2023 podira vse rekorde v kriptoplačilih

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake

Kriptovalute ne služijo le kot orodje za kratkoročne, srednje- in dolgoročne špekulacije s cenami, temveč imajo različne primere uporabe, kot je omogočanje kriptoplačil, ki spodbujajo organsko povpraševanje in zdravje trga kriptovalut.

Poročilo družbe CoinGate z dne 10. januarja 2024 je poudarilo ta trend in izpostavilo 4 milijone opravljenih transakcij. Samo v letu 2023 je platforma zabeležila več kot 1,29 milijona kriptoplačil, v povprečju pa je bila ena transakcija opravljena vsakih 24 sekund.

CoinGate je vodilni v plačilnem sektorju, saj od svoje ustanovitve dosledno zagotavlja impresivne rezultate.

V letu 2023, ki je bilo za ta segment ključno, je predstavljala tretjino vseh transakcij na platformi CoinGate. Z 1.294.058 plačili s kriptovalutami se je v primerjavi z 928.517 plačili leta 2022 povečal za 40 %.

Bitcoin in USDT prevladujeta pri transakcijah s kriptovalutami na portalu CoinGate

Če upoštevamo obseg transakcij, sta v ospredju Bitcoin (BTC) in Tether USD (USDT), ki sta obvladovala 35,6 % oziroma 25,4 % vseh plačil na platformi.

Omeniti velja, da se je delež Bitcoina zmanjšal s 47,8 % v letu 2022, kar je že samo po sebi pomenilo upad v primerjavi s 54,8 % v letu 2021. Nasprotno pa se je delež USDT povečal, zlasti po tem, ko je CoinGate odstranil BUSD družbe Binance.

V določenih mesecih je USDT presegel BTC, tako da je novembra in decembra zasedel 36,5 % oziroma 39,1 % trga.

Litecoin (LTC) je bil prav tako opazno prisoten v CoinGate 2023, saj je predstavljal 9,5 % vseh transakcij s kriptovalutami, sledili pa so mu Ethereum (ETH) z 9,3 %, Bitcoin Lightning Network s 7,8 % in Tron (TRX) s 7,1 %.

Plačilna storitev Binance je po uvedbi storitve Binance Pay marca prispevala 8,2 % vseh transakcij. Družba CoinGate je izpostavila tudi naraščajoče število kriptovalutam prijaznih trgovcev, ki so sprejeli njeno platformo.

“Obzorje leta 2024 že obeta nove priložnosti in izzive. Veseli nas, da bomo nadaljevali svojo pot, pri čemer se osredotočamo na inovacije in zadovoljstvo strank, saj si prizadevamo, da bi plačila s kriptovalutami postala norma in ne izjema.”
– Poročilo družbe CoinGate

Če povzamemo, družba CoinGate predvideva obetavno pot tako za potrošnike kot za trgovce, ki se globalno lotevajo kriptovalut. Z možnostjo nadaljnje rasti in sprejetja bi lahko leto 2024 še dodatno okrepilo zaupanje v naložbe v kriptovalute.

Začetnik

Vodnik za začetnike po kriptovalutah

Vmesni

Vodnik za začetnike po blockchainu in kriptovalutah

Strokovnjak

Novice o kriptovalutah za strokovnjake