a16z CTO trdi, da memecoini ogrožajo prihodnost kriptovalut

Hitra rast memecoinov in projektov, ki temeljijo na žetonih v različnih verigah blokov, je močno pritegnila zanimanje vlagateljev. Ti žetoni, za katere so pogosto značilne igrive teme ali potencial za hitre finančne dobičke, so v skupnosti kriptovalut sprožili sporno razpravo in ostajajo polarizirana tema.

Eddy Lazzarin, glavni tehnični direktor kriptografskega oddelka podjetja Andreessen Horowitz, a16z Crypto, je glasno kritiziral memecoine in trdil, da odvračajo pozornost od širših, dolgoročnih ciljev gibanja kriptovalut. Po mnenju Lazzarina je ta trend negativno vplival na to, kako kriptovalute dojema širša javnost.

Lazzarin je v nedavni objavi na platformi družbenih medijev X izrazil zaskrbljenost glede negativnih posledic, ki bi jih memecoini lahko imeli na celovitost in prihodnost sektorja kriptovalut.

Zdi se, da so Lazzarinovo neodobravanje memecoinov sprožile pripombe Michaela Dempseyja, vodilnega partnerja podjetja Compound (investicijsko podjetje, ki se razlikuje od istoimenskega protokola DeFi), ki podpira projekte, kot je Arbitrum. Dempsey je poudaril, da memecoini morda povzročajo več nezadovoljstva in fluktuacije med razvijalci kriptovalut kot celo nedavni padec na trgu.

„[…] izgradnja nečesa trajne vrednosti je dolga čustvena pot in je lahko težko po 2 letnem medvedjem trgu, kjer je nekaj prekomerno zadolženih debilov uničilo celoten trg, da se nato vrne radovednost iz kriptovalut in glavni vakuum energije je hazardiranje,“ je Dempsey trdil v začetni objavi, ki je začela nit.

Kljub takšnim kritikam različnih osebnosti v skupnosti kriptovalut imajo memecoini še naprej pomemben delež v tržni krajini.

„Memecoini spreminjajo pogled javnosti, regulatorjev in podjetnikov na kriptovalute. V najboljšem primeru je videti kot tvegana igralnica. Ali pa kot niz lažnih obljub, ki maskirajo igralnico. To močno vpliva na sprejetje, regulacijo/pravo in vedenje graditeljev. Škodo vidim vsak dan. Tudi vi bi jo morali,“ je v odzivu na temo zapisal Lazzarin.

Podatki podjetja CoinGecko kažejo, da se vodilni memecoini skupaj ponašajo s tržno kapitalizacijo, ki se giblje v desetinah milijard dolarjev. Dogecoin (DOGE), ki ga pogosto podpirajo znane osebnosti, kot je Elon Musk, lastnik družbe X in izvršni direktor družbe Tesla, ostaja vodilni memecoin po tržni vrednosti, ki je presegla 20 milijard dolarjev.

Poleg tega so memecoini na platformah, kot je Solana, vse bolj priljubljeni, čeprav niso bili izvzeti iz kritik, zlasti glede strategij, uporabljenih za zagotovitev njihovega začetnega financiranja. Zanimivo je, da je kljub Lazzarinovi kritični drži podjetje a16z Crypto pred kratkim izdalo vodnik o lansiranju žetonov, čeprav ostaja negotovo, ali so njegove kritike neposredno povezane z vsebino tega novega vodnika.

Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..