Bitcoin ETF v treh dneh presegel 10 milijard dolarjev

Kljub temu da uvedba promptnega borzno trgovalnega sklada Bitcoin (ETF) ni prinesla pričakovanih kratkoročnih učinkov na širši trg kriptovalut, je uspešnost produkta vredna omembe.

Natančneje, v prvih treh dneh po začetku prodaje je ETF zbral impresiven obseg trgovanja v višini 9,6 milijarde dolarjev, kot je poročal analitik Bloomberg Intelligence ETF James Seyffart.

Če razčlenimo številke, je v prvih treh dneh vodil sklad Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), ki je zabeležil 5,12 milijarde dolarjev, sledil mu je sklad iShares Bitcoin Trust (IBIT) z 1,99 milijarde dolarjev. Sklad Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) si je z 1,46 milijarde dolarjev zagotovil tretje mesto.

Pomen povečanega obsega trgovanja

Višji analitik Bloombergovih ETF-ov Eric Balchunas je za kontekst te uspešnosti poudaril, da je obseg trgovanja presegel celoten razred ETF-ov iz leta 2023. Bistveno je omeniti, da je promptni ETF Bitcoin (BTC) prejel odobritev 10. januarja.

Balchunas je v objavi na X z dne 17. januarja poudaril izzive pri ustvarjanju obsega za ETF-e in izpostavil, da je 500 ETF-ov, ki so bili uvedeni v letu 2023, skupaj doseglo le 450 milijonov dolarjev obsega.

Poudaril je dejstvo, da se mora obseg ETF naravno razviti na trgu in ga ni mogoče umetno spodbuditi. Poleg tega je opozoril, da je polovica od 500 na novo uvedenih ETF-ov iz razreda 2023 na isti dan dosegla manj kot milijonski obseg, kar poudarja težave pri pridobivanju pomembne trgovalne dejavnosti.

Vpliv GBTC na obseg trgovanja s skladi ETF

Precejšen del obsega pri produktu Grayscale lahko delno pripišemo prodajnemu pritisku predvsem s strani imetnikov GBTC. Predvsem poročilo navaja, da je James Lavish, preoblikovani upravitelj hedge sklada in vodilni partner sklada Bitcoin Opportunity Fund, predlagal, da je pomemben del obsega posledica prodaje imetnikov GBTC zaradi prehoda na promptni ETF.

Poudaril je, da je bil ta prodajni pritisk delno odgovoren za to, da uvedba ETF ni izpolnila pričakovanj.

Čeprav obseg trgovanja ni neposredno vplival na trg kriptovalut, poudarja morebitno naraščajoče zanimanje vlagateljev za pridobivanje izpostavljenosti kriptovalutam znotraj tradicionalnega finančnega trga.

Spoznajte Rahula Nambiampuratha iz Kerale v Indiji, usposobljenega samostojnega pisca, specializiranega za kriptovalute. Rahul je študiral finance na univerzi Sikkim Manipal. Je strokovnjak za kriptovalute, tehnologijo veriženja blokov, NFT in Web3, novo dobo interneta. Rahul je kriptovalute začel raziskovati leta 2014. Ima več kot pet let izk ..