Hongkong uvaja prve ETF-je za trgovanje z bitcoini in etrom, da bi prevladali na področju kriptovalut

Hongkong je v ponedeljek odobril več vlog za promptne sklade za trgovanje na borzi (ETF) z bitcoinom in etherjem, s čimer je še dodatno utrdil svojo ambicijo, da postane ključno regionalno središče za kriptovalute.

China Asset Management, ugledno kitajsko podjetje za upravljanje premoženja, je objavilo, da je njegov hongkonški oddelek od hongkonške komisije za vrednostne papirje in terminske pogodbe pridobil dovoljenje za opravljanje storitev upravljanja sredstev na drobno, ki se nanašajo na promptne kriptovalutne ETF-je. Podjetje se pripravlja na uvedbo promptnih ETF-ov za bitcoin in ether v sodelovanju z družbama OSL in BOCI International. Družba OSL je v zvezi s temi prihajajočimi ETF-ji navedla svojo vlogo začetnega partnerja za trgovanje z virtualnim premoženjem in podskrbnika za družbo China Asset Management.

Poleg tega je družba Harvest Global Investments od SFC prejela načelno odobritev za svoja dva promptna kripto ETF-ja, je navedeno v sporočilu družbe. Podjetje je opozorilo, da sta ta ETF, ki bosta uvedena v sodelovanju z OSL, namenjena reševanju težav, kot so visoke zahteve po kritju. OSL je komentiral sodelovanje in izpostavil svojo uveljavljeno infrastrukturo, ki bo zagotovila varno trgovalno okolje, ki je ključnega pomena za delovanje ETF-jev ter zagotavlja natančno in zanesljivo upravljanje osnovnih sredstev.

Družba Bosera Asset Management, prav tako hčerinska družba velikega kitajskega upravljavca premoženja s sedežem v Hongkongu, je skupaj z družbo HashKey Capital sporočila, da sta od regulativnega organa prejela pogojno odobritev za skupno upravljanje dveh promptnih kripto ETF-ov. Podrobnosti o tem, kaj vključuje “pogojna odobritev”, dvojica ni takoj pojasnila.

Družbi Bosera in HashKey sta tudi delili načrte za začetek delovanja skladov Bosera HashKey Bitcoin ETF in Bosera HashKey Ether ETF. Cilj teh ETF-jev je ponuditi vlagateljem možnost neposrednega vpisa delnic z uporabo bitcoinov in etherja. Vendar pa še nista objavila časovnega okvira za te uvedbe.

“Uvedba ETF-ov Virtual Asset Spot vlagateljem ne zagotavlja le novih priložnosti za razporeditev sredstev, temveč tudi krepi status Hongkonga kot mednarodnega finančnega centra in središča za virtualno premoženje,” je v izjavi navedla družba Bosera.

V nasprotju z obsežnimi omejitvami trgovanja s kriptovalutami in rudarjenja na kitajski celini je Hongkong v zadnjem času zavzel bolj prijazen pristop do kriptovalutnih podjetij. Junija 2023 je v regiji uradno začel veljati režim izdajanja dovoljenj za kriptovalute, s čimer je licenciranim borzam omogočil, da ponujajo maloprodajne storitve trgovanja. Do zdaj sta bili licenci podeljeni dvema platformama – HashKey in OSL.

ETF-ji Ether

Adrian Wang, izvršni direktor podjetja Metalpha, azijskega podjetja za upravljanje digitalnega premoženja, je povedal, da bodo prihajajoči promptni ETF-i za ether verjetno doživeli precejšnje zanimanje.

“Menim, da bi lahko bil ETF bolj vpliven in pomemben v primerjavi z bitcoinom, saj imajo vlagatelji možnosti, da pridobijo izpostavljenost bitcoinu z delnicami, povezanimi z bitcoinom, kot so rudarska podjetja, vendar za zdaj ni delnic, povezanih z ETH,” je dejal Wang.

Angela Ang, nekdanja regulatorka pri singapurskem monetarnem organu, zdaj pa višja svetovalka za politiko v podjetju TRM Labs, ki se ukvarja z obveščanjem o blockchainu, je dodala: “Odobritev promptnih ETF-ov Ether s strani Hongkonga, ki je predhodnica podobne odločitve v ZDA, pomeni pomemben mejnik v napredku Hongkonga, da postane vodilno kriptovalutno središče. Glede na omejene alternative za izpostavljenost ethereumu bi lahko ti ETF-i Ether pritegnili precejšnje zanimanje vlagateljev.”

Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..