Kaj je semenska fraza?

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Za kaj se uporablja besedna zveza s semeni?

Semenska fraza je zbirka besed, ki vsebuje vse informacije, potrebne za spletno obnovitev sredstev Bitcoin. Programska oprema denarnice običajno ustvari semensko besedno zvezo in uporabnika napoti, naj jo shrani na papir.

⚡️ Kako ustvarim semensko besedno zvezo?

Postopek generiranja semenskega stavka se začne z generiranjem naključnih podatkov, ki se imenujejo entropija. Entropija nato preide skozi funkcijo hashinga, zlasti SHA256, da se ustvari kontrolna vsota. Nato se del kontrolne vsote doda naključnim podatkom.

⚡️ Ali Coinbase uporablja semensko besedno zvezo?

Po drugi strani pa je vaš lastni 12-slovni obnovitveni stavek, znan tudi kot “začetna številka”, ustvarila denarnica Coinbase. To pomeni, da v primeru, da izgubite svoj obnovitveni stavek, ne boste mogli več dostopati do svoje denarnice Coinbase.

⚡️ Kaj je začetni stavek binance?

Semenska fraza je zaporedje besed, ki vam omogoča dostop do vaše denarnice s kriptovalutami. Ideji mnemotehnična semenska fraza ali mnemotehnična fraza se pogosto uporabljata za opis iste stvari.

https://www.youtube.com/watch?v=S3wxjr2Vods
Primer besedne zveze za seme

Semenski stavek je niz besed, ki ga ustvari denarnica s kriptovaluto in omogoča dostop do kriptovalute, povezane s to denarnico. Denarnico obravnavajte kot upravitelja gesel za kriptovalute, začetni stavek pa kot glavno geslo. Vedno boste imeli dostop do vseh valut, povezanih z denarnico, ki je generirala frazo, tudi če jo izbrišete ali izgubite.

Ideja “samozadostnosti” je ena od temeljnih idej kriptovalut:

Kaj je semenska fraza?
Kako naredite semensko fazo binance?
  • do svoje digitalne valute bi morali imeti dostop, ne da bi razkrili osebne podatke, in je ni treba zaupati banki ali drugi organizaciji.
  • Bitcoin in Ethereum v ta namen uporabljata tehnologijo veriženja blokov, ki za potrjevanje transakcij uporablja decentralizirano omrežje računalnikov, razporejenih po vsem svetu.

Kako blockchain ve, katera kriptovaluta vam pripada?

Uporablja algoritemsko ustvarjene šifre, podobne geslom, do katerih ima dostop samo lastnik. Pri ustvarjanju kripto denarnice – ne glede na to, ali gre za programsko denarnico, kot je Coinbase Wallet, ali strojno napravo – se ustvari niz enostavnih besed (znan tudi kot obnovitvena fraza) kot vaša izvorna fraza ali seme. To je vaš ključ za odklepanje in porabo kriptovalute, povezane s to denarnico, zato je pomembno, da ga varno shranite.

Kako ustvariti semensko besedno zvezo binance.
Kako poiščem svoj semenski stavek?

Denarnica ustvari zasebne ključe in začetno številko s posebno kombinacijo besed. Denarnico obravnavajte kot upravitelja kriptografskih gesel, pri čemer je začetna fraza glavno geslo.

Prvi stavek je sestavljen iz 12-24 preprostih besed (kot so “vojska”, “energija”, “tkanina”, “srečen” ali “opera”) in ne iz številke, ker si je dolge verige številk težko zapomniti in celo pravilno razlagati – pomislite, kako težko bi bilo vnesti predolgo geslo za Wi-Fi . Po drugi strani pa si je precej enostavno zapomniti niz preprostih besed, tudi če se zdi, da nimajo nobene povezave.

