Top kriptografija

  BDP Salvadorja se bo do leta 2029 z bitcoini in umetno inteligenco povečal za 10-krat: Cathie Wood

  Če bo Salvador pod predsednikom Nayibom Bukelejem še naprej uporabljal bitcoine in umetno inteligenco, bi se lahko njegovo gospodarstvo v naslednjih petih letih povečalo za desetkrat, meni izvršna direktorica družbe ARK Invest Cathie Wood.

  „Zaradi odločenosti predsednika Bukeleja, da Salvador spremeni v oazo za skupnosti bitcoinov in umetne inteligence – dveh največjih gospodarskih in tehnoloških revolucij v zgodovini – verjamem, da bi se lahko njegov realni BDP v naslednjih petih letih povečal za desetkrat,“ je Woodova po srečanju z Bukelejem 28. maja zapisala v objavi na X-u.

  Na srečanju med Woodom in Bukelejem je bila v ospredju integracija bitcoinov na kapitalske trge, napredek na področju umetne inteligence in davčne politike.

  Max Keiser, Bukelejev svetovalec za zadeve v zvezi z Bitcoinom, je dejal, da je Wood podrobno opisal, kako bi lahko Salvador do leta 2029 povečal svoj BDP na 300 milijard dolarjev. Prisotni so bili tudi zagovornica bitcoinov Stacy Herbet, ameriški ekonomist Arthur Laffer in raziskovalni sodelavec družbe ARK Invest Marc Seal.

  Po podatkih Svetovne banke je BDP Salvadorja leta 2022 znašal 32,4 milijarde dolarjev, kar je več kot 30 % več, odkar je Bukele junija 2019 prevzel položaj. Z doseganjem 300 milijard dolarjev bi se BDP Salvadorja izenačil z državami, kot so Romunija, Češka in Čile.

  Od začetka Bukelejevega predsedovanja je Salvador uvedel zakonito plačilno sredstvo Bitcoin, odpravil davke na tehnološke inovacije ter odpravil davek na dohodek za tuje naložbe in nakazila. Aprila 2024 se je Google s strateškim partnerstvom v višini 500 milijonov dolarjev razširil v Salvador.

  Salvador ima v svoji zakladnici 5.764 bitcoinov v vrednosti 396,2 milijona dolarjev, kar pomeni 58,6-odstotno povečanje glede na povprečno nakupno ceno. Vendar se je sprejetje bitcoinov med lokalnimi prebivalci soočalo z izzivi.

  Večinoma tehnično nepismeno prebivalstvo, pomanjkanje uveljavljanja pri trgovcih in težave z uvedbo salvadorske denarnice Chivo v letu 2021 so ovirali napredek, je povedal Jamie Robinson, glavni strateški direktor podjetja The Bitcoin Hardware Store.

  Leta 2023 je le 12 % lokalnega prebivalstva vsaj enkrat uporabilo Bitcoin za nakupe, kar je manj kot leta 2022, je pokazala januarska raziskava srednjeameriške univerze José Simeón Cañas.

  Robinson je opozoril, da je rast cene Bitcoina v začetku leta 2023 sprožila nov val sprejemanja trgovcev, ki so ga vodila podjetja, kot so Walmart, Starbucks in Domino's.

  Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..