5 prednosti kriptovalute: Zakaj bi morali vlagati v digitalni denar?

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

⚡️ Katera kriptovaluta bo eksplodirala?

✔️ Ethereum
Na trgu ima po podatkih družbe CoinMarketCap prevladujoč položaj s približno 18,49 odstotka. Ethereum je najverjetneje najbolj volatilna kriptovaluta na tem seznamu. Če bo Ethereum leta 2022 ponovno eksplodiral, bo to nedvomno izjemen izbruh.

⚡️ Katere so 4 vrste digitalnih kriptovalut?

Kriptovalute lahko razdelimo v dve kategoriji: kovance in žetone.
✔️Ethereum je decentralizirana platforma, ki izvaja pametne pogodbe in jo je mogoče uporabiti za gradnjo decentraliziranih aplikacij. Pametne pogodbe so aplikacije v omrežju Ethereum, ki živijo v lastni verigi blokov, podobno kot bitcoin ali druge kriptovalute. Etheroll uporablja tako ethereum classic in kovance kot tudi altcoine. Kovanec je vsaka kriptovaluta, ki deluje na lastni neodvisni verigi blokov.
Žetoni.
✔️Bitcoin (BTC)
✔️Eter (ETH)
✔️Binance Coin (BNB)
✔️Tether (USDT)
✔️Sunny (sun)
✔️XRP (XRP)

⚡️ Kaj je rudarjenje?

Rudarjenje je postopek ustvarjanja kriptovalute z uporabo računalniške strojne opreme. Centralne banke ustvarjajo konvencionalni denar.

⚡️Kaj je kriptografija?

Kriptografija je študija metod za varno komunikacijo, ki omogočajo, da vsebino sporočila prebereta le pošiljatelj in predvideni prejemnik. Izraz izhaja iz grške besede kryptos, ki se nanaša na nekaj, kar je skrito.

https://youtu.be/96PcGY4grr8
Prednosti i nedostaci kriptovaluta

Naslednje opombe niso naložbena priporočila ali kakršni koli drugi nasveti glede finančnih storitev, naložb, sredstev, instrumentov ali izdelkov. Ponujene so le v informativne namene. Naslednje izjave ne pomenijo povabila k sklenitvi pogodbe o nakupu ali prodaji finančnih instrumentov ali finančnih produktov, niti ne pomenijo ponudbe za sklenitev take pogodbe in nakup ali prodajo kakršnih koli produktov ali storitev.

Kriptovalute so zelo nestanovitne. V vsakem trenutku lahko pride do padca vrednosti ali popolne izgube vrednosti. Podatki in gesla se lahko kadar koli izbrišejo.

Ali lahko s kriptografijo obogatite?
Je kriptovaluta boljša od delnic?

digitalne kriptovalute veliko obetajo, vendar so tudi zelo špekulativne. Morda bodo povzročile revolucijo v finančni industriji, kot jo poznamo, in sprožile vprašanja o dolgoročni sposobnosti preživetja običajnih bančnih sistemov. Katere so prednosti in slabosti kriptovalut? Kako se odločiti, v katero od njih investirati, in ali se to splača?

Ne skrbite, če niste prepričani o ceni digitalnega kovanca. Prišli smo, da razčlenimo prednosti in slabosti kriptovalute, tako da boste izvedeli vse, kar morate vedeti. Če ste še vedno v zadregi, si oglejte naš vodnik po kriptovalutah za začetnike.

Prednosti i nedostaci kriptovaluta
Katera kriptovaluta bo eksplodirala?

Kakšne so prednosti kriptovalute?

Bitcoin je s svojimi neomejenimi možnostmi že povzročil revolucijo v svetovni trgovini. Čeprav so kriptovalute relativno nova stvaritev (bitcoin je bil na primer razvit leta 2009), bodo nedvomno še naprej izboljševale svet. Svet kriptovalut ponuja številne prednosti, od možnosti ogromnih zaslužkov do trgovanja 24 ur na dan in 7 dni v tednu v varni in pregledni infrastrukturi, če jo znate uporabljati.

Kakšen je pomen besedne zveze čim večje je tveganje, tem večji je donos?
Zakaj je kriptovaluta zelo tvegana?

1. Nevarnost je velika, obstaja pa možnost velikih dobičkov.

Zdaj je na voljo več kot 10.000 kriptovalut in vsaka ima svoje značilnosti. Vendar pa imajo vse kriptovalute nekatere skupne značilnosti, na primer nagnjenost k velikim cenovnim nihanjem (in padcem). O njihovi ceni odločata predvsem količina kovancev, ki jo proizvedejo rudarji, in povpraševanje po kovancih na trgu.

Te tržne sile lahko prinesejo ogromne dobičke. Na primer, cena ethereuma se je od julija 2021 do decembra 2021 približno podvojila, kar je vlagateljem, ki so kupili zgodaj, prineslo pravo bogastvo.

Kaj je blockchain v preprostih besedah?
Za kaj je veriženje blokov dobro?

2. Tehnologija veriženja blokov, na kateri temelji bitcoin, je po naravi varna.

Veriga blokov je na primer decentralizirana shramba podatkov, ki beleži vsako transakcijo, opravljeno v omrežju. Veriga blokov je decentralizirano podatkovno skladišče, ki beleži vsako transakcijo, opravljeno v njem. Ko enkrat naredite vnos v verigo blokov, ga ni več mogoče spremeniti. Ker se veriga vzdržuje v številnih računalnikih v omrežju, je noben heker ne more spreminjati.

3. finančni sistem

Kakšna je razlika med kriptovaluto DeFi in digitalno kriptovaluto?
Kaj je DeFi v kriptovalutah?

Naš finančni sistem se na splošno vrti okoli posrednikov tretjih oseb, ki izvajajo transakcije. To pomeni, da morate pri sklepanju transakcij zaupati enemu ali več tem posrednikom. Blockchain in kriptovalute ponujajo rešitev. Ogleda si jih lahko kdor koli in kjer koli, zato lahko sodelujete na finančnih trgih in izvajate transakcije, ne da bi se pri tem zanašali na tretje osebe.

4. Trgovanje s kriptovalutami je odprto 24 ur na dan, 7 dni na teden.

Ali lahko z digitalno kriptovaluto trgujete 24 ur na dan?
Je kripto trgovanje 7 dni v tednu?

Še ena prednost kriptovalut pred bankami je, da so trgi kriptovalut vedno odprti. Ker se kriptovalute ustvarjajo in transakcije beležijo 24 ur na dan, 7 dni na teden, vam ni treba čakati na trgovanje na NYSE, NASDAQ ali kateri koli drugi borzi čez dan, če želite kupiti, prodati ali zamenjati kriptovaluto.

To je imelo takšen vpliv, da tradicionalne borze zdaj preučujejo možnost trgovanja z delnicami zunaj rednega delovnega časa, čeprav bo do tega morda prišlo šele čez nekaj časa. Zato je za vlagatelje, ki poslujejo 24 ur na dan in 7 dni v tednu, kriptovaluta morda najboljši način za ustvarjanje dobička zunaj rednega delovnega časa.

5. Z uporabo kriptovalut je mogoče premagati inflacijo.

Cena digitalnega kovanca
Kako kriptovalute rešujejo inflacijo?

Kriptovalute niso vezane na določeno valuto ali gospodarstvo, zato njihovo ceno določa globalno in ne nacionalno povpraševanje. Kaj pa inflacija samih kriptovalut? Kot vlagatelj lahko večinoma mirno spite. Ker je število kovancev omejeno, dostopna količina ne more uiti iz rok, kar preprečuje kakršno koli inflacijo.

Nekatere kriptovalute, kot je Bitcoin, imajo splošno omejitev, druge, kot je Etherium, pa letno omejitev. Ne glede na to je obvladovanje inflacije s to metodo učinkovito.

5 slabosti kriptovalute

Katere so prednosti in slabosti digitalne kriptovalute?
Zakaj ne bi smeli kupiti kriptovalute?

Na tej sliki je veliko blišča, vendar ali so obeti za digitalno kriptovaluto res tako svetli? Oglejmo si nekaj pomanjkljivosti. Nekatere je mogoče preprosto odpraviti, druge so redkejše, a vse so vredne razmisleka.

1. Za razumevanje kriptovalut sta potrebna čas in trud.

digitalne kriptovalute je morda težko razumeti. Če niste domači digitalni strokovnjaki, se vam lahko ideja o kriptovaluti (da ne omenjam veriženja blokov) zdi čudna. In zaupanje v nekaj, česar ne razumete, je že samo po sebi tvegano.

Ali je kriptovalute težko razumeti?
Ali kdo dejansko razume kriptovaluto?

Na voljo je veliko spletnih strani, ki vam lahko pomagajo (vključno s serijo blogov N26 o kriptovalutah), vendar boste morali nekaj časa nameniti spoznavanju prednosti in slabosti kriptovalut.

2. Kriptovalute so lahko zelo špekulativna naložba.

Cena digitalne kriptovalute lahko divje niha (kar vlagateljem omogoča dobiček!), hkrati pa lahko hitro pade v strašljivo globino. Če si torej želite stalnega zaslužka, to morda ni idealna možnost za vas.

Zakaj so naložbe v kriptovalute tako špekulativne?
Ali je kriptovaluta špekulacija?

Trg kriptovalut v nasprotju z drugimi finančnimi trgi temelji predvsem na špekulacijah. Zaradi svoje majhnosti je trg digitalnih kriptovalut bolj podvržen nihanjem cen. Zaradi tega je lahko vrednost kovancev oškodovana.

3. Kriptovalute imajo dolgoročno naložbo

Ne smemo pozabiti, da kriptovalute kljub hitremu naraščanju priljubljenosti obstajajo šele nekaj več kot desetletje. Leta 2008 je bila objavljena bela knjiga o bitcoinih in od takrat so postali znani po vsem svetu. Pojem bitcoin je razmeroma nov; pojavil se je po objavi bele knjige Bitcoin leta 2008.

Katera digitalna kriptovaluta je najboljša za dolgoročne naložbe?
Ali so kriptovalute dobra dolgoročna naložba?

Zlato je že tisočletja hranilec vrednosti. Po drugi strani pa so kriptovalute povsem nov koncept, za katerega nihče ni prepričan, kaj se bo z njimi zgodilo v prihodnosti.

4. Kriptovalute imajo velike težave z razširljivostjo.

Na prvi pogled se vam morda zdi, da se transakcije s seznama digitalnih valut odvijajo z izjemno hitrostjo – in do neke mere se tudi odvijajo. Vendar pa tehnologija z razvojem in zorenjem naleti na pomembne težave, ki otežujejo izvajanje v velikem obsegu.

Ali so kriptovalute skalabilne prednosti i nedostaci kriptovaluta?
Zakaj kriptografija ni skalabilna?

Zaradi preobremenjenosti omrežja Ethereum imajo številni uporabniki težave z njegovo uporabo za nakup predmetov. Kljub temu ponudniki digitalne kriptovalute vztrajajo pri omejitvah zmogljivosti verige blokov, ki naj bi upočasnile hitrost obdelave transakcij. To je lahko za stranke, ki sklepajo transakcije, frustrirajoča izkušnja, da ne omenjamo morebitnih finančnih izgub, ki jih lahko povzroči.

5. Novinci v kriptovalutah so nagnjeni k varnostnim težavam.

Čeprav kriptovalute niso izpostavljene nevarnostim sodelovanja s centralnimi posredniki, imajo lahko še vedno težave z varnostjo. Kot lastnik kriptovalute tvegate izgubo zasebnega ključa, ki vam omogoča dostop do vašega denarja in vsega premoženja, če vam ga ukradejo.

Kako varna je digitalna kriptovaluta?
Katera so 2 tveganja kriptovalut?

