BlackRock razkriva: Bitcoin ETF-ov, ki so v očeh velikanov

Naj vas ne zavede nedavna zaustavitev naložb v promptne sklade za trgovanje z bitcoini (ETF) po 71 zaporednih dneh prilivov. Robert Mitchnick, ki pri BlackRocku vodi digitalno premoženje, meni, da se bo ta premor kmalu končal. Napoveduje, da bo na trg kmalu vstopila nova skupina vlagateljev. BlackRock je največja družba za upravljanje premoženja na svetu.

Mitchnick pričakuje, da bodo v prihodnjih mesecih velike finančne skupine začele vlagati v te ETF-je. Te skupine vključujejo državne premoženjske sklade, pokojninske sklade in donacije. To je povedal v intervjuju. Mitchnick je opozoril, da se je obnovilo zanimanje za bitcoin. Dejal je, da se razprave zdaj osredotočajo na to, kako vključiti bitcoin v naložbene portfelje.

„Številne organizacije aktivno raziskujejo bitcoin,“ je pojasnil Mitchnick. „Med njimi so pokojninski skladi, donacijski skladi in premoženjski skladi. BlackRock pomaga z izobraževanjem.“ Dodal je, da to za BlackRock ni novost. Podjetje se s temi institucijami o bitcoinu pogovarja že več let.

Od njihove odobritve januarja so ti ETF-ji pritegnili več kot 76 milijard dolarjev. Trenutno nekateri investicijski svetovalci ponujajo BlackRockov ETF IBIT. Vendar ga ponujajo le, če jih stranke zanj posebej zaprosijo. Naslednji korak je, da se ti ETF-ji za bitcoin ponujajo bolj prosto prek velikih svetovalnih podjetij, kot je Morgan Stanley.

Konkurenca na področju AUM

Na družbenih omrežjih je bilo veliko govora o konkurenci med ETF-ji, zlasti med IBIT in GBTC podjetja Grayscale. Trenutno ima IBIT 17,2 milijarde dolarjev sredstev, GBTC pa približno 24,3 milijarde dolarjev. Velik del sredstev IBIT-a je prešel iz podjetja Grayscale. Drugi viri vključujejo denar, ki se seli iz dragih skladov ETF v Kanadi ali Evropi. Nekaj sredstev prihaja tudi iz ETF-jev s terminskimi pogodbami na bitcoin, ki se spreminjajo v promptne ETF-je.

Mitchnick je omenil tudi, da nekateri ljudje svoje bitcoine raje hranijo na računih borznih posrednikov. S tem se izognejo težavam z neposrednim posedovanjem bitcoinov, kot so vprašanja skrbništva ali zapleteno davčno poročanje. Poudaril je, da BlackRock bolj zanima izobraževanje strank kot pa samo to, da je največji ponudnik ETF.

Podpora ethereumu

BlackRock je novembra lani vložil vlogo za ustanovitev ETF za eter (ETH). To se je zgodilo kmalu po tem, ko je izvršni direktor Larry Fink razpravljal o potencialnih prednostih tokenizacije. Ta postopek vključuje predstavitev tradicionalnih sredstev na verigah blokov.

Vendar pa uvedba etherskega ETF prinaša izzive, predvsem pri tem, kako stranke poučiti o zapleteni verigi blokov Ethereum. Prav tako se pojavljajo vprašanja o tem, zakaj bi vlagatelji želeli še en kripto ETF. Še posebej zato, ker bi lahko ETF za bitcoin že izboljšal donosnost njihovih naložb glede na tveganje, kot kaže Sharpejevo razmerje.

„Ko razmišljamo o tem prostoru, vidimo potencial digitalnega premoženja, ki lahko koristi našim strankam in kapitalskim trgom, s poudarkom na treh področjih: kripto premoženje, stablecoins in tokenizacija,“ je dejal Mitchnick. „Vsi ti stebri so med seboj povezani. To je res pomembna stvar, ki jo morajo ljudje razumeti. Delo, ki ga opravljamo na vsakem od teh stebrov, je podlaga za našo strategijo in spoznanja za druge stebre.“

Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..