poleg tega bi nekateri ljudje iz takšnih ali drugačnih razlogov raje ohranili anonimnost svojih donacij. Donacija denarja z uporabo bitcoinov omogoča, da se izognete obema težavama.

Koliko podjetij sprejema BTC?

Restavracije in supermarketi, ki sprejemajo Bitcoin

 • Subway – na različnih lokacijah po svetu lahko sendviče kupite z bitcoini.
 • Burger King – velika mednarodna veriga restavracij s hitro prehrano, ki prodaja hamburgerje, krompirček in drugo.
 • Whole Foods – veriga supermarketov, ki prodaja ekološka živila.

Taksiji

Več storitev pošiljanja taksijev in letaliških prevozov v različnih delih sveta sprejema Bitcoin kot način plačila.

Ali podjetja, ki se ukvarjajo z igrami na srečo, sprejemajo bitcoine?

Izobraževanje

 • Treehouse – strokovnjak za interaktivno izobraževanje, ki sprejema Bitcoin za različne tečaje.
 • Univerza Curtin – velika univerza v Avstraliji s študijskimi programi s področja arhitekture, poslovnih ved, inženirstva, informacijske tehnologije in drugih področij.
 • The King's College – krščanska fakulteta s sedežem v New Yorku.
 • European School of Management and Technology (ESMT) – nemška univerza s številnimi mednarodnimi študenti.

Leta 2013 je Univerza v Nikoziji, zasebna šola na Cipru, postala prva univerza, ki je ponudila magistrski program Blockchain in digitalne valute. Seveda lahko šolnino plačate v bitcoinih.

Ali lahko PS5 kupim s kriptovalutami?

Agregatorji trgovin Bitcoin

 • Kje porabiti bitcoine v Združenem kraljestvu – Imenik trgovin, lokalov, spletnih strani in drugih mest v Združenem kraljestvu, ki sprejemajo bitcoine.
  • useBitcoins: Platforma z več kot 5.000 navedenimi podjetji, ki sprejemajo BTC.
  • Coinmap: Zemljevid podjetij po vsem svetu, ki sprejemajo Bitcoin.
  • Spendabit: Iskalnik za iskanje določenega blaga, ki ga je mogoče kupiti z bitcoini.

  Razkošni načini porabe bitcoinov

  • BitCars: Spletna tržnica, ki omogoča nakup avtomobilov z uporabo Bitcoina.
  • AutoCoinCars: Spletna tržnica, ki prodaja avtomobile in navaja njihove cene v BTC ter drugih kripto in fiat valutah.
  • Bithome: Spletna nepremičninska tržnica s sedežem v Švici, kjer lahko kupujete in prodajate nepremičnine z bitcoini.
  • Prestige Cars Kent: Prodajno mesto, ki strankam omogoča nakup avtomobilov z bitcoini.
  • Prestige Time: Trgovina, ki vam omogoča nakup luksuznih ur z Bitcoinom.
  • Denison Yacht Sales: Podjetje, ki vam omogoča nakup jaht z Bitcoinom.

Dodatne informacije za leto 2024:

V letu 2024 je uporaba Bitcoinov za nakup različnih dobrin in storitev še bolj razširjena. Poleg navedenih platform so se pojavile nove možnosti, vključno z večjo integracijo kriptovalut v tradicionalne trgovinske in finančne sisteme. Nekatere države so sprejele bolj prijazno zakonodajo glede kriptovalut, kar je omogočilo širšo sprejetost Bitcoinov in drugih kriptovalut. Priporočljivo je redno spremljati nove možnosti porabe Bitcoinov, saj se trg nenehno razvija.

Agregatorji trgovin z bitcoini

Razkošni načini porabe bitcoinov

 • BitCars – spletna tržnica, ki prodaja avtomobile z uporabo Bitcoina.
 • AutoCoinCars – spletna tržnica, ki prodaja avtomobile in navaja njihove cene v BTC ter drugih kripto in fiat valutah.
 • Bithome – spletna nepremičninska tržnica s sedežem v Švici, na kateri lahko kupujete in prodajate nepremičnine z bitcoini.
 • Prestige Cars Kent – prodajno mesto, ki strankam omogoča nakup avtomobilov z bitcoini.
 • Prestige Time – trgovina, ki vam omogoča nakup luksuznih ur z Bitcoinom.
 • Denison Yacht Sales – podjetje, ki vam omogoča nakup jaht z Bitcoinom.
Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..