Tu so še vdori, ribarjenje in vsi drugi poskusi pridobitve nadzora z nezakonitimi sredstvi. To je nekaj, na kar izkušeni vlagatelji pazijo, novi vlagatelji pa se bodo verjetno ujeli v njihove pasti.

V katero kriptovaluto je najbolj donosno vlagati?

Nobena kriptovaluta ni bistveno boljša od drugih. Vse je odvisno od osebnega okusa, vendar je treba upoštevati nekaj stvari. Razmislite o svoji toleranci za tveganje; ali bi lahko izgubili znaten del svoje naložbe, če bi vrednost kovanca, ki ste ga izbrali, padla?

V katero kriptovaluto je najbolj donosno vlagati?
Ali lahko obogatite z vlaganjem v kriptovalute?

Ali zaslužite denar samo z bitcoini ali nameravate plačevati tudi z njimi? Ali vam gre samo za denar ali želite vlagati v kriptovaluto, ki ima širši družbeni ali okoljski vpliv? Izbira vodilne kriptovalute na trgu, Bitcoina, je enostaven pristop. Je prva decentralizirana valuta in tudi najobsežnejši nabor podatkov, ki jih morajo vlagatelji oceniti.

Prednosti in slabosti Bitcoina

Prednosti in slabosti bitcoina
Ali je Bitcoin varna naložba?

Bitcoin, znan tudi kot BTC, ima številne prednosti. Njegova zgornja meja je 21 milijonov kovancev in ni verjetno, da bo doživel inflacijo, kar zagotavlja, da vlagatelji za svoj denar dobijo vrednost. Poleg tega je bitcoin najbolj priljubljena kriptovaluta za transakcije. Seveda pa ima tudi svoje slabosti.

Ko veriga blokov Bitcoina doseže zmogljivost sedem transakcij na sekundo, se začne upočasnjevati (kar je resen problem, če upoštevamo, da Visa opravi skoraj 1700 transakcij na sekundo!). Ker gre za najbolj znano kriptovaluto med vsemi, jo hekerji in prevaranti z vseh področij ciljajo kot ključni cilj. Oglejte si naš prispevek na blogu Kaj je Bitcoin

Kaj še moram vedeti, preden začnem trgovati s kriptovalutami?

Kako se trguje s kriptovalutami?
Je trgovanje s kriptovalutami donosno?

Kriptovalute so lahko za novince minsko polje. Gre za temo, na katero se je treba privaditi, in za izraze, ki so marsikomu tuji. Trgovanje s kriptovalutami ima tako kot vse drugo svoje prednosti in slabosti. Predstavimo vam prednosti in slabosti kriptovalut, če želite z bitcoini plačevati vsakodnevne nakupe ali v svoj naložbeni portfelj dodati še eno valuto.

Kje lahko kupite in zamenjate kriptovaluto?

Katera je najboljša decentralizirana borza?
Kako lahko zamenjam kriptovaluto?

Obstaja več spletnih trgovalnih platform, ki omogočajo nakup ali trgovanje z bitcoini in drugimi priljubljenimi kriptovalutami, vendar jih je le nekaj. Robinhood in Sofi Active Investing sta dve ugledni platformi za trgovanje s kriptovalutami. Druga možnost je Coinbase, ki je znana borza, na kateri lahko uporabniki kupujejo, prodajajo, prenašajo in shranjujejo digitalne valute podjetij.

Kriptovalute lahko kupite in z njimi trgujete v teh petih preprostih korakih.

Katera borza je najboljša za kriptovalute?
Katera je najvarnejša izmenjava kriptovalut?

Ali je dobro vlagati v kriptovalute?

Ali bi morali vlagati v bitcoin?
Je kriptovaluta dobra naložba?

Pred vlaganjem v kriptovaluto se morajo potencialni kupci zavedati njenih posebnih nevarnosti. Odločitev, ali je kriptovaluta pametna naložba, je odvisna od naložbenih ciljev vlagatelja in njegove tolerance za tveganje. Kriptovaluta ima potencial za visoke dobičke, vendar prinaša tudi nevarnost znatnih izgub ali popolne izgube denarja.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake