Heker z banke Mt. Gox se uvršča med najbogatejše posameznike na svetu

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

Mount Gox, ki je nekoč slovel kot vodilna svetovna borza Bitcoin (BTC), se je leta 2014 soočil s katastrofalnim zlomom, ki ga je sprožil obsežen vdor, zaradi katerega je bilo izgubljenih več sto tisoč Bitcoinov.

V treh letih je heker z borze s kriptovalutami Mt. Gox diskretno odtujil približno 650.000 BTC. Pozneje je bil precejšen del teh naropanih bitcoinov domnevno opran na platformi BTC-e, ki sta jo julija 2011 ustanovila Aleksander Vinnik in Aleksandr Biljučenko, ki sta bila zaradi sodelovanja pri vdoru obsojena.

Kriminalistične analize trenutno ocenjujejo, da je heker z Mt. Gox obdržal 79 957 BTC, katerih vrednost znaša 3,18 milijarde dolarjev.


To finančno stanje ga uvršča med 1 000 najbogatejših posameznikov na svetu po Forbesovi lestvici milijarderjev, pri čemer je njegovo neto premoženje primerljivo z uglednimi javnimi osebnostmi, kot je košarkarska legenda Michael Jordan.

Vdor v podjetje Mt. Gox

Junija 2011 so kibernetski napadalci napadli podjetje Mt. Gox, ugledno borzo Bitcoin, ki jo je ustanovil Jed McCaleb. Zanimivo je, da je McCaleb pozneje soustanovil Ripple in pozneje Stellar (XLM).

Če se poglobimo v podrobnosti vdora, je zlonamernež izkoristil ranljivost v varnostnem sistemu borze. Preko goljufivega računa je heker manipuliral s stanji na računih in pri tem uporabljal ukradene poverilnice Audena McKernana, revizorja družbe Mt. Gox.

Eden od vidikov vdora je bil ustvarjanje lažnega računa, ki je prikazoval prodajo bitcoinov, kar je povzročilo strm padec cene bitcoinov na borzi. Posledično so bitcoini prehajali iz rok v roke po umetno prenizkih cenah, ki so padle na en cent za bitcoin.

Z izkoriščanjem teh umetno nizkih cen je heker pridobil bitcoine in jih nato opral prek družbe BTC-e. Po tem so varnostni strokovnjaki družbo Mt. Gox kritizirali zaradi šibkih varnostnih protokolov. Kljub polemiki se je borza zavezala, da bo izboljšala svoje sisteme in prizadetim uporabnikom izplačala odškodnino.

Skratka, posledice tega incidenta še naprej mečejo senco na vlagatelje v bitcoine in širši trg kriptovalut. Vlagatelji so še vedno zaskrbljeni zaradi morebitne razprodaje zaradi hekerja z borze Mt. Gox in posledične odškodnine žrtvam in upnikom.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake