Top kriptografija
  Top kriptografija

   9,6 milijarde dolarjev vredna poteza Bitcoina: bodo upniki Mt. Gox končno dobili plačilo?

   Mt. Gox, propadla borza kriptovalut, je prenesla 9,62 milijarde dolarjev vredne bitcoine v novo denarnico, kar je upnikom vzbudilo upanje.

   141.686 bitcoinov je bilo v denarnico „1Jbez“ združenih iz različnih drugih hladnih denarnic, povezanih z družbo Mt. Gox.

   Ti prenosi kažejo, da bodo uporabniki, ki od leta 2014, ko je družba Mt. Gox ustavila trgovanje in izplačila, niso mogli dostopati do svojih sredstev, morda končno poplačani.

   To je prvi prenos sredstev z borze na verigi po več kot petih letih. To je v skladu z načrti družbe Mt. Gox, da bo upnike poplačala do konca oktobra 2024.

   Mt. Gox stavna rezerva za bitcoine

   Po mnenju Anndyja Liana, strokovnjaka za veriženje blokov in avtorja, konsolidacija verjetno kaže na namero družbe Mt. Gox, da poplača svoje uporabnike. Lian je povedal: „V času, ko se je v Sloveniji pojavila velika količina denarja, je bilo treba izvesti več raziskav:

   „To je prvi prenos sredstev iz hladnih denarnic družbe Mt. Gox v več kot petih letih. Po mojem skromnem mnenju je to verjetno del načrta za razdelitev sredstev nazaj upnikom pred obljubljenim rokom 31. oktobra 2024.“

   Kmalu po poročilih je sanacijski upravitelj Mt. Gox Nobuaki Kobajaši potrdil, da je konsolidacija del načrtov za poplačilo borze. Vendar pa ni navedel, kdaj se bodo začela odplačila. Kobajaši je 28. maja v sporočilu zapisal:

   „Skrbnik za sanacijo se pripravlja na poplačilo dela zahtevkov za sanacijo kriptovalut, ki jim je dodeljena kriptovaluta. Ker rehabilitacijski skrbnik nadaljuje s pripravami na zgoraj navedena poplačila, vas prosimo, da nekaj časa počakate, da bodo poplačila izvedena.“

   Vendar pa se lahko zgodi, da se bo trenutni rok še dodatno zavlekel. Določen je bil septembra 2023, torej mesec dni pred tem, ko naj bi podjetje Mt. Gox po prvotnem načrtu upnike poplačalo do 31. oktobra 2023.

   Mt. Gox dolguje več kot 9,4 milijarde dolarjev bitcoinov približno 127.000 upnikom. Ti so na vrnitev svojih sredstev čakali več kot 10 let, potem ko je borza leta 2014 propadla zaradi številnih neopaženih vdorov.

   Mt. Gox je bila ena prvih borz kriptovalut in je nekoč opravila več kot 70 % vseh transakcij v verigi blokov.

   Zaradi velikega vdora leta 2011 je spletna stran leta 2014 propadla. To je prizadelo približno 24.000 upnikov in povzročilo izgubo 850.000 BTC.

   Trgi se odzivajo na morebitno poplačilo družbe Mt. Gox

   Po prvem svežnju nakazil Mt. Gox se je cena bitcoina 28. maja po podatkih družbe CoinMarketCap znižala za 2 % in padla na najnižjo dnevno vrednost pod 67 500 USD, nato pa se je dvignila na vrednost tik nad 68 000 USD.

   Odziv trga na morebitno poplačilo družbe Mt. Gox

   Ta padec bi lahko pomenil, da trg upošteva morebitno povračilo s strani družbe Mt. Gox, meni Lian:

   „Trg se je na ta gibanja odzval z rahlim medvedjim razpoloženjem, saj je cena bitcoina po nakazilu padla za približno 2,1 % in dosegla 67.505 USD. To bi lahko bila posledica pričakovanj o prodajnem pritisku upnikov, ko bodo ti prejeli svoja poplačila.“

   Kljub rahlemu padcu cene je Lian dejal, da bi morebitno poplačilo rešilo eno najbolj perečih in dolgotrajnih vprašanj kriptoindustrije.

   Spoznajte Yano, našo strokovnjakinjo za kriptovalute z več kot sedmimi leti izkušenj. Ima obsežno znanje s področja tehnologije, zlasti na inovativnih področjih veriženja blokov in decentraliziranih financ. Yana je odlična pri pisanju podrobnih vodnikov, znanih kot bele knjige, in svetovanju o tokenomiki, ki ljudem pomaga razumeti, kako kriptoval ..