Top kriptografija

  Izvršni direktor družbe Grayscale je odvrgel bombni napad: Preživeli bodo le 2-3 promptni Bitcoin ETF-ji

  Po besedah izvršnega direktorja družbe Grayscale konkurenca glede pristojbin za spot Bitcoin ETF ne bo preprečila, da bi skladi sčasoma zapustili trg.

  Glavni izvršni direktor družbe Grayscale Investment Michael Sonnenshein predvideva, da večina spot Bitcoin skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF), ki jih je odobrila ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), ne bo preživela.

  Sonnenshein je 18. januarja v intervjuju na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici napovedal morebitni propad večine od 11 odobrenih promptnih skladov ETF za Bitcoin.

  Ameriška komisija SEC je 10. januarja uradno odobrila 11 promptnih Bitcoin ETF-ov, z desetimi pa se je začelo trgovati naslednji dan. Številni izdajatelji ETF-jev so v želji po povečanju konkurenčnosti aktivno znižali provizije za trgovanje, pri čemer je večina odobrenih ETF-jev določila provizije med 0,2 % in 0,4 %. Več ponudnikov promptnih ETF za bitcoin je uvedlo tudi začasno opustitev pristojbin.

  Nasprotno pa podjetje Grayscale, ki ima med izdajatelji spot Bitcoin ETF največji portfelj Bitcoinov, uvaja provizije v višini 1,5 % brez oprostitev.

  Sonnenshein je zagovarjal pristojbine družbe Grayscale za njen produkt spot Bitcoin ETF, ki so najvišje na trgu, in trdil, da bosta obstala le dva ali trije spot Bitcoin ETF, preostali pa bodo umaknjeni s trga:

  “Mislim, da z našega stališča to lahko včasih postavi pod vprašaj njihovo dolgoročno zavezanost temu razredu sredstev […] Ne verjamem, da bo na trgu na koncu obstajalo teh 11 spot produktov, ki smo jih našli.”

  Sonnensheinove pripombe so bile izrečene peti dan promptnega trgovanja z Bitcoin ETF v Združenih državah Amerike. Od začetka trgovanja se je družba Grayscale izkazala za edinega izdajatelja, ki agresivno odsvaja Bitcoine, saj je do 18. januarja likvidirala kar 37.947 BTC. Nasprotno pa je ostalih devet izdajateljev od začetka trgovanja v svoje produkte vključilo vsaj 40.000 BTC.

  Mati Greenspan, ustanovitelj podjetja Quantum Economics, ne zavrača možnosti, da se bo večina izdajateljev ETF dolgoročno soočala z izzivi, saj bodo mnogi vlagatelji morda raje zadržali svoja sredstva ali se odločili za lastno hrambo.
  “Za zdaj so promptni ETF-ji dober način za nekatere upravljavce portfeljev, da pridobijo izpostavljenost, ki je sicer ne bi mogli,” je dejal Greenspan in dodal:

  “Vendar pa je imeti 11 takšnih trgovalnih terminalov precej smešno. Moralo bo priti do konsolidacije in vsi se tega zavedajo, zato so pristojbine na najnižji ravni.”

  Nekateri vodilni delavci pri izdajateljih promptnih ETF-jev za bitcoin menijo, da med samopostrežnimi in promptnimi ETF-ji za bitcoin ni nobenega konflikta. “Self-custody in ETF se ne izključujeta,” je 10. januarja med prostorom na X povedala izvršna direktorica podjetja ARK Invest Cathie Wood. Opozorila je tudi, da ARK-ov ETF za bitcoin – ki zaračunava pristojbino v višini 0,21 % – nima za cilj čim večjega dobička.

  “Na Bitcoin gledamo kot na javno dobrino. In eden od načinov, kako to doseči, je ta produkt z nizkimi pristojbinami. Imamo tudi druge aktivno upravljane strategije, pri katerih si lahko bolj prizadevamo za dobičkonosnost. To ni naš cilj,” je izjavil Wood.

  Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..