Ethereum could increase due to the new American law

Nedavna predstavitev novega osnutka zakona, ki naj bi urejal stablecoine v ZDA, je sprožila živahno razpravo v industriji kriptovalut. Čeprav je ta zakonodajni predlog šele v začetni fazi, je pripravljen bistveno spremeniti operativni okvir za digitalne valute, s posebnim poudarkom na Ethereumu in z njim povezanih stablecoinih.

Majhna zmaga za ethereum?

Ryan Berckmans, ugledna osebnost v skupnosti Ethereum in izkušen vlagatelj, je ponudil navdušeno oceno osnutka zakona. Svoje mnenje je izrazil na portalu X, kjer je predlog zakona opisal kot “izjemno ugoden” za ethereum.

Berckmans je poudaril, da je najbolj ključni vidik osnutka zakona široko priznanje stabilnih kovancev na javnih verigah blokov, zlasti Ethereuma, ki je odgovoren za kovanje večine takih kovancev.

“Moje prvo branje je, da je predlog zakona izredno spodbuden in da legitimira Ethereum kot še nikoli prej. Predlog zakona na splošno legalizira stabilne kovance na javnih verigah v Ameriki, kjer se 59 % vseh stabilnih kovancev kuje na Ethereumu, kar se poveča na 93 %, če izvzamemo centralizirane platforme, kot je Tron,” je pojasnil.

Nadalje je podrobneje pojasnil, da zakonodaja “odpira vrata ameriškim bankam, da pridobijo licence za stablecoine, in nekaterim zasebnim podjetjem, da brez licence izdajo do 10 milijard dolarjev v stablecoinih”. Ta določba bi lahko revolucionarno spremenila pristop bančne industrije k digitalnim valutam, jih temeljiteje vključila v finančni sistem in razširila njihovo uporabo v različnih gospodarskih dejavnostih.

Berckmans je izrazil zadovoljstvo tudi z obravnavo sredstev, ki niso vezana na ameriški dolar, kot so evri na verigi in zlato, v predlogu zakona. Po njegovi razlagi predlog zakona za to premoženje ne uporablja regulativnih omejitev, kar bi lahko ohranilo prost in globaliziran trg zanje ter povečalo njihovo privlačnost kot alternativnih rezervnih valut ali naložbenih sredstev.

Vendar pa je Berckmans opozoril na nekaj področij, ki v osnutku zakona vzbujajo skrb. Predvsem uveljavlja stroge predpise za nelicencirane stabilne kovance, vezane na ameriški dolar, kar bi lahko prepovedalo njihovo distribucijo rezidentom ZDA.

To bi lahko vplivalo na priljubljene decentralizirane stablecoine, kot je DAI. Poleg tega je kritiziral široko opredelitev “algoritmičnega plačilnega stablecoina” v predlogu zakona, ki bi lahko vključevala različne decentralizirane stablecoine, ki uporabljajo algoritme za ohranjanje svoje vrednosti glede na dolar ali druga sredstva.

Pogoji in kritike

V popolnem nasprotju z Berckmansovim optimističnim pogledom je Jake Chervinsky, glavni pravni svetovalec v skladu Variant in nekdanji CLO združenja Blockchain Association, ponudil veliko bolj kritično analizo. Chervinsky je svoje pomisleke delil na portalu X, kjer je izjavil: “Danes objavljeni predlog zakona je globoko pomanjkljiv: zdi se, da prepoveduje skoraj vse razen ozkega pasu centraliziranih, skrbniških stablecoinov.”

Chervinsky je tudi opozoril, da je osnutek zakona v nasprotju z več načeli, ki jih je zagovarjal v svojem lanskem pričanju pred kongresom. Po njegovem mnenju bi moral biti poudarek na skrbniških stablecoinih prednostna naloga, vendar se zdi, da predlog zakona namesto tega vzpostavlja protikonkurenčne regulativne ovire, ki bi lahko ovirale nadaljnji napredek v sektorju.

Kljub tem nasprotujočim si stališčem je Berckmans ostal optimističen glede širših učinkov predloga zakona. Predvideval je scenarij, po katerem bi lahko omejitve stabilnih kovancev, vezanih na USD, nehote spodbudile trg stabilnih kovancev, ki niso vezani na USD, kar bi jim omogočilo razcvet in znatno diverzifikacijo trga stabilnih kovancev. Domneval je, da bi lahko v prihodnosti prevlada stablecoinov, vezanih na USD, upadla, kar bi odprlo pot bolj raznolikemu ekosistemu stablecoinov.

Medtem ko skupnost kriptovalut še naprej natančno preučuje in razpravlja o osnutku zakona, je očitno, da bo končna različica te zakonodaje ključna pri določanju prihodnosti stablecoinov in tehnologije veriženja blokov tako v Združenih državah kot potencialno na svetovni ravni.

Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..