  • Če semensko besedno zvezo izgubite ali pozabite, je ni mogoče obnoviti in s tem pridobiti dostopa do kriptovalute. To je še en varnostni ukrep, namenjen zaščiti vašega premoženja;
  • če nekdo izve za vaš stavek, lahko prevzame nadzor nad vašo valuto.
Kaj je semenska fraza s 24 besedami?
Ali lahko uporabim svoj semenski stavek?

Zato je pomembno, da semensko besedno zvezo shranite na varno, na primer v z geslom zaščiten dokument ali šifrirano datoteko.

Osnovni stavek lahko ustvarite na več različnih načinov:

  • lahko uporabite storitev, kot je Binance Trust Wallet, ki ponuja enostaven vmesnik in za vas ustvari stavek, ali pa ustvarite svojega z orodjem, kot je Bitaddress.org.
  • Če ne želite upravljati stavka o semenih, so na voljo druge možnosti. Uporabite lahko na primer storitev gostovane denarnice, kot je Coinbase Wallet, ki vaš semenski stavek binance v šifrirani obliki shrani na svojih strežnikih.
Kaj je semenska besedna zveza z 12 besedami?
Kaj so semenske besede?

Kako deluje semenski stavek?

Semenski stavek se samodejno ustvari, ko ustvarite denarnico s kriptovalutami. Prva beseda je dolgo zaporedje naključnih številk in se uporablja za ustvarjanje zasebnih ključev, ki omogočajo pošiljanje in porabo bitcoinov.

Izhodiščni stavek je podan v besedni obliki (in ne kot dolg niz naključnih številk) zato, ker si ljudje bolje zapomnimo zaporedje besed in se z njim bolje povezujemo. Vendar se vam pri izvornih besednih zvezah ni treba zanašati samo na svoj spomin. Katere so najboljše metode za njihovo shranjevanje?

Izhodišče za generiranje skrivnega stavka je seznam 2048 pogostih besed. Koncept semenskega stavka je bil populariziran po Predlogu za izboljšanje bitcoinov 39 iz leta 2013, ki je opredeljeval “deterministično denarnico”, v kateri bi en sam semenski stavek nadzoroval vse zasebne ključe, shranjene v denarnici.

Kako varna je semenska besedna zveza z 12 besedami?
Kako deluje besedna zveza seme?

Standard omogoča tudi združljivost osnovnih denarnic:

  • če želite zamenjati denarnico, morate v novo denarnico vnesti svoj semenski stavek in vaša kriptovaluta bo tam na voljo.
  • Če denarnico izgubite ali izbrišete, jo lahko celo ponovno vzpostavite, čeprav samo z začetnim stavkom.
  • Izvorno besedno zvezo je treba zaščititi pred hekerji, poskusi ribarjenja in drugimi oblikami izgube podatkov.

KAJ JE HLADNA KRIPTO DENARNICA IN KAKO SE PRI TEM NE OPEČI?

Kaj naj storim, če izgubim svoj semenski stavek?

Obstaja veliko načinov za zaščito prvih besed, ki se razlikujejo glede na to, koliko kriptovalute imate in kako pomembna je za vas varnost v primerjavi s priročnostjo.

Kako uporabljate besedne zveze s semenom?
Ali mora biti semenski stavek urejen?

Ena najučinkovitejših strategij za zaščito začetnega obdobja je, da ga razdelite med več sefov (s čimer zagotovite redundanco, če bi šlo na katerem koli mestu kaj narobe). Če smo iskreni, to ni preveč praktično.

Po drugi strani pa nekateri posamezniki plačajo strokovnjakom za graviranje trajnih sporočil v trde površine, kot je nerjavno jeklo.

Za mnoge posameznike je zadostno varovalo že samo zapisovanje izvornega stavka in hranjenje kopij na številnih varnih mestih.

Denarnica Coinbase je program, ločen od glavne aplikacije Coinbase, s katerim lahko dostopate do svojih sredstev in varnostno kopirate svoje podatke v storitvi Google Drive ali iCloud. Prav tako morate hraniti svojo semensko frazo na varnem v načinu brez povezave.

Ali lahko spremenim svojo semensko besedno zvezo?
Ali lahko semensko besedo uporabim v kateri koli denarnici?

Besedno zvezo za vnos boste potrebovali, dokler ne pozabite svoje geslo za dostop. Pri tej metodi je vse odvisno od tega, ali imate semensko besedno zvezo. Kriptovalute ne boste izgubili, če boste na avtobusu spustili ali razbili svojo strojno denarnico; namesto tega lahko semensko frazo preprosto vnesete v drugo denarnico.

Kaj če je vaše seme poškodovano ali izgubljeno?

Če izgubite list papirja, na katerem je zapisana vaša stranska beseda, pozabite, v kateri knjigi je bila skrita, ali umrete, ne da bi jo predali svojemu dediču, ne boste mogli dostopati do svoje šifre. Vaša kriptovaluta bo varno shranjena v verigi blokov, če nekdo ukrade vašo stransko besedo, vendar vi (ali vaši dediči) do nje ne boste mogli dostopati. Zato poskrbite, da boste zaščitili svoj semenski stavek! Če izgubite svoj semenski stavek, ne boste mogli dostopati do svoje kriptovalute.

Ali Coinbase uporablja besedno zvezo s semeni?
Kako si zagotovite semenski stavek?

Ali lahko storim še kaj drugega, če ne želim obdelati izvornega stavka?

Da, to je mogoče. Če kupite kriptovaluto na Coinbase, vam je ni treba takoj prenesti v drugo denarnico (ali kdaj koli, to je odvisno od vas). Namesto tega jo lahko pustite na svojem računu Coinbase in dovolite, da jo Coinbase hrani za vas prek “objavljene denarnice”.

Ko bo vaše kriptografsko premoženje naraslo, boste želeli preučiti osnovne varnostne alternative, ki so vam na voljo, kot je na primer prenos dela kriptovalute s primarnega računa Coinbase v trezor Coinbase, ki dodaja raven zaščite, ne da bi vam bilo treba ravnati z vašo semensko bazo ali zasebnimi ključi. (Če želite, lahko bitcoine prenesete tudi iz ene denarnice v drugo.)

Zakaj je pomembna izvorna besedna zveza
Kako je videti stavek o semenih?

Kakšna je razlika med začetnim stavkom in zasebnim ključem?

Zasebni ključ je “ključ”, ki odklene vašo denarnico z bitcoini, eterijem ali drugo kriptovaluto. Ustvari se algoritemsko iz dolgega niza številk, ki ga predstavlja vaš semenski stavek.

S semensko frazo lahko dostopate do svoje denarnice s kriptovalutami in vseh zasebnih ključev, ki jih vsebuje. Denarnico za kriptovalute si lahko predstavljate kot upravitelja gesel za svoje kriptovalute – dokler imate glavno geslo (začetni stavek), imate dostop do vseh povezanih kriptovalut.

Kaj pomeni besedna zveza za seme bitcoina?

Izvorna besedna zveza deluje kot glavni ključ za vašo denarnico s kriptovalutami
Stranska fraza je niz besed, ki jih ustvari vaša denarnica s kriptovalutami.

Običajno je semenska fraza (znana tudi kot prva varnostna kopija, izraz za obnovitev, semenske besede, mnemotehnična fraza, skrivne besede, varnostna kopija ali številna druga imena) 12 ali 24 besed, ki so zapisane kot varnostna kopija pri vzpostavitvi strojne denarnice za bitcoin.

Vendar kot običajni uporabnik bitcoinov nikoli ne boste naleteli na to zaporedje številk – namesto tega boste videli različico, ki jo je veliko lažje zapisati (in si jo zapomniti, če je treba!)

Kakšna je skrivnost za odklepanje nove besedne zveze?

Splošno prepričanje je, da je ugibanje besedne zveze preprosto. Navsezadnje je to le 12 besed, kajne? Če temu posvetite dovolj časa, se zdi, da lahko vsaj ugibate negovo semensko besedno zvezo. Na srečo je resnica takšna, da je, če vi ali vaš pripomoček ustvarjate ustrezno entropijo, skoraj nemogoče določiti začetno besedno zvezo.

Kako deluje stranska besedna zveza?
Kako deluje besedna zveza sid?

To je težka težava. Ker ima seznam besed BIP39 2048 različnih izrazov, bi poskus izluščiti prvotno besedno zvezo z 12 besedami (ki morajo biti, mimogrede, tudi v pravilnem vrstnem redu, ne le besede same) pomenil pravilno uganiti število med 1 in 5 444 517 900 900 900 000 000 000 000 tisoč milijonov milijard milijonov

Človek težko dojame, kako ogromna je ta številka, vendar je v perspektivi enaka številu atomov v opazovanem vesolju. Najzmogljivejši superračunalniki na svetu bi potrebovali celo večnost, da bi preizkusili vse vaše izvirne besedne kombinacije samo z ugibanjem možnosti za vsak izraz.

Ali je mogoče semensko besedno zvezo obnoviti v drugi napravi z uporabo programske opreme drugega proizvajalca?

semenska fraza v denarnici
Kaj se zgodi, če izgubite frazo cid?

Vaš izvorni stavek je popolnoma združljiv s katerim koli proizvajalcem denarnic, ki pravilno uporablja protokol BIP39. To pomeni, da lahko proizvajalca strojne denarnice izključite kot zaupanja vredno stranko in edino točko napak, tako da zaščitite svoje izvirne fraze. Če gre kaj narobe, preprosto zamenjajte začetno številko na drugi napravi drugega podjetja.

Ali je mogoče spremeniti obstoječo semensko besedno zvezo?

Da, vendar obstoječega izvornega stavka ne morete ponovno programirati, tako kot lahko spremenite geslo za spletni račun. Izhodiščno frazo lahko spremenite tako, da ustvarite novo in prenesete svoja sredstva v jurisdikcijo, ki jo ureja.

primer semenskega stavka
Kakšna je razlika med frazo cid in zasebnim ključem?

Ne pozabite, da boste s prvimi besedami, ki jih boste izbrali, na koncu lahko dostopali do sredstev in jih porabili s svojega naslova. Če je bila vaša začetna besedna zveza kadar koli ogrožena, morate denar prenesti na drug naslov (naslov, ki je bil ustvarjen z drugačno začetno besedno zvezo, v katero ni bilo vdora), da bi ponovno prevzeli nadzor nad denarjem.

Kaj je geslo s semensko frazo?

Pasovna fraza s semenom, znana tudi kot “razširitev semena” ali “razširitvena beseda”, je 13. ali 25. beseda, ki jo lahko izberete sami poleg naključno generiranih 12 ali 24 besed. Najpogosteje se uporabljajo pri denarnicah z enim podpisom za dodatno varnost, saj z opozorilom na ključ dodajo dodatno raven zaščite.

To je lahko veliko bolj nevarno kot več podpisov, ki temeljijo na velikih črkah, simbolih in presledkih.

Kako deluje stranska besedna zveza?
Kako sestavite semensko besedno zvezo?

Vendar ima ta metoda tudi svoje pomanjkljivosti. Geslo lahko izboljša varnost vaših bitcoinov, saj vas za dostop do sredstev prisili v to, da imate in veste, vendar so druge metode za odpravo posameznih točk odpovedi, kot sta več podpisov in shranjevanje brez verige, zanesljivejše.

Da bi ugotovili, katera vrednost je najboljša za vaš položaj, morate opraviti nekaj testov. To ni tako enostavno, kot se zdi, saj je treba upoštevati več spremenljivk. Najpreprostejša metoda bi bila, da izberete drugo ceno, ki je enaka ali večja od vaše izračunane donosnosti naložbe.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake